Vlna 2006.

 

 


Číslo 7044 ve světě.

 

Je splněno.Zlaté C se třemi diamanty č.109 Antonína Teichmanna.

Zlaté C č.716 získal Petr Jirásek a č.718 Antonín Teichmann.

 

 

 


 

 

 

7.12.2006

Kdyby mě někdo nedávno řekl, že budu ještě v prosinci psát o lítání, tak bych se mu vysmál. Dnes jsme ovšem podle mě ukončili sezónu až moc brzy, to podle dění v obou vlnařských střediscích. Pravda je, že jsme se začali vlnit již v říjnu. Včera kluci dovezli Blaníka domů do Hronova. A tak trochu statistiky. Blaník nalétal 19,22 hodin a Cirrus 17,49 hodin. Vlnilo se na nich 10 našich pilotů a dva piloti ze Dvora Králové. Tři piloti získaly vytoužený diamant a to Petr Jirásek,Milan Meisner a já. Příští rok budeme pokračovat. Zatím sledujte jak se kamarádi vlní.

Jeseník          :    http://www.aeroklubjesenik.cz/

A my budeme na vlnu jenom koukat.Takhle je vidět z Trutnova 6.12.2006.


 

 

2.12.2006

Po diamantové euforii z 21.11.2006 jsem zjistil, že pojistka končí nejen na Blaníka, ale dnes i na Cirruse. Moje finanční možnosti jsou letos vyčerpány, ale stejně jsem si neodpustil letět. Z Čech do J.G. přijeli kluci z Hořic a  Jan Hlaváček z Rakovníka. Po ránu,bez mraku jen fén ale první startují. Já čekám. Hlášení z rádia od Marka a Jana zní, že Fala je. Dávám Cirruse dohromady a před 13 hodinou startuji. Dala se uletět i třístovka přes 5 OB. Chyběl ovšem čas. Fala brala po celých Krkonoších, nejlépe však za Jizerkama do 3200 QNH na čitelném rotoru. Tak jsem se rozloučil letem 2,54 hod. a 231 km průměrem 88,15 km/hod s letošní sezonou i za vás. Cirrus si zaslouží po pobytu v penálu pořádnou údržbu a přípravu na jaro. Zítra v Hronově začínám leštit. Jaro už po dnešním letu není tak daleko. Taky se už těšíte? Ještě dovezeme domů Blaníka. Vlna ovšem nekončí. V J.G. vás ochotně nechají na Puchači s kantorem letět i v zimě. V Jeseníku se dnes vyhlašují výsledky poháru. Tak se tam také mějte fajn a užijte si to.

Dnešní let ke stažení. 

 


 

A ještě od Martina Vondráčka.


 

 

24.11.2006

Vlna pokračuje.Včera 23.11.2006 strop kolem 3 800 metrů.Z našich se nikdo nevlnil.Dnes tam jel Pavel Franc,Martin Vondráček a Emil Slíva.Bohužel jen lítání na rotorech.Ale lítá se a to je důležité.Pavel nafotil zajímavé záběry,tak si je prohlédněte. Předpoklad další vlny v nedohlednu.Vydržíme,zatím nechumelí,tak snad ještě zavlníme.


 

 

Fotky od Petra Jiráska z 21.11.2006.


 

 

DIAMANTOVÉ ÚTERÝ 21.11.2006

Konečně jsme se strefili do toho správného dne.Prognózy,telefony,internet a otázky jestli to opravdu bude,se vždy zjistí až ve vzduchu.Proto je potřeba být ráno na letišti v J.G. připraven.Kluci z Jičína už v 7 hodin ráno dávají dohromady kluzáky.Já přijíždím v 8,10 a to právě Miloš Pajr startuje.Na startu jsem jako šestý.Vlna se jeví moc hezká.Miloš hlásí po vypnutí 6 m/s stoupání.Petr Jirásek teprve jede.Já startuji těsně před desátou.Začínají se takovýma provázky objevovat rotory.Vlna je opravdu čitelná.Na rotoru vlaji za vlečnou a raději se při několikeré ráně vypínám.Na plně otevřené brzdy stoupu 3 m/s.Dělám zoubek a obě varia na doraz,stoupu bez problémů k nebesům.Dostávám se na druhý pokus do výšky 5000 m QNH a to je strop.Mraky mě dál nepustí.Létám se zamrzlou kabinou IFR v mraku,jen podle prosvítajícího slunce a výš to nejde.Ohlašuji získání Zlatého C a rozhoduji se nalétat spoustu kilometrů.Letím ke Skárské Perebě,potkávám Broumovského Blaníka a najednou se rozsvětlí a já jsem v 5000 m vedle lenťáku a stoupu 2 m/s. v 5600 m volám ostatní,že to vypadá nadějně.Všichni míří pode mě i Petr Jirásek.Stoupání drží a já kopíruji stěnu do nebe a modlím se aby to vydrželo.6500 m a pořád ještě 1,5 m/s, teoreticky mám diamant v 6 800 ohlašuji splnění a přijímám gratulace.V 7100 m QNH kontroluji stav kyslíku.Ručička je již hodně nízko a tak opouštím 0,5 m/s a pomalu sestupuji jižně od mraku a honím kilometry.Naskytnul se mě nádherný pohled na mohutnou stěnu Alclent.Je to naprosto úchvatný pohled a pocit,co ta příroda dokáže.Přeji ho zažít vám všem.Hlásí se splnění dalších diamantů.Jan Borůvka  a Petr Jirásek.V zamrzlé kabině u noh - 15°C.V podstatě se nedá dostat dolu.Je to naprostá klasická vlna jak z učebnice.Nakonec se těch diamantů udělalo sedm a jedno zlato.Bohužel mě nahoře přestal fotit foťák,ale kluci mě fotky pošlou.Tak si alespoň prohlídněte co mám.Jsou tom pěkně vidět rotory.Převýšení mám 5753 m.Pevně věřím,že jsme ještě letos neskončili.Tak držím palce dalším a gratuluji všem,kteří včera uspěli.

IGC našich diamantů ke stažení:     6BLFH2I1.IGC (123 KB)  6BLG4191.IGC (60 KB) 

                 

 


 

 

 

11.11.2006

Dneska se předpovědi velmi lišily.Že bude fala,bylo ale velmi pravděpodobné.Ráno jsme s Petrem Jiráskem do J.G. jeli.Náčelník Jacek Musil nás přivítal slovy,,Přijel Antonín,fala něbude" .Tak mě již odhalili.Obloha zatažená,vlečná jen do půl 11.Nakonec jsme neletěli.Kontrolní chroust Marek Korneč hlásil turbolenci jakou nezažil osm let a fala jen do 2000 m.Poláci létali navijáky a někteří se vlnili.Přijel Vráťa Šrám z Broumova s Blaníkem a po obědě,když už byla vlečná Vilga opět volná,šli na vývozy.To jsme již s Petrem byli na cestě domů.Pěkný výlet a letecká pohoda mezi příjemnýma lidmi.


 

 

8.11.2006

Dnes se vlnili v J.G. Mirek Plecháč a Pavel Franc jako jediná posádka tento den v J.G. vůbec.Nikdo z Poláků ani Čechů se dnes nechtěl  podívat do 4400 m QNH při letu 2,11 hod jako naši kluci s Blaníkem.


 

 

31.10.2006

Zhodnocení dnešního dne.Vlna byla a my v ní.Ovšem nebyli bychom to my z Hronova,aby se něco nedělo.Startoval jsem jako druhý a bez problému jak v aerovleku,tak s navázáním jsem si letěl.Párkrát mě sice semlel rotor a hodil o mnoho metrů níž,ale postupně jsem to pochopil a vystoupal na výšku 3900 metrů  GFE.Samozřejmě jsem chtěl diamant,ale víš to nešlo.Jelikož jsem chytře deklaroval přelet,vyrazil jsem po vzoru našich specialistů vlnařů dopředu na Sovičky.Tam to po větru nebyl problém,ale domů to nějak nešlo.Skončil jsem na 15 km ve 400 metrech a chystal se do pole.Pak kouknu vpravo a sám sobě se vysmál.Tam svah,co tam je mě zvedl o 200 metrů a držel až na 5 km.Tak jsem přistál v J.G.,už to nešlo navázat a byl jsem rád,že jsem doma.Nakonec mě i na zlato chybělo 10 metrů.Druhá posádka z Hronova P.+J.Jiráskovi pěkně polétali s Blaníkem.Po nich šel svým prvním letem Martin Vondráček.Podle jeho slov to byl nejhorší let jeho života.Ono to v těch rotorech je fakt zážitek,pokud lítáte jen v nich.V příloze ke stažení si můžete přečíst i Harryho komentář k jeho prvnímu sólu ve vlně.Učíme se a opravdu se chce na všechno připravit a nic nepodcenit,ale hlavně to chce tam být a letět.Tak budeme čekat na další vlnu.Je to opravdu rajc.Pár náladových fotek a IGC ke stažení si dovoluji předložit níž.

Harryho hodnocení vlny ke stažení :      Mily vole Antonine.doc (23 KB) 

IGC dnešních letů ke stažení:       6AVFH2I1.IGC (84 KB)  6AVG4191.IGC (52 KB) 

 


 

Několik fotek z 23.10.2006 od Petra Hartmanna.

Lenťák z 26.10.2006 pohledem z osady Jizerka  v Jizerských horách.


 

 

26.10.2006

Tak jakpak to vlastně dneska dopadlo?Neletěli jsme.Vlečná byla připravena na startu dřív než těch 20 kluzáků co chtěli do vzduchu.První šel Roman Mraček z Letkova.Hlášení bylo,lítáme na rotorech do 1700 metrů.Problém byl ve stočení větru s výškou k západu.Tak jsme s Emilem Slívou a Mirkem Plecháčem vyčkávaly a bylo nás víc.Ve 14 hodin jsme začali balit.V tu chvíli se udělal lenťák a zvedlo se to do 3000 m.Je škoda,že nikdo od nás nechtěl letět na vývoz.To by si odpoledne polítal.Já to vzdal,musím do práce a na diamant to nebylo.Tak třeba příště.Zatím tak na týden to na vlnu nevypadá,ale buďte ve střehu.V úterý 24.10.2006 to chodilo do 8000 metrů a padnul další diamant,Jan Hlaváček z Rakovníka.V pondělí byly ty diamanty nakonec tři.Všem gratuluji.Miloš Pajr uletěl do OLC  911 km.Spolu s Krejčou se otočili do Krkonoš i v úterý.Připojuji alespoň pár fotek z pondělí a IGC Milana Meisnera.

6ANA2G73.IGC (117 KB) 


 

 

 

23.10.2006

Dnešní avizovaná vlna vyšla.I když to opět bylo jiné než klasická vlna,dalo se pěkně polétat.Ovšem aerovleky byly delší a dražší.Na Blaníku létala posádka Miloš Nývlt a Petr Jirásek.Miloš dnes oslavil své narozeniny v 5000 metrech.Na Cirrusu startoval náš kamarád z Dvorského klubu Milan Meisner a po decimetrech dostoupal k diamantu na výšku přes 6000 metrů.Gratuluji a moc mě těší,že na našem Cirrusovi.To nejlepší přišlo ovšem na závěr.Náš šéf instruktor Petr Hartmann se nechal vytáhnout na Krkonošskou falu po Milanovi.Již dlouho jsem nedělal tak obsáhlé rozhodnutí ve volbě jeho bot do vlny a dalších informací před letem jako,dnes.Opravdu velmi svědomitě,a s původním přáním letět nejdřív na Blaníku Petr odstartoval do vlny s Cirrusem a uspěl.Polétal odpoledne 2,30 hod. do západu slunce a velmi spokojen přistál.V J.G se létalo o zlomený hřebík.Bylo zde tak deset Čechů a další kluzáky s Polska.Těch diamantů bude možná víc.Pro ilustraci zatím fotky ze země od pozemního personálu (já) a později i z nebe.IGC ke stažení opět postupně.Další Fala možná ve čtvrtek.Je to fakt super.Děláte mě chlapci radost.Jen tak dál.                       

Harryho první samostatný let na fale ke stažení.     6ANFH2I1.IGC (82 KB) 


 

 

 

 

Fotky od Milana Meisnara.

 

 

19.10.2006

Po boji je každý generál.Při velkém očekávání z toho nakonec byla bavlnka ve středu do 2500 m QNH.Velmi příjemné létání a možnost cestovat za Krkonošemi i s Blaníkem.Ve čtvrtek byla připravena celá flotila z Čech,ale bohužel nefoukalo.V Jeseníku ve středu do 4000m a ve čtvrtek rotory jen do 1200 m.Celkově zklamání.Ale nic nekončí.V J.G. je již 12 kluzáků z Čech připravených se vlnit.Sám velký (malý) Horác předpovídá vlnění v příštím týdnu,ale dnes se taky netrefil a strávil spolu s Letkováky a dalšíma neletový den v Jelence.,který jsme si zpestřili exkurzí do fabriky na opravu kluzáků v Ježowě.Viděli jsme i výrobu nového kluzáku PW 6.Odpolední posezení na letišti v Ježowě nemělo chybu.Tak alespoň pár fotek ze včerejška a dneška.Sledujte počasí,to nejlepší nás ještě čeká!


 

 

 

11.10.2006

Dnes a zítra bude foukat vítr ze správných směrů.Předpoklad bavlnky do 4000 m je.Zatím já ani Petr Jirásek nejedeme.Pokud by někdo chtěl využít,je lepší si do J.G. předem zatelefonovat.Jinak chci upozornit,že nám 14.10.2006 končí pojistky na většině kluzáků a tak již naskakování do vlny z Hronova nebude možné.Podle Mirka Plecháče a Broumováků by se dalo do vlnové dálnice opravdu naskočit.Bohužel při situaci ze soboty se to brzy zavřelo.To je největší nebezpečí a je potřeba toto hlídat.Budeme doufat,že do budoucna po otevření Polska budeme moci vlnu z Broumova využít častěji.Otázka pro příští rok je,zda nepojistit déle některé kluzáky.Ještě jednou dík Jeseničákům za jejich aktivity a přeji jim pěkný vlnový podzim.

Pozor!Pozor!Po ploše v Jeleniej Gorze se potuluje lupič a krade pilotům svačiny i z auta.První okradený je Martin Vondráček.Fografii lupiče při akci zachytil Jan Borůvka z Aeroklubu Jičín.

Na stránkách AK Jeseník najdete spoustu krásných fotek a ke stažení IGC letů.Zajmavý je také komentář Miloše Pajra k jeho výkonu OLC 668,65 kilometrů. 

http://www.aeroklubjesenik.cz/img/vlkmp06/vlna%207.10.2006/index.html

A ještě pár fotek od Jana Borůvky.

 

7.10.2006

Dnešní den byl první prověrkou vlnění z Jeleni Gory.Ráno v 8 hodin jsme měli připravených pět českých kluzáků.Bohužel místní jako by spali.Ani s vlečnou moc nepospíchali a tak byl úspěch,že v půl desáté startoval první.Slíbili,že příště to již bude lepší.Nakonec z místních letěl pouze jeden Puchac a nenavázal.V té době se ke Krkonoším blížil z Jeseníku Miloš Pajr.Další šok byl,že se nedalo navázat ze druhého rotoru,kam nás tahali.Dva piloti opakovali start a jeden se ani po druhém nechytl.Bohužel i já jsem nenavázal a druhý start jsem vzdal.Vyhráli ti co se nechali zatáhnout do první vlny a tam navázali.Dávalo to do 5000 m QNH a zlato se dalo udělat.Štěstí potkalo Petra Jiráska a Martina Vondráčka s Blaníkem od nás z Hronova,Ivana Ládra LS 1 ze Dvora Králové a Jana Borůvku po druhém startu s Cirrusem,AK Jičín.Věřím,že příští vlnění bude úspěšnější.Hlavně,že jsme připraveni.Postupně se nasouvala studená fronta.Zatím nevím,jak dopadl Miloš Pajr s Nimbusem 2.Pár fotek z dnešního dne.

Zde si můžete stáhnout IGC letu našich pilotů. 6A7G3711.IGC (55 KB)  Z OLC jsem zjistil a po telefonu prověřil první pokus využít vlny v Broumově naším pilotem na VSO 10 Miroslavem Plecháčem.Nebylo to pravé navázání  a využití prostoru,ale jelikož se Broumováci vlnili,Mirek to tam taky zkusil.Polétal déle než já a nakonec přistál v Broumově.Možnosti jsou.Chce to být připraven a využít jich.Prosím nezapomeňte při naskočení do vlny od nás nejdřív konzultovat s AK Jeseník,pokud budete chtít využít aktivovaného prostoru v Polsku.Prosím o bezpečnost.Domů je to proti větru a může se to zavřít.

        Vlna nad Broumovem od Mirka Plecháče.   


 

 

 

2.10.2006

Včerejší výlet do Polska a uložení Blaníka v Jeleniej Gorze můžete vidět na přiložených fotografiích.Včera na Krkonoších pršelo a vlna nebyla prý ani v sobotu.V Jeseníkách Petr Hanáček lítal jak v sobotu,tak i v neděli.Dnes se chystají znovu.Podle mě se dnes bude moci lítat i v Krkonoších.Uvidíme.Na zítra se to ovšem bude kazit.Snad tahle situace ještě vydrží.Pokud ne,jsme letos připraveni o měsíc dřív.Blaníka koordinuje Petr Jirásek.Cirruse Tonda Teichmann.

Důležíté informace: 

1. Nezapomeňte po vypnutí udělat zoubek.Nestačí potlačit,musíte mít na variu několik sekund záporné hodnoty.

2. Na FAI odznaky a diamanty musí výkon uskutečnit pilot bez cizí pomoci.To znamená,musí být v Blaníku sám.

3. Nechte si potvrdit tento formulář od vlekaře.    Hlášení o splnění podmínky výkonného plachtaře.doc (71 KB) 

4.Barozáznam a soubor IGC předejte komisařovi.


 

 

 

 

30.9.2006

Podle mě se o víkendu zavlní.V neděli bude vlna slabší,ale v pondělí má foukat víc.Směr bude kolem 240°.Vítr bude pulzovat silou i směrem.Snažím se teď počasím zabývat a odhalit tajemství prognózy vlny.Tak mě promiňte pokud se spletu.Takhle se to chystá na příští víkend.Tak se necháme překvapit.Pokud má někdo zájem jet do Jeseníku,je srdečně zván.Jsou připraveni na nápor vlnařů.Další aktivaci prostoru zde zveřejním.Ještě jednou opakuji pravidla vstupu do prostoru.Nahlásit využití prostoru do Jeseníku a dodržet  bod :                                                                             http://www.aeroklubjesenik.cz/vlkmp06.html

Kluzák vstupující do prostorů EA 47-48 musí udržovat radiokomunikaci takto:
- pod FL 095 (2900 m) s FIS Poznaň 126,30 MHz,
- nad FL 095 s ACC Varšava, sektor T - 134,875 MHz. 

 


 

29.9.2006

Právě mě potvrdili z AK Jeseník možnost využití vlnového prostoru z Hronova.Prostor je tento týden aktivován sobota až pondělí od 30.9.2006 - 2.10.2006.Na seznamu kluzáků nahlášených do Polska z AK Jeseník jsou tyto naše kluzáky:

Mapa ke stažení: mapa prostoru.jpg (203 KB)                          VSO 10    OK-3500            

Duodiscus OK-4433 

Discus       OK-1301

Twin Astir OK-5707

Pravidla postupů a chování se v prostoru naleznete na těchto stránkách

http://www.aeroklubjesenik.cz/vlkmp06.html .

Prosím o důkladné prostudování. Pokud budete prostor chtít využít,obětujte několik korun a do Jeseníku zatelefonujte a domluvte se s nimi.Oni tam zatím nemají odzkoušený využití v praxi a tak aby nedošlo k nějakým nedorozuměním.

 


 

28.9.2006

Tak se nám to vlnění blíží.Na jedné straně pořádá Aeroklub Jeseník Vlnový kemp s využitím prostoru nad Polskem až na Krkonoše. http://www.aeroklubjesenik.cz/vlkmp06.html .Naši v Hronově by chtěli prozkoumat dění ve vzduchu za našema kopečkama u letiště v Polsku v koordinaci s Jeseníkem.Jiní,jako já se vydali na cestu do Jelenej Gory a máme tam Cirruse.Bohužel není zatím v hangáru.Dnes měli kontrolu z polského úřadu a nemohly se mě věnovat.Vypadá to zatím na první vlnění o víkendu.Já pracuji.Blaníka připravuje k transportu Petr Jirásek a tak doufám,že se to letos rozjede dřív a nějaký ten diamant padne.V JG je zatím pouze k dispozici na vlekání Vilga.JAK snad brzy bude.Takhle odpočívá Cirrus před budovou v Jeleni Gorze,jako první kluzák z Čech.