Rok 2010.


     

Motto PF 2011 - mládí vpřed!


  Přeji všem do Nového roku, aby byl lepší než letošní a ať se všem splní všechna přání. A hlavně buďte zdraví!

   

 

 


 

 V pondělí, dne 27. prosince 2010 v 15 hodin se v klubovně na letišti rozloučíme se starým rokem a oslavíme jedny 67. narozeniny. Srdečně zveme všechny členy, rodinné příslušníky i příznivce.   DĚDCI.

 


 

A jejikož se opravdu blíží konec roku a létat již nebudeme, koukněte se na to, jak jsme se u nás snažili. Největších výšek se dosahovalo na Orlických horách. Pro naše nadějné juniory se na rok 2011 připravují dvě soustředění, na které se můžete přihlásit. Info naleznete zde: http://www.aecr.cz/pr/1303-projekt-plachtarske-komise-na-podporu-junioru-ppj/

A ještě trochu pranostiky, protože den D a čas Č návratu Sluníčka k nám je letos 21.12.2010 ve 23.38 UTC.

Lucie noci upije a dne nepřidá

13. prosince slaví svátek Lucie a k tomuto datu se váže známá, v nadpisu uvedená astronomická pranostika. Toto rčení patří mezi nejznámější tzv. astronomická paradoxa a vyplývá z rozdílu mezi pravým slunečním dnem a občanským časem podle našich hodinek. Oč jde ? Den jako takový se zkracuje od letního až do zimního slunovratu. Ovšem již od 13.12. Slunce zapadá postupně později, než předchozí dny a prodlužuje se tedy sluneční svit ke konci dne ? odtud tedy Lucie noci upije. A proč dne nepřidá ? Slunce až do konce měsíce vychází stále později, obrat nastane teprve v samém závěru roku. Zkracování slunečního dne v ranních hodinách překonává jeho prodlužování v odpoledních hodinách a to až do zimního slunovratu (nejkratšího dne roku), který letos připadá na 22.12.

 

 

 

 


 

 

11.12.2010 Trutnovská letecká Vánoční besídka s disciplínou.

Vážení, ačkoliv se sešlo jenom 30 účastníků ze 6 aeroklubů, ani jeden nezaplatil startovní poplatek. Po dobrodružné jízdě vlakem jsme přes 2 OB ve sněhové nadílce dorazili na KBT u Kousala, kde nám Motejl zdělil, že disciplína je neplatná z důvodu počasí a přistání po západu slunce. Bohužel vše budeme muset zopakovat. Takže se nezlobte, že to dopadlo takto špatně.........

      


 A je tu prosinec.

A s ním začala ta pravá zima bez jakýchkoliv námluv, zkrátka naostro. Areál našeho letiště po poslední neděli a pouze ti nejvytrvalejší se schází na kafe. Doufám, že máme vše zazimovaný a bez úhony vše přežije do lepšího počasí. Uvidíme, jak se trefí meteorologové se svojí předpovědí o Vánocích na blátě.

A jelikož je brzo tma a není moc vůle jet na letiště, dovoluji si všechny, kdo se chce ještě letost vidět s kamarády a kamarádkami nejen z našeho aeroklubu pozvat na tradiční ,, Vánoční besídku" do Trutnova.

Tato se koná v sobotu 11.12.2010. Před posezením je vyhlášena disciplína na 2 OB. Dovoluji si zde napsat plán letu, kde se v daných časech můžete připojit.

VBT tedy start disciplíny je přesně ve 14 hodin od restaurace u Kousala v Horním starém městě v Trutnově.

14.13   Odjezd vlakem do Trutnova

14.15   Na Zelené louce možnost přistopit do vlaku směr Trutnov

14.18   Příjezd do Trutnova a další možnost naskočení do tratě - přidání se k davu

Zde proběhne prohlídka Vánočního Trutnova, nasávání atmosféry a svařeného vína. Trhy, nové divadlo atd.

15.20 Odlet na 2 OB, tedy pěšky pěší zonou na moji zahrádku-občerstvení.

16.10 Dokluz podél Úpy do KBT u Kousala. Nožnost několika stop. Zvolíme podle počasí.

17.00 Vyhlášení výsledků a Vánoční besídka.

Sál je velký, tak kdo ještě váhá, hoďte za hlavu předvánoční starosti a přijeďte pokecat.

 

 


 

Zavírání nebe 27.11.2010

Děkuji, že jste skoro všichni přišli i s manželkami dětmi a psi. Pepan a Vojta udělali výborný bramborový salát, díky kluci, stůl byl plný sladkostí od našich lepších poloviček, kýta od Miloše nepřežila ráno, kdy ze zbytku Karel se šéfem uvařili výbornou srovnávací polévku. Tím, že ještě o půl desáté večer byla klubovna plná je řečeno vše. Dík, že jste mě nechali vykecat se a věřím, že se všem setkání líbilo. Tak teď přežít zimu a na jaře plni elánu znova do akce.

Foto v galerii.

 


 

20.11.2010

Tento den slaví David Plech Rozporka 16 let a podaří se mu v té nejkratší možné lhůtě získat pilotní průkaz na kluzáky. Díky Lubošovi Kuncovi, který ochotně přijel udělat pilotní zkoužky v nejistém podzimním počasí. Jako zázrakem se s jeho příjezdem udělala velká díra nad letištěm v Hronově do které jsem je vytáhl. Davide gratuluji.

 


 

Listopad

Víkend 13.-14.11. opět ve znamení vlny. V sobotu velký vítr, zato neděle jako na jaře. Míra zkusil Broumov hned ráno a nic. Pak se hecováním nechal Milan M. ze Dvorského aeroklubu s Pikem dotáhnout na dokluz za Krkonoše a byla to nádhera. Provětral zřejmě letos naposledy Pika k naprosté spokojenosti. Po něm vyrazili Honza a Mirek s Taurusem. V této bezoblačné vlně máme další cestu k polítání. Také se létalo s Blaníkem nahoru a dolu. Foto v galerii, lety na CPS.

č!

Letos Broumovská vlna není tak často. Proto se nám trochu rozpínají křídla, jak dokazuje vlnofotka všech našich letošních vlnoletů provedených z Hronova..

Víkend předtím byl na počasí správně podzimní. Přesto někteří z našeho klubu navštívili Krkonoše na Dakotě, aby se tam v lednu mohlo jet lyžovat. Vítr, mlha, déšť a ráno i sníh. Prostě ideál na horské tůry.

 


 

Prodloužený vlnovíkend 28.-31.10.

Očekávali jsme velké vlnění a asi nejlepší to za Broumovem mohlo být ve čtvrteční svátek. Bohužel jsme nevyužili. Za to v sobotu jsme připraveni na startu a já, jako kontrolní chroust končím na Praseti na svahu. Zřejmě inverze a slábnoucí vítr s výškou vlnu nedopekl. Za Jeseníky to ovšem funguje. Tak neděle už určitě! Při zemi fouká, ale opět je něco špatně. Mirek to zkusí, opět nic. Přistane a za Sowičkama se začnou dělat vlnomraky. Broumováci to tam tahají. Letí to zkusit Taurus, ale zrovna v rozpadu. A tak nakonec Duo dlouhým vlekem vlnu za Sowičkami vyzkouší. Hlavní je, že máme vše uklizené na zimu, třikrát jsme přerovnali hangáry, až se tam nakonec vešel i dvorský Pik na vlnočekání. Takže pokračujeme ve vlnoblbnutí. Vloni byl nejlepší listopad. Zatím i celá první půlka listopadu zatím vypadá na správné proudění a tak uvidíme, co nám Vlnotermoska nedělí. Byl to pěkný vlnovíkend. Jo a abych nezapoměl. Cácora Káďa má v Krnově vývoz a Červeňák pole. Škoda, v neděli se trhali z nebe diamanty a bylo jich dost. Tak Honzo zase příště. Lety na CPS, foto dodám časem. Tak jen ilustrační od Mirka ze řtvrtka 28.10. ze Zefíra.

  


 

 Události k 24.10.2010

Nejdříve se vrátím k pátku 8.10. kdy David Mach dodělal pilotní zkoužky praktickou částí v Novém Městě. Gratuluji.

Mezitím se nám vrátila Boženka i Vivat z prohlídek a tak jsme opět všeho schopni. Zájezd na Moravu se prý také vydařil a tak jen aby byla ta vlna, mrška, která naštěstí přišla na víkend 22.-24.10.2010. V pátek jsem letěl pouze sám. Fungovala na rotorech do 2500 QNH. V sobotu start až odpoledne, kdy teprve začalo foukat, šest borců z Hronova ve vlně. Opět pouze 2500 QNH, ale dalo se cestovat. Moc pěkné polítání. V neděli megavlna, do které se podle mě dalo ráno naskočit, ale s nejistým návratem s lítáním daleko od domova. Kolem oběda se to zadekovalo a pak už to nešlo. Nikdo se neodhodlal. Raději si lítáme kolem baráku na sluníčku bez stresu. Ovšem ti, kdo chce diamant, by to měli zkusit.

Naše víkendové vlnopáchání. Dva lety ještě chybí.

V sobotu navečer jsme v Novém Městě vyhlásili výsledky VUT. Sešlo se dost lidiček, kterým děkuji za účast. Doufám, že se všem líbilo setkání zástupců, kamarádů z okolních aeroklubů. Dík do Nového Města za možnost a nebojte se víc zapojit. Soutěž v přesnosti přistání Bažant se musel zrušit pro technické problémy s navijákem. Putovní cena VUT FAI 304 je zde pro vás i pro další roky. Děkuji Jardovi Potměšilovi a HPH. Foto z vyhlášení a  vlny ve fotogalerii a lety na CPS. Tak čekáme na další dávku vlny.


První říjnový víkend

V pádek dělají Davidové a Ruda teoretické pilotní koušky v Novém Městě a úspěšně. Gratulujeme. V sobotu pěkný podzimní den, kde se něco podělá a odpoledne polétá. Létáme na dva Balníky, které jsou schopné do 4.11.2010. Bohužel, potom uvidíme, co s nima bude dál. V neděli se rozšířil živý plot. Moc pěkné. V pátek prolongační prohlídka Boženky a o víkendu příprava Vivata na roční prohlídku. Vlna nad Broumovem v nedohlednu. 23.10.2010 Novoměstský Bažant a vyhlášení VUT na letišti v Novém Městě, kam jste zváni.

     

V sobotu 25.9.2010 poprvé okusil Tarša, jak to chutná v sole bez motoru. Po 4000 hodinách ve vzduchu. Gratuluji.

 

 

 

 


 

V divadle výstava k výročím létání v Hronově.

18.-19.9.2010

Kopito dnes udělal pilotky na Vivata. Gratuluji.

V sobotu se v Jaroměři Cácora Káďa zúčastnila navigační soutěže Memoriál Václava Bubna jako navigátor Červeňáka. Ze 24 posádek končí na 16. místě. Je to další zkušenost, pracovat s mapou, hledat oběkty a hlídat čas. Jen pro cenu museli uvedený posádce dojít jejich otcové, protože naše mládež se bavila přeškolením Cácory na LS 3. Gratuluji. Jo a prasata byli na rožni tentokrát dvě a z toho jeden divočák. Byl výborný, jen kdyby k němu někdo koupil chleba, že jo Jeníku. Info zde: http://mvb.lkja.cz/2010/vysledky.php

V sobotu dost foukalo, ale v Jaroměři šli do termiky dva. Hejrup přistál v Hronově. U nás bez vlečný a tak až v neděli do termiky za Tulákem. Bohužel se to brzo zadekovalo. Foto v galerii. Pokud bude potřeba, může na vyjímku létat i 9713, kterou jsem tedy už předtýdnem nechal rozdělat. Vlečnou očekávám kolem 10 října, pokud vše půjde bez zádrhelu. Foto v galerii.

  


 11.-12.9.2010  

Nádherný víkend ve znamení uvolnění alespoň jednoho Blaníka do konce roku k lítání. Pokud se chcete dozvědět více, co se vlastně děje, doporučuji stránky AeČR a Gliding. Každopádně nás nic pěkného nečeká, ale doufáme, že alespoň Fialka bude létat dál. Proto jsme si mohli v sobotu dovolit spolu s Novým Městem zorganizovat navijákový provoz na Vysokově k poznání jiného letiště pro mladé piloty. Dík do Nováče, že přitáhli naviják.  

 Odpoledne bylo plánované vlnové školení. To se uskutečnilo po společné večeři od 19 hodin pro zhruba 30 posluchačů z 6. aeroklubů. Děkuji za účast, a jak píše Brt na webu plachtařú z Nového Města, dalo by se mluvit ještě dlouho. Doufám, že jsme něco předali. Děkuji za důvěru a účast. http://plachteni-lknm.websnadno.cz/Aktuality.html

 

V neděli termika a tak se slovy, letos možná naposled, šli někteří plachtit. Někdy bylo až trochu moc kluzáků na jednom místě a ta radiokorespondence nebyla taky podle předpisu. Mám s toho radost, když si děti hrají.

 

 


 

 První zářiový víkend.

V sobotu kousek od CIAFU, kde pár lidiček od nás bylo, počasí nic moc. Zataženo, přeháňky a při tom o 20 km dál létají přelety. Už tomu počasí vůbec nerozumím. Umyli jsme vlečnou před roční prohlídkou a Kopito dal solo let na Vivatu. Gratulace.  Fuj, ten teda smrděl benzínem. Bazén jsme mu odpustili. Večer grilovačka a Mírek mimořádně slavil narozeniny.

  

Celkově pohoda před návratem předsedy od moře. Taky se přivezlo dřevo na zimu. Kluci si mákli. A večer pěkná zima. Neděle byla lepší, až na vydané AD na Blaníky. Bohužel mise Vysokov je ohrožena. Ještě upřesním, ale vypadá to, že Blaníci budou uzemněny, než se úředník v Unii domluví. Cácora  Míňa osedlala poprvé Vosičku. Gratuluji. Foto nemám, protože moje Cácora Káďa osedlala Cirruse. Termika fungovala a tak, kdo chtěl, polítal. Míla polítala s Orlíkem. Ve vzduchu bylo pěkně přebabováno a z okolí se k nám slítali mlsní sršáni. Bobeš v poli, brzo termiku vypnuli. Předseda se vrátil. Vítej.

 

 


 

  30.-31.8.2010

A je tu konec prázdnin ve znamení deště, zimy a vážení kluzáků. V Hronově jsme zvážili 7 kluzáků a stejný počet v Broumově. Děkuji všem, kteří přišli pomoct s šibováním kluzáků v počasí, kdy na letišti většinou nikdo není. O víkendu se pracovalo a hlavně slavili Pepanovi a Knapíčkovi pilotky. V neděli potřebuji pár lidiček na umytí vlečný a jako každý rok nás čeká na Božence roční prohlídka. Předpokládaný odlet do Hořic bude v příštím týdnu. Jako vlečná je domluven Zefír a Tom Tuček.


 

11.9.2010 proběhne při vhodném počasí navijákový provoz na letišti ve Vysokově.
 
Hlavním cílem je poznat pro nezkušené piloty přistání na cizím letišti. Bude tam naviják z Nového Města a po Blaníku z Nového Města a Hronova. Pro nás sraz v Hronově v 9 hodin.
 
Odpoledne proběhne společné školení o vlnovém létání nad Broumovem u naší televize. Školit budou Hronovští vlnaři, hlavně náš meteorolog a přední vlnař Míra Plecháč. K tomu samozřejmě nějaký ten program v televizi.
 
Přijďte všichni! Bude projektor.

 

Soustředění 2010.

Neděle 22.8.2010 a celodenní provoz z Duem, které za čtrnáct dní u nás nalétalo 28 hodin. V pondělí si ho odvážejí do Zbraslavic. Myslím, že to svůj ůčel splnilo a že jste měji všichni spoustu pěkných zážitků.

Odpoledne se udělala termika, kterou využila mimo Dua pouze Káďa povozila se přes tři hodiny na Cirruskovi a má na něm první přelet v CPS. Soustředění končí, ale léto ještě ne. Jsem tu do čtvrtka a počasí bude...........

Pohled z Dua na Duo za letu.

 

Sobota 21.8.2010 a bezoblačná termika. Po ukončení modelářských závodů startuji s Káďou a Duem. Létáme třičtvrtě hodinky. Kopito s Vojtou a šéf předvádí letové ukázky v Náchodě na leteckém dnu. Po jejich návratu se rozjede provoz z Duem a hodiny na něm přibývají. Večer vyhlášení modelářské soutěže, kde David Mach skončil na 3. místě a pak hups do bazénu. Miloši, vše odpuštěno, je to paráda.

  

V pátek 20.8.2010 probíhá soutěž modelářů, ale ve 13 hodin můžeme startovat do termiky. Osedlávám Duo, Šéf letí s druhým a Káďa se dopřeškoluje dlouhým omezencem na Cirruse. David letí poslední žákovskou úlohu s dědou Plecháčem. Bondy si skočí s Jantarem a Kopito se vydá za Krkohory, otočit Jeleni Goru. S Duama letíme do Polských rovin, protože v České kotlině se to začíná vysoušet. Jsme skoro pořád na dokluz, alespoň do Broumova. Ten stroj je nádherný a svorně říkáme,,Já ho chci".

 

Ve čtvrtek 19.8.2010 se sjíždí modeláři na evropský pohár GPS triangl obřích modelů a létají tréninkové lety. Navečer utichá vítr a po roce létáme na navijáku H 2, kterou udržuje při životě Toňas.

 

 

Úterý až čtvrtek nám počasí nepřeje létat a tak alespoň finišují práce na bazénu.

 

Pondělí 16.8.2010. Ráno fouká a podle Flymetu to bude spíš na vlnu. Jde se napouštět bazén......

Nakonec jsme dopoledne šli na houby a kolem poledne se udělalo okénko. Než jsem to připravil, vysoká oblačnost termiku utlumila, alespoň jsem se svezl s  Káďou. David odlétal solo aerovleky. A jinak se makalo i za deště na bazénu, který Cácory už odpoledne zaběhly. A houbový řízky jsme pekli navečer. Počasí hlásí až na pátek. Zítra jdeme na Srbskou a odpoledne se koná brigáda na bazénu.

 

 

Sobota a neděle 14.-15.8.2010. Počasí nepřeje. V noci na sobotu bouří a tak ráno brigáda na bazénu. Vydrželo nám to až do večera, i když se pozdě odpoledne vyjasnilo. Večer přivítáme Davida mezi solo letce mučením na žebříku a grilujeme. V neděli hned ráno naviják, než se rozfouká. David stíhá další sola. Na podzim se chystají naši tři mladíčci na teoretické pilotky a ve volných chvílích dostávají nalejvárnu.

 

Pátek 13.8.2010 a vše plníme. Ráno naviják a nový solista devět sol. Potom Káďa sedlá poprvé Cirruse a druhým startem, pod zataženou oblohou, létá třičtvrtěhodiny. Taky jeden start s Duem. Potom bouřky a navečer sluníčko a Kopito se jde trápit s Vivatem. Uvidíma jak zítra. Na sraz POTK do Prostějova se chystá Bondy, Mirek Středa a Láďa. Emil tam již je. Tak ať vám přeje počasí. Večer proběhly bramborákové hody.

 

Čtvrtek 12.8.2010 a vše nejlepší Kláře ke svátku. Ve fotogalerii máte všechny fotky. Dnes pouze jeden start s Duem v silném bočním větru a 2,20 v termice. Navečer se udělaly pěkné řady sever jih. Kluci dávají dohromady Herkules 2 na příští provoz. Ráno počasí snad bude přát a budeme přeškolovat na Duo a Káďu na Cirruse. Nemá už tak foukat. Možná bude i naviják......

 

Středa 11.8.2010 a počasí se je pořád dobré. Hned ráno uděláme provoz pro našeho druhého Davida, Rozporku a ten poprvé letí sám. Kolem poledne startujeme na VUT. Petr letí na Duu s Káďou. Počasí je lepší v Polsku a tak zadem otáčí Mikulovice. Já vzdávám 20 km od třetí otočky VUT. Sejdeme se na radiu s kluky z Ústí, Jičína, Dvora, co taky VUT letí. Všichni se dostáváme domů, a to je to hlavní.

 

Úterý 10.8.2010 konečně plachtařské počasí. S Duem letí Petr s Míňou a zkouší VUT. Vzdává to po otočení dvou OB u Žamberka. Červeňák VUT otočí. Klára uletí svůj první deklarovaný přelet. David Mach v rámci přeškolení na Orlíka létá přes pět hodin. Nalétá se spousta hodin, jen na Duu skoro šest. Já samozřejmě v práci. VUT uletěli ještě kluci Borůvkovi z Jičína.

Pondělí 9.8.2010 a opět nevýrazné počasí, kde se okolo honí bouřky. Přesto navečer vyndáváme Orlíka a přeškolujeme Mílu a Davida Macha. K tomu nám na letišti přistává balón a Míla slaví narozeniny.

 

Od soboty 7.8.2010 začíná soustředění s Duodiscusem při deštíčku. V neděli se nebe rozjasňuje a kluci si začínají hrát. Celé odpoledne se přeškolujeme na Duo.

 


A je tu srpen.

Víkend na přelomu července a srpna je ve znamení plachtařského počasí a z hangáru jdou všechny kluzáky. Ačkoliv jsme v týdnu na letišti jen v pár lidech, na víkend se kupodivu dostaví poměrně dost lidí. A tak hurá na přelety. V sobotu ale počasí moc nepřeje. Ti, kdo odletí včas na západ, pěkně si polétají. Ale při návratu a potřebě letět na jih, sedají po okolních letištích. Vyhrává Kopito s Cirrusem. V podvečer navijáky a Káďa se KONEČNĚ přeškoluje na Vosičku. Neděle a srpen. Opět se létá a přeletuje. Počasí je lepší, ale ne ideální, teda jak naši říkají. Já jsem na mašině , tak nevím, ale kolem se létají FAI dlouhé lety. Ovšem opět se objevilo strašné ,,ono by to chtělo". Fakt jsme všichni na stejné lodi a servis, který máte, děláme zadarmo. Tak prosím, trochu přemýšlejte. I na soustředění očekávám vaši aktivitu a ne že on to někdo zařídí a rozhodne za mě. Tak nezapomeňte v sobotu briefing v 9,00 hod.

  

 

 


 

 30.7.2010

SOUSTŘEDĚNÍ 7.8.-22.8.2010. První týden bude i šéf, oba týdny budu já. Program a cíle. Létat s Ppůjčeným Duodiscusem a předávat zkušenosti našim ,,mladým" plachtařům. Dodělat naše dva benjamínky k solo letům, aby se mohli na podzim všechni tři poslední žáci mohli podrobit teorii. K tomu se jim budeme o soustředění věnovat. Dále přeškolovat na nové typy kluzáků. A samozřejmě pokračovat v bodové smršti v CPS. Tak přijďte pobejt.

 

29.7.2010, čtvrtek: Gratulace Pepanovi a Jirkovi Knapovi. V podvečer mezi kapkami deště udělali praktické pilotní zkoušky.

27.7.2010, úterý: šéf letí VUT a letí dobře. Rychlost na trojuhelníku má 92,22 km/hod, prolétá páskou a vypouští vodu. Něco je určitě špatně, čekám jen co. A ejhle. Deklarované body VUT se trošku liší od publikovaných. Chyba je v nastavení souřadnic v logru. Vše je nutno deklarovat ve tvaru stupně, minuty, sekundy. To samé mě udělal Plechovka, ale měl štěstí, vždy se vešel do OB. Petrovi u jednoho OB kousek chyběl, ale jejikož stejnou chybu v ten samý den udělal Karel Ertl, který letěl VUT ze Dvora, uznávám oba dva lety jako VUT, pouze nejvyšší rychlost nechám na trati publikované. Takže pro ostatní je rychlostní cíl překonat 89.36 km/hod.

Náš milý plachtař KAREL si polétala sama v termice. Letí i Míra Středa. Na to, že se dalo létat celý den, lidi moc nechodí. Tak snad se sejdeme na soustředění. Já jsem vlekal a probíhalo poslední rozlítání kluků před pilotkama.

VUT lety k 27.7.2010

 


 

Další letní červencový týden za náma.

Od středy se opět létá. V silném větru trénoval Karel termiku a Vojta polétal s Vosičkou. Ve čtvrtek, po kontrole z UCL a ve velkém vedru opět naši piloti bodují v CPS. Míla uletěla s Láďou vývoz a přispěla prvnímy body. Duo boduje, Jantar se zlepšil o pět bodíků a já konečně letím a uletím VUT a tím se dostávám do vedení své soutěže. Doufám, že mě někdo ještě předhoní. K tomu máme plně k dispozici Cessnu OK-XAA a přeškoluje se i Petr Jakoubek. V sobotu letíme do Jaroměře za Červeňákem na oslavu několika narozenin. Dostáváme prasátko a pivko. Děkujeme do Jaroměře i Michalovi za Cessnu. Jinak počasí se na víkend pokazilo, lidi na naviják se nedostavili a tak se jen pomalu pokračuje na bazénu a odpočívá se. Týden to má být na létání horší, ale pokud to bude, nebojte se zavolat těm SPRÁVNÝM lidem a přijďte létat, na letišti již denně někdo je.

Soustředění 7.8.-22.8.2010 a na konec soustředění i soutěž modelářů.

 


 

Víkend 17.-18.7.2010

V týdnu se nevyužilo počasí ve středu, ale za to v pátek jsme opět bodovali v CPS a udrželi si postavení v té naší ,,1. lize " V sobotu se posadil bazén na své místo a v dalším týdnu se bude pokračovat v jeho dodělání. Ačkoliv se dalo v sobotu před frontou polítat v termice, volili jsme po těch vedrech relax u hadice se studenou vodou a kdo byl suchý, ten tam skončil i nedobrovolně. Bylo nás jen pár a byl to prima oddech. Neděle deštík a jen takové to letištní bloumání. Ale máme doma konečně Cessnu 172 OK-XAA a šéf už na ní drtí lety. Michale dík. A jelikož se plachtařské počasí vrátí, nebojte se odvážit v týdnu lítat a nějak to líp koordinovat. Já budu od středy.  Jo a nezapomeňte, že se od 7.8.2010 koná soustředění s Duáčem a to až do 22.8.2010. Budeme lítat a lítat a .....

  

 


 

Co se dělo první půli v červenci?

Hned první prázdninový víkend odjíždíme na leteckou dovolenou do Martina ve složení posádka Dua, Cirruse LS 3 z Jaroměře a cácory s Toňasem na Orlíka. K tomu se ještě přidal Kopito, Novotní a vše hlídal náš šéf. Dále s námi trávila dovolenou rodina Šťastných z Brna a sem tam se někdo objevil a také zmizel. Zázemí vytvořil vojenský stan a dva soudky Svijan. V Martině panoramata stále pěkná. Hned druhý den po příjezdu odpoledne v sobotu jsme v neděli poprvé létali. Pak následovali tři dny výletů a návštěva mistrovství světa v Prievidzi, Bojnice, termály a Vrátná dolina. Čtvrtek a pátek byl opět ve znamení létání. Splnili jsme vše, co jsme si plánovali. Ti, co nechtěli letět, neletěli a naopak. Naši mladí poprvé viděli pořádné kopce a Kopito je ten, co s Frcinem obletěl Vysoké Tatry. Pěkné, ale borovičku si od něj nenechte koupit. Foto v galerii lety na CPS. Ve zdraví jsme se vrátili v sobotu opéct stejky v televizi.

 

V Hronově na letišti také nezaháleli. Po oba svátky a v týdnu se létalo o zlomený hřebík až to zastavila nepříjemná vedra. Probíhalo soustředění seniorů. Závěr toho všeho vyvrcholil v pondělí 12.7.2010, kdy bylo zatím počasí roku a uletělo se spousta deklarovaných přeletů za spoustu bodů. To si určitě naleznete na CPS on-line.

 


 

 1.7.2010

Co že se to všechno stalo koncem června? Snad na nic nezapomenu. V předposledním týdnu ještě fouká od severovýchodu, ale už funguje termika a my létáme a bodujeme do CPS. Jsou tu i pokusy na Broumovském svahu. K tomu řešíme i nějaký technický problémy  a díky kamarádům a našim mladým výletníkům se je daří rychle vyřešit. Děkujeme všem. Pokračuje stavba bazénu, ale ne dostatečně rychle. To ovšem nevadí, nejsme na letišti jako ve fabrice. O víkendu byla lepší sobota, ale ještě to nebylo to správné počasí. Káďa se svezla poprvé na Bobšovi - VT 16 Orlik. Jantaři se vrátili z Jeleniej Gory ze závodů, kde bohužel létali pouze mimo soutěž a jejich lety nejsou publikovány. Foto od Mirka ve fotogalerii. Zalítali si a přijeli spokojeni.

To správný počasí začalo od pondělí, v posledním červnovým týdnu, kdy začali pro některé již prázdniny. V pondělí s Mirkem letíme  VUT, ale bohužel pozdě a v kraji nejsou mraky. Předeklarovávám a po nádherném svezení po Krkohorách se snažím natáhnout trať  na 300 trojuhelník z ramene, ale to se mě nedaří. Mirek Plecháč poslechl mé příkazi a uletzěl zlatou třístovku přes tři OB volně. Tím má kompletně zlatý odznak. Gratuluji a věřím, že se další naši letci přidají. A pak přichází hronovský den a to úterý 29.6.2010. V hangáru zůstanou pouze dva kluzáky, jinak vše je ve vzduchu. Vezmu to letem světem. Já 400 FAI, Káďa první dvoustovku volně přez tři OB, Míňa při 50 km přeletu na stříbro svoje první pole s Orlíkem. Ala dala to a má tedy stříbro. Opět gratulace. Pepan s Láďou 190 deklarovaný vývoz. Míra herec o 32 m netrefil deklarovaný 2.OB na dvoustovce, ale moc pěkný průměr a sposta bodů. Miloš s Mírou Skuhrov - Peklo, ale obráceně, než deklaroivali. Ach ta elektronika, co pozlobila i Bondyho. I Jirka s Vosičkou přidal body, Duo a malej se trápili, ale z dua body do CPS proti vůli předsedy použity. Joska s Jantarem 400 volně.  A Emil se vydal se Šohajem na výlet do Krkohor. Zkrátka byli jsme tento den vidět.

No a přišli bouřky. Ve středu Toňas hodinku s Vosičkou a začínáme balit na dovolenou do Martina. U nás na letišti bude soustředění seniorů, teda jak říkáme ,,Dědků".

Přeji pěkné prázdniny všem a sledujte CPS!


 

A je tu léto, teda alespoň podle kalendáře.

Máme za sebou poslední jarní víkend ve znamení leteckého dne v Trutnově, pilotních zkoušek naší Míni, hnedle po jejích 16 narozeninách, přeškolení Toňase na Vosičku a šašliku. Toť velmi krátce a teď trochu podrobněji.

V sobotu se naši piloti podíleli na programu na letišti v Trutnově. Počasí se nakonec odpoledne umoudřilo natolik, že se dalo létat i v termice. Toho využila Káďa, Frcin, Skalovi. Míňa, při nervech jejího tatíka, našeho šéfa udělala praktické pilotní zkoušky. Toňase navečer přeškolili na Vosičku. Oběma gratuluji. Do toho se pochlapil předseda a konečně nám udělal výborný šašlik. Terasa hučela dlouho do rána. K tomu v sobotu i neděli navijáky se žáky. Taky jsem zapoměl přivítat po dlouhé době na nebi Vendu. Na bazénu se maká a v týdnu se snad bude montovat. Základ už je hotový.

Jantaři vyrazili do Jeleniej Gory na závody: http://jgszybowce.info/pk2010/

K tomu ještě taková maličkost. Jelikož já jsem se zbláznil a bigbošem mám vymytou hlavu ( alespoň než se to počasí umoudří ), mohli by jste se kamarádi trošku podílet na tvorbě těchto stránek. Nebojte se poslat mě k publikování své názory i fotografie. Nebo řekněte, že vás můj bulvár už nebaví a já se na to vydeletuju.

P.S. Harry, moc si toho nepamatuju.

A prý už bude léto.....

 

   

Ty mladý nic nevydrží....  Martine, dík za Áďu, jseš skvělej.

 


 

Uvolněno snímkování z roku 1953 : http://kontaminace.cenia.cz/

 


 

Další týden a víkend za námi. 7.-13.6.2010

Létáme v úterý 8.6., kdy po Orličkách se dá nejlépe letět Polskem. Jirka Hejzlar deklaruje Suchý vrch a s Discusem ho uletí. Já letím VUT a první bod u Lanškrouna otočím. Na Krkohory to ale neprotáhnu, čas ubývá a tak se ještě jednou vrátím na Orličky a dělám z toho polygon 217 km. Opět to počasí není to správný ořechový. Letos tomu něco chybí. Stoupáci jsou divný, základny nízko. Lepší sport je u naší televize.

Ve čtvrtek den Wikova a pochvala od šéfa za zvládnutý provoz ve vedru. Klienti odcházeli spokojeni.

O víkendu v sobotu jede Káďa do Jaroměře na Den otevřeného letiště. Fotky v galerii.  Pořád ještě nesnesitelné vedro bez termiky, ve kterém Vojta sedí celý den v bagru a hloubí jámu na náš nový bazén. Navijáky až navečer. V neděli už chladněji, navijáky se žáky a odpoledne termika! Ale opět zázrak, když vystoupete do 1200 m nad letištěm. Přesto se dá polétat.

V sobotu 19.6. Slet UL v Trutnově, kde je domluvený provoz na neděli s našimi mladými piloty na sedání do terénu na cizím letišti. Mám jen strach, že to vše zhatí počasí. A pak už pomalu přípravy na prázdniny. Jantaři jedou do Jeleniej Gory na závody už tento čtvrtek. My se chystáme do Martina a senioři se budou soustředit první týden v červenci v Hronově. ÓÓ, Termosko, buď už prosím na nás milostiv a obdaruj nás.

 

 


 

 

A je tu červen a snad i normální počo!!!

V pátek už pomalu vyklouzává počasí do normálu, ale s tím, že tráva je vysoá a letiště mokré. Přesto zemědělské stroje vyjíždí na plochu a sekají a sekají. V sobotu modro nebes a moje velký oči. Plánujeme s Vondrasem 500. Martin potřebuje další diamant a já chci. Mraky jsou, startujeme před 11. tou hodinou, ale průměr je pomalý a počasí zase ne tak dobrý. Otočíme 1. OB za Ještědem a před Rymařovem se otáčíme. Konečně v aeroklubu pořádně lítáme. Harry peče kejtičku, moc dobrá. Pepa Dufek platí soudek k narozeninám a předpověď na další týden je optimistická. Tak uvidíme co nám červen přinese. Jo a abych nezapoměl, VUT uletělo v sobotu 5 lidiček, ale ne od nás.

 

  A neděle? Pohoda klídek při sluníčku a termika jen pozdě odpoledne bez nás.

 


 

Konec května.

Máme tu konec května a BM zahálí v hangáru. Poslední květnový víkend ve stejné režii. Pár navijáků, termika s dostupem k večeru až celých, úžasných 1200 m nad letištěm s dohledností sopečného prachu. Pár výcvikových letů se dalo a v neděli probuzení do deště. Tak k tomu jsme v sobotu večer pustili televizi (gril) a partička postarších rockerů navštívila Teplickou rockovou noc, kde Vilda Čok svým řáděním alespoň trochu dobil některým baterky. Martin Skala zatím na PMČR v Plasech poznává západočeské pole. Počasí jim nepřeje a disciplíny jsou náročné. Tráva na našem letišti je vysoká a tak budeme čekat, až se počasí umoudří a zemědělci ji posečou na senáž. Proto se moc nevášněte, kdyby naskočily cumulky, ale to asi do soboty zatím nehrozí.

Co si o tom vlastně myslí šéf letiště a školy? Děkuji za názor, chlapci.

  

 


Prý za to může sopka. Jen jestli. Já osobně jsem se přeškolil na nový stroj, se kterým se dá lítat i v tomto počasí. A když ne, tak se dá snižovat počet válců pohonu a zvyšovat obsah promile v krvi. Vřele doporučuji.

 

 


 

Druhá půlka května.

Ano, HOP skončili už před čtrnácti dny a já pořád nehodnotím, protože není hodnotit co. Celý květen prší a jediný den, kdy se dalo letět byla neděle 9.5.2010 kdy Míňa uletěla se šéfem vývoz a Bondy FAI stovečku. A tak jsme se vrhli na oslavy různých výročí a svátků. Při tom se sem tam odletí perioda a nějaký naviják. Tak tedy jeden víkend slavil Míra Středa 65, Emil, Láďa svátek a další víkend Tonda nejstarší 70 a Pepan 60. Jestli jsem na někoho zapoměl, tak se omlouvám. Při tom se samozřejmně zvelebuje areál, ale pořád chybí to hlavní - lítání.

  

9.ročník 2010:   http://www.soaringspot.com/hop2010/

 Nejhorší ročník v historii HOP. Celý týden propršel a jediný den, kdy se dala uletět disciplína byla až neděle. To už ale na HOP zústalo pouze pět statečných závodníků. V týdnu se odlétala pouze sranda disciplína na přesnost přistání. Hangárpárty proběhlo už ve čtvrtek, aby se mohli lidičky vrátit domů do tepla. Paradoxně u nás byli závodníci bez letadel a taky letadla bez závodníků. Pokus o disciplínu s 11 závodníky ve velkém větru a dostupu do 700 metrů nad zemí proběhl v pátek bez úspěchu. Prý za to může název soutěže a tak je to špatné letošní počasí alespoň na co svést...... Byla to hrůza.


Víkend 1.-2.5.2010 a začátek HOP.

Létá se ve středu 28.4. a v pátek na Čarodějnice. Ve středu doletím na 1. OB za Ještěd a zpět po boji nízko nad Vrchlabím, doletím domů. V pátek zkouším vlnu, sedám v Broumově a Petr tam na mě čeká s vlečnou. Pak ve větru 8 m/s létám ještě tři hodinky. Přijíždí závodníci a počasí se začíná horšit. V sobotu první solo let David Mach. Gratuluji. V neděli společný výlet na hrad Vizimburk. Pak už jen trpíme počasím na HOP 2010. 

 http://www.soaringspot.com/hop2010/

 

 


 

27.4.2010 

Počasí nepřeje, ale HOP máme připravené a první závodní Orlík od Šárky je v hangáru. K tomu nám dnes do hangáru přibyl nový miláček. Tak vítej, kamarádko. Vyhlašuji, se svolením majitele, anketu na jméno ,, naši nové Cessny". Vaše návrhy očekávám v diskuzním foru. A šáňo prý taky bude. Českou imatrikulaci bude mít OK - XAA. Tak třeba Oxana, Saxana nebo Xena? Je to na Vás. Nebojte se. Není hlučná, uveze čtyři lidi a i Vy se můžete svést. Je přítulná, ale nemá háček. Ovšem pro AK Hronov ve spolupráci s X- Airem je to zase krok dále. Už třeba v tom hluku, co Z 43 dělala. Tak vítej a buďme si navzájem nakloněni.

   


Víkend 24.-25.4.2010

Již od pátku se létá a přeletuje. V sobotu vyšlo plachtařské počasí. Lety můžete sledovat na CPS, jsou tam nyní vše od našich pilotů, co se uletělo. Malé problémy s technikou řešíme za pochodu. Největší šok je pro mě generování nesmyslných datumů v Geku 201. Při každém najití se přes družice vygenerují naše tři Geka jiné datum. Uvidíme, jestli je někde chyba a zda se to časem srovná. Jinak budeme muset intervenovat u výrobce.

Vrátili se Skalovy ze závodů AZCUP ze Zdraslavic. Martin skončil na pěkném 5. místě z 15 pilotů a to s Discusem proti Ventusům a ASG 29. Gratulujeme. Ondra obsadil pěkné 6. místo od konce. Ale bodoval pro klub a to se cení. http://www.gliding.cz/souteze/2010/azcup/

A hlavně lítáme, navijákujeme a jsme připraveni na HOP 2010. Jo a Cácory nám přerůstají přes hlavu .

    

 

Víkend 17.-18.4.2010

Již v pátek jsme se sešli při očekávání příjezdu našeho kamaráda Michala Šťastného z Medlánek, který o víkendu zastával funkci úředníka, pověřeného k provedením imatrikulací na našich 13 kluzácích. Toto úspěšně proběhlo, i když přechod k novému systému mě osobně dal dost zabrat. Ale k tomu mám novou kancelář, akorát v ní budu trávit víc času, než s váma na startu. Při tom se naplno rozjela letecká sezona. Jarní přezkoušení všech na všem, první jarní termika a taky začali svůj výcvik tři naši fungl nový žáci, tedy z nich i jedna žákyňka. Skalovi bojují na AZ capu a k úterku mají již tři disciplíny. V pondělí se letí na první přelety a šéf pokořil na stovce stovku. Lety na CPS. Od pátka to vypadá na plachtařský týden. Nezapomeňte, že již za týden začíná HOP. Je potřeba si zajistit volno v práci a čekám rvačku o naše klubové Orlíky. Tak v pátek na letišti.

  

 


Velikonoce 2010.

Už v pátek se dějí věci. Partička mladých, pod vedením našeho šéfa se dává do boje se společenkou. Kdo jste to neviděl, budete se divit. Máme vymalováno a je to útulné. Maká se na kantýně, letadlech i na zvětšení kanceláře. Na ploše bláto ještě v sobotu a tak se daří společenku uvést do stavu k žití. Narážíme první jarní sud a navštívíme bigbít i bramborákové hody ve Velkém Poříčí. Neděle ráno, malé školeníčko o sportovních výkonech a pak odpoledne jdeme lítat jarní přezkoušení. Plocha je tak na hraně, ale jde to. Večer dorážíme soudek, rozehřejeme televizi a je nám dobře. V pondělí koleda na letišti. Kluci pletou pomlázky, děvčata rozdávají vajíčka. JARO je tu a hlavně už lítáme. Vydržel jsem ve vzduchu dvě hodiny.

  

Pro porvnání před a po malování na fotkách. Více fotek v galerii. Je potřeba ještě připravit na imatrikulace Vosičku a Blaníka. Budeme už v pátek. Podle počasí a stavu plochy se může i lítat. Dík patří všem, kdo si o Velikonocích máknul a pevně věřím, že i večerní posezení u prvního jarního sudu Krakonoše se Vám líbilo.


27.-28.3.2010

Dvorní fotograf Káďa Vám nafotil dění o víkendu. Co k tomu dodat. Kdo si chce hrát, tak si hraje. Kdo chce stát s rukama v kapse opodál, ať stojí a hlavně ať neříká, že by to ,, CHTĚLO" Práce jak na kostele, tak o Velikonocích pokračujeme. A běžela už i televize!!! Na letišti ve středu malé imatrikulace od 9.hod, práci Vám dám, pokud přijdete. V neděli sportovní školení a velké imatrikulace 16.-18.4.2010. Tak zítra Cácory začínají leštit Orlíky. Nebojte se, přidejte se.

 

Dvorní fotograf a jeho foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/27.-28._brezna_2010/

Nebojte se příjít a něco pro klub udělat. Ten pán na fotce Vás rád přivítá.

 

 

Vlajky ho již lákají dlouhou dobu. Tenkrát to ale mohl být i průser.

 


20.-21.3.2010

Ano, vy všichni, kteří jste se o víkendu na letišti neukázali, máte pravdu. Řeč byla o malování společenky, nátěrech, přípravy letadel, úklidu VŠUDE a dalších pracích, který za Nás - Vás nikdo neudělá. Příklad si vemte ze starších kolegů, kteří již leští své dřevěné Orli.

Dík patří hrstce odvážných, kteří se práce nebojí a v sobotu připravili Fialku k imatrikulacím a v neděli začali s úklidem a roztočili motory na vlečný a Vivatovi. Pevně věřím, že v sobotu se sejdeme na brigádě všichni a nezapomeňte donést i korunky. Budou se strhávat režijní poplatky.

    

 


Sportovní školení, zaměřené na pravidla, počasí, práci se zařízením, stahování a vyhodnocení letu bude v neděli 4.4.2010 od 9. hodin. Účast plachtařů dobrovolná.

Od soboty se začíná brigádničit  každý víkend, aby se mohlo začít létat!

 
Hlášení !!!
Vážení přátelé, dejte si prosím pozor na dvě individua, které se v letošním roce 2010 pohybují už 30 let v leteckém světě a hrají zájem o lítání, ačkoliv mají úplně jiné cíle.
         
Podezřelé je již to, že tu spoustu let vydržel umělec s nádražákem. Jeden poslouchá hard rock a druhý elektronickou hudbu. Jejich spolupráce začala v elementárce roku 1980 na letišti v Novém Městě n./M., kde jejich záminku neprohlédli a naučili je létat. Jeden, jako druhý se postupně šplhali po zádech kamarádů, až z nich byli piloti. Oba jsou zarostlí a aby spletli okolí, koupili si společný kluzák Std. Cirrus. Občas si je pletete tak dokonale, že je oslovujete nesprávnými jmény.
 
Jejich společná cesta od elementárky, po piloty kluzáků, instruktorský kurs, motorový výcvik a následně i funkce, skončila na letišti v Hronově. V 90. letech se málem podařilo osudu jejich společné páchání přerušit, ale naštěstí k tomu nedošlo. V součastné době se pohybují po letišti v Hronově a hrají pro všechny divadélko, že jeden je bezva instruktor a druhý přeletář. Prosím, nežerte jim to! Ono totiž už jejich první setkání kolem roku 1970 mluví za vše. Jeden se vezl v Šohaji na transportním voze za Gazikem při oslavě prvního máje. Seděl pyšně v kabině a držel se řídící páky. Druhý toho tlustého blonďatého chlapečka v tu chvíli ze závisti začal nenávidět a slíbil si, že ho najde a patřičně mu to osolí.   Své tehdejší rozhodnutí splnil.
 
A tak mě to už solí 30 let. To teda letí vážení.
 
I s obrázky ke stažení zde: Důležité hlášeni.pdf (714 KB)

 


Víkend 13. a 14.3.2010.

V sobotu proběhlo jarní školení našeho aeroklubu. Pěkně jsme se rozrostli a úplně zaplnili naši klubovnu. Po školení proběhla schůze.

 

V neděli jsme vyndali z hangáru bydliky a udělali si prostor pro přípravu letadel na jarní sezonu. Ačoliv to venku nevypadá, jaro je za dveřma a co nevidět začneme létat. Tak by to chtělo o víkendech začít chodit v hojném počtu na letiště a připravovat techniku i areál, aby nás termika nezaskočila.

 

Více fotografií ve fotogalerii.

 


Foto 9.3.2010 od Červeňáka.

 

 


 

20.2.2010

Tak co se vlastě děje? V sobotu se věrní schází na kafe. Pomalu se začíná objevovat náznak jara a i vy byste se měli pomalu připravovat na novou leteckou sezonu. Školení manšaftu je 13.3.2010 od 9. hodin a navážeme schůzí. Měli bychom si letos dát předsevzetí, že se budeme našemu krásnému koníčku a areálu letiště věnovat naplno. Budeme si všímat všeho, co je potřeba udělat a pomůžeme si navzájem s provozem i jinak. Přeci si nenecháme lhostejnost dnešních dní, která nás provází v normálním životě, vstoupit do našeho leteckýho světa. Tak ať si zasloužíme být následovníky stoleté historie létání v Hronově.

 

Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/20.unora_2010/

 


2010, rok plný výročí našeho letiště, jak to popsal R. Marek.
V září to bude 100 let od exhibičního vzletu českého aviatického průkopníka Ing. Jana Kašpara z Pardubic na hronovské Příčnici. Současně uplyne 85 let od prvních dokumentovaných letů P. Pánka a M. Seidla s jejich kluzáky v r. 1925, rovněž na Příčnici. Bude to i 75 let od založení hronovské odbočky Masarykovy letecké ligy (MLL), nákupu kluzáku a zahájení výcviku v r. 1935 opět na Příčnici, dále 65 let od poválečného založení odbočky Českého národního aeroklubu v Hronově v r. 1945 a konečně 20 let od obnovy činnosti aeroklubu v r. 1990 a 15 let od udělení statutu Veřejného vnitrostátního letiště Velké Poříčí.

A je tu únor.

Kdo si myslí, že v těchto dnech se spí spánkem zasněženým,  je v omylu. Rada AK zasedala a určitě nám ceny pomalu pro letošek nastavuje. V pátek 29.1.2010,  jak Vojta správně uhodl, byli naše hvězdy na vyhlášení leteckého sportovce roku 2009 v Mladé Boleslavi. Dozor měl Šéf a to i nad Martinem. Připravují se zkoušky z radiofonie, kde se ještě může díky ČTU změnit termín, tak šprtejte. Jarní školení bude v sobotu 13.3.2010. Doporučuji si rychle užít sněhu, protože sezona klepe na dveře.  

             

A ještě tradiční loňské začmárání republiky vašemi lety. Myslím si, že jsme vidět. Tak dík všem.

 

  

A těm, co nemají rádi léto, pro mě smutný pohled před hangár. Znovu upozorňuji, že jestli chce někdo publikovat na tomto webu, stačí mě napsat a poslat podklady. Tak hurá k Frcinoj na lyže!!!!

 

A aby to těm, co zimu nemají rádi jako já, nebylo líto, něco z loňského léta.

 

 


Ve třetí dekádě ledna udeřily silné mrazy a letiště pokryté sněhem odpočívá. Třeba mráz a sníh zničí náčelníkova nepřítele KRTKA letištního, který se celý rok posmívá elektronickému plašiči krtků a při večerních seancích v létě na nás z hromádky hlíny dělá dlouhý nos. Pár náladových fotek od Kádi ve fotogalerii. 

 

 


20.1.2010 

HOP 2010 beznadějně plné ! : http://www.soaringspot.com/hop2010/

Pomalu nám bude končit leden a to znamená, že se blíží krátký únor a pak již březen se školením a přípravou na novou sezonu. Brzy již upřesníme termím jarního školení. Pokud mě zdraví dovolí, chci udělat opět zvlášť školení o sportovním létání a Mirek Plecháč o meteorologii. Gratuluji všem, kdo bodoval v soutěži POTK 2009. Tyto výsledky jsou z přeletů publikovaných na CPS.

Také již chodí upozornění na akce jiných AK. V Žamberku Vás zvou na letecký den, kde rádi uvítají každý létající aparát. Pomalu se začínají objevovat nabídky na závody. Nezapomeňte si naplánovat dovolenou na naše soustředění s Duodiscusem v termínu 9.-22.8.2010.

Dvě pozvánky na letošní akce.  AK Raná Vás zve na své závody: pozvankanarp2010.pdf (465 KB)

AK Žamberk na letecký den, kde rádi uvítají každý létající aparát: http://airshow.webnode.cz/

Výsledky soutěže POTK 2009: otc_2009.xls (68 KB)

Uzavřena CPS 2009 : piloti_cps_2009_hronov.pdf (70 KB)

 


8.-10.1.2010 hory na Dakotě.

V letošním roce jsme udělali malou změnu v tradičním lednovým horském pobytu a navštívili chalupu Dakota v Peci pod Sněžkou, kterou zařídil Kopyto. Chalupa se zaplnila našema dětičkama a v kalamitě, která nastala v nížinách bylo na horách nádherně. Vlek přímo u chalupy, blízko sjezdovka Labuť s nočním lyžováním a sněhu přiměřeně. Všichni si to užili a to hlavně děti, které bez vyjimky lyžovali a jak jsem slyšel v pátek to odnesl Míra .  Káďa přijela naprosto ulyžovaná, zničená, ale spokojená. Dík za ni a jsem moc rád, že držíme pohromadě.

 Info o chalupě zde: http://www.chaty-krkonose.info/leto/hlavni.php?sekce=6   Foto v galerii, až mě je Vojta pošle

   

 


 Nejrychlejší VUT304, uletěná podle pravidel CPS, získává modýlek HPH 304 .

Máme prvního sponzora-firmu HPH Kutná Hora v osobě Jardy Potměšila, čímž mu tímto děkuji. http://www.hph.cz/

Při plánování této trati nebylo úmyslem vytvořit její vzdálenost tak, aby něco naznačovala. Plachtaři si však všimli, že ta odpovídá označení kluzáku Glasflugel 304 a Jarda reagoval cenou. Pokud by se našel sponzor i na velké letadlo, bránit se nebudeme. .  Aby se ostatní piloti z Čech necítili odstrčeni, upozorňuji na možnost uletět VUT304  při návštěvě na některým letišti Východních Čech. Určitě budete vítáni.


Vítejte v Novém roce 2010.

Pokud by někdo chtěl něco publikovat na tomto webu, nebojte se mě oslovit. Třeba si přes zimu uděláte pořádek ve fotografiích a chtěli byste se podělit. Není nic jednoduššího, než mě je poslat, třeba v ZIP souboru na www.uschovna.cz a já je umístím do galerie. Nenechte mě v tom sami. Prostoru je zde pro všechny dost.

Spuštěny stránky HOP 2010 : http://www.soaringspot.com/hop2010/

Do 9.1.2010 múžete sledovat on-line finale GP z Chile, kde je otevřený start v 19 hodin našeho času. Stojí to za to, sledovat Krejču, jak bojuje v Andách. My všici bychon se s toho posr...  Zde: http://www.grandprixchile.org/

  

Duodiscus nám bude zapůjčen od 9.8. do 22.8.2010. Proto si naplánujte na tento termín volno.

Plán využití: http://www.lkka.cz/sport/docs/DUO.Kalendar.xls 

Podmínky využití: http://www.lkka.cz/sport/docs/PravidlaDuo