JWGC 2017.


Kláru Teichmannovou a Davida Macha podporuje v bezmotorovém létání dotacemi Královehradecký kraj.


Článek pro Aerohobby           litva.pdf

Vyhlášení výsledků:

https://cirrus.rajce.idnes.cz/Zaver_JWGC_-_vyhlaseni_vysledku.

 


Sobota 12.8.2017

David skončil v poslední disciplíně druhý, Honza pátý ve standardech a v klubovce Milan třetí. Celkově skončil Ríša a Lukáš za sebou na 8. a 9. místě. Kája na 16. místě.

Chvíli po přistání posledního závodníka přišla fronta s kroupama a přívalovým deštěm. Vypadnul proud a večírek se odkládal do zprovoznění agregátu. V noci přešla další silná bouřková vlna.

A máme je doma, prokličkovali mezi bouřkama velkou rychlostí. Na letišti zatím neprší, tak to stihnou uklidit. Právě mě přes hlavu překletěla LY. Dali jim možnost sednout po silném větru, nebo udělat okruh. Rozdělili své velké letiště na dvě půlky plachtama. Toť The end. Ale ještě čtěte, budu upravovat, třeba bude medaile. wink Hlavně že jsou celí. Byl to hodně emotivní závod, ale máme to za sebou.

Tak dnes měli Litevci pravdu. Ohřálo se to a zlabilizovalo před frontou. Vznikla panika, kolik vlastně má horní hranice nad letištěm, protože stoupání 3 m/s je tahá vysoko. Všichni letí AAT na 1,30. Tracking jede. Při tom pomalu uklízíme, jak říká Teodor, vypadá to tady jak u Kambodžského teamu. Asi ale zmokneme. Do pásky klub 15,56 a stand. 16,07 místního času.

Poslali nás do toho.crying

Ve dvě padne rozhodnutí.

13,30 a stále odkládáme. Teplota je 32°C a stále čekají, že se to přehřeje a poslední den závodu nás pošlou do polí.

Vedro k zalknutí, modré nebe startuje chroust Puchac. Za půl hodiny máme startovat my.

Dobré ráno z Litvy. Tropická noc a jasné nebe. Budeme ninimálně gridovat, nebo se pokusí o poslední disciplínu. Večer je závěrečný večírek a zítra vyhlášení výsledků. Čeká nás balení. Uteklo to jako voda, kterou vypouští Švýcaři ze svého bazénu do cesty na wc. Moc jsme je neviděli se v něm koupat a dnes zde hlásí 33°C. Doma v Hronově začíná HOP.


Pátek 11.8.2017

V 15 hodin zrušeno. Další chroust za chrchlou byla JS 1. Našla stoupání do 0,3 m/s ve kterých se neudržela ve vzduchu.

Je 13 hodin a hornoplošník dole na fotce s hvězdicovým motorem vytáhl 13,5 m minilaka jako kontrolního chrousta. Vyjasnilo se, ale ještě jedna vlna oblačnosti na nás jde.

Po briefingu, AAT na 2 hodiny. Zatí zataženo mraky ve 200 metrech. Očekává se, že přejde rozpadávající se frontička a ta to vyčistí. Bude to dlouhý den s nejistým programem.

13 Wilg je ale připraveno a stroj dole dělal zálet počasí.

Vstávat a skládat, stavíme grid. Kluzáky jsou po včerejším hasičským cvičení umytý po polních přistání.

A blíží se konec akce. Ráno je tu mlha, ale podle předpovědi se má vyjasnit, svítit sluníčko a oteplovat se. Bude čistá, ne vysoko, bude se podle mě gridovat. Z Polska jde nějaká frontička, ale ta se zřejmě rozpustí. Včera sem fronta také došla jako beránek, pár kapek, bez větru. A to v Polsku udělala paseku. Doma říkáme, že je strašné sucho, ale když schrnu srážky za tři neděle co tu jsme, tak jich bylo do malého panáka. Vždy jen pár kapek. Team si konečně odpočnul. Po obědě vyrazila větší část do Kaunasu na boling, večer volejbal a grilovačka. Pro mladé, najděte si facebookové stránky ostatních teamu a přečtěte si jejich názory, třeba Austrálie.


Čtvrtek 10.8.2017

Zrušeno. Chroust nic nenašel, Australani jsou na gridu na protest i s tranďáky. Stále se diskutuje před hospodou, na gridu o včerejších polích a dnešním zbytečném stavění gridu. No, odpočneme si a snad emoce a napětí poleví a zítra uvidíme. Jdeme rozkládat a uklízet.

Na kapitánském briefingu emoce kvůli délce tratí. Rakušák, Australan, Švýcarka, Slovinec a další. Odpověď, nejsme v Alpách, nechápete Litevské počasí atd dokola. Prostě 1000 bodů za disciplínu a nic jiného a že standíci dosáhnou průměru na trati 65 km/hod a klub 50 km/hod je prý chyba pilotů, ne tratí. Ještě, že neumím anglicky, bych už asi křičel. Já se domluvím se polským stevardem a tomu jsem to připomínkoval. Prý jim to říkají, ale bez odezvy. Tak máme grid postavený, chroust nestartoval, buřina za rohem, zataženo. David dnes 1. na bedně, že to dodáhnul tak daleko do pole kde skončili včera všichni závodníci.

Svítí sluníčko, ale od Polska se na nás žene velký koláč s deštěm. Přesto stavíme po včerejším polním masakru grid.

Včera se s disciplínou sólovým letem popral David o 1. místo. Budeme řechtat a troubit. Sednul na nějaké malé, oplocené, zřejmě vládní letišťátko, 300 m dlouhá dráha. Sedli tam 3 kluzáky, místní závodník je tam vzduchem dovedl. Nejdřív na ně byli nepříjemní, nakonec prý pookřáli. Klubovka po těžkém boji, obdivuji je, že to v tom větru vydrželi a doletěli tak daleko, splnili ůkol a jsou oba dva kluci v první desítce. Gratulace všem k úspěchu a hlavně, že to přežili.


Středa 9.8.2017

Skoro púlnoc, tranďáky přijíždějí a IGC se odevzdávají. A vypadá to na medaili pro Davida. Klubovka se taky posune. Ale stále platí, co jsem řekl k trati dole a mluví o tom i další kapitáni. Uvidíme, co se bude dít na zítřejším briefingu.

Ještě jednou se ozývám. Zatím doma LY, GL a JB a jinak všichni na cestě. Na ploše skoro žádný tranďák. Je půl jedenáctý.

David na nějakém letišti v pořádku. Osiřel jsem ve štábu. Končím, nechci být sprostý, protože sice je to MS, ale posílat je do polí v zemi, kde je málo vhodných ploch se mě nelíbí. Klubovka snad pozice udrží, či se zlepší. Předpověď na další dny není dobrá, tak uvidíme, zda jsme neletěli naposledy. Do Čech z Litvy Tonda Teichmann

 XC a CX na poli s dalšími 5ti. Kája prý políčko jak víno a ještě JB zbývá do party.

 

A padají, W8 sedí, ostatní hledají plochu na přistání, pomocníci zapřahají. Opět přepísknutá trať. Dolítli ti co odešli první a to ještě jen do kruhu. Ach jo.

Je 17,40 a mají před sebou ještě 100 km. Zatím naši letí, ale máme zapřahat. Nasunula se nějaká deka, vítr neslevil, průměry mají malé. Ve štábu nevládne vůbec dobrá nálada.

Máme v poli GL a LY. Obě dvě naděje CX a XC letí a spolupracují. Standardi letí dobře.

Všichni na trati. Fouká strašně, chroust hlásil trojky a 1400 m, než se vydali na trať jsou z toho metry do 1200 m. Tratě jsou dlouhé, mančaft unavený, už by to chtělo den volna. Ale holt jsme na Mistrovství světa, tak musíme vydržať. GL opakoval start. Tracking běží a průběžně dám info.

Po briefingu, tratě dlouhé, fouká, pořadatel tomu věří, protože od východu se blíží mraky. Uvidíme. Stožár na AI vlajku se už vrátil na své místo. Ležel u Švýcaru. Ti ve svém stanu mají nějak dlouhý brieing, že by sekec? Kapitánský briefingy jsou už trochu kontraproduktivní. Pořád dokola se melou organizační věci, přistání Wilg atd. Třeba dnes, 4 dny před koncem závodu padnul návrh, že by měly být auta označený startovními znaky. cool Tak se necháme překvapit, jestli přijde nařízení, že to máme udělat. Propozice se mění skoro každý den, dostaneme papír s úpravenou procedurou.

Slunečné větrné ráno. Poletíme a opět v čisté. Tedy pokud vedení nedá jinak, protože se stratil stožár, na kterém přes noc FAI vlajka není. Třeba ho uklidili oni, uvidíme. Další vlajky jsou jinak pověšené a některé jsou pryč.

Zhodnotím nejdřív včerejší lety. Ve standardech se nedaří. Kluci se nemůžou najít k ty správný spolupráci. V klubovce ve včerejším gaglu před odletem nebylo dobře. První odešli ti, co jsou včera na bedně a nemuseli čekat na gagl a stresovat se, užili si to a vyhráli. Naše klubovka odešla z gaglu také mezi prvními, podle mě ale už pozdě. Mraky po trati začaly mizet a čas běžel, jen Lukáš vyčkal, a odešel s gaglem. Po trati se sešli a letěli spolu. Pochvala, opět se všichni posunuli dopředu, i když neletěli rychle. Cíl, dostat druhého do první desítky a udržet to. Já tak trochu nechápu taktiku tohoto vyčkávání až dojde čas na uletětí tratě. Včera to bylo jasně vidět, že kdo umí, ten nepotřebuje gagl. Včerejší lety byli k 7 hodinám, Míňo si udělal osobní rekord, 6,50.

Večírek - kdo myslíte, že vyhrál? Správně, Tišnovské pivo a Český team. Úspěch měli i další produkty, kotel mrkvového salátu se skoro snědl, dvě sklenice utopenců ze tří, beton, chipsi. Všichni jsme se přejedli. Večírek končil u naší pípy. V teamu dle mě pořád pohoda, Ponorka je sice za dveřmi, ale snažíme se ji nepustit do teamu. Tak ještě 4 dny.


Úterý 8.8.2017

https://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_8.8.2017

Všichni doma, jupí! Začínáme připravovat večírek.

Bojují v čisté. První standardi dolétávají, naši otočili poslední a 50 km domů, JB zaostává. Klubovka ještě 100 km před sebou. Buďte s námi. report 17,33.

Čistí se to a odlet byl zajímavý. Standardi odletěli ve výhodné pozici a už jsou v Polsku. Klubovka se nechtěla rozjet a vyčkávala dlouho, na můj vkus hodně dlouho, než se gagl utrhl a odletěl. Ale stále ne všichni. Je 14,30 a letí 305 km. Fanděte a treckujte.

Jsme po briefingu. Na nebi skáčou pěkné mraky, nefouká a máme pevnou trať do Polska klub 305 km a standard 355 km. Chroust právě odstartoval. Za chvíli se přesuneme na grid, dnes jsme ve třetí řadě a asi se oddalovat nebude. Starty proti lesu na 360°, to znamená grid až na druhé straně letiště. Meteorolog teamu, David Mach předpokládá průměry huodně přes 100 km/hod. Úkol zní jasmě, doletět, vyhrát a večer oslavit. Standardi dnes půjdou na samostatnou rekvenci přidělenou Slovensku. Milan je na naší frekvenci s klubovkou. Káďa a Riči jsou dost ukecaný a to tu není Bajča, Lukášovi rádiou CX stále zlobí a občas mu není rozumět. A standíci jsou dnes lační po vítězství.

Slunečné ráno, předpověď počasí na čistou termiku, to bude třístovka jak vyšitá. Včera večer při úplňku a zatmění měsíce pohodový podvečer při dělání hambáčů a brzký zalehnutí. Všichni doletěli, byli utahaní, a vládla super nálada s návštěvou Švédského kapitána při pokru a Deep Purple s ochutnávkou Tišnovské 11°. Je výborná, se všichni schodli a večer na Internacionálním večírku ji dáme do placu. Jsme na něj připraveni, Miloš Mach včera začal dělat u nás v klubu velmi oblíbený mrkvový salát. Dnes dokoupíme pár věcí a večer budeme doufat, že se závodníci vrátí vzduchem na základnu.

Omluva za pravopis, chyby a jiné překlepy včetně ztracených písmenek. Není to úmysl, je to pouze nedostatek času a moje potřeba se včas s vámi doma podělit o naše zážitky. Děkuji za pochopení.

      


Pondělí 7.8.2017

Tak ještě jednou dneska z Litvy trochu jinak:

https://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_7.8.2017_trochu_jinak.

A máme to všechno doma. Můžeme ochutnat Tišnov a ne se trmácet po polních cestách, který tady jsou mimo pár hlavních všude kolem. Dnes jsme spolupráci na gridu dotáhli ještě k větší dokonalosti. Martina dělá hospot na můj noťas a tím máme tracking na odchod klubovky. Holky jsou šikovný. Dnes sice žádný megaúspěch, jen Macháček se našel. Já jsem spokojen, dobře odvedená práce v klubu a perfektní spolupráce. Sledujte výsledky a zase zítra ahoj.

Doma JB, GL a na desátém naše komplet klubovka. W8 a FX dotáčí na dokluz a stěují si, že počasí, ač vypadá dobře, vypínají.

Konečně to vypadá na super počasí. Peleton letí jak vítr. JB otočil poslední otočku a za cgvílku je doma. A jede moc dobře.

Nakonec daly variantu C, kde změnili trať snměrem do Polska a ne na sever, jak plánovali původně. Počasí se velice vylepšilo. Jsou i větší dostupy a silnější stoupání. Stále slyším LY a XC, ale nedomluvím se s nima. Tak tady pod stanem sledujeme tracking a fandíme.

Máme po briefingu, grid postaven. Včera dobře Kája, máme první - bronzovou - medaily z disciplíny. Gratulace. Dnes pevná trať, opět dlouhá. Počasí by mělo vyjít. Už to je naskákaný i pod vysokou oblačností, která se má rozpouštět. Opět zlobí vítr, tady to asi bez něj nejde. Teplota do 21°C, tedy poměrně chladno. Zítra Internacionální večírek, tak dnes narazíme Tišnov a odskoušíme utopence, aby jsme viděli, zda přežily.

http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_6.8.2017/

Fotky z krátkého letu a hromadného pole. Ještě že všechno dobře dopadlo. Létat ve výškách kolem 400 m v gaglu přes 20 kluzáků a na půlmetrech není nic příjemného. Až, když to začalo padat, ti poslední 4 se udrželi ve vzduchu a doletěli. Není co víc dodat. Ve standardech se boduje, David uvidíme, zda se vyplatilo doletět do kruhu, nebo po penalizaci prodělá. A farmář chtěl výpalné za povalchované obilí a to to kluci vynosili ručně. Dík za podporu z Čech, myslete na nás. Dnes se poletí, jasno s vysokou oblačností.

Asi napíšeme, i přes můj hendikep v řeči, připomínku k tratím. V zemi, kde se nedá pořádně přistát do pole, nás neustále rozprašují po polích. I ostatní kapitáni to už začali připomínkovat. Div, že se zatím nic nestalo.

Vzpomínka na Uweho.


Neděle 6.8.2017

David to dotáhnul do kruhu, tak uvidíme. Všichni v pořádku na zemi. To zase byla jednou disciplína.....Zítra snad zabere konečně tlaková výše a bude normální počasí.

Klubovka na společném poli.

Po řadě všichni vyrazili směr jih. Pak museli v klubu uhnout doprava do modra po dešti a tam všechna naše klubovka popadala na jedno pole. Sedí tam i další závodníci, jen asi 4em zapoměli říct, že se to nedá uletět a ty letí zatím dál. Standíci museli hodně pod areu, W8 na poli a FX a JB se ze spodu do ni dostali. Němci klub upadli na letišti, dali si druhý start a teď přistáli, protože se předpokládá, že klub nebude bodovat.

V 15,14, respektive v 15,36 jsou na trati. AAT na 1,30. Viz tracking.

Co se děje? Stavíme grid, briefing ve 12 a starty ve 13 hodin. Ranní porada byla plodná a pěkně mě vycucla. My jsme mimo nebezpečí penalizace, Horác doplnil na OGN potřebné údaje. Hlavně šlo o Angličana, který odmítal tracking a nechtěl se registrovat, aby jeho piloti měli soukromí. Snad, jak jsem pochopil, už rezignoval a bude klid. Uf. Odjel Honza s Kristýnou, pomocníci od Ríši. Šťastnou cestu. Fotky a hlavně videa neleznete od Kristýny zde:

http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_5.8.2017/ 

Ranní deštíček mě vytáhnul ze stanu. Předpověď počasí vypadá, že minimálně budeme gridovat.

Víte, že já anglicky neumím, přesto jsem zde jako team kapitán a zase na mě vypadnul jeden kostlivec. Tracking jedou přes OGN, používají anglický systém. Vcelku při dobrém připojení funguje. Jelikož je to letošní novinka, která začala na WWGC ve Zbraslavicích, kde to jelo pod taktovkou Oldy Slavíčka, víme o čem mluvíme. Bohužel došlo při registraci flarmů na OGN k neúplnému vyplnění hlavičky u reprezentačních kluzáků a na některým z webů, kde je možno lety vidět se nezobrazuje u našich kluzáků imatrikulace, ale pouze startovní číslo. Těžkej problém u Australanů. Ani na odpověď, že na oficiálním trekingu to běží na startovní znak, který je vidět jsme neuspěli. A tak je co řešit a vysvětlovat. Jen pro ty co nevědí. Uvidím dnes, pokud je pochodím a co vytáhnou. Ale je to skvělá škola. Už ale vím, že to chtělo ještě jednoho teamového hráče navíc. Prostě mě chybí sekretářka, meteorolog, masér aj. v jednom.


Sobota 5.8.2017

Mančaft to rozdejchal, nejdeme do Kaunasu, kde je víkendová akce na pohřeb, jak při výletu bylo zjištěno. Jsme celý a to je hlavní. Kája se zřejmě taky posune, v týmech ztratíme, ale ještě se bude lítat.

Vilnius.

Kája na optimálu doma, Visky na poli, všechno cajk. Máme za sebou další den závodu, který nebyl zrovna úspěšný, ale bojujeme dál. V klubovce čekám u CX , XC a GL posun nahoru. Uvidíme. Tady se naše pomocnice vozí Wilgou, i ten koncert snad bude.

Tak klubovka doma. Opět se vyplatila perfektní spolupráce. Škoda, že se Káďa od nich ztratila. Kája a Honza stále bojují u poslední otočky 50 km domů.

Hronovská smůla pokračuje. LY sedí za druhou otočkou po uletění 200 km. Zbytek klubky XC, CX a GL je po otočení třetí a vypadá bojují. Oba standíci bojují na rameni ke třetí otočce. Už je dost pozdě a mají před sebou dlouhou cestu. Začíná dolítávat klubovka. Zatím na poli 8 standíků i 8 klubovek.

Dnes trochu hektické, připravit to po včerejších polích, kapitánský briefing nadoraz, brzké starty, FX a W8 druhý starty, taktika před páskou u klubovky, kde si myslím, že se odlet v druhé půlce pole povedl, JB vysvahoval na mraku a odešel sám za davem, ovšem ti se vrátili na další odlet. David sedí v poli. Ostatní letí, počasí drží, ale fouká kolem 45 km/hod. Třista z místa, fanděte.

Dnešní počasí.

Opravdu nádherný pohled je , když 13 Wilg přijede na start a začne rvát startovní pole do nebe. Dnes opět 45 minut a to musí vlekaře trochu krotit. Padají na přistání přes les, že kroužky lítají po cestě kolem aut.

Ráno slunce, bez větru, poletíme. Na stránkách JWGC to je jasně napsané v programu dnešního otevřeného dne s hudebním festivalem. Na ID kartu vstup zdarma pro vás za 7 éček.

Malé zhodnocení. V týmech 2. místo v disciplíně (ty Němci jsou fakt dobří) a celkově 3. , dva standíci dolétly slušně daleko, Kája na 5. místě a posun o 8. míst v celkovém, spolupráce Kádi a Ričiho je posunula v celkovém pořadí až o 10 míst. Poslední otočka v lesích, nízko nebyla jednoduchá. Jinak dík, že jste většina neriskovala a našla si včas pole pro bezpečné přistání. Pro diváky: několik premiér s transportem z pole od pomocníků, pochvala všem,  farmář co chtěl na nás vydělat - od toho jsou pojišťovny, ochotná pomoc organizátorů s půjčením pomocníka pro transport. Přistání se zadává do aplikace, ze které dělají předběžžné výsledky. To jsme zvládli a máme to na rozdíl od jiných teamů bez warningu. Byl to mazec i pro mě, tak se taky pochválím. wink Jdeme skládat, mýt kluzáky a stavět grid. Další info po briefingu, protože si myslím, že kapitánský dnes bude na dlouho.


Pátek 4.8.2017.

Všichni naši na poli a v pořádku. Dnes nedoletěl žádný závodník. Pomocníci vyrazili. Přepísknutá trať. Patří jim pochvala, nevzdali to a bojovali až do konce. Sledujte výsledky.

Káďa a Riči na poli s Milanem v pozadí.

Asi bez návratu pro všechny.

GL a W8 v pořádku na poli. Teamy vyrazily.

CX v pořádku na poli. Standardi bojují u běloruských hranic, snad tam je víc sluníčka. Neslyšíme je, sledujeme na trackingu.

Zapřahájí se tu tranďáky. Počasí se kazí.

Foto z dneška: https://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_4.8.2017

Zhruba 10 Wilg dostalo startovní pole 70 závodníků do vzduchu za 45 minut. S vlečnou typu Wilga mají někteří závodníci problém. Krátké lano, vrtulák vysoko jim vadí. Někteří dnes až na potřetí, dvoje hodiny. Někteří hned po přidání plynu již ve vzduchu, následé upadnutí a znova do vzduchu. Naši piloti s tím nemají problém. Počasí zastiňuje vysoká oblačnost a silný vítr. Zatím naši letí všichni. Report ukončen 15,22 litevského času.

Všichni na trati. Sledujte tracking. Další info, foto a videa a bude čas.

Jsme po briefingu, předpověď počasí ve smyslu bude čistá, třeba i cumuly vedla organizátora k racingu o délkách 252 km a 275 km. Varianty B jsou podobné, o 50 km respekt. o 30 km kratší. Záludnosti tratí je dát si pozor na TMA Kaunas, podél kterého vede trať a potom 3. OB  u klubky je za velkým lesem v zóně, kde není moc prostorů na přistání v v poli.

Všechno nejlepší Domče k dnešnímu svátku. Přivezla nám letové počasí.

Dnes slunečno, trošku po frontě fouká a pohled na satelit říká, že od západu již žádná nejde. 70 závodníků z 18 států už potřebují letět, tak snad dnes. Vlajka FAI chodí opravdu na noc spát do kanceláře, nebo si ji možná bere ředitel sebou do postele. Kdo ví.

Včera večer dorazila Domča na střídání pomocníků u XC. Výlet do leteckého muzea v Kaunasu spojený s bowlingem a tradiční pocker zakončil další den v Litvě.


 Čtvrtek 3.8.2017

http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_3.8.2017/

V 14,45 zrušeno po třech hodinách odkládání a jedné změně trati. Chroust zatím létá, mraky - homomraky na nebi vypadají jako nějaká bríza. Těžko říct, možná jsem udělal chybu, že jsem se nešel svést s LY. Ale to gridování unaví víc, než létání. Jdu na pivo. Zítra další pokus. Snad už spěšný. Alespoň dnes neprší. Část teamu jede do leteckého muzea v Kaunasu.

Odloženo na 13,45 a právě startuje chroust. Ten to snad rozhodne, až upadne.

Gridujeme pod stanem, to čekání je únavné, počasí stále nejisté.

http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_2.8./

 

Grid postaven, jsme po briefingu, task AAT. Meteor předpověď nic moc. Včera prý chtěli vydržet s postaveným  gridem přes přechod fronty, ale ředitel byl prý přemluven s jeho uklizením před frontou. Toť odpověď. FAI vlajku uklízí na každou noc, což je prý velká výzva - ukradení přes den.

Mlha po ránu, noc chladnější a už by to chtělo letět. Stavíme grid.  Trochu si dovolím zhodnotít včerejšek.

Postavení gridu před studenou frontou nebylo šťastné řešení. Naštěstí přes letiště přešla bez následků, ale ve městě byly pěkné kaluže. Po jejím přechodu, cirka kolem 15. hodiny se rozjasnilo a sice větrno, základny níž to začalo naskakovat. Když jsme šli v 19 hodin na litevský večer, ještě na obloze byly cumuly. Po boji každý generál, ale jedna třída to mohla po frontě zkusit. Večer jsme se švédským kapitánem koukali na koncert Led Zeppelein Celebration Day u pokerového stolu v našem kempu. Ano, nebyl při večírku tanec, pivo došlo brzo a jídla moc nebylo. Tak jsme si udělai rockově dobře sami.

Internet jde nejlépe po ránu, jak se lidi probouzejí a připojují, pak je signál horší a horší.


Středa 2.8.2017

Zrušeno v okamžiku vizuelního kontaktu s deštěm a bouřkou.

Dnes od 19. hodin Litevský národní večer, tak doražte, kdo můžete.  cheeky

Po briefingu, AAT na 1,30 pro obě kategorie. Čekáme až ta zvláštní fronta přejde a třeba se dostaví okénko. Nechali nás čekat v kempu na vysílačce, protože je vedro, dusno na padnutí a tak se nebudeme vzdalovat od bazénu a zmrzliny. První na gridu LY a počasí vidíte sami.

 

Stavíme grid na 220. Vlajka už tam je Tak uvidíme, co se dělo. Že by prevence?

Zajímavá noc. Teplo, dle satelitu přechod studené fronty bez deště a asi se ztratila po spontáním večerním hepeningu vlajka FAI. Včera měli Švýcaři státní svátek, který slavili ohňostrojem a v Redbull stanu proběhl zmiňovaný hepening, kde i jejich závodníci pili pivo.

Zdravím do Žiliny všechny fanoušky. Jak jsem již zmiňoval, jsem i kapitán jediného závodníka ze Slovenska Milana. Moc krásné poslouchat opět slovenštinu. Držte palce.


Uterý 1.8.2017

http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_1.8.2017/

Po krátké přeháňce a bouření v dálce pokračovalo léto a sportovní odpoledne. Je zde postaven Redbul stan a pořádají se různé akce. Dnes válka s luky a šípy, kde naši všechno vyhráli, volejbal a potom bazén. Plechovky Redbullu rozdávají zadarmo. Nakonec se ten den vyvedl, bohužel bez disciplíny. Náš team je výborná společenská banda, ať to vydrží do konce a snad i ty výsledky přijdou.

   

Ve 14,45 místního zrušeno. Po 3 hodinách vaření se na startu ve vedru a čtyřech chrousto letů Jantarem 2 B, dlouhánem s malým opadání, po třech změnách tasku byla disciplína zrušena. Jen jsme to uklidili, začalo pršet.

,,Teplá fronta se již blíží." devil Standíci, blíž bazénu, na gridu švindlovali. Klubovka byla hodně daleko a vydržela do konce. Hasičský cvičení máme za sebou.

Po briefingu. Varianty platné Céčka, s tím, že A a B jsou kratší na čas. Prý čistá, tak se necháme překvapit. Jak jsem řekl, neodvažuji se zde počasí předpovídat. Starty plán ve 12 hodin, odpoledne má dojít teplá fronta.

Zdravíme do rozpálených Čech. V Litvě max. teplota stoupá k 27°C. Dá se to přežít. Dnes ráno je mlha, přes kterou prosvítá slunce. Nebude to nic moc, ale poletí se. Už se to tu probouzí a jde se skládat. I budík je slyšet ze stanu teď v 7,30 hod, zodpovědně ONI!

Jedna skupinka v lázních Birštonas včera na výletě:

http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_31.7._neletovy_den_-_navsteva_Birstonas/

Kapitánská schůzka je každý den v 9,30. S námi Francouz Benjamin.


Pondělí 31.7.2017

Video 1. disciplína: https://www.youtube.com/watch?v=xwnTjStE9NA#action=share

Tak nás vařili do poslední chvíle, dali meteo, vyhlásili task a poslední větou soutěžní den zrušili. První tři v disciplíně dostávají medaile, další motivace pro naše závodníky. Před velkým briefingem probíhá každý den briefing kapitánů. Organizátor se začíná usmívat a vládne pohoda. Věci k řešení se řeší v poklidu na tomto briefingu. Blíží se studená fronta. Na zítra dávají letovo s lokální bouřkou. Dnes budou výlety, lenošení a volejbal. Díky všem za fandění.

FOTO ze včerejška: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_30.7._od_Kadi/

Grid ne před briefingem v 10 hodin. Káďa připravuje video z 1. dne, během dneška bude poblikováno - hledejte na jůtůbku. Včera pochvala pro Kristýnu za výbornou hrachovku pro všechny. Hrášek natrhán na poli a zpracován v campu. Máme za sebou kyselo ode mě, zelňačku od Miloše a hrachovku od Kristýny. Kdo je další na řadě?

Jasné ráno, teplá, tropická noc. Něco přijde říká meteoroložka na webu a matematické modely - i když jsem se zapřísáhnul, že tady už nebudu předpovídat počasí - dávají vodu kolem 13 a 14 hodiny místního času.

Stevarda zde dělá Polák Vojtěch z Gliwic se kterým se domluvím a našli jsme spoustu společných známích.

A víte kolik stojí 1 Mb dat v Bělorusku? Naši piloti to vědí, 250 Kč a těší se až přijde účet. no Pro vaši představu, vzdušný prostor je zakázán 10 km od hranic s Běloruskem a Ruskem. Včera se zde letělo přesně na hraně., PDA hlásilo 200 m od něho v pěkném stoupáku. Mluví něco i startujících stíhačkách, pokud by jste se chtěli podívat k Lukašenkovi. no


Neděle 30.7.2017.

Hronov team na JWGC. Chybí Miloš.

Na pondělí dávají výstrahu na kroupy a silný vítr. Otázka je, kdy to přijde a zda před tím poletíme. Dobrou noc.

Labas rytas. Dobré ráno.

Zhodnocení: Klubovka odešla brzo sice do dobrého, ale na 50tém se zabrzdili a ostatní je doletěli. Lepší to bylo letět víc západně. Musím brát na start tablet, abych viděl na OGN ostatní závodníky, protože dlouho trvá čas mezi otevřením pásky clubu a std. a do campu to je strašně daleko. Std. neletěli špatně. V závěru počasí končilo a muselo se zabrzdit, coš stálo pole FX a GL. Předpověď počasí: složité, asi nejblíž byl Horác. Místní meteoroložka se netrefila, Top meteo taky špatně. S tím nevím co dělat. Jsme celý a jedeme dál. kiss

W8 doma, Kája bohužel na poli 10 od letiště.

JB desátý, W8 asi kruh v dosahu. Kruh má 5 km, uvidíme. Kája bojuje.

Klubovka doma, standíci bojují u Alytusu, cirka něco přes 20 domů..

Nějaký problém od 20 km, GL nedoletěl, sedí 10 km od letiště. Další mají problémy. Naši dostali pokyn přibrzdit a držet výšku. Asi dle předpovědi končí interval. Držte palce.

Všichni po otočení posledního bodu, nemyslím tím srovnávací a teď domů po řadě. GL jako první.

Všichni letí a ztrácí se v Polsku. Hláška na rádiu od LY. ,, Nevíte kolik je hodin? Já mám nastavený automatický přepnutí času při překročení časového pásma crying ".

Klubovka na trati, odlet 13,25. Standardi mají pásku taky otevřenou. Plán je nečekat, trať je dlouhá a počasí se má horšit.

Malý problém s vážením LY. Napsali si špatný údaj váhy při konfiguraci kluzák na kouly. Převážili jsme na ploše a večer LY zváží znova v hangáru. Jejich chyba a omluva. Každý den chtějí dělat kapten briefing v 9,30 pro lepší komunikaci s teamy. Jedeme na start, který je ve 12 hodin místního času.

Dnes u se to v informovanosti zlepšilo. Papírujou víc, než internetují, ale to není na škodu. Miloš Mach udělal nástěnku kde aktuální dokumenty vyvěšujeme. Publikují tratě, zatím plán hluboko do Polska.

Konec legrace, závody začínají. Nebe je po ránu zatažené, ale ono se to rozpustí a jak se říká, pokusíme se o 1. disciplínu.


Sobota 29.7.2017

http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_29.7._starty_a_ceremonial.

Večerní zprávy: Po chaosu se změnou času začátku ceremoniálu od nich a mého ohledně vlajek - ale ráno jsem se opravdu ptal jak to bude - nakonec ceremoniál proběhl v pohodě. Účastnil se ho i velvyslanec České republiky v Litvě a velmi se o náš sport zajímal. Čekali jsme raut a nakonec byl jen pro kapitány a VIP. Tak jsem sobecky poslal team na letiště a po poslání fotky rautu mě přišla mapa cesty domů s pozdravem od teamu viz foto. Podobně na tom byl Benji z Francie a Švéd. Nakonec pro mě Teodor přijel a odvezl nás všechny domů, kde u nás byli na návštěvě Švédi. Naši již zavedli tradici ve hraní volejbalu, pomalu se družstva seznamují a druží. V programu je 2.8. národní den Litvy, 5.8. otevřený den letiště a zábava a Internacionál párty až 8.8.2017. Tak zase zítra.

   

David je doma, Lukáš ještě daleko. Příletová páska je uzavřená v 16 hodin, to nestihne. Začínají přípravy na ceremonial, odjezd v 16,30. 

Oba jsou ve vzduchu. Dnes se poprvé startovalo proti lesu, bylo to zajímavý. Vítr byl silnější. Několik standíků raději vzdalo. David měl nějakou chrchlu Vilgu která ten les přelezla tak tak. Cvrnknul si. Foto bude. Na startu byla tak třetina kluzáků. Počasí se pomalu od západu vylepšuje, kluci hlásí dostupy 1350 m do dvou metrů stoupání. Hlídájí je jejich pomocníci, já jdu odpočívat a nabrat sílu na zítřejší premieru naostro.

Po malém postrčení jsme obdrželi info. Staví se grid, briefing v 10 hodin. Z našich se zatím chystá jen JB a CX, Ostatní si chtějí odpočinout na zítřejší 1. disciplínu. Počasí na zítra vypadá letově.

Jsme tady. Dnes v 17 hodin proběhne oficiální zahájení závodu v městečku Prienai. Ráno je zde hrana slunce a oblačnosti na východě, která se ale rozpouští. Zda dnes poletíme, to uvidíme a dozvíme se to zřejmě na poslední chvíli.


Pátek 28.7.2017

Dorazil poslední pomocník, pokud nepočítám ještě střídání u Richarda, a to Káďe Teodor. Proběhl briefing na bezpečnost, schůzka kapitánů, kde jsem nebyl - zastoupil Zdeno a prý i zítra nás nechají před ofi. zahájením létat. Tak uvidíme. S tréninkem jsem spokojen, doladíme ještě nějako tu spolupráci a vzhůru do závodu. Všem, co moje kecy čtou, ačiū. Fanděte a buďte s námi. Zase zítra ahoj.

Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_28.7._od_Kadi/

Dokluz od jihu.

Všichni na dokluz od letiště. JB lítá místně, FX přistává, W8 a CX ještě  mají ťuknout srovnávací areu jižně pod letištěm.

LY, XC a GL doma s obletem. Zbytek bojuje. Švýcaři už napouští bazén. Přes noc tu nejsou, prý ho budeme natajnačku využívat.

Zprovozněn tracking, odkazy na stránkách. Dnes jsem počasí osobně nevěřil a zatím to vypadá dobře. Všichni jsou na trati, fanděte, i když je to jen trenink.

Vše v luftě, klubka v prvním prostoru. Standard těsně před otevřením pásky v13,22 místního času.

Stavíme grid, AAT na 2 hodiny pro obě třídy, Tasky publikovány. Vyjasnilo se, něco naskakuje, ale předpověď dává zdrcování a deštíček. Tak uvidíme.

Foto z letu od Káďi: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_27.7._od_Kadi/

Ahoj z Litvy. Dnes se dá počasí těžko odhadnout. Počkáme na info od pořadatele. Včera na team briefingu říkali, že zřejmě umožní letět i zítra a posunou zahajovací ceremonial na později. Zítra to má být výrazně lepší.

Také prý rozchodí nějakou svoji verzi trackingu, včerejší pokus o anglickou moc nevyšel. My to v Hronově umíme nastavit a tak jsem dostal příslib poskytnutí API key ze Soaring spotu, potřebný na jeho rozchození. To hlavně, kdyby jejich pokus nevyšel. Odkazy dám.

Ono to vypadá, že si stěžuju a kritizuju až moc, ale já byl ve Zbraslavicích na WWGC a to se nedá srovnávat. Ve Zbra jsou prostě jedničky a byl to jiný LEVEL. A teď trochu veselejší. Kousek od nás sídlí Švýcaři a včera pěkně zaletěli. My od piva pozorujeme rozdíl v našich přístupech. Sedí ve stanu v uniformě, ruce za zády a trenér s ukazovátkem ve stylu ,,IGOR HNÍZDO". Pak nastoupí psycholog a na závěr masér. My je tu trochu máme pro dobírání ve stylu ,, On určitě říká, neberte si příklad z těch Čechů, už zase pijou to pivo" a podobně. Včera při disciplíně měli na stole mapu, kde kapitánka teamu posouvala letadýlka pravítkem po nakreslené trati podle trackingu jak známe z filmů z 2. války. Jsou fajn, jen trochu jinak vybavení. Tak na nás myslete........

 Vzadu jsou sociálky, my jsme vpravo v lese.

 

 


Čtvrtek 27.7.2018

Všichni naši dnes doma. Klub s obletem, standard pouze Kája. Pochvala všem, včetně pomocníkům. Ladíme vše dle pokynů organizátora, který je však dává pět minut poté. Z toho i já někdy vyvolám v teamu chaos, sorry, ale bohužel nic není připraveno dopředu. Moje jazyková bariéra není na škodu, alespoň nediskutuju na kapitánských seancí, ale říkají jim to jiní, třeba Benjamin. Alespoň jsme ve střehu. Ono to snad ve výsledku dopadne. Zítra pade na pade.

Tak máme vše v luftě. Tasky a tracking ze stránek JWGC. Odkazy dodám později, až budou fungovat.

Litevské počasí. Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_27.7.2017

Poprvé se probouzíme do slunného rána. Cemp se zaplnil a kolem nás se ubytovali Švédi a Slovinci. Od začátku máme sousedy Němce. Jsou tu už snad všichni závodníci, včera dorazili Poláci a Slovinci. Do Čech přejeme zlepšení počasí, my dnes poletíme a vyzkoušíme v oficiálním treninku funkčnost všech systémů.

Díky Horáci za meteogramy a zlatej Machulo, kéž by si tě vzali za vzor a na tom briefingu nepředváděli politbyro 80. let. Třeba se to zlepší a přijde i trocha humoru crying.  ,,DÁM SI JEDNO PIVO."

Foto od Káďi: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_23.-26.7._od_Kadi/


Středa 26.7.2017

Po briefingu  o ničem jsme vyrazili na výlet na jeden ze symbolů státnosti Litvy a to hrad Trakai. Vydatný oběd, prohlídka a už za deště do našeho hnízda na letišti. Prší, jdeme na pivo. Ale zítra už snad...... W8 ráno technická přejímka a tím jsme připraveni na všechno. Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_26.7.2017

 

Dobré ráno z Litvy. Další teplá noc, bez větru, ale i avizovaného deště a bouřek. Místní meteor šamanka se v tom počasí tady sama nevyzná. crying Tím hůř my. Včera patří pochvala teamu, jak zvládli legislativu. Poslechli mě a nasadili závodnický mód, kde registraci plus přejímku vyhráli.

Schůzka team kapitánu a moje premiéra v novém proběhla včera v podvečer. Chtějí použít OGN tracking, ale jsou hodně na začátku s jeho funkčností. Necháme se překvapit, jak je zde již dobrým zvykem. Musím ale přiznat, že reagovali na některé podněty rychle. Např. předělali otočné body do tvaru číslování. Ovšem největší trauma pro ředitele je ukradení vlajky FAI. Prý se s námi nebude mazat a pokud k tomu dojde, volá policii no.

V 10 hodin je briefing a protože není napsáno, zda k treninkovým letům, nebo oficiální k bezpečnosti,  samozřejmě na něj jdeme a pak uvidíme. Od jihozápadu se blíží déšt a asi sem dojde. Lítání je dnes podle mě pasé.

Ať se vám na EGC a PPV a všem v Čechách daří a nekoušou vás komáři, jako nás.


Úterý 25.7.2017.

Foto dnes: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_25.7.2017/

Chaos jsme zvládli na jedničku. Mimo technický přejímky W8 máme vše hotovo. Foto a video dodám večer. Oficiální kapitánský briefing bude v 19 hodin.

Jsem mistr ve vyvolání chaosu wink. Máme všechny, mimo Honzy zaregistrovaný a ještě jsme zjistili, že od 14 hodin bude možno udělat technickou přejímku kluzáku bez plánu s předstihem. Naši již stojí před hangárem. On totiž organizátor nedává moc dopředu vědět, co bude chtít. Ani na ranním briefingu to přesně neřekl. Ale my Češi jsme v improvizaci rychlí. Pokud vše dnes zvládneme, máme prostor zítra na výlet k moři. Má být ošklivo.

V noci dorazil Honza s pomocníkem. Tím jsme zde komplet. Pouze Teodor, Kádi pomocník a můj překladatel. dorazí ve čtvtek. Dnes se jeho role ujme Honza, pomocník od Ríši.

Ráno je zde zatažené a okénko na létání je spíš přání. Malé zřejmě přijde, ale nebude k využití. V 10 hodin je porada kapitánú a začne registrace závodníků v termínu: 25.-28. 12:00 do 15:00 a od 16:40 do 18:00. Bude probíhat v buňkách mezi hangárem a klubovnou buď na objednání, nebo když bude volno.


Pondělí 24.7.2017

V podvečer se vyjasnilo a naskákaly krásný Litevský cumuly. Fotka z 19 hodiny. Nikdo letět nešel. Pomalu to vypadá, že na místě budou všechny teamy. Zítra podle mě naděje na okénko je. Prý bude i ráno briefing, tak uvidíme. Večer dám foto do galerii. Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/JWGC_Litva_24.7.2017/

Dorazil Kája a česko-slovenské náměstíčko se nám uzavírá. Anténa postavena a vlajka vlaje. Navečer seznamovací grilovačka teamu.

Dobré ráno z Litvy. Celou noc pršelo. Nebe je zatažené a předpověď pro létání není příznivá. Pořadatel je zatím v klidu. Nenašel jsem zatím info místnost. Včera prý nebyl ani briefing a létání bylo také chaotické. Hlavně že jsou už publikované  body a prostory. Po celou dobu závodů by nemělo fungovat letiště ve Vilniusu a tím se nám zvětšuje akční radius po okolí. Ono totiž cestou pohledem na pole nic moc. Sice tu je nadmořská vška 65 m, ale rovinu tu těžko najít. Zamá zvlněná duna s vysokm porostem, hlavně na konci Polska. Čas je tu posunut o jednu hodinu dopředu. Poprvé se setkávám s aklimatizací. Je to náročné. wink

A ještě gratulace Honzovi Vískotovi k juniorskému titulu. Forma dobře načasovaná.


23.7.2017

Většina teamu je místě. Cesta nebyla špatná, ale to Polsko je strašně velké. David a Ríša přijeli už včera a dnes si dali první start. Do vzduchu šli již v době, kdy se nasouvala oblačnost tlumící termiku. Na cestě je Karel a zítra vyrazí Honza. Píšu od hospody, kde se nedá sedět pro hejna komárů. Ti útočí i v kempu. Hospůdka moc pěkná, pivo za 2 E a najíst se tu dá do 5 E. Cemp v rozlehlém lese, foto dodám. Sociální zázemí jsou velké buňky . Vše máme nadosah. Zítra více. Dnes jsme udělali společný stan, zítra postavíme anténu a vlajku.


Team ČR a SR na JWGC 2017.

Klubová třída

        Richard Vlček XC                  Lukáš Čapek CX                        Klára Teichmann LY           Milan Surovčík GL

                    

Standardy

                              David Mach JB                                 Karel Novák FX                             Jan Vískot W8

                         

 


Info - týden před přesunem do Litvy.

Půlka teamu trénuje na juniorkách - Lukáš, Karel a Honza. 

http://www.gliding.cz/souteze/2017/pmcr_j/index.php

Juniorky končí v pátek 21.7.2017. Dotáhne to někdo z reprezentantů na Český juniorský titul? Na Slovensku se to povedlo Milanovi, jedinému reprezentantovi Slovenské republiky na JWGC. Gratulujeme. Milan oslovil reprezentačního trenéra, zda by se jeho mini výprava nemohla přidat k Českému teamu na JWGC a zaštítit ho kapitánstvím. Tak jsme ho samozřejmě vzali. http://www.pmsr.sk/

Děkujeme sponzorům, kteří teamu pomohli.

Horácovi za zprovoznění FlyMetu pro Litvu: http://flymet.meteopress.cz/litva/

Pivovaru Tišnov za dodání piva a půjčení výčepu na mezinárodní večer: http://www.pivovartisnov.cz/

Červeňákovi za zprostředkování předpovědi pro Litvu u Top Meteo: http://topmeteo.de/go/top

Sponzorský balíček od Bohemia Chips zajištěn Lukášem.

Nebráníme se dalším aktivitám sponzorů.

                      

 


       

http://jwgc2017.lt/

Na toto juniorské mistrovství světa jede výprava 6 závodníků z Čech a z toho jsou dva piloti z našeho aeroklubu. Team kapitán je Hronovský trenér, tedy já Tonda Teichmann, který se pokusí ve volných chvílích podat informace o naší minivýpravě. Jako pomocníci jede z našeho klubu Teodor pro LY a Miloš otec pro JB. Do party jsme vzali i jediného slovenského závodníka GL Milana ze Žiliny s jeho pomocníkem. Do Litvy odjíždíme o víkendu 23.7.2017 na týdenní aklimatizaci a tréninkové lety. Samotný závod začíná v neděli 30.7. a končí v sobotu 12.8. 2017. Pociunai je 850 km od Hronova. Držte nám palce do závodu a šťastného návratu.

 

 

Komentáře

08.08.2017
• Tonda T.  |  08.08.2017 06:54:39  |  IP: 88.119.---.---
Ahoj Pavlíno.
Díky za podporu.

07.08.2017
• Horákyně  |  07.08.2017 17:29:08  |  IP: 36.102.---.---
Čau Tondo, dík za skvělé zpravodajství. A borcům držím všechny palce. Ať se daří

02.08.2017
• Machacek  |  02.08.2017 20:43:29  |  IP: 5.58.---.---
Tak se nedá nic robit. Tak si to 🍺 daně v Čechách. Měj se
• Tonda T.  |  02.08.2017 20:00:21  |  IP: 88.119.---.---
Ahoj Ivane. Jsem to přepísknul, přijelo moc lidí a jídlo jim došlo ve 20 hodin a pivo Ve 20,40. Jdeme na našeho Krakonoše. Měj se.
• Machacek  |  02.08.2017 14:04:32  |  IP: 5.58.---.---
Moc se nepijte, nebo vypijte vše
• Machacek  |  02.08.2017 14:02:50  |  IP: 5.58.---.---
Čus, možná že bych dorazil, z Ukrajiny to nemám už tak daleko. Mějte s hezky. Technik AKJA

29.07.2017
• Martin B.  |  29.07.2017 07:47:46  |  IP: 178.72.---.---
Držím palce na každé končetině.....

28.07.2017
• Tonda T.  |  28.07.2017 20:01:43  |  IP: 88.119.---.---
Petře díky. Trénink vyšel, teď ještě ten závod.
• Petr Ducháč  |  28.07.2017 12:18:29  |  IP: 46.253.---.---
Toníku, já držím pěsti, žeň tu mládež co nejvýše.

16.07.2017
• Tonda T.  |  16.07.2017 17:17:32  |  IP: 188.120.---.---
Prostor pro Vás.
Nový vzkaz
nick  
text
 
 
471-1šest  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.