Rok 2009.


 

PF 2010. V Novém roce spoustu cumulů  a kilometrů přeje Tonda.

 

  

Vánoční dárek, který nám bude zapůjčen od 9.8. do 22.8.2010. Proto si naplánujte na tento termín volno.

Plán využití: http://www.lkka.cz/sport/docs/DUO.Kalendar.xls 

Podmínky využití: http://www.lkka.cz/sport/docs/PravidlaDuo.


 

 Vánoční disciplína s besídkou 19.12.2009 . 

V sobotu 19.12.2009 byla vyhlášena disciplína 8 km na 3 OB. Na VBT  Dvoračka v Trutnově se ke startu ve 14 hodin dostavily tyto kluzáky. Z Hronova Cirrus OK-9458, Discus OK-1301, Jantar OK-7200, Vosička OK-3500, Duo OK-4433, Orlík OK-6445 a Toňas. Z Jičína Discus OK-5326 s paní Janou, ze Dvora Králové Pik 20 B D-9991 a z Nováče ASW 15 OK-1515. Páska byla otevřena přesně ve 14.30 a uvedené kluzáky vyrazily na trať. Jantar ani nedopil čajíček. 1.OB byla zahrádka OK-9458, kde čekalo první občerstvení v podobě jehličí v tekutém stavu. Zde disciplínu vzdal Pik ze Dvora a ASW z Nováče. Ostatní pokračovali na 2.OB Za Zámeckým vrchem v nadmořské výšce 620 m.n.m. V pěkném mrazu všichni včetně Orlíků Holčiček z Hronova OK-5509 a OK-4310, které neprotnuli pásku a přidaly se na 1.OB, si daly vrcholové štamprdle. Pak z kopce na 3.OB k hodpůdce  u Hlaváčů, kde si dal i Jantar groček. Rychlá otočka a honem na KBT Dvoračka, kde proběhla Vánoční besídka. Zde místně polítali z Hořic Pik 20 a nové ASW 15. Přidala se druhá posádka z Hronovského Dua a Cirruse, jistila to PTS Hořice spolu s Leou, Majkou a Martinou a dostavil se i KAREL. Moje paní také přijela a na závěr mě i odvezla. Vyhráli všichni, kdo to v tý zimě ušel. Děkuji všem za účast a doufám, že se líbilo. Tak VESELÉ VÁNOCE všem.

    

Fotografie z otočných bodů jsou zde. Zbytek ve fotogaleri.

 

 

 


Naše podzimní Vlnopáchání z Hronova.

 


 

Vlna koncem listopadu 2009 z Hronova.
V druhé půlce listopadu se stabilizovalo jihozápadní proudění. Od středy 25.11.2009 se vlna za Broumovskýma stěnami dala využít i z Hronova. Startují tři kluzáky a padá jedna zlatá výška. Během dne ubývá oblačnosti, ale vlna brzo končí. Max dostup 4400 m QNH. Čtvrtek 26.11.2009 a další start tří kluzáků. Nad Broumovem vlnocumul s dostupem 3600 m QNH. Po oba dny se startuje okolo poledne. V pátek jsem připravený už ráno, kdy je na obloze vidět lenticularus. Než mě tam vlečná dotáhne, mrak zmizí a já v půl jedenácté sedím v Broumově na letišti. U nás to bohužel chvíli trvá, než začne vlnový systém fungovat. A tak ačkoliv vlnová dálnice Jeseník, Sowičky a popřípadě Krkonoše už dávno funguje, u nás se ráno nehne lístek a musíme čekat, než začne foukat při zemi. Odpoledne tento den  Blaník z Broumova zlaté převýšení, dostup 5200 QNH. Já jsem to ráno uspěchal a pak to drželo až do západu slunce. V sobotu 28.11.2009 vlnaři na školení komisařů v Jihlavě, ale vlna pokračuje. Z Hronova opět tři kluzáky. První start probíhá v přeháňce, ale nad Broumovem oko funguje a drží. Oblačnosti je hodně, ale vlna nese do 5200 m QNH.
Konečně mám i já volno a v neděli 29.11.2009 startuji do vlny jako jeden ze čtyř našich kluzáků. Již ráno jsou vidět všude vlno mraky. Opět u nás nefouká, ale jelikož jsem se letos ještě nevlnil, připravuji se. Kolem desáté hodiny se rozfouká od jihu a já startuji. Po vypnutí, raději výš, ve 2000 m QNH, nalézám jen nepatrné stoupání. Jsou tam i domácí z Broumova a postupně stoupání nalézáme. Do 1 m/s stoupám na max. dostup 3200 m QNH. Po dosažení této výšky se posouvám směrem ke Krkonoším, ale vlna, až na malé místa s využitím stoupání, nedrží. Vracím se a v jiném místě znova nastoupávám. V místě, kde to bralo před hodinou, je jen klesání. Něco se děje. Vlna slábne. Blaník se již jen těžko udrží a letí domů, do Hronova. Za chvíli to vadne úplně a vracím se i já. S Taurusem nahazují motor a letí se podívat za Sowičky, kde jsou nádherný mraky, ale jen namalovaný, jak později zjišťují. Jsem spokojený. Koncem listopadu jsem si 3 hodiny polítal a užil si sluníčka. Z vlny za Krkonošemi u nás sedá LS 3 Z Jaroměře.
Zatím jsme letošní podzim udělali od 3.10.2009 z Hronova 21 letů s navázáním do vlny. Při závodech HOP 2009 jsme vlnu využili při platné disciplíně 8.5.2009. V Létě 13.6.2009 byl dostup vlny 4600 m QNH a získali jsme jedno zlato jedním z pěti startujících kluzáků. Vlna 10.7. 2009 a dostup 2700 QNH, kdy byl Janus z Ústí nad Orlicí od nás v ní. Tento výčet značí že naše vlna je sice malá, ale spolehlivě fungující. Létají ji i místní plachtaři z Broumova a několika pokusy se přidali i kluci z Nového Města. Naše nevýhoda je, že nastupujeme do této vlny z návětrné strany a oblačnost nám to někdy nedovolí. Zatím jsme se s kluzákem nedostali do vlnové dálnice, která leží zhruba dalších 20 km po větru. Pokud je hodně oblačnosti a nemáme jistotu bezpečného návratu do 15 km vzdáleného Hronova proti větru, využíváme na přistání Broumovské letiště.
Závěrem děkuji všem, kteří se postarali o zavedení vlnových prostorů, do Jeseníku za starost s aktivací a koordinací a všem pilotům, kteří se snaží vlnu u nás poznávat a bezpečně se vrací na zem. Dnes je již jisté, že zlaté převýšení není problém a k diamantu se určitě přiblížíme, když ne v naší vlně, tak si pro něj doletíme do Jeseníku, nebo Krkonoš.
Vlně, vlnařům mrznoucím ve výškách a všem ostatním, se rozepsal
Tonda Teichmann AK Hronov
Fotografie přidány ve fotogalerii, všechny lety naleznete na CPS on-line.
 
 
Jak vlní jinde:
Jaroměř: 

 


Konečně vlnobraní 25.11.- 27.11.2009. Lety na CPS.

Ve středu 25.11. se pouštějí kolem oběda do vlny nad Broumovem Míra Plecháč s Jantarem, Martin Vondráček s Discusem a Petr Jirásek s Cirrusem. Míra a Martin získávají zlatou výšku. Gratuluji. Oblačnosti ubývalo a vlna fungovala spolehlivě až do 4400 m QNH.

Ve čtvrtek letí Harry s Milošem Nývltem s Blaníkem, Pavel Franc s Joskou Plecháčem na DUU a Taurus s Honzou a Pepanem. Vlna na takovém vlnocumulu, rotoru do 3600 m QNH. Kluci jsou spokojený, polítali si.

V pátek mám konečně volno a tak ráno startuji již v 10 hodin. Nad Broumovem je pěknnýlenťák. Jenže nějak nepostřehnu při balení se do Cirruse, že zatím zmizel. Po vypnutí na standartním místě, kde by to mělo být, jen malé opadání. Hledám, laboruji a klesám. O půl 11 sedím v Broumově a poslouchám Krejču s Pajrem, jak to kalí za Sowičkama a Krkohorama. Asi za hodimu a něco se za letištěm něco začíná dít. Pomalu se tvoří lenťák a za další půlhodinu se tam již objeví i kluzák hlásící stoupání. To už pro mě přijel Vondras. Broumováci se začínají chystat na vlnolet. Vašek Kult startuje s Blaníkem a v podvečer hlásí 4800 m nad letištěm. Byl jsem tam moc brzo a když jsem viděl start z pod rotoru v Broumově, tak na to odvahu nemám.

Takhle to vypadá od nás, když je vlna asi 5 km za letištěm v Broumově k Javořím horám.

Po přistání v Broumově. Čisté nebe.

Foto zde: http://cirrus.rajce.idnes.cz/Vlna_25.11._-_27.11._2009/

 


 

Víkend 21.-22.11.2009

Vlnočekání, toť nový Hronovský pojem. Praktikovali jsme ve čtvrtek a v neděli, kdy se dělali po ránu pěkný lenťáky nad Broumovem, ale než jsme zprovoznili vlečnou, byly pryč. Vítr při zemi nefoukal a odpoledne když začal, jsem to už nezkusil. Tak jsem alespoň vyvětral Cirruse na sluníčku před hangárem a VLNOČEKAL. V sobotu se uklidily bydliky, rozdělaly nepojištěný letadla a poklidilo na zimu, která se zaplaťpánbů, zatím o slovo nehlásí. Večer mě Harry vzal k Cikánovi do Hradce na bigboš s našema holčičkama. Bylo to fajn. Pondělí agresivní vítr, ráno vlna, ale od nás pasé. Takže pokračujeme ve VLNOČEKÁNÍ.

Foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/21.-22.11/

 


 

Víkend 14.-15.11.2009

V sobotu nás navštívilo pěkné počasí, které nám umožnilo povozit se nahoru a dolu. Večer na Srbský jsme oslavili Harryho narozeniny, čímž mu tímto přeji pevné zdraví i nervy s námi. Harry dostal odznáček pod názvem Zlaté C a Káďa své Stříbrné. Vlna nás zatím míjí, ale ještě pořád naděje je. O dalším víkendu, pokud počasí dovolí, se přerovná hangár a uklidí bydliky.

 


 

Vlna pátého

 
Ráno vstanu mrknu na termosku a jak se zdá nepatrná šance se zdá dopoledne, ale okolnosti nás přivedou na letiště až po obědě a teď se ukazuje výhoda éra s motorkem (Taurus). Ještě jednou koukneme na počasí ukazující oko v Broumově, ale vše ostatní je už špatný.
Rozhodnutí pro někoho kdo říká , (nejlepší termika je vlna) je, že letíme a jak se ukázalo nebylo to špatné i bez vlny. Po startu se let v temnotě změnil přeletem Machova odkud se projevilo oko. Je to jako když tam někdo svítí baterkou a nad stěnami hotová záře. V Broumově to je juž asný, žádný rotory. Vlna začíná Sovičkami, kde to vypadá moc hezky. Zkoušíme zda najdeme alespoň bavlnku, nacházíme pouze snížený opadání. Spět sestupujeme na přední straně oka a zase vklouzneme zpátky pod oblačnost do černoty. Vlna nebyla, zato zážitek stál za to.
Miroslav Plecháč
 
 

A zase bílý bordel 3.11.2009. Letos asi bez podzimu a vlny.

 


 

Novoměstský Bažant 31.10.2009.

Náš mylí Toník mašinka mne přemluvil že abych sesmolila pár řádek o proběhlé soutěži na LKNM. Někteří otrlí jedinci nastoupily na start v 9:00. Klobouk dolů, protože byla taková kosa, že by se z toho jeden po... . Nekteří méně otrlí jedinci přijeji na poslední chvíli a nehorázně ostatním natrhli prdélku. První se umístnil domácí Petr Kaufmann, druhé místo Ládík Dostál, třetí Kopítko a bramboru společně s Péťou Seibrtem získal Karlík. O třinácté místo, tedy Novoměstského bažanta se popralo hned několik plachtařů , mezi nimi byl i náš Joska Černák. Dobře se umístili i Bohoušek a Jirka Hejzlar. Krásnou odměnou za tu zimu na startu byla výborná gulášovka ve velmi příjemně vyhřáté a útulné slepičárně. Za což děkujeme. Zkrátka to bylo pro mne příjemné podzimní odpoledne, konečně jsem byla zase na chvíli v luftu a věřte nebo ne, dokonce jsem vyhrála ženskou kategorii.

Fšechny zdraví Karel

Foto ze společného navijákového provozu pilotů z N.M a VP. na Bažantovi.

Více foto zde: http://fifra.rajce.idnes.cz/AKNM_-_Bazant_-_soutez_na_presnost_pristani,_31.10.2009/#album

Kometář z Nováče zde: http://plachteni-lknm.websnadno.cz/Aktuality.html

  


 

24.10.2009 Zavírání nebe.

V sobotu 24.10.2009 jsme se sešli na našem letišti, abychom symbolicky zavřeli nebe a oslavili 40cátiny našich dvou členů, kteří nám naplnili televizi a připravili pohoštění. Káďa věnovala sud Krakonoše 12° a Míňa soudek Primátora 10°, které nám vydrželi do třetí ranní hodiny. Milošova, již tradiční výborná uzená kýta se dojídala i k nedělnímu obědu. Koleno od Pepana bodlo o půlnoci ke štamprdličce. Dále se na stolech sešlo velké množství různých sladkostí od našich družek, kterým chci tímto poděkovat. Napočítal jsem jen šest chybějících, létajících členů. Bylo to fajn setkání aeroklubu, snad se vám to také líbilo. A po promítání filmů, gratulacích oslavencům jsem již po desátý byl nucen vyhlásit Plachtaře roku. Letos jsme ceny pojeli netradičně. Vítěz dostal velký dort, ostatní pamětní perníčky a místo odznaků malé dorty. Toto vše upekla teta Květa které patří velký dík. Ustál jsem Emilovu snahu mě opít, na nikoho nezapomenout a před nástupem na bednou ocenit i pozdě příchozího Karla. Perfektně načasovaný. A pak jedním klikem z CPS cz na CPS int ukázat vítěze, kterýho nikdo nečekal. Ano, letos se svými výkony na Junior world ve Finsku stal Plachtařem roku AK Hronov pro rok 2009 Martin Skala.

http://www.cpska.cz/public/index3.php?lpg=cps&cps_rok=2009&filtr=all&soutez=&hodnotit=pilot&filtr_club=10

Předávání poháru vítězovi Plachtaře roku, Martinu Skalovi.

 

Obrázek od Kádi pro Martina a ceny od tety Květy.

     

Oslavenci a pohled do naší televize.

   


 

Vzpomínka na léto v půlce října, kdy už chumelí. Jinak nezapomeňte, že 24.10.2009 se koná na letišti párty. Kulaté narozeniny slaví  a pohoštění pro vás připravují Míra P. a Frcin, Tak nezapomeňte na dárky. Dále je avizovaná tradiční uzená kýta od Miloše Nov. Pivo Krakonoš 12° bude sud od Káďi za solo, pilotky a stříbro v jednom roce. Navíc máme soudek desítky Primátora za nákupku. Hledám sponzora !!! Ozvěte se solisti, piloti či kdokoliv. Jo a taky bude Plachtař roku. Hádejte, kdo jím asi tak je  . Špatně, neuhádnuji jste. Jen ten bílý bordel v půlce října by si nahoře mohli nechat.


 

7.10.2009

Ve středu jsme čekali na avizovanou vlnu s nadějí, že Flymet nebude mít pravdu a oblačnost se rozpustí. Pravdu měl a když se změnila v cumuly, utlumila vlnu úplně. Později odpoledne se objevily nad Broumovem lenticulary. Míra B. z N.M. to do vlny zkusil a na půlmetru létal 50 minut. Až později odpoledne, když termika skončila, se vlna objevila v plné síle. Bylo to už pro nás pozdě. Stejně na na krásné mraky koukali z Jeseníků. Tak jen po ránu vlnili v Liberci. Zítra ráno by něco mohlo být, ale nevím jestli za Broumovem. Já pracuji.

   


 

Jinak si dovolím ještě malé hodnocení neděle: Byla to vlna, kdy se dalo přeskočit do systému za Sovičky, Rychleby a dalo se doletět až do Jeseníků. My jsme byli samozřejmě orientovány na návrat do Hronova. Ten, který by to pustil dál, by se možná odpoledne ze Soviček domů vrátil, ale je tu pořád to ale. Vlna v Broumově skončila kolem 13. hodiny. Zavřelo se to, ale dál za Sovičkama to fungovalo dál a vysoko. Takže jde jen o to, rozhodnout se, jestli mě nevadí nevrátit se do Hronova. Nebojte si nadeklarovat VBT ve vlně Broumov a po rotoru se dá nalítat spousta kilometrů. Nebo si vezměte logr, udělejte zoubek a snažte se o zlato. Jinak pěkně o vlně mluví i Vašek Brandejs. Bude lítat celou zimu  .  http://plachteni-lknm.websnadno.cz/Vlna_Broumov_2009.html

Hodnocení  Jeseníku : http://www.letmodel.cz/23/vlna/2009/vlna%204.10.2009/wave04102009.htm

Vlna 3.- 4.10.2009

Očekávaná vlna se na víkend dostavila. V sobotu fungovala v Broumově již dopoledne, ale Mirka s Honzou pustila rozpouštějící se oblačnost do vlny až odpoledne. Vlna v sobotu byla měká, pulsovala a až navečer byla nejlepší. Mirek nastoupal 3400 m QNH. Na neděli jsme byli připraveni startovat již brzo ráno. Ovšem oblačnost nás opět pozdržela. Kluci z Nového Města to zkusili již kolem osmé hodiny, ale Mirek s ASW 15 raději sednul u nás. Jen dosedl otevřelo se nebe směrem na Broumov a uviděli jsme nádherný rotor. V 9 hodin již první startují. Vypnutí na rotoru a okamžitě stoupání 2 m/s. Celken tam visí 6 našich kluzáků, ASW s Tůčou s Krčína  a o Broumovácích nemluvě. Já zůstávám na zemi a sleduji počasí, které nebude přát návratu z vlny do Hronova. Interval využítí je tři hodiny. Před polednem se nebe začíná zavírat. Oko zatím drží a Harry má 4735 m QNH. První se vrací Míra s Jantarem, píchne mraky nad letištěm. Taurus a ASW se dostávají domů pod oblačností. Další raději sedají bezpečně, i když přes rotor v Broumově. Vondras, Harry a kluci Skalovi. Hlavně že vše proběhlo bezpečně. Rád jsem pro Harryho poprvé někam jel. Za Sowičkama se opět létají dlouhé tratě. My si vlníme u nás a pro příští vlnu zůstaneme i na naší frekvenci. Sice je ve směrnici z Jeseníku psáno být na 123,5, ale na tý je i Broumov a pro komunikaci s Hronovem kvůli počasí je tato frekvence zahlcená. Proto jsem se dnes domlouval s Jeseníkem, že Hronov bude na 122,2 a pokud by Jeseník něco chtěl, dohledá nás.

Tak jdeme vyhlížet další vlnu .

Více fotografií v Galerii. Video -ZDE -


 

Co se dělo na Václava?

Prodloužený víkend na Václava byl ve znamení posledních letních dnů. Teploty venku umožňovali chodit do půl těla. V sobotu Termoska nadělil trochu termiky a tak Bondy, Vojta a Láďa provětrali naposledy svoje Orlíky a holčičky klubové. Ty jsou ještě měsíc pojištěný. Již od soboty se naši poslední teoretičtí piloti, kteří čekali na první solo let, morálně připravovali na neděli. Termoska byl uplacen a neděle bez větru, jen klidné ovzduší, tzv. olej. Hned ráno problém s Boženkou a tak to zachránil Tomáš z Nového Města. A možná to bylo i dobře. Kluci zvládli nejdřív navijáky na jedničku a tak byli posunuti k aerovlekům. Tím, mimo létání s Vivatem, byl konec víkendového létání. Takže Pepan a Jirka byli poslední letošní teoretičtí piloti, kteří udělali solo lety. Celkem jsme letos dotáhli k solo letům 7 ! lidiček. Zbyvá již jenom jeden mladý hoch, který si nejdřív musí v hlavičce srovnat co chce a kde je jeho místo. Udělat teoretické pilotky a přesvědčit nás svým přístupem, že si naši snahu zaslouží. 

Pepane a Jirko gratuluji a dík za moc pěkný sobotní večer u televize s uzeným masem od Pepana. Společný oběd v neděli jen potvrdil atmosféru na našem letišti. Tak budeme doufat, že těch pár dní ještě vyjde, aby jste dolétali osnovu k praktickým pilotkám. Kluci, byl to váš víkend a to mučení k tomu patří !

   

 


 

Září 2009.

Začátkem září odvážíme vlečnou na roční prohlídku s prodloužením motoru do Hořic. Tak jsme 14 dní bez vlečný a ani to nikomu navadí. I když máme různé možnosti, jak se dostat do vzduchu, nikdo je nevyužije. Asi jsou už lidi přelítaný. Mě bolí záda. Poslední dva žáky se snažíme dotáhnout k solo letům. Tak se kurňa snažte !

12.9.2009 jedeme s předsedou do Roudnice na setkání všech aeroklubů, kde jsou nastíněny problémy dnešních dnů a to ohledně techniky, předpisů a majetku. Jednou z pozitivních zpráv je blízkost otevření vzdušného prostoru Polska.

19.9.2009 se Vondras přeškolil na Cirruse a v neděli polítal skoro 2 hodina v termice. Pokračuje krásné babí léto a na naše letiště chodí davy lidí na návštěvu. Vlna zatím v nedohlednu, termika ještě bude. Tak snad se ještě někdo najde, kdo ji využije. Orlíkům však pomalu končí pojistky. Vše naznačuje konec sezony a tak že bych už prozradil termím Zavírání nebe?      

Zavírání nebe                        -ZDE-              Vyhlášení Plachtaře roku.

 


 

Poslední prázdninový víkend 29.8.-31.8.2009.

V sobotu přešla slabá fronta a odpoledne se udělalo pěkně. Vojta připravil lornu masa a v podvečer jsme společně povečeřeli o poslední prázdninové sobotě. Bylo to neformální sezení, bez organizování. Maso se povedlo, bylo moc dobré. V neděli jsme se probudili do chladného rána, které dávalo tušit plachtařské počasí. Rozdělili jsme si kluzáky a vyrazilo se na tratě. Nejdůležitější bylo splnění 100 km přeletu Lukáše Macha, kterým získal 50ku na stříbrné C. Lukáši gratuluji. Počasí u nás nebylo jednoduché. Chtělo to letět na jihovýchod. Nějaký ten bodík jsme do CPS přidali. Jen Harry uletěl s Cirrusem 97,9 km, prý naschvál, aby nebodoval a nebyl vyhlášen v soutěži plachtař roku . Má ale smůlu, začal jsem vyplňovat formuláře na odznaky a Zlaté C ho postihne díky převýšení v Broumovské vlně 13.6.2009. V pondělí jsme se v poslední srpnový den sešli a doufaly, že Termoska ještě nadělí. Mraky se pomalu rozpouštěli a zústala jen čistá termika. Lukáš splnil poslední podmínku na stříbro a to převýšení. Tak máme letos dvě stříbra, jedno zlato a spoustu nových pilotů.

V sobotu se meje vlečná, která jde na prohlídku a prodloužení motoru do Hořic. Na vlekání slíbil Tomáš Tuček a Orlíky vezme Vojta.


 

Prázdniny pomalu končí.

Ve středu 19.8.2009 nám termoska nadělil počasí, kdy konečně nefoukalo. Jako správný trenér jsem si ráno holčičky vzbudil a upravili jsme režim dne tak, aby uletěli pětihodinovku. Obě, Káďa i Míňa, se dostali do vzduchu se svými Orlíky před půl dvanáctou. Káďa měla za úkol uletět ještě 105,6 km přelet Trutnov, Skuhrov, kde rameno splňuje podmínky přeletu na stříbrné C. Já jsem později poletoval mezi holčičkama a šéf si svoji hlídal od Liberce z Discuse. Povedlo se, obě úkoly splnili. Kádě chybělo jen převýšení a to si na Orlíku udělala v neděli 23.8.2009. Takže Stříbrné C je doma. Obě nalétali spousty hodin na suoperbrusu Orlík a určitě budou bodovat i v soutěži POTK a samozřejmě Káďa svým přeletem pomohla aeroklubu v CPS, kde boduje i mezi juniory a ženama. Bohužel celkově náš klub klesnul v pořadí CPS do druhé desítky na 11 místo. Ale to nevadí. Hlavně létejte prosím bezpečně a přemýšlejte u toho.

Předposlední víkend probíhala na našem letišti soutěž modelářů v létání na GPS. Později dodám i fotografie obřích modelů, které za letu nerozeznáte od skutečných. Tak v sobotu se u televize rozloučíme s prázdninama. Na podzim nás ještě čeká dodělat poslední dva žáky, roční prohlídka vlečný, která začne 9.9.2009, vypít pár piv a pomalu se zabývat vlnou. Už byl spuštěn vlnový web 2009 AK Jeseník a to zde: http://www.aeroklubjesenik.cz/vlkmp09.htm . Tak že se vlnaři můžete pomalu seznamovat s prostory.

 


 

Soustředění 8.8.-16.8.2009.

Od soboty 8.8. jsme se dovolenkovali na letišti spolu s Brňáky, kteří sebou měli Šohaje VT 425,  M 35 a Bachroně. Spolu s náma se naší dovolený zúčastnil Pik 20 a VSO 10 z Hořického aeroklubu a také zaměsnanci tamější PTS. Televize běžela skoro každý den. Vojtova lorna neměla chybu. Výlet v pondělí na Srbskou a Jitčin tatarák ve středu byl další večerní program. Létalo se každý den. Nebudu popisovat kdy a co, jen to všechno celkově rychle zhodnotím. Měli jste tam být s náma!

       

Pro mě a šéfa byl asi největší zážitek přeškolení našich holčiček na jejich první jednosedadlovku, Orlíka VT 116. Na první fotografii je Káďa v Edovy před 10 lety a konečně se dočkala. Káďa a Míňa starty zvládli jako staří mazáci. Ve čtvrtek startovali po 14 hodině a vydrželi ve vzduchu 4,45 hodin. Škoda, mohla to být pětihodinovka. DC 6 na posledním foto přes nás přeletěla ve 300 m. Prý to byl let z Pardubic do Helsinek. Průběžně pokračují poslední tři žáci k solo letům. Létali jsme i navijáky Věříme, že sola a pilotky letos stihnou. Pro Toňase s Honzou bylo zábavou znovuzprovounění navijáku H 2. Později to chytlo celou Hronovskou partu a odpolední provoz za H 2 po čtyřech letech si nikdo nenechal ujít. Honza, Miloš a Míla létají hodinovky ve dvojím. ,,Karel" se konečně dočkal v pátek pilotních zkoušek, gratuluji. V sobotu se na Orlíka přeškoluje starosta Jirka a študent Petr M. I jim patří moje gratulace. Ondra S. poprvé osedlal Discuse. V neděli má Bondy první solo let na Tuláku. Zkrátka, když se daří, tak se daří, ale opatrně!!!

       

To je asi tak všechno. Výkony se nějaký uletěli, ale to ani není důležitý. Pokud vím, byli všichni spokojení, jak Brno, tak Hořice. Srovnali jsme se na našem letišti bez problémů. Jen škoda, že našich lidí není ochotno trávit dovolenou na letišti víc. Přitom hospoda byla otevřená každý večer a těch posledních piv, co jsem natočil.......


7.- 10.8.2009

14. dní společného života dvou aeroklubů na našem letišti proběhl bez problémů.  Létalo se i v týdnu. V pátek 7.8.2009 se dokonce podařilo Brtovi  a Burdýškovi uletět deklarovaný polygon 200 km. Josef Plecháč uletěl deklarovaných 243 km a svými lety přispěli i Jirka Hejzler s Discusem a Jarda Vojtěch s VSO. Kluci se učili s logry, Jarda letěl poprvé s naší novou klubovou LX 20. Večer při televizi a soudku piva se s náma novoměšťáci rozloučili. V sobotu u nás proběhl provoz již tří aeroklubů. Brňáci si přivezli Šohaje 425, M 35 a L 23. Já jsem se vydal na 400 km. Bohužel v silném východním větru se mě nepodařilo na dvakrát odletět přes Orličky a na konci mě ta hodina chyběla. Jinak to bylo moc pěkné polítání. Moravská Třebová proti větru a pak 170 km po větru na Mimoň. Od Jičína byly na obloze cirry a já muse přeskočit až za Mnichovo Hradiště. Naštěstí cesta domů přes Krkohory vydržela. Letělo i Duo a Jantar. Lety najdete na CPS.

               

V neděli pouze naviják, mraky se zastavily u Rozkoše. Novoměšťáci po obědě stěhují vše domů. Se šéfem vracíme navečer i Z 43 a loučíme se. Bylo to fajn. V pondělí se po obědě udělá termika a my s Brňákama poletujeme kolem letiště. Káďa letí poprvé sama v termice a Toňas s Orlíkem je také ve vzduchu. A tak jsem s dětmi v jednom stoupáku. Moc pěkný pocit. Pondělní večer tradiční hospůdka na Srbské. Pokračujeme v dovolené.

                         

 


 

Plachtařské počasí se vrátilo 29.7.2009 a začátkem srpna.

O víkendu se k nám po Dědcích nastěhoval Aeroklub NovéMěsto nad Metují, kde mají MS v motorovém paraglidingu. Ve středu 29-7.2009 se poprvé zadaří a oba aerokluby nalétají spoustu kilometrů. Máme plné hangáry techniky. Další provoz probíhá v pátek 31.7. a večer zabíháme novou lornu v televizi.  Sobota to u nás je jak na malých závodech. Vyndáme plné hangáry, složíme všechny rozdělané kluzáky z penálů a tři vlečný nás dostávají do vzduchu. Počasí ovšem není ideální a na Krkonoších se mraky neudělají. Zato Orličky nás odpoledne odmění. Bezkonfliktní provoz dvou aeroklubů na jednom letišti neměl chybu. U P 12 od Skalu jsme po oba večery tužili kolektivy. Jen ještě naučit Ondru, aby taky přistál zpátky v Hronově . Bohužel nemám moc fotografií. Pokusím se to napravit. Info z N.M. a jejich vyjádření k pobytu u nás neleznete zde:

 http://plachteni-lknm.websnadno.cz/Aktuality.html     

  Lety najdete samozřejmě na CPS a foto ve fotogalerii.


 

Čtvrtek 23.7.2009 a studená fronta, jakou nikdo nepamatuje.


 

,, Dědkovské soustředění" 18.-26.7.2009.

Po celý minulý týden se na našem letišti soustředili senioři z několika aeroklubů. Mezi vzácné hosty patřili Jaroslav Vávra ze Dvora Králové a František Matoušek z Nového Města, kteří sebou měli i kluzáky. Myšlenka tohoto létání byla výkonně polétat v okolí Hronova a při večerech zavzpomínat na staré dobré časy, kdy ještě bylo počasí na plachtění. Nakonec díky počasí zůstalo hlavně jen u vzpomínání a že bylo na co vzpomínat. Jen podle slov, která si pamatuji, byl F. Matoušek 8 x na MR, 6 x na Mistrovství socialistických států a několikrát na ME a MS. Bylo mě velkou ctí, že mě pan mistr svezl v UL kluzáku Duobanjo, se kterým nyní létá, hledat vlnu nad Broumov. Ta tam bohužel nebyla. S Frantou jsem prožil své mládí a jako pomocník jsem se zúčstnil několika jeho závodů. Jarda Vávra je neunavný vypravěč. Jeho poslední titul byl mistr ČR v roce 1989, kde jsme spolu závodili. Začínal po válce na letišti v Trutnově-Voletinách. Ve středu nás poctila svojí návštěvou paní Věra Špačková, plachtařka reprezentantka a bývalá náčelnice školy ve Vrchlabí. Po společné večeři jsme vzpomínali při filmech ze závodů od 50 tých let do součastnosti. A pak zmáčknul Dědek Jarda kytaru.

Nelítalo se, vzpomínalo se. Jsem rád, že jsem mohl toto se seniory prožít. Jejich věkový průměr raději nebudu uvádět. Škoda jen, že mladší generace nemá ten správný zájem o historii Českého plachtění a další škoda, že vše je uloženo jen v hlavách a starých filmech a ne na papíře. Stálo by to za to...... 

Náš Aeroklub si těchto lidí nesmírně váží a věřím, že se jim u nás líbilo.

   

Několk fotografií naleznete zde: http://cirrus.rajce.idnes.cz/,,Dedskovske_soustredeni_./


Neděle 19.7.2009 a troje pilotky v podvečer. Gratuluji.

V neděli odpoledne se náš klub rozšířil o tři piloty. Káďu, Miloše a Honzu. Dík patří načemu guru navijákového létání, šéfovi a všem, kteří pomáhali. Nejdůležitější jsou však aktéři a jejich pravidelná docházka. Ostatní teoretičtí piloti ,ať už sólisti, či těsně před se nebojte. Jen vaše chtění je důležité a dopadne to. Od 8.8. do 16.8.2009 máme na letišti malé soustředění a věřím, že budou další piloti. Tak teď ,,Dědci". Přijedu v pondělí a budu do čtvrtka. Počasí má být v úterý a středu. Tak do toho.

               

 


 

Čvrtek a pátek 16.-17.7.2009 létáme. Víkend prší.

Po oba dny se u nás létá. Já pracuji a tak jen na okraj. Větší provoz je v pátek, kdy J. Plecháč nalétá 300 km. Do vzduchu jdou Orlíci i Vosička. Jen naše BM zahálí. Je po dovolený a tak musíme chvilku hákovat, než bude další volno. Jen se ještě malinko vrátím k předešlému víkendu, protože tento víkend proprší. Měl jsem tu čest dělat copilota na Duu a neměl jsem to dělat. To letadlo je prostě boží a asi nějakou tu kačku utratím, abych se s ním mohl svést. Jen se nějak nevejdu dozadu  a chytli mě záda. Šéfa i mě žáci a žákyně zničili, viz foto. Ode dneška začínají Dědci a já věřím, že se na letiště dostanu, abych alespoň podal info, naladil projektor a mohl vidět filmy ze školy ve Vrchlabí. Přijede i vzácná návštěva, Věra Špačková. Vrátil se Martin Skala v pořádku z MS ve Finsku a dnes by měl být soudek Plzně. Snad ho nedopijí a zbude i pro mě na zítra.

    


 

První půlka července.

Z Frýdlantu s námi ve čtvrtek do Hronova přijeli i kluci z Ústí. Ráno jsem je zblbnul ať si dají dohromady Januse a zatáhnul jsem je do vlny za Broumovem. Večer se přiznali, že si mysleli svoje, ale nakonec z toho byl let přes 4 hodiny. Odpoledne navijákujeme, teda, až po zapletení lana po prvním startu. V sobotu nám došli žáci na lítání, všichni měli po deseti statech. V neděli žákovský provoz a odpoledne i trochu termiky. V pondělí se dávají dohromady kluzáky po cestě ze Staňkova a odpoledne jdeme létat. Počasí ale opě nic moc. Vracím se od Turnova a raději jedeme na Srbskou na pivo.

P.S. v sobotu v ,,televizi" 10 kg ryb, Kopito dík za ně.          

1. FL 2009 ve Frýdlantě nad Ostravicí. Na tento 2. ročník plachtařské soutěže jsme jeli závodit já s Cirrusem a Petr Jirásek s Discusem. Dále poznávat krásu Beskyd jela posádka Dua. Z Broumova ještě doplňoval naši partu Michal Malý a z Ústí nad Orlicí Petr Fišar, Petr Šafář a Jirka Jakl. Dalších 21 posádek byla z Moravy. Prostředí místního aeroklubu pod Lysou horou nás nadchlo. Hned v sobotu letíme první disciplínu, 306 km. Doletí dva, dva nedoletí na letiště a devět odvážných otočí druhý OB, zastíněný bouřkou. Kloužeme až na zem pod sluníčko v terénu, kde se nedá skoro přistát. Ale funguje to, vítr, sluníčko, přimknout ke kopci a je to tam. Užíváme si adrenalínu. Vidíme z výšky i letiště Žiar. Já končím 5. a Petr 20. Večer v půl šesté se mě již nechtělo v čisté letět někam do Polska za Třinec a tak to 23 km před poslední otočkou vzdávám. 

Druhou disciplínu letíme v pondělí. AAT po Beskydech po kopcích. Opět stoupání nijaké, rozbité. Spolupracujeme do první arei, kterou jen u Vsetína ťukneme. Pak podél Javorníků zadem po kopečkách k Bielsko Biele. Za Lysou horou se rozdělujeme a letíme každý zvlášť. Poslední area u Čadce a směrem domů přes troje kopce nejsou mraky. Nevěříme elektronice a raději se oddálíme od kurzu, kde dobereme bezpečnou výšku na dokluz. Jeďte si to tam zkusit, stojí to za to. Petr končí na 9. a já na 8. místě.

   

V úterý stavíme grid, ale pořadatel disciplínu zrušil kvůli mokré ploše. Bohužel to mohl být s trochou opatrnosti poslední den, kdy se dala letět disciplína. Pak již jen přívalové deště. My jsme celá naše povedená partička vylezli na Lysou horu v počasí, kdy se tam jinak plachtař nedostane. Pak ještě Štramberk a místní pivovar ( do toho města a pivovaru jsme se všichni zamilovali ) a Pustevny s bohem Radegastem. Jelikož již nebyla šance letět a v podstatě jsme viděli vše, co jsme vidět chtěli, přemístili jsme se ve čtvrtek do Hronova a v pátek pořadatel závody oficiálně ukončil z důvodu neschopné plochy.

Ačkoliv nebyly závody platné, my jsme byli spokojeni. Na start z Duem z bláta bude ve Frýdlantě vzpomínat ještě několik generací. Bylo nám tam fajně. Já skončil 6. a Petr 11. Foto z lítání i výletů ve fotogalerii.

2. POTK slet ve Staňkově. Naši členové se v hojném počtu zúčastnili, ale bohužel se skoro vůbec nelétalo z důvodu počasí. Foto zatím nemám.

 3. Závody 5. ročník Krkonošského poháru v Jeleniej Gorze 25.6. - 5.7. 2009. Koncem června počasí plachtění vůbec nepřeje. Přesto po víkendu dvě naše posádky Bobeš a Jantar jedou do Jeleniej Gory závodit. Krajské závody nejsou bodované a Krkonošský pohár určil vítěze podle součtu uletěných kilometrů, než závodníky spláchly bouřky. Posádka kluků Plecháčů končí na 7. místě z 21 kluzáků.  Obě naše posádky přijíždí spokojeni. Ubytování na Ježowě má svoji atmosféru a místní kamarádi plachtaři jsou perfektní. Bohužel to nejsou jediné závody, které mají problém s počasím. Foto ve fotogalerii.

 

      Ve čtvrtek 2.7.2009 letí solo Honza a Míňa.      


15.-21.6.2009

Středa a čtvrtek trochu termiky. Ve středu Lukáš Mach uletěl pětihodinovku na Orlíku. Lukáši gratulujeme. Jinak žádné závratné víkony, počasí je pořád rozbouřené. V sobotu pomáháme v programu na sletu UL v Trutnově na letišti. Žáci pokračují ve výcviku a náš guru navijákového létání se z toho pomalu začíná převtělovat v Araba. Miloš byl pokřtěn, foto dodám, až ho dostanu. Dík za maso a soudek piva. Další 4 žáci pomalu před sólem. Nezapomeňte, že se blíží prázdniny a naše letní aktivity jsou popsány níž. Sledujte výkony Martina Skaly a držte mu palce na MS ve Finsku.


Víkend 13.6.-14.6.2009

V medardovském pátku se schází žáci a létají navijáky. V sobotu se probouzíme do větrného dne. Již přes týden se neustále tvoří vlna za Krkonošema i Broumovskýma stěnama. Z Broumova již dopoledne hlásí, že vlna v Broumově funguje. Z Hronova startuje 6 kluzáků, někteří reprezentanti i poprvé do vlny. Vítr fouká od západu a stáčí se k severu a přesto vlna v Broumově funguje naprosto skvěle. V den, kdy se jinde nedá létat, nalétáme přes 20 hodin. Harrymu se podařilo nastoupat na zlatou výšku na našem Cirruskovi, čímž nejen mě udělal velkou radost. Již asi chápete, proč nejdou tyto lety publikovat. Dvakrát se k nám na letiště otáčí záchranářský vrtulník z Hradce Králové.

    

Navečer přivítáme Karla mezi solisty. Přivážeme ho na žebřík a trochu ho zmučíme. Tak Mílo, ať ti to pěkně lítá.

 

V neděli se očekává termika, ale bohužel se opět nedostavuje. Přesto naši noví členové, Martin a Ondřej Skalovi trénují. Martin odjíždí v tomto týdnu na MS juniorů ro Finska. http://www.jwgc2009.fi/  Přes víkend dokončují přípravu na dalekou cestu. Držíme palce a těšíme se na Martinův bezpečný návrat a vyprávění zážitků.

                     

Při tom se létá naviják a Miloš Novotný se dočkal svého prvního solo letu na Blaníku. Miloši, gratulujeme a mučeníčko bude také, neboj . Je pěkné vidět výsledky snažení instruktorů, žáků i pomocného personálu žákovského provozu.

Přidáno spousta fotek do galerie.


7.6.2009

Pokračujeme ve spolupráci s polským Aerokluben Jelenia Gora. V neděli nás navštívila delegace z tohoto aeroklubu několika letouny. Naše spolupráce probíhá již zhruba 6 let. I v letošním roce byli závodníci z J.G. na našich závodech HOP a naši kluci jedou na závody do J.G.

 


6.6.2009

I v těchto studených dnech si v klubu užíváme. Postavili jsme si pěknou hračku, venkovní gril. V té hrozné zimě, která v našich končinách poslední dobou panuje, sedíme venku a grilujeme. I v létání se posouváme. V sobotu všude foukalo, jen u nás při zemi byl relativní klid, který umožnil našemu Karlovi konečně letět své první solo na Blaníku. Opravdu upřímně gratulujeme.  Snad se už to počasí umoudří a budeme klouhat.

   

 Za měsíc tu máme prázdniny.

A kam že se všude chystáme na prázdniny ?

První se jede na závody do Jeleniej Gory, které začínají už ve čtvrtek 25.6.2006 a končí 5.7. Zatím hlášena účast dvou posádek.  http://puchar-karkonoszy.info/

Druhé dvě akce probíhají v termínu 4.7.-12.7.2009 : sraz POTK ve Staňkově http://www.potk.cz/index.php?id=20090424_Stankov_POZV&show=news a závody FL 09 ve Frýdlantě n/O http://fl2009.akfrydlant.cz/ . POTK srazu se zúčastní schopní penzisti a závodů ve Frýdlantě tři kluzáky.

Kamera Frýdlant: http://kamera.akfrydlant.cz/

Třetí o prázdninách Emil Slíva organizuje v Hronově sraz seniorú pod názven Křídla seniorů v termínu 18.-26.7.2009. http://www.potk.cz/forum/viewtopic.php?f=3&t=13

A nakonec za čtvrté: já strávím dovolenou na letišti 8.-16.8.2009. Bude u nás pár kluzáků  a lidiček navíc a pevně věřím, že od nás také někdo přijde.

Navíc se očekává létání při každém pěkném počasí. Je potřeba dotáhnout žáky k pilotkám, mladé piloty ke stříbrnýmu C a vůbec co nejvíc lítat, ať se korunky točí.... .  Tak ať se nám to počasí už vylepší.


Konec května 2009.

Poslední květnový víkend vypadá trochu beznadějně, co se týká počasí. Kádě už toho chybí odlétat velmi málo k pilotním zkouškám. Harry se opravdu našim žákům věnuje. Ještě že si tenkrát koupil našeho Cirruse i s pilotem. Horší ovšem bude, až nám ho seberou děti. S čím si budeme hrát? Na videu máte laškování žákyň s šéf instruktorem a na fotografii oskenovaný článek o současném vrcholu kariéry uměleckého kováře, našeho Harryho. Ovšem stříška na venkovní gril prý opět tento víkend nebude. Tak asi první grilování odložíme na hezčí počasí, na příští víkend  .

 


Co se dělo od středy 20.5. do 25.5.2009.

Počasí přálo ve středu 20.5. My jsme ho nevyužili, ale pro repre Discuse si přijel Tomáš Suchánek, který od nás odpoledne letěl. Sobota vypadala dobře, ale vítr a nízko základny nebyly příjemné. Měl jsem velké oči na dlouhou trať a vyrazil jsem brzo. Nemohl jsem se dostat za Novou Paku a později jsem to vzdal a šel raději na pivo. Jsem nějak moc rozmlsaný počasím ze Slovenska. Něco se polítalo, hlavně žáci pokročili. Můj mladý lítal skoro dvě hodiny s Orlíkem, čím mě udělal radost. Dcera je už před pilotkama a tak už se těším na její body do CPS. Ostatně vás čeká v CPS překvapení, konečně trochu ty konkurence na přeletech v nových členech našeho aeroklubu. Jen doufám, že si brzo nechají předělat u Jirky Mlejnka domovský aeroklub v CPS. To bude bodíků, že jo Martine a Ondro . Takže máme zase o dva BM víc. V pondělí se opět lítalo. Já v práci, ale budou body od Jirky H. a Jardy S. Vše na CPS.

   


 

13.5.2009

Ve středu po HOP se scházíme brzo ráno k uletění dlouhých tratí. Startuji v 10.30 na 500 km. Měl jsem v plánu i víc, ale jak se později ukázalo, počasí nebylo zase tak perfektní. Výška základen ve 2000 m QNH maximálně a každých 30 km jiné počasí. Přezto bez větších problémů otočím Děčín a letím zpět k nám, kde na Orličky je velká díra. Tady vzdávám, na Moravu neletím. Stoupáky jsou jak na struhadle, naoře je pod bodem mrazu. Nakonec se snažím ze svého letu udělat polygon 400 km. K Děčínu se ještě podívá Duoo s Frcínkem a Discouš se šéfem. Všichni předeklarovávají za letu a jsou z toho přelety přes 300 km. Bondy s Orlíčkem 220 km. Jak říkám, alespoň jsme letěli. V dalším víkendu přeje počasí v neděli hlavně žákům. Pohnuli se ve výcviku dopředu a KAREL PRÝ UŽ K TOMU BUDE . Jinak jen čistá termika. Jak k nám přijede Martin Skala, je vždy jen čistá.

 


 

HOP 2009.

8. ročník 2009   http://www.soaringspot.com/hop2009/    -  zde naleznete výsledky a denní dění.

Pro 8. ročník jsme vybrali termín od 1.5. do 10.5.2009 z důvodu dvou svátků, které vyšly na pátky. V soutěži se sešlo 29 kluzáků a hned v pátek letíme AAT polygon přes tři prostory s minimální délkou 102 km. Celou trať v silném větru uletí pět závodníků a vyhrává Miroslav Burdych z Nového Města. V sobotu trojúhelník 101,3 km v čisté termice. 15 kluzáků přistává na 2. OB v Trutnově, UL letišti. Jediný, kdo celou trať uletí je Petr Seibrt z Nového Města. V neděli letíme polygon 214,4 km LKVP- Rok.v J.h.-Police n.M.-Žalí-LKVP. Celou trať doletí 27 kluzáků. Vyhrál Denny Bernsee z Německa na Foce průměrem 86 km/hod. Byla to disciplína za 798 bodů, která startovní pole rozdělila. V týdnu dvakrát stavíme grid a nakonec je z toho jen místní létání. Další disciplínu letíme v pátek. V silném větru s využitím Broumovské vlny vyhlašuji AAT přes 4 prostory s minimální vzdáleností 93,7 km. V počasí, kdy bych já osobně neletěl, uletí celou trať tři kluzáky. Nejlépe opět Miroslav Burdych, který za tu dřinu dostává pouze 45 bodů. Sobota a poslední disciplína, která rozhodne o vítězovi. Polygon 142,5 km LKVP-Černá hora-Police-Hostinné-LKVP opět vyhrává Denny Bernsee průměrem 82,6 km/hod a stává se celkovým vítězem HOP 2009. Na druhém místě  se celkově umístil Michal Janda z AK Broumov a třetí místo získal v poslední disciplíně Marek Korneč, který vystřídal Alexandra Jedroše a svým výkonem odsunul dobře létající Šárku Lochovou z AK Šumperk na 4. místo.

HOP 2009 hodnotím jako velmi povedené. i když jen víkendové závody. Parta na HOP je každým rokem skvělejší a věřím, že tak vidíte i organizaci.....

               

Foto zde: http://lkvphop.rajce.idnes.cz/


 

13.-26.4.2009 lázně Lúčky a létání v Martině.

Během těchto dní při mém lázeňském pobytu v Lúčkách, se mě podařilo třukrát dostat do vzduchu z letiště v Martině. Počasí na Slovensku drží již měsíc v kuse a skoro denně se zde dá létat. Nedá se to popsat, musí se to zažít. Díky vstřísnému přístupu na letišti v Martině jsem mohl poznat krásu nad Tatrami, Fatrami i vleku za Dynamicem. Jedem den jsem navštívil závody v Prievidzi. Navečer jsem zajel do pole pro mladýho Krejču.

Lety najdete na CPS a fotografie ve fotogalerii.

   

O víkendu, kdy jsem byl pryč, nastala ta správná konstalace pustit Káďu na první solo let. Tímto gratuluji své dceři k úspěšnému zvládnutí sóla na navijáku i aerovleku. Ať ti to létá, Klárko.

 

 


 

 

Velikonoce 2009.

Na Velikonoce létáme již v pátek, to sice počasí vypadá nadějně, ale nakonec to z Hronova moc nejde. Sedám v Novém Městě, kde mě kluci znova vystřelí do nbe a pod mraky letím mezi Šumperk a Praděd a domů. U nás bylo počasí ovlivněno dýzou mezi horama, která utlumila termiku v našem výběžku. Proto jsem pod mraky za Novým Městem nedoletěl.

V sobotu a neděli probíhá intenzivní provoz navijáku. Máme návštěvu repre Discuse s pilotem Martinem Skalou, který chce u nás potrénovat. Létá v neděli v čisté termice necelé 2 hodiny. Grilování, pohoda a hlavně sluníčko. Jen termika chybí.

V pondělí odjíždím do Martina. Tam prý o Velikonocích základny mraků ve 3600 QNH. Tak jen doufám, že se v Martině i svezu.

Foto zde: http://cirrus.rajce.idnes.cz/Velikonoce_na_letisti_v_Hronove./ 


 

 

Po víkendu 3. -5.4.2009.

Právě prošlá zima byla zajímavá tím, že se vůbec neobjevovalo sluníčko. Nebyly ty správné mrazivé slunečné dny, jako jiné zimy. Celkově byla zima dlouhá, ne však krutá. Na mě nechal nedostatek slunce pár bolístek na těle, které však velmi rychle součastné slunce spravuje. Nevím jak vy, ale pro mě je ten přechod do léta zázrak. Ta zima byla jak z jiné planety.

Včas jsme díky našemu vedení vše pojistili, techniku z větší části připravili a tak můžeme v tomto letním dubnovém počasí naplno létat. V pátek se griluje po přezkušovacích letech. Já polétám v čisté termice skoro dvě hodiny. V sobotu naplno příprava techniky, poslední úpravy areálu a po obědě se jde létat. Odměnou mě je 200 km deklarovaných. Přeskok mezi Orličkama a Krkonošema nebyl až tak jednoduchý, ale vyšel. Více na CPS on line.

   

Počasí má vydržet i nadále, a tak určitě bude i termika. Možná již v úterý, ale to děláme revizi vrtule na Božence. Měl by ale vyjít víkend a ten začíná již pátkem. Tak v pátek a celé Velikonoce jdeme na to .

 


 

 

21.3.2009

V sobotu se konečně na jeden den udělá jaro. Při spoustě práce se jde odpoledne také létat. Termika funguje a tak se dá ve vzduchu vydržet. Od neděle se počasí opět vrací k zimě. O víkendu 28.-29.3. je potřeba vše dopřipravit, jelikož předpověď počasí je od úterý hodně plachtařsky optimistická. Tak do toho!   Áďa je již připravená, to je můj člověk !   Ani si nestihla umít pusu, jak spěchala letět.

 


 

 

14.3.2009

Děkuji všem, kteří se dnes zúčastnili sportovního školení. Doufám, že vás trochu posunulo ve vědomostech a budete pokračovat samostudiem v elektronickém létání. Konkurence v Čechách roste a proto musíme v CPS přidat! Jen mě mrzí neúčast Karla, jemuž toto školení bude chybět a pozastaví jeho letošní rozlet.  Tak snad  Karle příště.

Provětrali jsme Cirruse před hangárem, kde je ostatně ještě velmi mokro. Tak a teď jen jestli nám počasí umožní příští víkend letět.


 

7.3.2009

V sobotu proběhlo jarní školení a členská schůze aeroklubu. Sezóna začíná !!!!!!!


 

 

27.2.2009

V pátek se sešlo na našem letišti ve vyhřáté klubovně 17 uchazečů o teoretické pilotní zkoušky kluzáků a motorových kluzáků ze čtyř aeroklubů. Všem, kteří zkoušky udělali gratuluji. Hlavně a především Karlovi.

                             

                               

Ještě chci pogratulovat našim Old timer letcům na Orlíkách k jejich umístění v soutěži VGPC 2008. Na 8. místě skončil Bondy Říkal a na 9. Vladimír Dostál a to ze 119 pilotů. Více : http://www.gliding.cz/forum/viewtopic.php?f=1&t=482&start=20


 

 

 

Tato fotografie Kláry Teichmannové skončila na 2. místě v soutěži fotografií AeČr. Gratuluji.

Více zde: http://www.aecr.cz/pr/663-vyhlaseni-fotosouteze-2008/

 


 

21.2.2009

Většinou, když se vydám poprvé v roce na letiště, začíná se blížit jaro. Tak uvidíme, jak to bude letos. Jen chci upozornit, že to již dlouho  nebude trvat a začínáme přátelé. A tak pro připomenutí pár termínů.

14.3. školení sportovní. Doporučuji, protože to budu školit já.

A mezi tím musí proběhnout 10.3. imatrikulace kluzáků, pro klub Fialky OK-0308.

    

 


 

 

7.2.2009

Každou sobotu pokračuje školení žáků, kteří půjdou 27.2. k pilotním zkouškám. Ke konci února se musí připravit Fialka k imatrikulacím, které proběhnou v  prvním, nebo druhým březnovým týdnu na našem letišti. Dnes bylo poprvé letos cítit jaro.  Zato minulý víkend byla zima v plném proudu. Foto k nahlédnutí zde:


 

V roce 2003 jsem poprvé navštívil Aeroklub Frýdlant nad Ostravicí. Byl jsem 14 dní v lázních Kunčice pod Ondřejníkem. Termín mé návštěvy, konec listopadu,  již moc nevyhovoval k létání. Přesto se ve Frýdlantě létala vlna. Počasí přálo a mohl jsem si projít okolní kopce jako Radhošť, Kněhyně, Smrk a nakonec i nejvyšší vrch Lysou horu. Víkendy jsem trávil s pohostinnou partou aeroklubáků. Chtěl jsem se tam ještě jednou vrátit, do lázní i s letadlem. Bohužel jsme již ze zaměstnání do Kunčic přestali jezdit. A na letišti ve Frýdlantě museli překonat své problémy.

Ale letos vše napravím. Již druhý rok v AK Frýdlant pořádají místní závody FL 2009 : http://fl2009.akfrydlant.cz/  , kterých se chci letos zúčastnit a znova potkat známé lidi a navštívit známé místa. Závody ve Frýdlantě jsou předzávod mistrovství ČR dvojsedadlovek. Bude otevřený vzdušný prostor Polska i Slovenska. Takže účastník dostane doložku na létání ve třech pohořích třech států. Tak neváhejte a pojeďte taky, Radegast se na vás těší. Jen prosím bacha na tu slivovici.

Několik fotografií mojí návštěvy Frýdlantu a letu s Petrem Mácíčkem z roku 2003.

       


 

26.1.2009

Až se jaro zeptá, co jsi dělal v zimě.

Možná někoho zajímá, jak dopadly naše staré sociálky. Dámské mám na zahrádce a dá se v nich již posedět a zatopit si. Pomalu přes zimu pracuji, aby jsem se mohl věnovat na jaře létání. Dovolím si pár fotografií. Akorát nevím proč se mě tam pořád hromadí prázdný lahve od piva

   

A co plánuji v létání?

Pomalu začínám aktualizovat podstránku závody kluzáků, kde bych pro vás chtěl mít všechny odkazy závodů na jednom místě. Já osobně jsem se rozhodl jet na týdenní závody FL 2009 ve Frýdlantě nad Ostravicí v termínu 4.7.-11.7.2009. Láká mě možnost létání od Beskyd  po Tatry. Ještě tam mají volné místa : http://fl2009.akfrydlant.cz/  Mohla by to být i alternativa k plánovanému výletu do Martina. Kdopak z vás už vylezl na Lysou horu? Já jó, ale chtěl bych ji vidět jednou i z vrchu. A to že to jsou závody, to v Martině těch kluzáků bylo víc. A pokud bude pěkně, tak si určitě do Martina z Frýdlantu doletíme.

 


10.1.2009

Trochu náladovky z loňských posledních provozů od Petra J., našeho vlekaře.