Rok 2008.


Naskenované obrázky od Kláry, kreslené temperami podle fotografie.

   


15.11.2008

http://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/obrazem--aeroklub-se-loucil-se-sezonou20081117.html

V sobotu jsme se sešli skoro všichni i s manželkama a přáteli našeho aeroklubu k letošnímu uzavření nebe spojenou se zakončením stavby nových sociálek. Až na několik detailů jsou nové sociálky připraveny ke kolaudaci a jsou plně funkční. Náš nejlepší brigádník, sám náčelník všem, kteří se na stavbě podíleli poděkoval.

    

Na mě pak zůstalo vyhlásit Plachtaře roku 2008. I přes velké stavění jsme v našem aeroklubu docela slušně zalétali a v ČR jsme na 13. místě v klubech. Brigadničení nad normální rámec končí a všichni věříme, že příští rok zalétáme víc a vrátíme se do první desítky. Hlavní je, že letošní rok opět proběhl bez mimořádné události a mohli jsme v sobotu pokořit 2 soudky piva, kotel guláše od Pepi a uzenou kýtu od Miloše. K tomu výborné sladké od našich manželek. Děkuji vám všem.

Pořadí pilotů v roce 2008:

 http://www.cpska.cz/public/index3.php?lpg=cps&cps_rok=2008&filtr=all&soutez=cz&hodnotit=pilot&filtr_club=10

                           

I když jsme přežili poslední velké letošní párty, ještě je potřeba v sobotu přerovnat hangár, zazimovat zbytek letadel a uklidit bydliky. K tomu se dá ještě třeba v úterý využít vlnu........


10.11.2008

Vlna již v neděli. To ještě brigádničíme. Odvážejí se staré buňky sociálek. Nové sociálky jsou už těsně před dokončením. Nezapomeňte přijít v sobotu 15.11. na kolaudaci a zavírání nebe.

V pondělí se scházíme ráno na letišti. Startujeme v 11 hodin. To jsou již první piloti z Jeseníku nad Krkonošema. Po vypnutí v 1600 m QNH nalézám stoupání 0,4 m/s a postupně dohledávám 1 m/s. První startuje Taurus, který se přidává do stoupání ke mě. Je to první pořádné setkání s vlnou i pro Honzu. Za mnou jde ještě Jantar s Mirkem a později Emil s Cirrusem. Vlna mě vytáhne do 3800 m a já udělám zásadní chybu, letím kousek po větru. Zpátky se jen těžko ve větru 66 km/hod vracím. Vlnu nalézám, ale již mě nevytáhne tak vysoko. Měl jsem letět proti větru na Krkonoše, kde byly po celý den nádherné lenticulary postavené nelogicky až do Čech nad Trutnov. Na Sowičky jsem se po větru neodvážil. Nepamatuju, že bych v takhle silném větru lítal. Vzduch byl naprosto klidný, jen Cirrus na minimálce ve vzduchu stál. Mirek to zkusil dál a byl rád, že se vrátil v 1000 m QNH a vlna v Broumově ho zvedla. Emil splašeně někam vyrazil a seděl v Broumově. Jak říká Krejča, vlna je o trpělivosti a neodpouští chyby. Nevadí, létali jsme a to je hlavní. Věřím, že to letos nebylo naposledy. Start byl bezpečný, oblačnost přála návratu. V úterý vlna pokračuje. V J.G. se létá, v Jeseníku moc silný vítr. U nás jsou vlnaři v práci, i když by to podle Mirových slov odstartovat šlo.

       

Více fotografií najdete v galerii 


27.10.2008

V pondělí ráno startujeme s Taurusem hledat vlnu za Broumov. V místě, kde to vždycky funguje, je jen zmírněné opadání. Směrem na Krkonoše to vypadá nádherně. Rozhodujeme se, že už motor nebudeme nahazovat a přistáváme. Po rozebrání všech letů, které během dne přes Broumov proběhli, lituji, že jsme neodskoušeli letět o kousek dál. Zdá se mě, že celý systém vlny byl postaven celkově dál po větru. Ovšem to vše platilo odpoledne a těžko říci, jak to vypadalo ráno. Nezbývá nic jiného, než to neustále zkoušet. Člověk se pořád musí učit přírodu poznávat. Tak příště.

 


 

21.10.2008

V úterý avizovaná vlna vyšla. Ráno jsem v 10 hodin připraven v Hronově ke startu. Z Jeseníku už jsou přes Sowí hory v Krkonoších. U nás je absolutní bezvětří. V 11 hodin jako proutkem mávnutí začíná při zemi foukat. Startuji první. Po vypnutí stoupání 0,3 - 0,8 m/s. A tak to bylo v Broumově po celý den. Výška 2800 QNH je maximum v Broumově dosažená. Nenašel jsem z této výšky odvahu přeskočit na Sowičky, nebo to protlačit za Krkonoše. I tak se dalo ze dvou míst, kde to stoupalo letět 20 km na jednu i druhou stranu a bezpečně znovu ve vlně navázat. Z Hronova letěl Míra s Jantarem a šéf s Blaníkem. K tomu Burdýšek se Seibrtem z Nového Města a tři Broumováci. Nejkrásnější byl chaos na rádiu hodinu a půl před západem slunce, kdy z Jeseníku vyhlásili za 20 minut západ slunce. Došlo k dohadům, kdy vlastně slunce zapadá. Někdo nezná SELČ nebo UTC, možná si popletl datum. Mě osobně tato klidná vlna vyhovuje a 179 km a 5.48 hodin ve vzduchu uspokojuje. Na delší výlet se třeba vydáme příště.

Lety na CPS. Info o dni na stránkách AK Jeseníku. Foto v galerii.

    

        Aerovlek do ničeho.                             Sowičky, leť si tam.                                 Orličky - neberou.                                   Krkonoše, věř tomu.


 

Spojením všech letů v CPS vzniknul tento obrázek. Ještě prý bude jeden jen z vlny.

 

 


 

Malé video ze semináře z Jeseníku. Poznáte tam někoho?

   

 


 

8.10.2008

Ve středu nám začalo letošní ,,Babí léto", které nadělilo interval na 3 hodiny plachtění. Startovali jsme s Emilem kolem 14 hodiny. Hlavní stoupák byl nad Borem a Hejšovinou, odkud se dalo naskočit na Orličky a po Broumovských stěnách k Meziměstí. Nosilo to do 1400 metrů QNH a na Orličkách až 1800 m. Stoupání se dalo nalést i ke 2 m/s. Pěkné polétání na říjen, že jo? Tak neváhejte, Babí léto bude ještě minimálně týden. Vlna zatím v nedohlednu. Na sociálkách máme fasádu.


4.-5.10.2008

V sobotu brzo ráno jedeme na vlnový seminář do Jeseníků. Přednáší Tomáš Rendla, Horác, Petr Krejčiřík a další. prezentace představí i všechny aerokluby vlnových exitů, tedy i já. Na letišti ostatní zatím posunou terasu před klubovnou. V neděli západní vítr, ale ne na vlnu,  pouze na svah Boru. Využívá Emil a létá přes 2 hodiny. Využíváním svahu na Boru se nám prodlužuje sezona. Snad i ta vlna ještě letos přijde.

Prezentace nejen AK Hronov pro seminář v Jeseníku: http://www.aeroklubjesenik.cz/img/vlkmp08/seminar.htm


27.9.2008

V sobotu jeden z posledních termických dní. Žáci pokračují ve zdokonalování navijáků pod vedením našich kantorů Harryho a Vondrase. Do termiky jsem šel jen já a Duo. Nalítal jsem volně 170 km a protože mě byla zima na nohy a strašně se mě chtělo, po výletě na Kozákov jsem sednul. I tak to stálo za to, ploužit se podzimní krajinou v 1000 m nad zemí. V neděli nám již v našich končinách nebylo přáno. Vítr se přetočil k západu a tak se dá očekávat zvlnění. Vlnou a jejím předpovídáním a případnými provozy do ní z letiště v Hronově se zabívám na straně Vlna 2008 v Hronově. Příští víkend jedeme na vlnový seminář do Jeseníku. Letos naposledy u nás bude Z 43, tak kdo má někoho na svezení, neváhejte mu to říct.


 

21.9.2008

Jen krátké shrnutí prošlých dní. Počasí je hrozné, vlečná je konečně doma, žáci se školí a stavba úspěšně pokračuje. Možná přijde i Babí léto a foukne ze správných směrů.......

                                           


 

První víkend v září máme opět Z 43. V sobotu nám přeje počasí a létáme celý den. Neděle je na počasí horší, ale využívá se k brigádě.

13.-14.9.2008

Pomalu končí léto a ochlazuje se. Přestože se blíží vlnová sezona, počasí nám naděluje vítr z druhé strany a tak se naši piloti vydávají na Broumovský svah. Opravdu jsou stěny univerzální. Z jedné strany vlna a z druhé bezvadné svahové polétání. Po oba dva dny víkendu svah funguje, i když se v neděli někteří nevrátili a využili Broumovského letiště k přistání. Někteří i dvakrát! Ale tak to má být. Bezpečně si polétat pro radost. Žáci se, prosím, scházejte každou sobotu za každého počasí. Všechny vás čekají teoretické pilotní zkoušky a náš mladý, instruktorský sbor se vám bude věnovat!

Horší je to s naší vlečnou. Donutit úředníka k cestě do Vysokýho Mýta je neskutečný problém. Tak prosím trpělivost. Díky Tomášovi a Vojtovi se do vzduchu dostaneme.

VLNA 2008.           http://www.aeroklubjesenik.cz/vlkmp08.htm

Nebudu zde dávat vlnové dokumenty, které lehce najdete na stránkách AK Jeseník. Tento aeroklub je koordinátorem vlnového létání ve vlnových prostorech Polska. Prosím o nastudování koordinační směrnice a pokud půjdete do vlny od nás, nezapomeňte, že pokud nejste domluveni s AK Jeseník, můžete se vlnit pouze v Čechách do FL 95, což česky znamená 2900 m QNH a pro starší 2500 QFE.


 

31.8.2008

Poslední prázdninový víkend byl ve znamení pěkného počasí. V sobotu bylo počasí, snad nejlepší o prázdninách. Naše vlečná je v prohlídce a tak za Vojtou a jeho Tulákem letěli jen Orlíci. Jen Jirka se nám zapoměl na poli v Trutnově a Toňas s Ferdou v Novém Městě. Já jsem s Harym pekl dvě kýty k závěrečnému prázdninovému párty spojeným s křtěním nového Blaníka. Během dne se sešlo opravdu spousta lidí a v podvečer jsme pokřtili Blaníka jménem Fialka. Podle Petra Fiali a fialových pruhů na Blaníku. Během víkendu polétali žáci. Tonda nejmnladší se přeškolil na Orlíka a starostu Jirku jsme za úspěšne složené pilotky pomazali hořčicí a hodili do bazénku.

Prázdniny skončili, práce na socialkách už nezabere tolik času a tak věřím, že o víkendech se s žáky pokročí k sólům a pilotkám. Hlavně prosím choďte hlavně v sobotu, kdy je žákovský den. V úterý se letí s vlečnou do Otrokovic. Snad do 14 dnů bude doma.

Byl to pěkný víkend. Ať se vám daří ve škole, študenti.


 

25.8.2008

Pozvánka na sobotní opékání kýt a křtění nového Blaníka:  - ZDE -

Už před 60 lety se naši předkové scházeli na letišti v hojném počtu. Tak přijďte v sobotu i vy.

 

Foto z roku 1949.


 

19.8.2008

O víkendu jsme přivezli nového Blaníka OK-0308. Tak ať nám dlouho bez nehod slouží. Jeho křtiny se provedou v sobotu 30.8. spolu s ukončením prázdnin. Možná budou i kejtičky na rožni. Přijďte všichni příznivci Hronovského létání na poslední prázdninové setkání.

Na letišti pokračuje stavba sociálek. Probíhá Dědkovské soustředění. Včera jsme polétali v čisté termie. Nenašel jsem odvahu odskočit od letiště a letět dál. Tak jsem uletěl 100 km průměrem 34 km/hodině. Zkoušel jsem i vlnu v Broumově. Nebyla výrazná, tak jako v týdnu, kdy fungovala, ale bez nás. Už se podzim blíží a věříme, že letos to bude s vlnou lepší než vloni. Uvažujeme o umístění Blaníka do Jeleniej Gory.

Naše vlečná Boženka jde do Vysokého Mýta na prodloužení životnosti a roční prohlídku. Asi se vrátí až v půli září. Malinko to pozastaví výcvik žáků, ale věřím, že to v září doženou a padne několik sól a v zimně teoretických pilotek. Dnes dělá Jirka Starosta praktické pilotky ve Skutči. Tak mu držte palce.


 

31.7.-10.8.2008

Soustředění - nesoustředění.

V týdnu kdy probíhal v Hronově Jiráskův Hronov, divadelní festival, se přeci jen našlo pár lidiček ochotných strávit svoji dovolenou na letišti v Hronově. Pohnulo se se stavbou sociálek a také se létalo se žáky. Naše děvčata ve výcviku pokročila malými krůčky k sólům. Musí se však víc snažit. Máme na to tři víkendy, pak jde naše vlečná na roční prohlídku.

Měl jsem k dispozici Z 43 a tak jsme se podívali i na výlet vzduchem. Servis a Josefov, Nové Město a koupání Rozkoš.


Je rozhodnuto, provedeme investici pro budouctnost aeroklubu a koupíme tohoto Blaníka s velice nízkým náletem. Naše dva Blaníci jsou již v režimu prolongačních prohlídek a nikde není napsaný, že nás přežijí. Proto chce naše generace zanechat klubu jednoho Blaníka, který bude ještě za 20 let schopen cvičit nové mladé piloty na letišti Aeroklubu Hronov.


1.8.2008

Plachtařský týden a naši piloti nezůstávají pozadu. Mimo středy se létá každý den a já nestačím doplňovat web. Vondras uletěl 300 km deklarovaných na Discusu a tudíž má první diamant a zlatou vzdálenost. Vojta v neděli uletěl pětihodinovku a má stříbrné C. Mnoho dalších výkonů najdete na webu: www.cpska.cz . Spoustu letů musím ještě nadeklarovat, ale to až bude pršet. Příští týden jsem celý na letišti, tak se dá létat, třeba i navijáky.

    


20.7.2008

Po celý týden probíhal sraz POTK v Broumově. Z Hronova se zúčastnil Emil, Láďa, Bondy a Vojta. Já jsem se tam  malinko stavil. V sobotu probíhal Den letiště Broumov, kde naši piloti vystoupili. Velký dík patří Dáše a Jiřině, které se o všechny v Broumově perfektně starali. Foto zde : http://cirrus.rajce.idnes.cz/

V neděli jsem z Broumova přes Hronov navštívil Dvůr Králové na disciplínu juniorů. Je fajn, když fungují vstahy mezi lidmi ve spřátelených aeroklubech.

    

Stavba sociálek pokračuje. Až budou stát, budeme mít možnost uspořádat velké závody Mistrovství republiky. Nejlépe vycházejí junioři, protože jich může být jen třicet.

    


14.7.2008

Dnes jsem se byl podívat na Juniorky ve Dvoře Králové. Kluci měli hasičské počasí. Počasí neustále zlobí. Info najdete zde: http://www.gliding.cz/souteze/2008/pmcr_j/

Další závody v těchto dnech jsou Mistrovství světa v Italském Rieti. Výsledky nejen našich kluků  a tratě  najdete zde: http://www.soaringspot.com/wgcrieti/results/

POTK sraz probíhá v tomto týdnu na letišti v Broumově. Já mám volno ve středu, uvidíme co počasí, jestli nám dovolí létat.


V tonto pořadí, na pěti prvních místech, Safari 2008 skončilo:                                                                                      

      

Celkové výsledky: http://www.soaringspot.com/safari2008/results/open/total/day5.html

6.7.2008

V sobotu 5.7. jsme na Safari poháru očekávali poslední disciplínu. Bohužel nám počasí nepřálo a tak jsem těch 12 bodíků, které jsem si během závodu sám postrácel, nedohnal. Poklidili jsme letadla, navečer proběhl raut a poseděli u piva. Přijeli i kluci a holky z Hronova na výborné pivo. V neděli proběhlo vyhlášení výsledků a tím to všechno skončilo. Na rozdíl od HOP 2008 počasí ve Dvoře Králové vyšlo. Do vzduchu jsme šli šestkrát a z toho se pětkrát bodovalo: http://www.gliding.cz/souteze/2008/safari/

Výprava z Martina se vrátila v pátek v noci. V sobotu se přijeli podívat do Dvora Králové. Jak si užívali, můžete poznat z přiložených fotografií.

 

 


 

3.7.2008

Před frontou se udělalo na horách perfektní počasí. Jen jsme v hrozném vedru čekali než se vzduch prohřeje na správnou teplotu. Letěli jsme polygon 154 km, Police-Jilemnice-Náchod. Letěl jsem sám, ačkoliv mě Jana Vepřeková po letu řekla, že jsem hloupý a nedržel jsem se Milana Meisnera, který byl celkově za mnou o pár bodů. Mě se však nechtělo závodit. První rameno jsem letěl vlažněji, pak však na druhé jsem pod řadou byl hned nad Jilemnicí. Ke třetímu bodu jsem odbočil k horám a tam jsem stratil. Od Rýchor řada nad Náchod a skoro průměrem 200 km/hod. do Dvora. V disciplíně jsem skončil 6. a celkově jsem o 12 bodů druhý. Láďa doletěl na Orlíka pěkným průměren a Emil měl bohužel problém s logrem a tak neotočil poslední otočný bod. Pátek proprší, ale je zde naděje na sobotní disciplínu. I tak jsme již letěli šestkrát a máme pět bodovaných disciplín.


2.7.2008

Ačkoliv meteorolog předpokládal čistou termiku, bylo to zatím nejlepší svezení. Letíme AAT Úpice a Turnov max. 23O km. Letíme v davu, ale s Cirrusem nestačím na Discuse a Pika s vodou. Na Krkonoších je jeden mrak za druhým a tak se letí rovně. Až mě zaskočilo, že už jsem v druhé arei a začnu tam bloudit a hledat nejvýhodnější bod, pro maximální vzdálenost. Netrefil jsem ho a tak jen třetí místo v disciplíně. Doletěl i Láďa a Emil, ten na 7. místě. O 20 bodů ještě vedu.

Na Slovensku klukům počasí také přeje, Petr a Pavel proletěli v Duu celé Nízké Tatry.

 


1.7.2008

V úterý letíme poligon 320 km. Podařilo se mě skončit za Janou Vepřekovou na 2. místě a udržet vedení v závodě. Láďa s Orlíken uletí 240 kn. Moc pěkný výkon. Se starty na disciplínu vypomáhala naše vlečná.


30.6.2008

Dnes AAT trať přes dva prostory. Já jsem neletěl, ale Honza Borůvka z Jičína na našem Cirrdovi vyhrál disciplínu a celkově jsme první. Láďa statečně bojoval v silném větru. Emil to vzdal a odpoledne do disciplíny nestartoval. Ono se počasí udělalo až pozdě odpoledne. Přesto je disciplína v kombikách platná. Tak zítra startuji jako vedoucí závodník Safari poháru. To zase bude legrace.  Honzo děkuji. V duo třídě vedou kluci z Broumova.

 


 

29.6.2008

Dnes jsme čekali na start do 13 hodiny a pak jsme letěli trať, kterou jsme měli plánovanou včera. AAT trať přes dva prostory s OB Trosky a Opočno. Vzdálenost 118,8/178,5 km. Počasí se výrazně vylepšovalo a tak nám nakonec zbyl čas a ne trať. Malá chyby v plánování, ale to nevadilo, hlavně, že je první disciplína a nikdo ze závodníků neskončil v poli. Z Hronova jsme uletěli všichni tři.

Již třetí den se v našem okolí pohybuje 40 Holandských kluzáků. Je to etapový závod na 2000 km z Holandska, přes Německo, Čechy a znova přes Německo do Holandska. Na fotografii je mororové DG, které včera přistálo ve Dvoře a dnes pokračovalo.


 

  28.6.2008

V pátek se část Hronováků zabydlela ve Dvoře Králové na Safari poháru. Je zde Emil, Láďa a já. Tedy dvakrát Cirrus a jednou Orlík. Dnes po počátečních zmatcích jsme o půl jedné poprvé startovali do disciplíny. Měli jsme letět na Trosky a Opočno. Někteří odvážní doletěli v silném větru i za Zvičinu. Já jsem polétal hodinu, Emil se nechytnul a Láďa ještě po třech hodinách létá. Asi vyhraje na výdrž. Voda v bazénu perfektní, tak se přijeďte podívat.

 

Další parta odjíždí na týden do Martina.Jede Petr J., Miloš N., Frcínek, Bondy a Míra Plecháč, co vím. Z letadel Jantar a Duo. Doma se stále budují nové sociálky.


 

23.6.2008 

Asi  má Klára - Debí talent, obrázek od ní. O víkendu jsem na letišti nebyl a tak nemám žádné novinky. Letecký den v Trutnově za naší pomoci proběhl, Cirrus s Harrym se předvedl.

 

Blíží se závody ve Dvoře Králové, Safari pohár a Místrovství juniorů. Článek o juniorském mistrovství před 20 lety si můžete přečíst:  - ZDE -   

Termíny, kdy u nás bude Z 43 : - ZDE -


14.-15.6.2008

Úspěšně se pokračuje se stavbou sociálek. Žáci využívají počasí vhodné k výcviku, kdy dálkoplazové jsou zalezlí. Bohužel nám počasí nepřeje, přeháňky utlumují termiku. Zkrátka Medard. Lukáš se přeškolil na Orlíka. Gratuluji. Od středy už bude lépší počasí, já mám volno ve čtvrtek a v pátek.

                 

                      


6.6.-10.6.2008

Ve středu a čtvrtek se připravil prostor pro stěhování sociálek. V pátek ráno jsme je přestěhovali. Už odpoledne jsme se sprchovali. V sobotu se létal dopoledne naviják a odpoledne se šlo poletovat do termiky. Už skoro dva měsíce fouká od východu. Nad Hronovem je vítr vždy nejsilnější. V pondělí se zaměřily lavičky na základy a v úterý 10.6. jsme se sešli ráno, že půjdeme létat. Mraky již normálně v Polsku, ale kupodivu foukalo od západu. Nechal jsem se pod ně zatáhnout a vystoupal jsem do 2000 m QFE. Odletěl jsem nad Krkonoše a mohu vám říct, že takové jsem je snad ještě nezažil. Stopavé proudy byly sice takové divné bubliny, vytáhly mě však do 2200 QFE.

Ve středu měl pohřeb Josef Mráz, pilot inspektor z Nového Města, který náhle zemřel 8.6. Já osobně jsem pod Pepíkem, jako náčelníkem aeroklubu v Novém Městě začínal.


1.6.2008

Víkend a létání na navijáku se žáky. Využili jsme i Z 43 a díky dohodě s AK Nové Město o termínech, jsme nalétali přes 5 hodin. Letní počasí a přehřátý vzduch. Večer nás několik vyrazilo na bigbít do Teplic n.M. na festival. Bylo to pěkné. Po příjezdu bouřka a romantika na terase.


Hodnocení HOP 2008.

7.ročník 2008     Letošní ročník nám počasí nepřálo. Hned v sobotu jsme se pokusili o disciplínu na polygonu 110,3 km. Bohužel nikdo neuletěl hendikepovanou vzdálenost. Potom se usadila tlaková níže přímo nad Hronovam, která nám pouze dovolila v úterý létat Broumovský svah. Pak už začalo pršet a vyjasnilo se až v pátek na exkurzi do pivovaru. Už to vypadalo, že pohár zůstane doma, ale v sobotu se počasí umoudřilo a disciplína se bodovala. Polygon 112 km LKVP-Úpice-LKNM-LKHC-LKVP uletěl nejrychleji Miroslav Štěpán z AK Žamberk a již podruhé v historii HOP si odvetl broušený pohár. Druhý skončil Michal Janda z AK Broumov a třetí H.D.Keutterling z AK Muncheberg-Egersdorf. Děkuji všem závodníkům za trpělivost, s jakou snášeli rozmary počasí a že nám zachovali věrnost.

Výsledky, průběh a fotografie ze závodů neleznete na uvedených odkazech.

http://www.soaringspot.com/hop2008/

Fotografie : http://hop2008.rajce.idnes.cz/

    


14.5.2008

Tak asi poslední létání před HOP 2008.Letělo jen Duo se šéfen a Pavlem a já.Začátek nic moc, ale pak ode Dvora řady a jazda.Já točil Kozákov, Duo Hodkovice a V.Deštnou celkem 200 km.Pak jsem letěl za Suchý vrch a poslední OB mám za Broumovem.Bohužel se počasí za Orličkama začalo nějak měnit.Padalo to a tak jsem skončil u našeho letiště v 600 m QFE.Bojoval jsem a ten poslední OB otočil.Sice průměr už byl pryč, ale kdy se podaří uletět 300 km FAI deklarovaných.Skončil jsem na Broumovských stěnách v 550 m QFE a teď věř logru, že doletíš.Doletěl jsem.Kluci v Duu taky už nic nepřidali, ale svůj přelet uletěli.Tak máme Cirruse v penále a čeká nás HOP.

Jen mě dovolte malé hodnocení.Poslední týden byl na plachtění opravdu dobrý, i když na jihu se měli líp.Já osobně mám uletěných 1000 km deklarovaných za poslední tři dny.tak jen aby to vydrželo na HOP a abych měl šťastnou ruku při volbě tratí.Těšíme se na vás.

    


 

13.5.2008

Tak se nešťastná třináctka nekonala.Šli jsme do vzduchu z Hronova tři,Bondy uletěl 200 km deklarovaných a já 300 km.Škoda jen, že nechodí lítat víc lidí.Na co čekáte? Až bude pršet? Veškerý servis je zajištěn i na zítra,středu.Dík Petrovi Jakoubkovi, že nás ochotně přijede vyvlekat.Pravda je, že jsme po oba dny zmokli, ale nebylo to nic hrozného.Základny 2100 na QFE  a stopání i 4 m/s.Na zítra to vypadá moc dobře.Fajn je, že dnešní předpověď je optimistická na HOP 2008.Tak přijďte lítat.


12.5.2008

Nejdříve chci pogratulovat Jirkovi starostovi k jeho prvnímu solo letu v neděli.Bohužel nemám foto.Dnes jsme polítali dvakrát deklarovanou 400 km trať já a Josef P a Emil návrat Děčín 300 km.Trochu to jen nešlo Duu, ale to příště kluci napraví.Je to neskutečný rok, protože to vypadá i na zítra a pozítří.Tak přijďte létat, dokud to nosí, jsem na letišti.


11.5.2008

Květen je od prvních dnů výborný na plachtové létání a my ho podle našich možností také využíváme.Hlavně, že počasí vychází na víkendy.Pokračuje se i s žáky. Já bohužel o víkendech pracuji, ale létá se i v týdnu.Ještě to vypadá, že nám to vydrží až do středy.Pak jen budeme doufat, že nás počasí nenechá na holičkách při HOP 2008.Šéf v pátek uletěl první kilometry publikované v CPS na Stemme.Počasí v pátek bylo tak turbolentní, že i mě po 6 hodinách bolely nohy.Na Stemme to nebylo vhodné počasí, ale alespoň si to Petr s Milošem vyzkoušeli.Možná , že to ještě jednou dopadne.V CPS se pomalu propadáme, protože jižní dálnice je vhodnější a na lety přes 600 km nějak zatím nemáme.Vždy mě zatím zklamala Morava a poslední OB jsem vzdal.Doufám, že se do CPS zapojí i další naši piloti, abychom své místo v Čr do desátého udrželi.

Několik fotografií od Radoše Marka z jarního dění:


 

26.-27.4.2008

Již v pátek přijel Michal Šťastný na sobotní imatrikulace.První den, kdy také měla otevřeno naše kantýna.Pivo má výborné, tak přijďte ochutnat.V sobotu počasí akorát na imatrikulace.Třináct kluzáků dá zabrat.Náš šéf se jel přeškolit na Stemme do Nového Města.Gratuluji a věřím v dlouhý přelet!V neděli se udělalo pěkně a tak pár z nás vyrazilo na přelety.Lety najdete na http://www.cpska.cz/public/ .Další co se povedlo, je dlouho očekávaný zálet Tauruse.Tak ať mu to lítá.V pondělí jsem si udělal provoz jen pro sebe.Mraky na Orličkách a řady směr jih a sever mě umožnily uletět 311 km volně přes 3 OB a to průměrem 104 km/hod.Konečně jsem alespoň takto pokořil tu vysněnou stovku.Tak se budeme těšit na další příděl jarního počasí a na HOP 2008.

Termíny,kdy u nás bude Z 43 neleznete:   -ZDE-


24.4.2008

Dnešní den vyšel přesně podle plánu.Ráno v osm hodin se tahal hangár a hned po desáté hodině šli první do vzduchu.Abych řekl pravdu, ani nevím co všechno dnes letělo.Naše výkony jsou na CPS.Gratuluji všem co letěli a hlavně Petrovi k 500 km deklarovaných průměrem 95 km/hod a Vondrasovi, zřejmě k první deklarovaný třístovce.Všichni jsme se vrátili domů a to i Emil, který se Šohajem otočil Ještěd.Vojta letěl vývoz s Láďou na Blaníku a uletěli 300 km.Bobeš 300 km, Jantar a Duo skoro 5OO km. Já 550 km, průměrem skoro 90 km/hod.Bohužel mě nevyšel plánovaný trojůhelník.18 km před Budišovem jsem to v modrém nebi otočil a letěl pod mraky k Šumperku.Utajené lety u mě a Petra jsou ze zjištných důvodů.Nebudeme dráždit úředníka Shengenu.Jen víc takových pohodových dnů se základnama až 2600 m QNH.Pěkné také bylo, že jsme s Jičíňákama a Milanem ze Dvora byly na 130,950 MHZ a tam si mohli pěklně pokecat.Tak zase někdy příště.

 


 

14.4.2008

Tak dneska to bylo super.Startoval jsem po 13. hodině a hned po vypnutí stoupání 2,5 m/s integrovaných.Vítr sice od jihu, ale síla na start v normě.Tak jsme polítaly, jako by nebylo pondělí.Jen to chtělo dřív a zvolit dobrou trať a dalo se uletět víc.Je to hrozné, člověk uletí deklarovanou třístovku průměrem přes 90 km/hod a je nespokojený.Kam ten svět spěje!Celkem nás z Hronova startovalo sedm.

Fakt to bylo fajn.Jenom mě zůstal fotoaparát v baťohu na zemi.Takže dnes bez foteček.Budeme čekat na další počasí.Pořád na netu slibují severovýchodní situaci koncem dubna, tak uvidíme.


13.4.2008

Konečně se v neděli rozjela sezona v plném proudu.Začali i noví žáci.Jen termika přišla až odpoledne kolem 13 hodiny.Přesto kdo chtěl, pěkně si zalétal.


1.4.2008

A je to tady.Více se dozvíte od Martina Suchánka zde: https://plachtenihronov.websnadno.cz/clanky/Trimistne_vetrone_dobyvaji_svet.doc

Také se už zadařilo a počasí nám nadělilo pár mraků a trochu termiky.Poprvé jsme letos trochu polétali.Bohužel bez fotoaparátu.


15.3.2008

V sobotu proběhlo jarní školení a členská schůze.Sešli jsme se všichni létající členové, protože jsme museli být proškolení podle nařízení MD a UCL ze vzdušných prostorů, coš se také stalo.

Bohužel nám počasí v březnu nevychází vůbec vstříct.To ale nevadí.Letadla budou pojištěná od 21.3. a čeká nás spousta práce s přípravou.To vše je závislé od počasí.Zatím je všude hrozné bahno.Přesto věřím, že se začneme všichni scházet a vše budeme mít včas připravené.

Zavedl jsem nově fotogalerii.Pokud tam bude chtít někdo něco přidat, ať se ozve.Buď mu umožním přístup, nebo tam fotografie vložím.Do budoucna chci vložit i starší fotografie.

http://cirrus.rajce.idnes.cz/ 


24.2.2008

Tak jsme zahájili sezonu 2008.Sice ne u nás na letišti, ale díky klukům z AK Dvůr Králové u nich, do doby, než bude pojištěná vlečná.Letošní rok je s počasím o měsíc v předstihu a tak si myslím, že je potřeba být připraven na to správné termické počasí  a včas ho využít na přelety.Termika dnes bohužel nebyla a tak jsem si dal jednoho omezence a Emil periodu.Vojta se svezl s Twinem.Také jsem zjistil, že se nevejdu do Astira CS.Pokud mě kluci pošlou další foto, zveřejním.Byla to fakt perfektní neděle.Cessna vleká výborně a nalítala přes 3 hodiny.V provozu byly 4 kluzáky po celý den.Tak proč si neudělat radost.

V pátek 14.3. proběhnou imatrikulace na L 13 OK 9713 a na Cirrusovi Emila.

Video mého aerovleku za Cessnou :  Aerovlek

Foto od Martina Horáčka najdete na : http://lkdk.rajce.idnes.cz/24_2_08litanicko/#album

     

       


26.1.2008 

V sobotu se nás sešlo 16, jestli jsem dobře počítal, na Jestřebích horách.Bylo to pěkné setkání po zimní přestávce, kde jsme si nastavili body pro rok letošní.Vojta oslavil své narozeniny, dík za pivko.Někteří přespali, jiní odjeli domů a já s Milošem pěkně pěšky v noci na vlak.Tak pokračujeme v zimním spánku, ale už jen na jedno oko.

                                     


20.1.2008

V letošním roce nás čeká výstavba nového WC a umyvárky.Je to poslední velká akce, k dokončení obnovy našeho letiště.Naše provizorní zařízení, postavené na začátku 90. let je již nedostatečné.Výstavba nového zařízení nám umožní pořádat další akce na úrovni HOP.Rada AK věří, že se k výstavbě postaví všichni členové AK  zodpovědně.Plány jak mají naše nové sociálky vypadat :