Rok 2012.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pochlubte se svojí PF kou. A hlavně přežijte Silvestra, ať můžeme příští rok brigádničit. wink No dobřě, lítat.

http://cirrus.rajce.idnes.cz/PF_2013


21.12.2012 přivítala mládež na letišti sluníčko, které se v 11:11 UTC začalo vracet k severní polokouli. Konec světa se nekonal, tak holt museli ráno na dřevo. cool V sobotu 29.12. tradiční posezení s Ládou Dostálem od 16 hodin. A možná bude i Silvestr.

 
V Klubové sekci: Klubova-sekce.html je finále hlasování o podobě Samby XXL. Jelikož dva návrhy dostaly stejný počet hlasů, spouštíme druhé kolo, které je pouze pro členy klubu. Kdo nezná heslo, rád mu ho po e-mailu dodám

Děkuji všem za příjemné odpoledne a večer 8.12.2012. Napočítal jsem na večírku tak 40 lidiček, letců s manželkami z 6. aeroklubů. Na odpolední procházku nás šlo 17. Děkuji Kuncům z Nového Města za dárky a věřím, že se všem líbilo a ještě snad něco přes zimu spácháme.

Zde je několik návrhů barevného polepu Samby XXL.

Tak si vyberte, která se Vám líbí nejvíc a hlasujte dole v anketě.


Prosinec začal zimou.

Takto naše Samba vypadá na Mikuláše 2012. Foto ukradeno Kočičákovi wink Do půle ledna musíme rozhodnout o kamufláži. Viz diskuzní fórum. Z 42 OK-ZSD u nás dlouho nepobyla. V sobotu 1.12.2012 opustila LKVP a odletěla do Asie crying. Ať se jí daří. U nás by obtěžovala okolí hlukem. Na Boženku se zájemci ptají, tak uvidíme, jak vážné to bude. Zajímavé je sledovat naše kamarády při létání na Condoru. Tak v sobotu 8.12. ahoj na Dvoračce.


23.11.2012

V podvečer se sešlo 23 lidiček z pěti aeroklubů na bowlingu v Nové Pace. Příjemné setkání se sportovní aktivitou v pošmurný podzimní čas. Také jsme samozřejmě pusou polétali. Dík patří ZB za zorganizování a ceny pro vítěze bowlingu dvojic. Výsledky nejsou důležité, prý je už zveřejnil Mácha. Kdo má zájem se přidat přez zimu a pokecat s kamarády z okolních aeroklubů, další akce v sobotu 8.12.2012 v Trutnově, viz hlavní stránku tohoto webu.

Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/Bowling_Nova_Paka_23.11.2012


Na vědomost se dává, aby nedošlo k nějakým spekulacím, že máme objednanou novou Sambu XXL, jakožto rozhodnutí členské základny, na základě referenčního provozu a vize pro budoucnost. Můžeme se těšit na jaro 2013, kdy bude tento náš nový miláček pokřtěn a provozován hlavně jako vlečný stroj na LKVP. Otevíráme soutěž o jméno a dizajn. Své názory prosím publikujte na fóru tohoto webu. VLP LKVP je připraven s kvalifikací instruktor UL pro vaše přeškolení. Tak šetřete korunky. http://www.sambaxxl.com/

Ilustrační foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/Predvadeci_provoz_Samby_XXL_na_LKVP.


10.11.2012 Zavírání nebe.

V sobotu proběhla brigáda, po které snad máme areál připravený na zimu. V pátek se povedly přesuny letadel a tak máme naši Boženku i Zásadu doma po prohlídkách. Tak snad jen několik vlnobláznů čeká v naději, že to od nás ještě půjde. Sobota byla na vítr agresivní a v neděli zase mančaft nepoužitelný.

A pak to přišlo. Jantar udělal ke svím narozeninám lornu masa, Venta věnoval tradiční kýtu a udělal se svojí ženou výbornou polévku, kterou jsme ocenili hlavně v neděli, Harry upekl skvělý bůček, Lea buřty v pivu, Věrka Machová skvělý mrkvový salát a hlavně byly věnečky paní Plecháčové a další sladkosti, saláty od našich žen. Všem moc děkuji. Dík i vám za účast většiny členů AK, napočítali jsme 57 lidiček a dva hosty, naše Němce. Dále díky sponzorům za ceny a všem, že mě vyposlechli, i když mě to nějak vycuclo. Ano, vyhlásili jsme plachtaře roku. Jste jím vy všichni, že jsme již 23. sezomu mohli sedět před příchodem zimy s čistým štítem, všichni u piva a hodnotit. Snad jen jedna připomínka. Zima je dlouhá a tak nezapomeňte, že nejlepší plachtařské počasí je brzo na jaře.

Vítězové sezony 2012, naši nový piloti.

A Ještě jedna informace. Naší žádosti na pořádání PMČRJ nebylo vyhověno a tak s naprostou jistotou mohu prohlásit, že v srpnu bude HOP 2013.

 


3.11.2012

Ve zkratce: sobotní vlnočekání bez vzletu, příprava areálu na zimu a oslava Davidových osmnáctin. Vše nejlepší a dlouhé bestarostné mládí přejí všichni z LKVP. V sobotu 10.11. pokračujeme v brigádě a odpoledne Zavírání nebe. Občerstvení zajištěno, Jantar slaví 40 cet a budou trička. Pokračujeme ve vlnočekání do doby než zachumelíme.

P.S. nezapomeňte si srovnat pohledávky na klubovém kontě a také v kantýně, která již pro letošek zavřela.


27.10.2012 a první hrozba zimy-chumelí.....
 
V sobotu 10.11.2012 Zavírání nebe na LKVP.
Občerstvení, pivo zajištěno. Sladké sebou. Martin Jantar oslaví 40 té narozeniny a všechny Vás srdečně zve. Jako ceny za vaše snažení jsou klubové trika dle vaší objednávky a nějaké i navíc. Tak si připravte 120 Kč za kus.
Návod na údržbu trik v klubový sekci nebo zde: navod_na_udrzbu_tricek..pdf
 
20.10.2012 nás sluníčko na LKVP odměnilo krásným dnem, kde jinde byla inverze, my jsme odlétali 19 aerovleků. Naši mladí piloti se dopřeškolili na Orlíky a vypadá to mimo nějakého vlnoblbnutí, že se pomalu blíží konec sezony. Proto přemýšlejte o zazimování našich miláčků, přípravě areálu na zimu. Čekejte, že šéfové vyhlásí nějakou tu brigádu. Já si vás dovoluji pozvat jménem svým i šéfovým k akci pod názvem Zavírání nebe, kde se již tradičně sejdeme s manželkami, přáteli a příznivci k zhodnocení sezony 2012.
Zvolím trošku netradiční přístup, protože není důležité, kdo vyhrál CPS. I když budeme mít X penálů kolem hangáru a závodníky, kteří se nebudou podílet na klubovém životě, tak jsme prohráli. Vítězi letošní sezony jsou ti, kteří to dotáhli za jeden rok k pilotním zkouškám a vůbec naši mladí, kočkující se po večerech, pomáhající se vším bez řečí a řešící pouze na faceboku. Ceny dostanete - za 120 Kaček trička. Tak v sobotu 10.11. ahojda. Trenér.
Boženka je v roční prohlídce, Zásada je v roční prohlídce. Konference AeČr 17.11.2012 a vlastně spousta změn, který koho zajímají, tak si je najde a koho ne, tak ho s nima zde nebudu obtěžovat.
 
Aeroklub Hronov nabízí k prodeji Zlín Z 226 MS, OK-KNB, rok výroby 1956
nálet celkem 5662 hodin, počet startů 29432
nálet drak od GO 463 hod 4462 startů
motor od GO 1325 hod
vrtule od GO 80 hod
rádio LS-5 s plynule měnitelnými frekvencemi
přístrojové vybavení standardní
tlumič výfuku
ve velmi dobrém stavu

Cena 272 000,- Kč bez DPH 


Kontakt
Petr Jirásek
lkvp@mybox.cz

mobil +420602167299+420602167299

 

 Prodáno v lednu 2013


Studio D+D, čili Dejve pro Dejva.

Jak to vidí moji možní nástupci webu:  

V sobotu 29.9.  se na našem letišti konali teoretické a praktické pilotní zkoušky. Od nás byli nominováni Matěj Správka, Olda Slavíče, a Honza Petera. Ráno se poprali s teorií a odpoledne vyletěli do výše nad mraky. Úspěšně zvládli obě části. 6.10. Martin Vondráček získal diamantovou výšku s discusem a Káďa ve vlně s cirkusem.  13.10. se stejné trio k večeru přeškolilo na orlíka.  Termoska odpoledne přinesla i nějakou termiku. Novým pilotům a Martinovi velká gratulace. D+D

Kluci fajn a teď malá soutěž nazvaná ,, Kdo pozná nadějné hronovské plachtaře na startu života? "

 


Po žních, září, podzim je tady..... a vlna

Je po žních a jelikož nejsem příznivec FACEBOKU a tento web je zaplacen na další rok, možná někoho potěším, jiného ne, že budeme pokračovat v tomto bulváru. Jen ta zpětná vazba mě chybí.........

V září se nám pochlapil pan Venta a osedlal solo Vivata. Gratuluji k nasáknutí benzínem. Vivat trochu na podzim zazlobil, ale už šlape jako hodinky a blíží se k další prohlídce.

Jeden z posledních termických dní 9.9. využil Jarda Seidl a s Orlíčkem uletěl pětihodinovku. Jarda nenápadně směřuje k výkonnému létání a navíc má přehled v nových elektronických hračkách, tedy ve věcech, který mě už nějak nejdou přes nos. Tak věřím, že nová technika se bude šířit mezi mladými letci dál a bude je posouvat k větším výkonům.

Trocha politiky: referenční provoz Samby XXL. Ano, blíží se rozhodnutí co dál. Boženka nás finančně vycucává, sousedi si stěžují na hluk, tak jak dál? A také jsme podali přihlášku na PMČRJ na rok 2013. Uvidíme, jak to dopadne. Zatím nedělám závěry, vše se uvidí. Publikujeme v lokálních časopisech -  Radoš, a v Aerohoby já. Nezapomeňte si tyto tiskoviny pořídit.cheeky

15.9.2012 oslava 80 let AK DK, půjčena Z 42, Bondy s Bobšem a vyhlášení VUTMH. Povedená akce.

http://duobenjaci.rajce.idnes.cz/Dvur_Kralove_80.let-vyhlaseni_VUT_MH_15.9.2012/

A asi to nej - pilotky našeho tria žáků Oldy, Hopetra a Matěje. Na jaře začali na naší Kačeně ( křest nebyl, tak asi ji ta Kačana zůstane) kluci výcvik a dokázali všem, že to jde za rok zvládnout a že K7 je plnohodnotný stroj na výcvik. 29.9.2012 zakončili výcvik teoretickými i praktickými pilotními zkouškami s Motejlem. Gratulace všem a Orlíci se na Vás těší.

Podzimní soustředění na Turbíně proběhlo o víkendu 28.-30.9.2012

Vlnová sezona začala. Tři dny se nám za kopcem objevovaly vlnomraky a v sobotu 6.10.2012 jsme ji konečně využili. Kopito si zaletěl za Kralický Sněžník pro diamant do 7000 m QNH. První výškový diamant se startem z Hronova. Káďa solo vývoz za Broumov. Tak sledujte co nám Vlnoska ještě nadělí. Martine gratuluji a už se těším, jak poletíme pro tvůj poslední diamant, FAI 500, a ty to dáš. wink http://www.cpska.cz/public/index3.php?lpg=zobraz_let&let_id=49865

Schůze AK 13.10.2012, účast povinná! Prohlédněte si své průkazy, jejich platnost a máte možnost létět periodu. Boženka půjde do prohlídky, Zásada je v prohlídce a tak opět osloven kamarád Tomáš Tuček na provoz po 15.10.

Pracuje se na klubových trikách a hledám moderátora a termín na akci zvanou Zavírání nebe. Tak se někdo přihlaste.

 Poslední přelet roku 2012 bude 8.12.2012 v Trutnově. Trať podle počasí, KBT opět na Dvoračce a Mikulášsko-Vánoční besídka. Jako vždy zvu všechny piloty z okolních i vzdálených aeroklubů.


HOP 2012 http://www.soaringspot.com/hop2012/

 

11. Hronovské Orlíkovské přeháňky, HOP 2012.

    V termínu 11.8. - 18.8.2012 proběhli na letišti Aeroklubu Hronov ve Velkém Poříčí za podpory východočeského kraje, obou obcí a široké veřejnosti závody kluzáků, 11. Hronovské  Orlíkovské  přeháňky, kterých se zúčastnilo 39 kluzáků ve dvou kategoriích. V kategorii HOP klub-old timer závodilo 25 kluzáků. Z toho 23 Orlíků všech modifikací, Phobus A a statut mezinárodních závodů potvrdil německý SZD 30 Pirat. V kombi kategorii Poháru Petra Fialy - PPF závodilo 14 kluzáků různých typů a z toho tři kluzáky z Německa. Většina závodníků k nám jezdí od prvních ročníků. Letos k nám našli cestu další ,,Orlíkáři“, kteří do party HOP zapadli a závod oživili, jak je vidět na konečných výsledcích.

 Kombi kategorie v PPF byla otevřena podruhé, jako kontrolní chrousti před startovním polem klubu. Vloni se nám to osvědčilo a letos byl o účast v této kategorii větší zájem, než jsme mohli uspokojit. Nakonec z 31 přihlášených Orlíků se startovní pole z různých důvodů ustálilo na výše uvedeném počtu a tak jsme se nakonec na naše malé letiště všichni vešli.

  Nějakým zázrakem nám letos ,,Termoska“ nadělil v počasí severovýchodní situaci, která je u nás v létě termicky výborná. Snad díky tomu, nebo zkušenostmi z předešlých závodů se HOP 2012 staly opravdovými závody se vším všudy. Z osmi možných letových dnů se letělo v PPF šestkrát a HOPu pětkrát. Byla radost sledovat závodníky, kteří se na 50 let starých Orlících  honili po nebi a o pořadí, například třetí disciplíny polygonu 198,4 km, rozhodovaly pouze desetiny km/hod. Vítěz této disciplíny, Wolfgang Sluka, dosáhl průměru 76,6 km/hod. Bodový rozdíl mezi prvním a druhým do poslední disciplíny v sobotu 18.8.2012 byl pouhých 5 bodů a šanci vyhrát HOP měl i třetí a čtvrtý průběžného pořadí. Nakonec Michal Janda z AK Broumov i poslední let nezkazil a s náskokem 24 bodů vyhrál HOP 2012 před Miroslavem Štěpánem z AK Žamberk. Třetí v pořadí skončil jeden z nováčků HOP Wolfgang Sluka z AK Liberec a bramboru získal další nováček, Jan Šindelář z AK Kunovice. Škoda pokažené 1. disciplíny nadějné juniorky Kláry Teichmannové, která skončila na 8. místě jako nejlepší žena HOP i nejlepší hronovská pilotka. Třikrát se letěl speed task, dvakrát racing task. Poslední disciplína byla na gridu změněna v poslední chvíli před vzletem na speed task a to z důvodu zhoršujícího se počasí. Pravdou je, že některý den mohly být disciplíny delší. Ale dvakrát vypsaná trať na pevné body v délce 200 km není na Orlíky zase tak málo. Závodníci mohli závodit, pomalejší mohli doletět. Po dobu HOP 2012 bylo celkově málo polí a disciplíny vždy doletělo víc jak půl startovního pole. Zbytečné postavení gridu, takzvané hasičské cvičení a čekání na počasí se u klubu povedlo pouze jednou. Pohledem do minulosti HOP, kdy jsme stavěli grid, pak neletěli, nebo rozprostřeli Orlíky po polích východních Čech, vychází jednoznačně 11. HOP jako nejlepší závod v historii našich závodů.

   Piloti v PPF se zhostili své funkce kontrolních chroustů výborně. Při tom udělali nádherný závod, kde v pondělí 13.8.2012 byla vyhlášena trať polygon 306,5 km. Ta podle pravidel CPS splňuje podmínky FAI trojúhelníku s odletem z ramene 301 km, kterou v našem kraji létáme pod názvem Východočeská universální třístovka Martina Horáčka. Tuto disciplínu doletělo 11 kluzáků. Ze šesti disciplín se třikrát letěl speed task, třikrát racig task. S tratěmi se nejlépe vypořádal Zdeněk Borůvka z AK Jičín, druhý skončil Denny Bernsee z německého klubu FSV  Eisenhütenstadt a třetí Miroslav Burdych z AK Nové Město nad Metují.

 

Závěrem chci poděkovat všem, kteří se na tomto závodě čímkoliv podíleli. Vlekařům šesti vlečných strojů za vytažení startovního pole do 50 minut, Pepovi Plecháčovi za rovnání Orlíků do hangáru jak za starých časů, Jirkovi Vepřekovi za krásné povídání při středeční besedě o akrobatickém létání skupiny Flying Red Bull, Milanovi Svobodovi za informace o snahách zařazení plachtění na Olympiádu a jeho účasti na podpůrné akci při letošní Olympiádě v Londýně, skupině Silent Avanger za páteční rockový koncert a všem závodníkům za nádherný závod. HOP 2012 je již minulostí, ale věřím, že na něj hned tak nezapomenete.

Tonda Teichmann, Hronov srpen 2012

Web závodů s výsledky: http://www.soaringspot.com/hop2012/

Článek ke stažení: hop2012.pdf

Výsledky celkem: hop2012klub_tot.htm                            hop2012kombi_tot.htm

http://www.letistecr.cz/akce-a-souteze/v-oderu-hronovky-a-narodni-divadlo-opet-hori.aspx


Prázdniny přešli do srpna.

Hned první den v srpnu nám Termoska nadělil počasí. Šéf poslal děcka na VUT. Míňa moc dobře, škoda že ji chyběl jeden stoupáček u LKVP, aby dala i posladní OB UBROU. Machulda měl svoji hlavu a letěl obráceně a to bylo špatně. Počasí bylo rozporuplné. Duo sedlo v Trutnově, Jantar ve Vrchlabí a mnohá další i zbytečná pole. Káďa na LS 3 z LKJA uletěla deklarovaných 400 km. V tak složitém počasí moc pěkný výkon. V pátek odpoledne sóla Olda a Matěj. Velké gratulace a bude mučeníčko. Já vlek se 42kou a večer zahájení Jiráskova Hronova bigbítem. A tak ve vedru pokračoval víkend s pověšením Blaníčků ke stropu. Ach jo.

http://cirrus.rajce.idnes.cz/Novy_solisti_na_Kacene_-_3._8._2012

Tak od pátku všichni pokračujeme v leteckém životě při HOP 2012 !

 


Podzimní horské soustředění aeroklubu.

 Kdo má zájem jet 27.9. – 30.9.2011 na horskou chalupu, ať se přihlásí u Martina Vondráčka. Kapacita míst podle pořadí přihlášení je 30 míst. Kdo pojede na podzim, má přednost v lednu na lyžovačku. Doprava pěšky z Pece p. Sněžkou. Zveme i kolegy ze spřátelených aeroklubů. Přihlášky do konce srpna. Děkuji.

 Martin Vondráček tel: 721851395 e-mail: vondracekmartin-st@seznam.cz 


Půlka prázdnin.

V rychlosti report posledních dní. Domů se vrátila z Plzně Cácora, kde v pátek poslední disciplínou a bodovém ladění skončila na krásném 6. místě spolu s Hanou Trešlovou. V babách byli nejlepší. Gratulace. http://www.gliding.cz/souteze/2012/pmcr_j/Davidové našli své nové miláčky a Michal konečně poznal o čem plachtění je. Termika s K 7 a přeškolení na Orlíka. Trochu počasí, ale déšť nás zavřel v Broumovském výběžku. A také přišla nová wink technika. S Jakubiskem jsme přeškoleni a můžeme vás svést a vyvlekat. Bázén funkční, mládež s náčelníkem rozjetá na 100 % a lítá se, pokud to jde a žije to o prázdninách a dovolené. Vše viz na foto.

 

Tak a teď to hlavní. Bude HOP. Tak doufám, že s tím počítáte a od 11.8. se zúčastníte a pomůžete Více zde: .http://www.soaringspot.com/hop2012/?lang=cz


15. Safari pohár Dvůr Králové 30.6.-14.7.2012.

Web závodu s informacemi naleznete zde: http://www.gliding.cz/souteze/2012/safari/

Z Hronova se letos zúčastnila 15. ročníku Safari poháru ve Dvoře Králové výprava tří kluzáků. S VSO 10 David Mach, s LS 3 Klára Teichmannová a se Std. Cirrusem Antonín Teichmann. Tento závod byl treninkový pro mládež na další, větší závody, jako PMČRJ. Počasí po celý závod bylo velmi náročné. První letový den 1.7. jsme odpoledne neodstarovali a také se nebodovalo. Další disciplína 5.7. se dá nazvat polní. Já jsem seděl v Bernarticích v poli s kravskými koláči a servisem od Honzy Jaška, a mládež vybojovala dokluzovou výšku u Černé hory k doletu do Dvora, bez otočení poslední arei. Disciplína nebyla platná o 3,6 km, které chyběli Kádě k dosažení počtu pilotů, kteří uletěli hendicepovanou vzdálenost. A přišli opět bouřky, vedro a skládání a starty do disciplín v pozdních odpoledních hodinách. 6.7. já nestartuji, Káďa se v čisté termice vrátila a David seděl v Lánově na poli. Opět se nebodovalo.

Sobota 7.7. a opět předpověď bouřek a starty do čisté termiky. Dělám rozhodnutí, za kterým si stojím. Káďa startuje s Cirrusem z důvodu nejistého počasí a dosah čisté termiky pouze do 1250 m QNH. Bojuje a nakonec je z toho její druhé pole v Batňovicích a 4. místo v disciplíně. David přistává na LKVP. První bodovaná disciplína, kde paradoxně Káďa boduje pro mě. Ale riziko přistání v terénu s půjčenou LS 3 jsem nechtěl nést. Při transportu jsme se stavili na oslavě 70. narozenin Josky Plecháče.

 

Další den opět stavíme grid. Já to podcením a neskládám. Opět do čisté termiky s možností bouřek. Při otevření startu vzdává dalších 15 kluzáků a odloží, posléze nestartují. Mezi nima i David. Káďa tuto disciplínu s LS 3 vyhrává ze 7 doletivších kluzáků. Tím, že nás tolik odložilo, využili ostatní kratké okénko k platné disciplíně.

9.7. se konečně začíná počasí umoudřovat a naskakují mraky. Ovšem k tomu začal foukat vítr. Opět letíme přes velké prostory rychlostní úlohu. Hronováci doletí všichni a disciplínu vyhrává David Mach, Káďa je třetí a já šestý. z jedenácti, kteří disciplínu uletěli. Tím jsou závody platné.

Poslední disciplínu letíme v úterý 10.7., kdy konečně je normální počasí. Zde si plním cíl pro tyto závody a to, že letíme s Káďou spolu. První areu máme u Tanvaldu, kde je bouřka, podél které proletíme. Krásně nás podržela. Proklouzáváme k Trutnovu, ale žádné velké stoupání a tak kloužeme dál k LKVP. Zde máme své alfrédy a ještě k tomu označkované našimi, hronovskými kluzáky. Proletíme po Orlických horách a půl hodiny před koncem času na padesátém km otáčíme domů. Přiletíme přesně k času a je z toho moje druhé a Kádi čtvrté místo v disciplíně.

Tím závody skončili a celkově byly Káďa na 4. místě, já na 6. a David 7. místě z 35 soutěžících. Všichni jsme jednou byli na poli a všichni jsme jednou neletěli, čímž jsme se určitě jeden z nás připravili o bednu. ALE domů jsme přijeli s celými kluzáky a to je to nejdůležitější.

Závěr je, že v tomto složitém počasí se nám podařilo velmi hezky uspět a jako tým jsme byli perfektní. Děcka si nastavili procedury závodů, zopakovali točení ve velkém chumlu a taktiku soutěžního letu. Zázemí ve Dvoře Králové bylo perfektní. Za počasí pořadatel nemůže. Jako dovolená to pro mě bylo výborné prostředí s kamarády, hospůdkou, bazénem a trocha létáním. Tak třeba zase za rok.

Celkové výsledky: http://www.gliding.cz/souteze/2012/safari/data/Vysledky/SAFARI_2012_kombi_tot_final.htm

Náš tým.

Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/Safari_a_neco_kolem.

          http://cirrus.rajce.idnes.cz/Safari_2

 


Červenec.

POTK soustředění propršelo. Podle slov našich si to ale užili a poznali celý kraj kolem Jindřichova Hradce.

Ve vedrech si doma užívali bazénu.

V sobotu 14.7.2012 v silném větru zakončili svůj výcvik praktickou pilotní zkoužkou Starosta na Vivatu a Michal na K 7. Gratuluji za všechny. Na letišti se bude v následujících 14 dnech pohybovat náš šéf o dovolené, přijede zalétat i někdo z venčí, tak pokud se už počasí umoudří, přijďte pobejt a polétat. Parta POTK je na soustředění v Jindřichově Hradci s dvěma Orlíky, ale počasí jim také nepřeje, stejně jako Káďe na PMCRJ v Plzni Letkově.


A je tu červenec.

Děkuji za zlepšení situace s fografiemi a informacemi. Díky tomu mohu podat objektivní informace o aktuálním dění. wink http://cirrus.rajce.idnes.cz/Novy_solisti_na_K_7.

Počasí ve znamení veder a provozu žáků. Michal a Hopeter absolvují své první solo lety na K 7. Gratuluji oboum a zároveň Jardovi k solu na své první jednosedadlovce, Orlíku.. Probíhá 15. ročník Safari poháru na LKDK s hronovskou účastí tria VSO 10, LS 3  a STD Cirrus.: http://www.gliding.cz/souteze/2012/safari/. V počasí, kdy se nedá plachtit stavíme dvakrát grid, ale naše trio ani jednou nestartuje a užívá dovolenou za 50 Kč pobytu denně u dvorského bazénu a pod pergolou s pivem. Parta výborná, pohoda, skvělé vyprávění a naděj na létání. Snad se tlakové útvary pohnou a v druhé půli závodů budeme i létat.

V neděli jde Vivat na roční prohlídku, tak si ho o prodlouženém víkendu ještě užijte. V sobotu 7.7.2012 oslava Pepovích ..desátin a za týden 14.7.2012 Machuldova plnoletost. Gratuluji oběma již dopředu.

 


Do žní.

Ano, do žní udržím tento web v chodu a pak pevně doufám, že se najde někdo, kdo bude pokračovat. A jelikož ještě žně nejsou, tak pár informací od nás.

Problém je, že po letišti chodí spousta fotografů, kteří znají můj e-mail a fotka nikde ani z oslav narození Matýska, osmnáctin Míni, dědkovského soustředění, provozu navijáku se žáky, brigád, letecký den v Trutnově pouze video od Machů, sednutí Nimbuse 4 v rámci soutěže Euroglide na našem letišti, návštěvy Karla Dohnala s Cessnou atd.

Tak jsem vlastně vyjmenoval, co se dělo. K tomu počasí nic moc pouze v pátek 15.6., kdy dosah pouze 1400 QNH, ale letěli jsme. Víkend 23.-24.6. už lepší. Káďa deklarovaný polygon 321 km z Jaroměře na LS 3 a Frcín s Machuldou deklarovaných 304 km. Moc pěkný. LY již potřetí v Čechách seděla na poli a opět s Hejrupem. Tak snad si to už vybral a na regionech, kde s ní bude lítat, LY jen na bedně. Pěkně letěl v sobotu i pan Venta. Deklarovaných  141 km na Orlíku. K tomu pár polí, ale vše OK.

Tak se rozjedou prázdniny, dovolený, vyrazí se po výletech, závodech, abychom se sešli nejpozději na HOP 2012, kde je přihlášeno 30 kluzáků a v pátek 17.8.2012 bude koncert skupiny Avanger, kde zpívá syn Ládi D. Tak užívejte, lítejte a do žní mě klidně pošlete i foto a info, co se děje, když jezdím na loko, nebo jsem pryč.

Díky panu Ventovi mám i nějaké foto.

Sobotní přelet z JA v SeeYou. Káďa letí s EI, LY sedlá Hejrup.

 

 

ZA VŠE MŮŽE FACEBUCK....... TAM SE NAJDE VŠE..........


A červen pokračuje dávkou divného počasí. Je stále chladno a fouká.

První víkend v červnu ve znamení navijáků na K7. Žáci začínají řídit Kačenu a ne ona je. Jen tak dál, ať se sóla brzo podaří. K přeletům počasí nepřeje. Od pátku začíná soustředění dědků, tak snad jim Termoska nějakou termiku nadělí. Již tradičně bude i nějaké to posezení s osobnostmi z let minulých a kytarou při občerstvení.

V tichosti proběhlo 20 let výročí prvního oficiálního startu na znovuobnoveném letišti ve Velkém Poříčí. Tuším že to bylo 17.5.1992. Jo, letí to.......

Káďa nejen že vede CPS ženy, ale také připravila návrh kloboučku na HOP 2012. A pro zájemce se na objednávku udělají trička s logem plachtařů AK Hronov. Snad se vzorky k odskoušení stihnou do prázdnin, aby jste si je mohli ještě letos užít. Tak v sobotu při dobrém počasí briefing se žáky v 8 hodin.

                                                    


Poslední květnový víkend ve znamení dálkoplazů.

Po zmrzlích začlo mrznout. A nastala Sv situace, která je v Hronově jedovatá na v ítr a kde třeba v Broumově denně létají na svahu. Před posledním víkendem v květnu probíhalo setkání POTK v Jindřichově Hradci, kam naši členové jeli pouze na návštěvu. Foukalo od pondělí do pátku, kde bylo v úterý hasičské cvičení pouze ve středu malý pokus o provoz. Vysoká tráva a boční vítr nám nedovolili létat. V pátek již plocha posekaná, pouze řádky a mraky na nebi. Zatím ještě nikdo ochoten utrácet za létání.

A pak to začalo. Sobota ve znamení plánování pětistovek ve třech kluzácích, VUTMH ve třech kluzácích, něco na stříbro a Orlíci dvoustovky. První starty před jedenáctou a jak to dopadlo naleznete na CPS on-line zde:

http://www.cpska.cz/public/index3.php?lpg=sezlet&force_set=1&load_pg=_page_sezlet.php&order_by=&cpstype=int&obdobi_rok=2012&filtr=clubs&filtr_clubs=10&filtr_pilot=all

 Gratulace všem, kteří uspěli. A v neděli pokračování. První starty po desáté, ihned stoupání 3 m/s do 2200 QNH. Trať jsem si dovolil zvolit 401 km poligon polskem mezi Krkohorama a Jeseníky, kterou uletěly všechny naše BM. Orlík 250 km podobná trať. Uletěná jedna padesátka na stříbro. Tak kdo spočitá kolik KM jsme za víkend nalétali? O hodinách nemluvě. Sobotní lety byly kolem 8 hodin.

 Tak si kupte dlouhý pravítka, naštudujte prostory v mapě a příště do toho jdeme znova.

 A jak jsem na letišti řekl naší FACEBUKOVÉ mládeži, web držím do žní. Tak pokud se chce někdo připojit k tvoření tohoto webu, rád ho to naučím.

 

 


Dva prodloužené víkendy v květnu a co se dělo.

Uspěchy a neúspěchy našeho snažení jsou počtem k dnešnímu datumu 13 uletěných deklarovaných třístovek, dva diamanty a jedno stříbrné C pana Venty. K tomu ještě pětihodinovka a několik dalších pěkných přeletů, které nás řadí na 8. místo v CPS a Káďu na 1. místo v ženách CPS cz. K tomu jede výcvik na Kačeně, navijáky a sem tam se stihne něco udělat. 5.května naše Cácory se šéfem vzali na provětrání Blaníka OK-9713 do lázní Kudowa Zdroj na mezinárodní akci. A ještě chce nechce musím dát lahev borovičky, protože kluci co bodovali s K 7 v CPS na tom trvají. P.S. ale zatím vodkou nepohrdli.

Foto zde: http://cirrus.rajce.idnes.cz/5.-_8._kvetna_2012 

Tak létejte, grilujte a hlavně noste kounky na konta. Bohužel máme i nějaký ten problém s elektronikou. frown

Soutěž VUTMH se úpěšně rozjela a uletělo tuto trať již 10 pilotů ze 4 AK. Výsledky naleznete zde: https://plachtenihronov.websnadno.cz/Soutez-VUT-Martina-Horacka.html


Máme tu Máj.

http://cirrus.rajce.idnes.cz/Konec_dubna,_zacatek_kvetna

Děkuji všem příznivcům tohoto webu za věrnost. Přeji dobrou chuť k snídani do Brna svému kamarádovi, který nám před čarodějnicemi provedl KLZ na devíti kluzácích. Bylo to moc pěkné setkání 26.-27.4.2012. A tím vlastně skončil duben, kdy počasí o víkendech nic moc. Ten poslední to potvrdil. V sobotu vítr z jihu a v neděli sakra vítr z jihu. Ale v pondělí na mě někteří dali a termika se dostavila. Mládež na čarodějky tréninkový dekl. přelet. První máj již beze mě a dík za to, že jste mě věřili a trať mnou od oka střelenou z lokomotivy letěli. Tak jen pro ostatní 4 X deklarované 300 km a Káďa první diamant. A ve středu druhýho jste mě opět sedli na lep a pro nedostatek výkonú v soutěži VUTMH jste dali na mé slova a VUTMH jste 4 X uletěli. David diamant, gratuluji a všem děkuji. A samozřejmě také ostatní spousta zbírání skušeností místě, lety ve dvojím na K 7 atd. Tak jen tak dál a hlavně bezpečně.


Polovina dubna.

Víkendy opět letos zlobí. V sobotu se ve větru létalo s K 7 se žáky a jarní přezkoušení. Naše K 7 se u nás pěkně zabydlela a plní svůj účel. Bohužel jednání ohledně Blaníků v pátek 13.4. opět neúspěšné a tak se vše odkládá na neurčito. Více to komentovat nechci. Avizované počasí na úterý 17.4.2012 vyšlo a na letišti jsme se sešli v hojném počtu a ve studeném vzduchu jsme někteří vyrazili na přelet, někteří místně a další si daly své letošní první jarní starty na K7. O víkendu doladíme naše miláčky a další sobotu 28.4.2012 jsou inatrikulace.


Koeficienty.

Zajímvě se vyvíjí situace kolem koeficientů kluzáků. Německý DAeC index dostál malých změn a to hlavně u Std. Cirruse, kde ho zvedl z 98 na 99. Jiná situace je u vytvářeného indexu  národního CZIL, který počítá Jirka Štěpánek. Zde je Std. Cirrus na 98,6, upraven je i Discus bez vody a hlavně je velká změna u Orlíků VT 116, kde je koeficient z 86 změněn na 81,2. Takže pokud pro HOP použijeme CZIL, budou Orlíci ve výhodě. CPSka zatím používá index německý DAeC 2012, kde Orlíci zůstaly na koeficientu 86. Soubory pro vás zde:              czil.pdf           daec-index-liste_2012.pdf

 


Velikonoce 2012.

Podzim na jaře?

Letošní duben je počasím jako podzim, alespoň v našich končinách. Takže hledáme okénka pro létání. Po sobotě a neděli o Velikonocích, kdy se létat nedalo, se v pondělí v chladném počasí využilo té trochu termiky, kterou nám termoska nadělil. Tak dále čekáme na ten správný příděl počasí k rozjezdu sezony. Imatrikulace v sobotu 28.4.2012, tak ať máte své BM i DM připravené. V Nitře skončili závody Pribina cup, kde v klubovce všechny disciplíny vyhrál Roman Mraček z Letkova. Gratuluji: http://www.soaringspot.com/pc2012/results/ V sobotu 14.4.2012 začíná AZCUP ve Zbra: http://www.gliding.cz/souteze/2012/azcup/

Že by se nám vypařovala z letiště letadla?

Úterní povelikonoční vlna.

Příprava DM na imatrikulace.

 

 

 


Jaro je tady.

 Jak jste určitě postřehly, jaro rychle vystřídalo zimu. Tak jsem finišoval na LY, abych jmohl využít březnové nadílky termiky. V sobotu 17.3. jsme se proškolili, úspěšně složili testy a oficiálně zahájili sezonu. Naše mové cvičná dvousedadslovka mezitím procházela pračkou úředníkú a jelikož alespoň v tomto se něco změnilo, po zápisu do leteckého rejstríku, se podařilo včas získat i OLZ a ARC, abychom ji mohly v sobotu 24.3.2012 nechat ochutnat české nebe. V pátek jsme provedli KLZ Jantara a Cirruse a já samozřejmě musel hned letět. A v sobotu, kdy se sešlo dost lidiček, se udělalo spousta práce, začalo se létat s K7 a já jsem si dal letošní první VUTMH. Tak vítej sezono 2012 a K7 přeji bezproblémové zacházení od našich pilotů a jedeme už naplno.  Pepan zapnul v sobotu i naši televizi. Dík za výborné žebírka. V neděli K7 opět v akci a zatím velká spokojenost.  Tak jak se jménem? Bude to opět Kačena?

 


Jarní školení v sobotu 17.3.2012.

Dne 19.2.2012 AK Hronov může opět nabídnout výcvik na kluzácích. Zájemci přijďte v sobotu 17.3.2012 na letiště ve Velkém Poříčí.

Přivezli jsme z Holandska K7.

 


Leden pokračuje pravou zimou, alespoň v Trutnově.

V pátek 20.1.2012 se sešlo 17 lidiček z pěti aeroklubů v Nové Pace na setkání pilotů v Ježkově statku. Předali jsme si důležité informace a to nejen ohledně závodů, ale i o technice a vůbec nástřelu pro letošní rok. Ono totiž v březnu budeme imatrikulovat Jantara, Cirruse a Fialku a je potřeba už pomalu začít přemýšlet nad tím, co dál.

Kolegové z klubu se na tomto webu nějak nepodílí a tak některé informace se ke mě ani nedostanou. Je fajn, že jste se sešli na bowlingu v tom samém dni. Já dorazím do Hronova v sobotu 28.1.2012 pokecat s dědky, kteří se prý pravidelně soboty dopoledne scházejí.

A tak si dovolím malinko zimní  romantiky ze zahrádky a železnice v Trutnově.

Jarní školení v sobotu 17.3.2012. Na HOP přihlášeno 24 kluzáků. A štěbetali v Trutnově vrabci, že se letos poprvé sejde rada.

 

 

 


 

Leden ve znamení lyžování, schůzování a údržby na LY.

První víkend v lednu zimní soustředění  a druhý konference AeČr. Také jedny narozeniny.


Leden 2012

Jeden by řekl, že se nic neděje, ale omyl. První víkend v lednu se jede na Sokolku na lyže. A zatím tam sníh je, ale fouká. Tak si nezapomeňte vzít dost rumu. První meziklubová akce v Nové Pace 20.1.2012.

A podle hesla, kdo si hraje nezlobí,  jsme zahájili roční prohlídku. Děcka se alespoň nenudí a nezlobí.