Archiv 2006 - 2012.

 


 

KONEC ROKU 2006.

 Touto fotografií mě udělal Harry velkou radost.Fotografováno v Novém Městě n.M. před 20 lety.


 

 

 21.12.2006

Sluníčko se začíná vracet.Sezóna se začíná blížit.Tak trochu motivace pro všechny.Takhle vypadá Zlaté C se třemi diamanty  č. 109 a ve světě 7044 ,které jsem dnes dostal do ruky.K tomu jsem dostal Zlaté C č. 718 a Petr Jirásek své Zlaté C č. 716.


 

16.12.2006

Počasí tuto sobotu spíš připomíná březen a ne týden před vánoci.Takže žádné stylové sněhové vánoční fotografie.Přesto vám všem přeji krásné prožití vánočních svátků a pohodu nejenom během nich.Jinak se neustále každou sobotu scházíme.Věkoví průměr je bohužel velmi velký,protože mladí asi nemají čas.Přitom by se dala udělat spousta práce.Já jsem začal připravovat Cirruse na jarní sezonu.Historické fotografie si můžete prohlédnout v nové pod stránce: http://www.plachtenihronov.websnadno.cz/index.php?menu=7

Přiletěli se na nás podívat kluci z Trutnova.


7.12.2006

http://www.cpska.cz/public/

Na tomto odkazu najdete stránky CPS,které budou oficiálními k hodnocení výkonů do CPS 2007.Já jako komisař Aeroklubu Hronov mohu z vašich přeletů na GPS udělat bodované lety.Letošní CPS jsem tam již dodal.Pro vás se nic nezmění.Musíte před letem deklarovat přelet.Po letu stáhnout GPS,vyplnit všechny údaje v tabulce při stahování a můžete si do CPS let poslat jako do OLC.Deklaraci raději nechte na mě.Po předání barozáznamu a dokumentace k letu komisař let deklaruje a program vyhodnotí.Takže bude vidět okamžitě pořadí v republice i v klubové soutěži.U homologovaných logrů však do jejich letů vstoupit nemohu.Proto je důležité správně deklarovat alespoň VBT,aby šlo bodovat vzdálenost.Jakmile bude něco špatně,program dá 0 bodů a tím to končí.Tak se učte.


 

 

 21.11.2006 MÁME DIAMANTY.

Sezóna neskončila.V úterý 21.11.2006 jsme si splnili s Petrem Jiráskem sen a vystoupali jsme do 7100 metrů QNH.Tímto chci ohlásit moje splnění posledního diamantu a získání Zlatého C se třemi diamanty.Myslím,že to je v době Hronovského létání první takovýto odznak.Pivo bude,nebojte se.Pozveme vás všechny,ale nejspíš až na jaře,na rozjezd sezony 2007.


17.11.2006

17.11.2006 proběhl v Hronově na letišti společenský večer na závěr letecké sezony 2006 a vyhlášení soutěže Plachtař roku.Jsem velmi rád,že se nás sešlo tolik,včetně hostů,kamarádů z Jeleniej Gory,Dvora Králové,Nového Města a Broumova a vydrželi jste mě poslouchat..Věřím,že se vám večer líbil.Pivo nakonec dával Petr Jirásek a Petr Hartmann.Sezóna však neskončila.

První tři plachtaři sezony 2006.

 


8.11.2006

S hlubokým zármutkem a smutkem v duši musím všem kamarádům oznámit,že nás na vždy opustil náš velký přítel,kamarád a plachtař Petr Fiala.Svůj pilotní zápisník již nedopíše.....


 15.10.2006

V sobotu 21.10.2006 se uklízí karavany do hangáru!

Tato fotografie vykresluje včerejší den a tím i naše poslední klouznutí v Hronově.Bor se nám celý den schovával.Pilotní zkoušky jsme kvůli počasí odvolali.Jediné,co se dalo létat byl naviják,který se skoro po celý den nezastavil.Sešli jsme se skoro všichni Hronovští piloti.Postupně jsme uklidili do penálu většinu našich kluzáků.Opravdu je v součastné době pojištěn pouze Vivat a to do 14.11.2006.Příští sobotu 21.10. se předpokládá úklid karavanů.Tak se prosím majitelé dostavte.Nakonec jsem tento den ani neletěl,zato moje děti si naposledy klouhli obě.Tak zase na jaře 2007.

 

 

Několik fotografií z posledního letošního provozu.

 


11.10.2006

Na Novoměstském bažantu nastoupil v sobotu za Aeroklub Hronov pouze Bondy Říkal.Nemám zatím výsledky,ale to není důležité.

Včera se uskutečnil na našem letišti zálet UCL na Jantaru Mirka Plecháče a Martina Suchánka pod OK-7200.Ve výborném počasí se  konečně Jantar stal kluzákem zapsaném v českém rejstříku. Kluci,gratuluji,že se vám to konečně podařilo dotáhnout do konce.

                            

Včera jsem po třech týdnech na letišti úřadoval a nemám potěšující zprávu s ohledem na krásné počasí těchto dnů.14.10.2006 nám končí pojistky na většině kluzácích.Proto na sobotu 14.10. svolávám poslední Hronovské klouznutí a následném rozdělávání kluzáků a ukládání na zimu.Je to smutné,ale nic s tím nenaděláme.Máme dva kluzáky v Jeleniej Gorze a máte možnost je využít k vlnění  po celý podzim.

 


27.9.2006 

 

V sobotu jsme začali létat naviják,ale museli jsme ho přerušit kvůli posekané trávě a jejího úklidu.Odpoledne jsme pokračovali v aerovlecích s žáky a periodické přezkoušení s piloty.V čisté termice a na svahu se dalo polétat.Bondy s Bobšem lítal dvě hodiny a já hodinku a půl.V neděli jeden aerovlek a pro silný vítr z jihu  jsme to museli sklapnout.Pilotky žáků asi příští týden.Já balím a jedu na celý podzim do Jeleni Gory s Cirrusem.Přepraví se tam i Blaník a tak máte všichni možnost svezení v Polsku ve vlně,nebo jen tak.Pár fotek ze soboty od Klárky z Blaníka.


18.9.2006

Další,poměrně pěkný víkend za námi.Na letišti probíhají každou sobotu brigády od 8,30 hodin.Opravuje se hangár a staví se plot.Příští sobotu se pokračuje.Při tom ovšem pokračuje výcvik žáků.Náš Trutnovský kolega UL pilot Vojta Vach se blíží k samostatnému letu na kluzáku.Nový žák Vojta Pivoňka začal se svým instruktorem Tondou Teichmannem st. létat navijáky.Ráno v neděli jsem se bál,že lidi na provoz už nepřijdou.Naštěstí jsme mohli létat jak naviják ,tak i aerovleky.Naše naděje pomalu dolaďují lety k pilotním zkouškám.Jak se šéf dohodne na termínu,přijede inspektor a předhodíme je.O víkendu má být pěkně a tak pokračujeme jak v práci,tak v lítání.Přijďte všichni,sezóna nekončí.Blíží se i vlnové období,tak se domluvte kdo má zájem v Jeleniej Gorze letět.Uvažuje se o umístění Blaníka na podzim do Polska.V Jeseníku se také připravují na vlnu.Na tomto odkazu http://www.aeroklubjesenik.cz/ si můžete přečíst směrnici,prohlédnout fotografie a stáhnout video z loňské Jesenické vlny.

 

 

5.9.2006

Promiňte malé odmlčení,hned to napravím.V minulým týdnu v úterý se jeli podívat Vladimír Dostál a Honza Jaško do Slovinska na Tauruse.Informace o kluzáku naleznete zde: http://www.pipistrel.cz/popis-taurus.htm . Je jen škoda,že Honza uvažuje o prodeji Twin Astira.No uvidíme.

)

Já jsem s Klárou odvezl v pátek naši Boženku do Vysokýho Mýta na prohlídku.Budeme doufat,že se brzy vrátí.

                  

V sobotu se konal sraz rodáků Velkého Poříčí.My jsme létali vyhlídky se 43 a odpoledne přišli i lidi na naviják.Snímek Blaníka nad náměstím je let starosty s Harrym.Byl to velmi vydařený den.Naši žáci dolétali úlohy do pilotních zkoušek.Máme další členy klubu,které tímto vítám.Jinak je tady podzim což znamená,že v sobotu je brigáda na fasádu hangáru,tak přijďte.

 


28.8.2006

Předposlední prázdninový víkend je za námi a počasí pořád nic moc.Několik termických pokusů proběhlo a nejdéle se udržel Petr Fiala s VSO 10,něco přes hodinu.V Novém Městě proběhla akce Pilotem na zkoušku,kde jsme jim vypomohli Blaníkem a nejstarším Tondou Teichmannem.V Náchodě na letišti se konal každoroční letecký den,kde vystoupili pánové Říkal s VT 16,Jirásek s Discusem,Hartmann s Cirrusem a Dostál s Vivatem.Já je tam vlekal s Boženkou Z 226.Navečer jsme do spřáteleného aeroklubu zavítaly a v místní stylové hospůdce s kamarády poseděli.V sobotu 2.9.2006 se koná ve Velkém Poříčí sraz rodáků.Určitě se k nám na letiště přijdou podívat.Budeme mít Z 43 na vyhlídky a postavíme naviják.S vlečnou letím ve čtvrtek do Vysokého Mýta na prohlídku,tak vydržte,snad to nebude delší než přes tento jeden víkend.


20.8.2006

Včera večer jsme jeli do Nového Města,kde se slavilo 60 let založení klubu.Byl to pěkný podvečer a setkání se starými známými.Většina starších z Hronova kdysi v Novém Městě začínala.Dneska jsme skákali skoro celý den navijáky.Pár fotek z provozu.Emil Slíva se vrátil z Rakouska,kde nalétal se Šohajem 7 hodin.Počasí už asi letos nikdy nebude,jak říká Charli Vladař z Hodkovic.

A takhle nám je dobře u kantýny.

               

 


 

 19.8.2006

V Hronově se létalo 17.8.2006.Začínalo se v čisté termice a byl problém se udržet.Muselo se až na Krkonoše a tam to již fungovalo.Žádné velké výkony se nekonaly.Vašek Nývlt s Petrem Jiráskem uletěli navigační let s Duodiscusem a Vašek je připraven k pilotním zkouškám.Tonda Teichmann si dolétal sóla aerovleky a navigační let odletí na Vivatu dnes s Harrym.Právě startují.My jsme se dnes nechali napálit počasím a dvě hodinky bojovali v čisté do 1000 m.Odlítáme pár navijáků a pojedeme do Nového Města,kde slaví 60 let založení aeroklubu.Letos to vypadá,že už počasí nebude,ale těšíme se na vlnu v Polsku.


 

18.8.2006

Konečně jsem v sobě našel sílu psát i o těch smutných věcech,které sebou plachtění nese.Náš kamarád Aleš Hájek z Aeroklubu Mladá Boleslav tragicky zahynul při přeletu  na Mistrovství republiky v Moravské Třebové.Nikdy Aleši nezapomeneme na tvoji přípravu u Gambáčka do vlny v Jeleniej Gorze.Vždy na tebe při našich letech ve vlně a nad Krkonošemi budeme vzpomínat.

 


 

14.8.2006

Martin Suchánek dal svoje videa o HOP 2004 na internet.Můžete se podívat na těchto adresách.

http://www.youtube.com/watch?v=bHW7Ji5b4Uc
http://www.youtube.com/watch?v=N5KgnlxEMIs
http://www.youtube.com/watch?v=XqWSueywT18

K je dispozici plná verze v DVD kvalitě (1 DVD s tímto + 40 min. klasický film tak jak ho znáte, na druhém DVD je dlouhá AK verze, kterou jste ještě zřejmě neviděli). Případné podklady dodá na adrese Martin Suchánek:  compcz@tiscali.cz


 

9.8.2006

Dnešní den se po dlouhé době dalo klouzat.Já jsem si udělal výlet do Dvora Králové,kde se letěla první disciplína Safari poháru http://www.akdk.dvk.cz/ .V soutěži se sešlo 34 kluzáků v obou kategoriích.V Moravské Třebové na PMČR se také letělo.Po devíti letech jsem se potkal s Vratislavem Orlitou,kamarádem z AK Kunovice a Miroslavem Burianem z AK Křižanov,se kterým jsem létal na juniorkách v roce 1988.Bylo to příjemné setkání.

 


6.8.2006

Počasí se nám v srpnu úplně zkazilo.Ovšem,kdo využil předešlé,musí být spokojený.Nejvíce přeletů uletěl zatím v letošním roce Vladimír Dostál.Podařilo se třikrát pokořit rychlost 100 km/hod.Nejrychlejší na deklarované trati je zatím Petr Jirásek 26.4.2006 na 307,5 km rychlost 109,18 km/hod.Miloš Nývlt uletěl na předeklarovaném přeletu 28.7.2006 255,6 km průměrem 111,61 km/hod.Neustále nepřemýšlíte o rozdílné výšce mezi odletem a příletem,která nesmí být větší než 1000 metrů,jinak se vám přičítá čas na trati co 1 metr to sekunda.Další pozitivum letošního roku je,že máme již 15 přeletů přes 1000 bodů,dva 500 km přelety Josefa Plecháče a 13 třístovek.16 pilotů zatím získalo do CPS 34 176 bodů,což je o 10 000 bodů víc než vloni a o 1000 bodů víc než předloni.Proč dělám takovouto bilanci?Protože je statisticky dokázáno,že srpen je již trochu na přelety slabší a proto prosím všechny plachtaře,kteří mohou ještě něco uletět ať něco uletí podle pravidel CPS a klubu tímto pomohou.

 

31.7.2006

V pátek 28.7. využily naši chlapci počasí k několika přeletům k předeklarování.Přijel už i Mirek Středa a Dědkovský soustředění začalo.V sobotu jsme jen navijákovali a vrčeli s Z 43.Odpoledne přešla fronta a dokonce zapršelo.Neděle už byla lepší a tak se pokračovalo v poletování v rámci Dědkovského soustředění.Přiletěl i Jarda Fajrajzl z Jaroměře.Celkem je na letišti deset dědků a já.Dnes jsem je trochu proškolil na používání GPS a k pravidlům OLC.Emil Slíva se rozhodl lety k OLC létat tak,aby i rychlost měl velkou.Dnes se mu to povedlo a s Orlíkem má na 100 km rychlost OLC 103 km/hod.Do vzduchu šlo pět Orlíků.Mirek Středa sedí v Trutnově a tak po skoro dvou hodinách lítání pro něj všichni dědci vyrazili.To zase bude útrata.Vleká Standa Zemko z Nového Města,věkem blízký naším Dědkům.Tak se zatím daří a snad si ještě v týdnu pěkně polítají.

 


 27.7.2006

Hodnocení víkendové neděle a dění v týdnu.V neděli uletěl Josef Plecháč na Jantaru předeklarovaných 539 km průměrem 108,31 km/hod.Poprvé ho naložil vodou a bylo to vidět!Všichni polétali kolem 250 km.Další den kdy se létalo bylo úterý.Já jsem uletěl 307 km průměrem 80 km/hod.Špatně jsem zvolil trať a u Ještědu a Suchého vrchu hodně ztratil.Jinak jsem měl pod řadou i přeskok 80 km rovně.Pár připomínek k přeletům.Potřeba deklarovat a trať se snažit se ji dodržet.Berte si barografy,jinak vám let neuznám.Naučte se s GPS,aby vám nevypadával signál.Škoda přeletu Bondyho a Vondrase z neděle.Nezapomínejte na rozdílnou výšku.Pokud odejdete v 2500 QNH a přiletíte na zem,připočítá se vám k letu 12 minut! a notně vám sníží průměr.Nezapomeňte vždy proletět odletovým sektorem.


 

23.7.2006

Sobota ráno,jsem v práci.Mraky naskakují a mě je jasné,že další den D je tady.Povedlo se několik dlouhých letů,i když ne zrovna deklarovaných.Zatím vím pouze u Dua,že to bude kolem 396 km,Petr Hartmann 177 a Jarda Strnad  111.Joska Plecháč má určitě přes 300.Ovšem v republice se létalo mnohem víc. Já jsem však rád i za tyto lety.Mrzí mě,že vypadla GPS Bondymu a Vondrasovi.


 

20.7.2006

Ve čtvrtek se stala z počasí Austrálie.Nadeklaroval jsem Liberec - Štíty 309,km.Po Krkonoších se dalo letět už o mnoho dřív.Jarda Hladík začnul vlekat po 13 hodině.V čistý termice jsem vytočil 1800 QNH,protnul pásku a davaj pod kumuly na horách.Letěl jsem opatrně,jelikož jsem musel brzy ráno do práce.Po otočení Liberce nad Tanvaldem 3 m/s až do 2900 QNH.To pak kilometry ubíhali.Bez problému jsem přeletěl Černou horu plnou padáčkářů a šel si pro silný stoupák k Náchodu.Pak pod řadou na Štíty a dokluz 60 km od Suchého vrchu domů.Moc pěkný let.Kluci nalítali s Jantarem,Discusem a Orlíkem kilometry do OLC kolem letiště.Je potřeba sebrat odvahu a dokluzovou výšku domů překonat směrem dál od letiště.A taky si brát sebou barograf,žejo Martine.Nikdy nevíš co s toho bude.Jarda Hladík nakonec osedlal VSO 10.Až zase uslyším,že letos stojí počasí za nic,budu oponovat.Je potřeba ho jenom využít. 

 


19.7.2006

V počasí,kdy bychom dřív určitě lítat nešli,jsme včera dobře polétali.Na Krkonoších byly pěkné mraky,otázka ovšem byla jak se tam dostat.Naštěstí čistá brala a tak jsme po Jestřebích horách já s Cirrusem a  VSO 10 s Martinem Vondráčkem dolezli nad Trutnov a pak už 2700 QNH jízda po Krkonoších.Škoda,že jsem neměl fotoaparát.

Tonda Teichmann j.,Václav Nývlt a Lukáš Mach - žáci v letech 2005 - 2007.

 


18.7.2006

Po delší době se v sobotu 15.7. dalo letět na delší štreku.První vyrazil Josef Plecháč s Discusem.Celkově mu to dalo 500 km do OLC,ale přistál bohužel ve Dvoře Králové.Jirka Hejzlar s VSO 10 uletěl 300 km do OLC a podrovnal v Ústí nad Orlicí.On se k nám dostal klín střední oblačnosti,nebo se oblačnost slila a v našem kraji termika skončila poměrně brzy.Mnou očekávané megalety se tedy od nás nekonaly.Jinde ovšem ano. Jantar skončil v Lomnici n.P. a tak jediný kdo se vrátil je Duodiscus s Petrem Jiráskem a L 13 s Jardou Strnadem.

 

Nedělní ráno jsem v práci v Jičíně pohledem k horám viděl nádherně čitelný rotory.Celé dopoledne se to vlnilo a jak dokazují lety z OLC Zdeňka Borůvky z Jičína a Radka Vlčka ze Šumperka,dala se využít i při přeletu až do 4600 m QNH.Chce to u toho plachtění opravdu předvídat.U nás se již v neděli ani v pondělí neletělo,což je škoda.   


26.6.2006

Vážení plachtaři z Hronova.V sobotu 24.6.2006 poprvé letěl samostatně na kluzáku náš člen Lukáš Mach.Přeji mu za všechny plachtaře spoustu krásných leteckých zážitků a co starty to přistání.Gratuluji.

 


25.6.2006

Děkuji všem,kdo z Hronova přiletěl na 1.slet UL v Trutnově.Pěkné akrobatické vystoupení při leteckém dnu předvedl Petr Hartmann se Standard Cirrusem.Úspěch slavil Pionýr s Oldou Roseckým a Vladimírem Dostálem.Nejlepší skupinu však předvedly Vivati v podání Petra Jiráska a Pavla Borůvky z Nového Města.Dík patří také aeroklubákům ze Dvora Králové,Nového Města,Jaroměře a LŠ Vrchlabí co nám v Trutnově pomohli a akci leteckými ukázkami podpořili.Na letecký den přišlo odhadem 2500 lidí.Areál letiště byl plný.Trutnov takovou leteckou akci nezažil podle mého odhadu víc jak 45 let.Točilo se vše na kameru a vznikne DVD.

 

 


2.ročník Krkonošského poháru pohledem plachtaře z Čech.

 

 

 

Takovéto poháry jsme s Milanem Meisnerem v Jelenie Gorze získali.

 

 

20.6.2006

V sobotu skončily v Jelenej Gorze závody kluzáků.Jednalo se o 1. ročník krajských závodů ve dvou kategoriích,kde se postupuje na mistrovství Polska a 2. ročníku Krkonošského poháru.Z Hronova se zúčastnily dva kluzáky v kategorii A.Jantar 3 a Standard Cirrus.Počasí nám vyšlo a letělo se 6 disciplín.Vyhlášení výsledků proběhlo na letišti v Ježowě v sobotu navečer.

 

Tady to tak nějak na těchto stránkách začnulo.Tonda Teichmann