Rok 2011.

 


 

Silvestr 2011 se stoupáním do 1,5 m/s. Ať nám počasí přeje v roce 2012.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2388158989024.2113071.1402296252&type=1&l=d0138a98ba

http://aknm.rajce.idnes.cz/Silvestrovske_letani/ 

 

V Hronově se slavilo 30.12.2011.


Vážení příznivci létání, kamarádi, návštěvníci tohoto webu. Dovoluji si Vám poděkovat za věrnost těmto stránkám. Zároveň Vám všem přeji v Novém roce 2012 hlavně pevné zdraví, práci a všem létajícím hodně nalétaných hodin. A na jaře se do toho znovu obujeme. Tonda.

 


Kousek před Vánoci.

Letošní začátek zimy spíš vypadá počasím na březen. Vlnové situace se neustále vracejí a ještě 13.12.2011 by šla vlna využít i od nás. Kdo by ale blbnul před Vánoci. Kluzáky jsou uložený na zimní pauzu, zbývá pár úkolů, abychom mohli hledět k Novému roku 2012, co nám přinese. Budeme doufat a největší moje přání je, aby už konečně uschopnili Blaníky. Věřím, že souhlasíte.

V neděli 10.12.2011 jsme to s Káďou nevydrželi a zúčastnili se plachtového provozu ve slunečném dni v Jaroměři. A jak tam domorodci říkají, vrzli jsme si s Cirrdou.

Foto provoz Jaroměř a vlna 13.12. nad Trutnovem.

 

 

 


Poslední letošní létání? aneb hodnocení vlny z domu.

V neděli 27.11.2011 se pomalu rozpouští inverze a vrací se vlna. Začíná zřejmě poslední využitelná vlnosituace ,,Vlny z domu". Vlno mega centra Jeseník, Krnov a Jelenka se plní vlnochtivými plachtaři. I my nechceme zůstat pozadu, ale jak víme, od nás to nejde pokaždé. Neděle ještě bez nás, ale z Nového Města to již jde, Kuncovi s Duobanjem letí za Orličky a odpoledne dosahují výšky 4200 m QNH.

Foto: http://duobenjaci.rajce.idnes.cz/vlna_Orlicky_27.11.2011/ 

schválně dávám fotografie s pohledem k nám, kde je vidět rozpouštějící se  oblačnost a odpolední vlnoprojevy za Broumovem. V pondělí opět inverze. Na úterý vyhlašuji vlnopohotovost. Zdá se, že by to mohlo být dobré, ale bohužel s výškou vítr tichne. I v Jeseníkách létají pouze na rotorech. Svítí sluníčko a já vlnopokus neprovedu, i když věřím, že by to na rotorech v Broumově šlo. Čtvrtek opět inverze a od nás nemožnost startovat. Vlna stále drží a pátek 2.12. vypadá velice slibně. Bohužel mě kapitalisti nadirigovali do služby a tak vlnosituaci zachraňuje od nás pouze Petr J. Už od rána se na obloze oběvují nádherné mraky vlnodálnice. Duobanja z N.M. startují hned po ránu a nad Broumovem se vlní do 3000 m QNH. Petr startuje s Discusem k polednimu, dostává se také do 3000 m QNH a spolu s Burdýškem z N.M. na ASW 15 nenalézají odvahu opustit naši Vlnu z domu a přeskočit ve větru 25 m/s za Sowičky. Na dálnici se dějí věci. Info z Krnova si přečtěte zde: http://www.wavecamp.cz/2011/ a jinak lety naleznete na CPS.  Z Jaroměře startuje v 11 hodin Červeňák utrhnout poslední diamant za Krkonoše. Lehce dosahuje 7000 m QNH a vrací se ve výšce přes Hronov domů. Honzo ještě jednou gratuluji. Podle jeho slov to ve výšce nad Broumovem drží a spíš stoupe. Opět si podle mě žije naše Vlna z domu svým životem na spodku a mega vlna je až nad ní. Mezi těmito útvary je podivná pauza, ať již zaviněná směrem, či silou větru, nebo inverzí, kterou se nedostaneme do dálnice nad náma a do budoucna je třeba odkočit dál k navázání do dálnice.  Ale důležité je, že se létá. Vlna pokračovala i v sobotu 3.12. ale opět od nás nešlo odstartovat.

Foto: http://duobenjaci.rajce.idnes.cz/vlna_2.12.2011_ucebnicova/

Z vlncenter kluci zamíchali pěkně pořadím v CPS. Letošní vlnozávěr byl užasný a výkony suprový. Tak zase někdy ve vzduchu ahoj.

Vlno info odjinud: http://www.wavecamp.cz/2011/

                              http://www.aeroklubjesenik.cz/vlkmp11.htm

                             http://www.gliding.sk/

                             http://www.akfrydlant.cz/novinky/frydlantsky-fala-camp-2011


 

Trutnovská letecká ,,Mikulášská besídka" na Dvoračce 3.12.2011.

Do pásky 25 závodníků. Odsletový bod a oba otočné body zvoleny špatně. Před páskou velké taktizování a vyčkávání. Dlouho také trvalo naplnění Plzně do křídel.  Na OB velké zdržení a průměr šel do kytek. Depo dávalo malou termiku, už bohužel nejsou parní lokomotivy. Na zahrádce neprozřetelně ponechána Slovenskí borovička. Přesto nikdo v poli nepřistál a všichni dorazili do KBT. Zde se připojili další z místního a spousta pomocníků. Hangár party za účasti odhadem 45 lidiček z Ak Hronov, Jaroměř, Dvůr Králové, Hořice, Nové Město a vzácné Medlánky. Jen Mikuláš Fousek se spletl o den a přijel až v neděli.

Dík za moc pěkné setkání a snad se vám v Trutnově líbilo.


 

Broumovský mlhopád od Vaška K. 19.11.2011


12.11.2011 - Zavírání nebe a jeden z posledních provozů.

Letošní podzim končí stejně, jako to v únoru začínalo. Tlaková výše nad nás nepustí fronty a tak je sucho a pokud se neudělá od inverze mlha, svítí u nás sluníčko a polední teploty jsou hodně nad nulou. Tak tomu bylo i v sobotu 12.11., kdy jsme svolali manšaft k tradičnímu Zavírání nebe. Využilo se pěkného počasí k intenzivnímu provozu, kde svojím závěrečným přezkušovacím letem s inspektorem ,,Motejlem", Jarda Seidl ukončil žákovský výcvik. Jardo gratulujeme. Kačena nám letos přinesla dva nové piloty. Tak budeme doufat lepším zítřkům v kauze Blaník.

Po provozu jsme uložili naši flotilu Orlíku k zimnímu spánku, plastový BM daly do pohotovostní polohy na vlnu. Během dne se podařilo zprovoznit bufik, vlečná dostala deflektory a tak snad to ještě alespoň jednou foukne ze správných směrů. Pořád ještě jsme připraveni letět a mrznout.

A pak to začalo. Krakonoš sponzorován Kopitem, guláš vařený Vojtou, uzená kýta, již tradičně od pana Miloše Venty a pomalu přicházeli naše manželky a přítelkyně s různým sladkým. Sešli jsme se skoro všichni a atmosféra byla užasná. Patří vám všem dík a snad jsem vás se svými keci neunavil. Tak přežijte dobře zimu a na jaře se začíná brzo!


Wlna Zdomu 3.11.2011

Ještě si dovolím malý rozbor Petrova letu. Jak je níže psáno, Petr se nechal vypnout nad inverzí za Broumovkami a tam se dalo spolehlivě létat kolem 2500 m QNH. To je již výška dostatečná k prozkoumání okolí a návratu do oblasti stoupání. Potom správně letěl proti větru za Hejšovinu, kde se přizvedl a dále pokračoval směr Velká Deštná. V údolí nad silnicí z Kudowy do Klodska v oblasti Dušniky Zdroj nalezl stoupání zhruba 18 km od LKVP. Jak je vidět na IGC, oblast stoupání byla poměrně široká a silná. Vynesla Petra do výšky 3700 m QNH, ze které se dá již přeskočit někam dál. Jen by to tam chtělo být dříve. Já jsem později za ním letěl špatnou stopou, nechal jsem se sfouknout, ale nalezl jsem stejné pásmo o kus dále v pokračování uvedeného údolí nad Štítnou hrad až k Polanici Zdroj, kterou jsem si spletl s uvedenými Dušníky Zdroj. Jak je vidět, dá se za této situace vlna  za Orličkama lehce využít a bez problému se do ní aerovlekem dostat. Flymet zde oblast zvlnění dává hlavně při jižních až lehce jihovýchodních situacích. A jak se zdá nelže. Zde stoupal i při tomto letu Patrik Čebiš z Jeseníku: http://www.cpska.cz/public/index3.php?load_pg=_page_zobraz_let.php&load_right=_formular_zobraz_let.php&rezim=tratletu&let_id=40144. Tak třeba v neděli  6.11. věřím, že by to zde fungovalo, jen to vyzkoušet. Vlně zdar. Možnosti jsou neomezené, jen to najít a využít. A i proto Mirek vyzkoušel vlnu nad Náchodem, kterou Flynet také pravidelně dává.

Oběma průzkumníkům gratuluji a hlavní je, že jsme se vrátili všici domů. Tak vlňte a nebojte se objevovat nové. Vlečná je pojištěná do poloviny prosince a počasí jak na jaře.

6.11. potvrdili vlnoorličky kluci a děvčata z Nového Města. Viz CPS.

Inverze a špatná dohlednost nás neodradila odstartovat za Broumov do naši vlny Zdomu, jak to nazvali kluci z Krnova. První startoval náš šéf. Tím, že se nechal jako první vytáhnout výše, dostal se nad inverzi, kde se dalo vystoupat do 2500 m QNH. Já jako druhý jsem se chytře vypnul přesně na hraně inverze v 1500 m QNH a nemohl jsem na nevýrazným stoupání prorazit výš. Petr si pípnul odlet a vydal se směrem na Orličky. Já to už pomalu vzdával a otočil jsem se k domovu. Ale zjistil jsem, že nedoletím a tak jsem se vrátil za Podkovu v Broumovských stěnách, kde mě v 900 m QNH nakopnul rotor a já na něm prorazil inverzi. Petr zatím hlásí nad Dušniky stabilní stoupání a dosah 3700 m QNH. Tápu v oparu a vydávám se za ním. Zhruba v 1300 m QNH nad Štítnou stoupání naleznu, ale opět končí ve 2100 m QNH. Pak už jen výlet za Orličky, kde nic využitelného není. Tak letím přes Nové Město pomalu dolů pod inverzi domů. Petr ještě využije výšku ke skoku k Vraním horám a domů, čímž boduje v CPS. Třetí z hronovských vlnomušketýrů, Mirda Plecháč udělá hokus pokus vlna mezi Náchodem a Kudowou. Funguje to opět do výše inverze, ale dá se tam spolehlivě udržet. Naše wlna Zdomu fungovala. Polétali jsme a vrátili se domů. Kousek dál, za Sowičkami se opět dalo spolehlivě přeletovat, jak lze vidět na CPS. Od nás je to složitější, ale stejně krásné. Tak třeba to ještě letos vyjde.

  


Konec října.

22.10.2011 oslavil Jarda Tylš na letišti své kulaté narozeniny. Přeji všechno nejlepší a pevné zdraví do dalších let. Prý to byla nejpovedenější oslava všech dob. Bohužel mě foto ani komentář nikdo neposlal. Poslední víkend v říjnu vyrazilo družstvo z LKVP na podzimní soustředění do Krkonoš. Počasí se nakonec v sobotu a neděli umoudřilo a tak mohli nachodit spoustu km po našich kopečkách. Dík patří Kopitovy za organizaci a opět tradičně v lednu na stejném místě.

Tak snad se i zavlní a ještě polítáme. Boženka je po roční prohlídce a tak máme na rok opět vystaráno. Také bude potřeba pomalu zazimovat areál a nezapomeňte 12.11.2011 zavíráme nebe. A 3.12. Mikulášská na Dvorařce v Trutnově. Jste všichni srdečně zváni do nekuřáckého salonku.


Moje díky patří do Krnova. Nedá se slovy popsat pobyt v Asii, to se musí zažít. Trenére, ať ti zdraví slouží a držte tam tu pohodu, která u vás je. Děkuji za tvůj čas a vyprávění nejen o vlně.

Wavecamp v Krnově  http://www.wavecamp.cz/2011/ 

Ranní vlno příprava 28.10.2011. Bohužel se vlna nedostavila. Ale ranní skládání za tmy mělo svoje kouzlo. Odpoledne jsme vykonali s Káďou návštěvu vlakem do Mikulovic. Vyřizuji pozdravy od Hanáčků do Hronova.

27.10.2011 bavlnka na seznámení s Jesenickou vlnou.  Den předtím je podobná vlna na jihovýchodní vítr, ale na Jeseníkách bylo hodně oblačnosti. Tak jsem raději počkal. Při tomto letu pouze vysoká oblačnost a malý fén s rotorky. Po vypnutí za Vrbnem jsem skočil za Praděd a na slabém stoupání vystoupal do 2800 QNH. Bohužel se mě nepodařilo dostat se pod lenťáky u Mikulovic a Zlatých hor. Bál jsem se to pustit pod mě po větru, protože to bylo do Krnova zpět proti. Tak jsem se vrátil nad Vrbno, kde jsme udělali s Němci a dalšími Krnovlnaři vláček nad rotůrky a užívali si jesenické bavlnky.

http://www.cpska.cz/public/index3.php?lpg=zobraz_let&let_id=40156 

23.-24.10.2011 vykonám pěší, lanovkovou tůru do Jeseníku, abych si ty místní kopečky přečetl. Neděle na Šerák sám a v pondělí celá parta na Praděd.

Termika 22.10.2011. Polétáme 2,30 hodin s dostupem do 900 m QFE. Dobré seznámení s terénem a letištěm v Krnově

 

 


Závěr babího léta.

 

První víkend v říjnu stále ve znamení babího léta. V pátek slavil Pipes narozeniny a k tomu hrál metal.

 

 Přeji vše nejlepší. Po celý víkend u nás slaví modeláři mistra světa v GPS trianglu. Létají s obřímy modely ve slunečném teplém víkendu. My hlavně  brigádničíme a uspokojujeme zájemce o lety. U hospody je narváno a už celý podzim sem létají letadla na oběd. Asi jsme jediná letištní hospoda, která je ještě na podzim otevřená. Máme takové pořekadlo na přistávací poplatek ,, Dej si něco v kantýně! ". Jsme moc rádi, že to funguje. Eliško dík, ale počasí už přát dlouho nebude.

Avizuji vlnu na čtvrtek. Nakonec startujeme s Kopitem dva za Tůčou. Boženka je na roční prohlídce. Napíšu samostatný článek. ZDE: vlnova_dalnice_ve_ctvrtek.pdf Kopitovi to nakonec dalo na zlatou výšku. Gratuluji k Zatému C.

 

 

Všechny fotky od Kunců z N.M.: http://duobenjaci.rajce.idnes.cz/vlna_6.10.2011 

 

 


Babí léto.

17.9.2011 proběhl v Jaroměři za krásného počasí Memoriál Václava Bubna v navigační soutěži: http://mvb.lkja.cz/ . Za náš aeroklub se zúčastnila Klára, jako navigátor Červeňákovi.  A na pečené prase jsem si zajel odpoledne i já. Děkuji.

Další sobotu 24.9.2011 se nepovedla narychlo svolaná soutěž v přesnosti přistání, ale za to Jarda Saidl udělal solo lety na Kačeně. V podvečer mu to ostatní již tradičně na žebříku připoměli. Jardo gratulujeme a ať ti to lítá. Večer proběhlo vyhlášení výsledků VUT za účasti většiny pilotů, kteří VUT uletěli z AK Žamberk, Hořice, Nové Město a Jaroměř. Děkuji za účast a věřím, že příští rok v přejmenované soutěži na VUT Martina Horáčka bude co nejvíc doletěných těchto letů. Více v sekci Soutěž VUT MH.

V neděli po ránu v počasí opravdu hodnýmu létu bez přídavku babí, poprvé letěl solo Vivata náš Jirka starosta. Gratulace též a žebřík bude! Připravila se Boženka na prohlídku. A babí léto pokračuje i nadále, ale když se podíváme na své konta, je to horší. Nezapoměňte přitlačit, je tu konec čtvrtletí a pořád je ještě počasí na lítání. Boženka jde do prohlídky 3.10.2011.

A po babím létě snad přijde i vlna:

Odkazy na wave campy: http://www.aeroklubjesenik.cz/vlkmp11.htm  , http://www.wavecamp.cz/2011/ 

Koordinační wave směrnice: http://www.aeroklubjesenik.cz/img/vlkmp11/koordinacni_smernice2011.pdf 


EMIL, VT 116 Orlík 2 OK-4310

V sobotní podvečer 10.9.2011  jsme se sešli celý aeroklub na křtění Orlíka, ,,nového" přírustku mezi klubové kluzáky. Emil Slíva ukončil svoji leteckou karieru a na prodej byl jeho Orlík OK-4310. Tak jsme ho koupili, protože ho známe a nechtěli jsme ho dát do cizích rukou. A jméno dostal Emil. Večer grilovačka a pokec na terase. Už se blíží pomalu podzim a s ním i vlnová sezona. Tak se připravte. Koukněte se také do svých průkazů, komu končí kvalifikace. Dejte si periodu, dokud máme na čem. Vlečná jde do prohlídky 26.9.2011 do PTS Hořice. K dispozici na vlekání bude Tůča A Červeňák.

Více foto: http://cirrus.rajce.idnes.cz/Krtiny_Orlika_Emila. 

 


Podzimní horské soustředění aeroklubu.

 

Kdo má zájem jet 27.10. – 30.10.2011 na horskou chalupu, ať se přihlásí u Martina Vondráčka. Kapacita míst podle pořadí přihlášení je 31 míst. Kdo pojede na podzim, má přednost v lednu na lyžovačku. Doprava pěšky z Pece p. Sněžkou.

 

Martin Vondráček  tel: 721851395

e-mail: vondracekmartin-st@seznam.cz  


Pozdní léto a začátek školního roku.

Po zakončení HOP přišel týden veder, kdy byl bazén denně v permanenci a klouhat se nadalo. Pouze na GGP v Mladý Boleslavi závodili a Káďa nakonec nedělním 3. místem v  disciplíěně skončila na krásném 4. místě.  http://www.gliding.cz/souteze/2011/ggp/  Po ochlazení v sobotu 27.8.2011 o 20°, přišel další, poslední prázdninový týden s jednou nepříjemností a to čtvrteční nástup do školy crying. Tento týden nám Termoska nadělil plachtařské počasí a létalo se od pondělí každý den. V pátek 2.9.2011 se přeškolila Míňa na svůj první plasťák, Discuse a Ruda po odlétání termiky ve dvojím na Kačeně poznal krásu Orlíka. Oběma gratuluji a začínám letos ztrácet přehled kdo se vlastně na co přeškolil. A já děkuji Frcinovi za povození na Duu.

Co nás čeká v září:

Začnu tím méně populárním a to je podzimní údržba areálu - tedy brigády.  Je potřeba obnovit nátěry skoro všude, tak prosíme všechny aeroklubáky o zapojení. Ať ty, kteří už mají povinnost splněnou, tak i ty, kteří letos moc nechodili ani lítat. Nikdo to za nás neudělá a proto se již tuto sobotu začalo.

Zároveň se sejdeme 10.9.2011 ke křtění našeho nového přírustku do klubu a to Orlíka OK-4310, kde je navrženo jméno EMIL. Přijďte všichni i s manželkama. Podívejte se také do svých průkazů, kdy vám končí platnost. Máte možnost letět periodu na Kačeně, dokud u nás je.

17.9.2011 se v Jaroměři koná navigační soutěž, kam se chystá i naše posádka na Vivatu. Pro další zájemce, posádky se mohou vystřídat: http://memorial.lkja.cz/ 

24.9.2011 si všechny dovoluji pozvat na vyhlášení soutěže VUT: vyhlaseni_vysledku_vut_2011.pdf

 

A nový vlekař sloužil v týdnu věrně. K tomu pár náladovek z našeho klubu a není snad už tajemství, že Cessny budou u nás mít nový domeček na spinkání, aby nestáli na větru a dešti.....

 


HOP 2011 ukončeny.

Foto: http://lkvphop.rajce.idnes.cz/   

Veškeré info o HOP 2011 naleznete zde: http://www.soaringspot.com/hop2011/?lang=cz

Chceme se šéfem poděkovat všem, kdo se na organizaci HOP podílel. Počasí se vydařilo a uletělo se pět disciplín. Proběhla beseda s Milošem Pajrem o vlně v Argentině. V sobotu nás navštívil hejtman kraje pan Lubomír Franc. Hlavní je, že jsme nic nerozbili a mohli všichni  slavit vítěze Mirka Štěpána ze Žamberka. Káďa skončila na třetím místě a taky poprvé na poli. Navíc jsme ještě zvládli kombi Pohár Petra Fialy pro BM a i ten se vydařil. Osobně mám z našich závodů moc dobrý pocit a jsou na ně výborné reference. Bohužel se nazapojili všichni aeroklubáci. Tím větší dík patří všem, kdo pomohl. Jmenovat nebudu, abych na někoho nezapoměl. Dík patří i našim pilotům v soutěži. Letos se neztratili a dosáhli pěkných výsledků.

Články na netu: http://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/nejlepe-si-s-nastrahami-termiky-ve-velkem-20110823.html 

                            http://www.letiste-cr.cz/akce-a-souteze/prodlouzeny-jirasek-a-zkorumpovanej-svatej.aspx 

 

Káďa v M.Boleslavi na závodech:  http://www.gliding.cz/souteze/2011/ggp/    Většinou má při soutěžním letu tracking, tak můžete sledovat on-line jak si vede. Asi mě to ale zabijevv

Většinou má u sebe trackung, tak můžete on-line sledovat, jak si vede. Ale je to na srdce, alespoň pro mě. surprisekiss

Ale i při HOP se děly různé věci klubové. Tak například Ruda dodělal pilotní zkoušky a skončil v bazéně. Proběhl referenční provoz Dynamiku s Duem.

 


Konec července a začátek srpna.

Vezmu to pozpátku.

5.-6.8.2011 probíhá na našem letišti tradiční modelářská soutěž GPS triangl. Tak se přijďte podívat na velké modely: http://www.eurocup.gps-triangle.net/assets/Hronov%20GPS%202011cz.pdf 

První týden v srpnu jsou u nás na soustředění Medlánky se šesti kluzáky. Začátek leje e leje, až v pondělí navijáky na Kačeně a v úterý se konečně Termoska umoudřil a nadělil termiku. Dnes ve středu bude asi nejlepší počasí, tak si užívejte. V úterý 2.8. se Knapíček přeškolil na Orlíčka a je to taky náš nový brusič Boženky a může vás vzít už i na  háček. Gratujuji Jirkovi k vlekařovi i Orlíku. 

 

 

O předminulým víkendu 24.7.2011, kdy jsme končili juniorky se jako první solista na Kačeně pochlapil Ruda Schraibr. Gratujuji a má to jen krůček k pilotním zkouškám. A jak že to dopadlo na juniorkách? V týdnu, kdy trénoval Červeňák , se v neděli vzdali junioři disciplíny kvůli velkému větru, i když zase tak hrozné to nebylo. Pár jich disciplínu uletělo. Káďa neuposlechla trenérský pokyn letět a ušetřila za aerovlek. Nebodovalo se. V úterý pokus o disciplínu, ale zase to počasí nebylo tak dobré, jak si pořadatel myslel a Káďa poznala Ústí nad Orlicí. A pak lilo a lilo. V pátek jsem přijel do Mýta, abychom s Horácem naladili u piva počasí na sobotu, kdy už se vlastně letět nemělo, ale letělo. Vydrželi jsme ladit počasí do rána a tak junioři měli závody platný. Káďa skončila na 18. místě a splnila cíl být do první půle. Uletěla tři ze čtyř disciplína a taky si udělala rekord na vzdálenost a první deklarovanou třístovku. Gratuluji.

A ještě dřív si David Plecháč uletěl pětihodinovku na Orlíkovi a tak teď už jen ta padesátka. Kluci se vrátili z Martina, kde jim bohužel počasí moc nepřálo a měli pouze jeden letový den. Miloš si užil s Orlíkem, Petr se vrátil po zemi od Ružomberka, kteréžto letiště ze země poznalo Duo. Tak třeba příští rok. A o špatných dnech našeho Kopita snad jen u piva.......


19.7.2011

V sobotu Termoska přál plachtařům. Na Juniorkách v Čechách polygon 411 km. Káďa seděla po 360 km v Moravské Třebové. Z Hronova nejlépe Bondy, s Orlíkem deklarovaných 250 km. K tomu jsem našel na CPS 8 VUT. Děkuji.

Jinak naši na sletu POTK v Jeseníku a Jantaři v Jeleniej Gorze, kde Mirek dělá meteorologa na mistrovství juniorů Polska. Stránka závodů: http://smpj2011.aeroklub.jgora.pl/ 

V neděli se část startovního pole našich juniorů rozhodla nestartovat, což byla škoda, protože se odpoledne udělal na hodinku interval a pár lidi disciplínu uletělo i v silném větru, který byl. A dnes,v úterý opět složitá meteor situace. V Polsku zřejmě doletí, v Mýtě se snad bodovat bude, ale zda někdo doletí je ve hvězdách. Káďa sedí v Ústí nad Orlicí. 


Plachtařké úterý 12.7.2011.

Na juniorkách plánují 306,8 km s OB Trutnov. Káďa ji uletí sice pomalu, ale s jistotou. Doma v Hronově se počasí využívá a letí se. Ještě nevím, co uletěl David, který prý deklarovanou třístovku. CPS mu nevzala zatím let a mě ho neposlal. Orlíkáři klasika, moc pěkné. Pro Káďu to je první uletěná deklarovaná třístovka. Takových tu bylo víc. 


Stav k 11.7.2011

Pěkně popořadě. Největší radost mě udělal Petr Mertlík, který se v týdnu přeškolil na VSO 10 a nalétal na ni 5 hodin. Ve středu Káďa skoro uletěla VUT. Na OB UBR se nedotkla pouze o 10 metrů sektoru, protože si ho naletěla tečnou a propojením fixu čára sektor neprotnula. Chybama se člověk učí. David na Šohajích s Emilem byli, ale bohužel jim nepřálo počasí. Dovolená za účasti Dua, Discuse a Edy v Martině proběhla se sobotním  návratem domů. Něco málo kluci i polítali. Třeba mě pošle někdo nějakou fotografii k zveřejnění.

V pátek jsem se přesunul do Vysokého Mýta s Káďou na mistrovství juniorů. V sobotu jsme dali tréninkový let směrem na Vrchovinu, kde to neznáme a v neděli první disciplína, kterou Káďa doletěla. Na Vrchovině to bylo dobré, ale směr na Šumperk, kde byla druhá area, pouze v čisté. Bylo to o výdrži a doletělo pouze 10 lidí a z toho jeden narušil TMA. Vše se dá sledovat na internetu.

A já večer Poličkuji 11° místním mokem. Tak se doma mějte, létejte a užívejte.


5.7.2011

Kačenka pomohla našim dvoum mladým pilotům k dnešnímu přeškolení na Orlíka. Gratuluji. Oba zvládli své první starty na Orlíku perfektně. David je přeškolen kompletně a Pepan má dnes dva starty. Zítra pokračujeme. 

 


Sobota 25.6. ve znamení navijáků, Vivat zkoušek a oslav.

Vsobotu běžel navijákový výcvik na Ka 7. Knapíček s šéfinstruktorem odletěli do Vrchlabí, aby se v podvečer vrátili jeden jako pilot a druhý jako instruktor na Vivatu. Gratulace a ať vám to lítá. V podvečer již tradičně mnohočetné oslavy, kde hlavním oslavencem byl Bondy. Všem přeji pevné zdraví a spokojenost. Počasí o víkendu již tradičně nepřálo přeletům. Tak nezbývá než doufat, že se umoudří a prázdniny a plánované akce budou ve znamení pěkného počasí. Od 30.7. do 7.8. na našem letišti soustředění AK Medlánky.

Slet Šohajů 2.-9.7. :  http://sohajerana.wbs.cz/

                

POTK sraz:              http://letani-jes.wbs.cz/18-narodni-slet-oldtimeru.html 

PMRJ       :              http://www.gliding.cz/souteze/2011/pmcr_j/ 

RP             :              http://www.gliding.cz/souteze/2011/rp/index.php 

Dovolená AK Martin

A taky nezapomeňte na HOP 2011

Fogalerie od Tarši: http://tarsa.rajce.idnes.cz/ 

 


18.6.2011 letecký den v Trutnově s naší účastí.

http://www.trutnovinky.cz/index.php?gid=28769 

 


Skvělá sobota 11.6.2011.

V pátek oslavil Emil na letišti 70. té narozeniny. Naše generace by měla jít v tomto věku prý teprve do penze. crying Emile ať ti zdraví slouží a dík za občerstvení. Zřejmě jsme namíchali večer počasí. I když to nebylo jednoduché, odpoledne se v sobotu udělala řada po Orličkách až na Moravu. Kdo se na ni dostal, létal a netočil. Vyhrál opět David se Šohajem.  Duo se podívalo k Boskovicům, Discus s Kopitem 400 km volně a spoustu dalších skvělých letů najdete na CPS. Do vzduchu se podívali bez dvou všechny naše větroně. Kačena byla opět v plném vytížení a konečně se opět rozjel výcvik.

 


KA-7.

Díky spolupráci s členy Aeroklubu Jelenia Gora se podařilo pro AK Hronov pronajmout schopnou dvojsedadlovku. Tímto se alespoň do dořešení ,, KAUZY BLANÍK" dá   u nás pokračovat ve výcviku.

Jen pro zajímavost. Kdyby vás zajímala historie kluzáku, tak pokud si vzpomenete na Renáta z Německa, který k nám dříve jezdil na HOP, tak ten byl dříve vlastník. Jinak info o tomto kluzáku neleznete zde: http://www.d4403.de/ 


Křídla seniorů 3. část.

Víkend 20.5.-22.5. byl ve znamení závěrečného večírku  oslavou svátků a narozenin. Všem oslavencům dodatečně gratuluji. Akci Křídla seniorů letos přálo počasí a atmosféra byla výborná. Osobně jsem byl v týdnu a večerní posezení a pokecání o létání nemělo chybu. Krájánek byl příjemné zpestření. Ulf půjčil svého PIKA 20 a L 23 nastartovala kolektiv k shánění nějaké dvojsedadlovky. Tak se nechme překvapit, zda domluvený brus bude !!

Poslední týden května jsme nevyužili počasí ve středu, holt musíme i někdy do práce a víkend opět počasí špatně. V neděli foukalo a bylo to nízlo a tak jsme šli poletovat až v pondělí 30.5. kdy počasí sedlo šéfovi, ale ne mě. Lety na CPS. V červnu se připravují další akce oslav a v okolních klubech dny otevřených dveří. A hlavně se už blíží dovolená a prázdniny !  Bazén na letišti vykazuje kolem 23°C teplotu vody. Na opravě web kamery se pracuje.

Bohužel situace s Blaníky, dění v AeČR a celková nálada ve společnosti není moc dobrá. Některé informace se dají sledovat s přiměřeným nadhledem na www.gliding.cz kde je ovšem třeba se zaregistrovat.


Křídla seniorů - 2. část         2

Středa až pátek 17.-19.5. ve znamení létání. Ve středu jsme uletěli spoustu kilometrů. Já VUT, Bondy FAI 150 a Macháček 250 s Vosičkou. Jarda Tylš 3 hodiny s Krajánkem a Šohaj cestoval po celém kraji s Emilem i Jirkou Leníkem. Ve čtvrtek Miloš s Orlíkem pětihodinovku, Hláďa osedlal Krajánka a do toho spousta dalších letů i na L 23, kterou nám ( Pepanovi ) půjčili z Broumova. Kluci dík. Blaníci nám fakt moc chybí. A v pátek další přeškolovačky na Pika, L 23 a také Toňas konečně perioda. To bude flašek. devil Víkend budou zlobit bouřky, tak uvidíme. Ale zaslechl jsem, že se oslaví spousta narozenin a svátků. Tak všem oslavencům přeji hodně zdraví, pohody a spoustu dalších leteckých let.

Bohužel nemám víc fotografií, tak jen ten spokojený obličej po pětihodinovce.


Křídla seniorů - jinak ,, Dědkovské soustředění"wink

V Hronově probíhá toto setkání již počtvrté. Letos v netradičním termínu. Máme možnost zalétat si s Krajánkem Jirky Leníka, čehož využili v pondělí 16.5. Jarda Tylš, Šéf a Míňa. Macháček začal krotit Vosičku. Počasí se od středy vylepší a tak je možnost létat se vším, co je v hangáru. crying Jen ty Blaníci pořád nic, ale něco se již chystá! http://www.let.cz/files//File/situace_BLANIKY_kveten_2011.pdf 


První půlka května.

Po velikonocích se začátkem května ochladilo tak, že jsme rádi za změnu termínu HOP.                V tradičním termínu od 1.5. bychom možná uletěli i tři disciplíny, ale také bychom prožili několik   nocí s teplotami hodně pod bodem mrazu a 3.5. napadlo tolik sněhu, jako nenapadlo za celý únor.   Ilustrační foto z naší webkamery je toho důkazem.

Od 7.5. do 14.5. se David Mach zůčastnil projektu Podpora pro    juniory v Plzni Letkově, která proběhla pod hlavičkou  plachtařské komise AeČr. S Davidem jel Vladimír Dostál, který Davidovi dělal servis a půjčil mu svého Orlíka. Patří mu velký dík. David se neztratil, ba naopak. S Orlíkem předvedl moc pěkné výkony, završené poligonem 307 km a ukázal, že je naší novou plachtařskou nadějí pro nastávající roky. Tak si to Davide nezkaž a určitě ti držíme palce.

 http://www.gliding.cz/souteze/2011/ppj/ 

 

V Hronově se zatím Miloš Novotný přeškolil na Orlíka, gratuluji. Pomohl mu Vivat, který zasuploval chybějící Blaníky. Knapíčkovi gratulace k ukončení motorového výcviku a jak to tak vypadá, budeme mít brzo nového vlekaře. A klouhali jsme trochu v týdnu, protože víkendům počasí moc nepřeje. V úterý 11.5 Káďa startovala ve tři odpoledne  a uletěla deklarovanou stovečku a středa s BM pouze čtyři letci v dobrém počasí přidali pár bodů do CPS.

                   A další akce:                   

 

KŘÍDLA SENIORŮ 14. – 22. května 2011 našem letišti.

  

 

 


Dubnové plachtařské počasí.

 Soutěž VUT se rozjela.

Hospoda na letišti  otevřena, přijďte na pivo.cheeky

 Začnu tím nejdůležitějším a to je Eliška, která se nejen o nás stará, abychom nestrádali po přeletech. Přijďte pobejt, ať vidíte sami. Otevřeno mimo pondělí a úterý od 15 hodin, o víkendech už dopoledne. Vše ovšem podle počasí. 

 Od 16.4.2011 přišlo to správné plachtařské počasí, které vydrželo až do Velikonoc. Hned v sobotu i od nás uletěl Šéf VUT a k tomu ještě Duo a Jantar, ale bohužel na nesprávné souřadnice. V pondělí jsem letěl na výlet pod rozlehlými duchnama na západ. Nevyužili jsme úterý na přelety, ale David Mach se přeškolil na Šohaje. Středa pauza a pak už mládež na prázdninách předvedla pod řadami jak se létá. Posuďte sami na CPS, co vše se ulétalo. Průměr přes 100 km/hod nebyl problém. A Šéf z Discusem se přidal.

 V pátek kontrola motoru na Božence, vlekal Tůča a večer pivko s Michalem, který v sobotu imatrikuloval 11 kluzáků. Vše se povedlo, jen ta větrná dýza od východu na víkend posunula řadu od Krkonoš na Orličky o pár kilometrů dál na západ a tedy pro nás již na dlouhý aerovlek. Z okolních klubů pod ní létali kamarádi dlouhé a rychlé přelety. Od nás jen pár pokusů. Přesto máme jen za duben polovinu celkových loňských bodů a to jsme ještě pořádně nezačali.

 

           

 Blaníci všem chybí. Kluci a holky, kteří jste se zastavili ve výcviku, prosím vydržte. Vše se snad brzo vyřeší a budete ve výcviku pokračovat. Bohužel, je na tom takto špatně celá republika. Je mě jasný, že je to pro vás těžký. crying

 


Apríl.

Velice rychle uběhla druhá půlka března, kde jsme připravili techniku k létání, mnozí ,,mladí" udělali zkoušky dispečera AFIS a také jsme po zimě zprovoznili Boženku. Proběhli malé imatrikulace na třech kluzácích. Uválcovala se plocha a pomalu se začalo létat. Bohužel 4.4.2011 skončila vyjímka na provoz Blaníků. V neděli 3.4. se uskutečnil na delší dobu poslední provoz Blaníků nejen na našem letišti. Můžeme jen doufat, že ne na dlouho........ Unie, Easo děkujeme. crying A první dubnový víkend začala fungovat naše nová hospodská. Tak na ni buďte hodní, ať nám Eliška dlouho vydrží.

Imatrikulace kluzáků se koná v sobotu 23.4.2011. Pivo s Michalem o den dříve.


Jarní školení 12.3.2011 a opět nádherný víkend.

V sobotu jsme si splnili povinné jarní školení, které letos proběhlo v moderním duchu a nikdo u uvedených prezentací a videí neusnul. Večer jsme někteří poseděli a ráno bohužel již s menší účastí jsme připravili Blaníka a Orlíka na plánované sobotní lítání period. Odpoledne jsme v neděli provětrali Cirruse. Termika už funguje. Na víkend by měla být schopná i Boženka. Briefing 19.3.2011 v 9 hodin! V neděli zkoušky AFIS.


Sobota 5.3.2011

Počasí nadále přeje a tak začínáme něco tvořit. Za týden jarní školení, kde nastavíme ten správný rozjezd sezony. Dnes nás navštívilo pár UL strojů. Fungoval svah a tak jsem na něm přes hodinku polítal. Foto ve fotogalerii.


  

Už se to sluníčko v sobotu 26.2.2011 nedalo vydržet. Tůčo, dík za aerovleky.

  

 

Sezona pomalu začíná a je potřeba chodit na letiště nejen na kafe, ale začít také něco dělat. Na sobotu je naplánováno vyndání bydliků z hangáru, dokud je zamrzlo. Majitelé uložených bydliků účast povinná v 10 hodin. A nezapomeňte, jarní školení již za necelých 14 dní! Ke konci března proběhnou imatrikulace Fialky, takže se může ( musí ) začnout roční prohlídka.

P.S. Koukněte se na rok 2009, kdy se už začátkem dubna létaly dlouhé přelety.


Sobota 12.2.2011.

Ve slunečnou  sobotu se na letišti sešlo spousta lidiček nejen k odpolednímu promítání. Někteří se raději letěli podívat na Krkonoše, že jo Káďo? a vznikly z toho moc pěkné fotografie nejen hor, ale i našeho letiště. Tak snad už ta zima skončí a budeme moci létat, i když se úředník všemožně snaží znepříjemnit život všude a to nejen s Blaníky.

Foto od Kádi: http://cirrus.rajce.idnes.cz/12._unora_2011/ 

Uřednický výmysl: http://www.ucl.cz/download/pdf/CAA_S-SLS-004-0_2011.pdf 


A je to tady, jarní školení!

Jelikož je sezóna 2011 již za rohem, tak si Vás dovoluji pozvat na povinné jarní školení.
To se koná v sobotu 12.3.2011 na LKVP. Začátek je v 9,00 hodin a předpokládané ukončení kolem 17,00 hodiny. Sebou si přineste psací potřeby, řádně dopsané a uzavřené zápisníky, dále pak průkazy pilotní, radiofonní , medical případně jiné doklady týkající se Vaší letecké činnosti. Bude provedena jejich kontrola a bez absolvování této kontroly nesmíte do vzduchu.
Dále je potřeba aby jste přinesli peníze na svá konta, tak aby bylo z čeho strhávat obvyklé platby.
Na letišti bude zajištěno lehké občerstvení ( párky, limo ...).
Potvrďte mi prosím příjem této informace.

Děkuji a těším se na setkání.

Petr

Školení a zkoušky AFIS v neděli 20.3.2011 na LKVP. Upřesnění na jarním školení!!!!


A možná to nevíte.

Určitě to není tajemství, že nás opustili tuším po sedmi letech služby ,,naše" holky kantýnský. Píši naše, protože v novodobé historii vydrželi nejdéle ze všech a všem třem: Jitce, Míle i Míše  chci poděkovat, že tak dlouho vydrželi naše rozmary i schválnosti počasí. Proto si dovoluji připomenout dvěma fotografiemi naše děvčata v situaci, ve které je již nezastihnete. crying

 

Ale nezoufejte. Určitě také není tajenství, že již pro letošní rok máme nového zájemce, akorát to je zatím pro většinu překvapení. Tak se těšte....... ,, Zemřel král, ať žije král!"smiley

      


Konec ledna.

Poslední lednový víkend proběhla letošní první brigáda na dřevo. V Novém Městě využili Duobanjisti slunečného, ale chladného počasí k létání a na přiložené fotografii máme zachycené naše letiště uprostřed zimy. Na březen se chystá pro mladé piloty školení a zkoušky AFIS. Seznam adeptů bude včas zveřejněn. Již brzy určíme termín jarního školení. V březnu nás čeká roční prohlídka na Fialce a její imatrikulace, ať to dopadne s Blaníky jakkoliv. Božence se generálkuje vrtule a tak nezbývá doufat, že do jara budeme mít schopnou jak vlečnou, tak i Blaníky.

V dokumentech ke stažení přidán manuál k LX 20 v češtině: lx20czver52.doc. Máme nové přírustky, tak ať se máte z čeho učit.

Zavedl jsem novou sekci ,,Klubová sekce" heslo je pro zatím jméno našeho navijáku Herkules 2. Uvidím, zda se tato sekce ujme. Dají se zde publikovat dokumenty a data, které nemusí vidět veřejnost. Tak schválně, kdo se tam první dostane a napíše mě na mejl co za dokument tam je, má u mě lahvinku Rumu Božkov. wink

Ráno 27.1.  někdo uradl letiště. Pohled z webkamery.


 

Leden 2011.

Leden je na létání špatný měsíc. Ten letošní začal velkým sněhem, který ovšem oblevou rostál. Toho v druhé dekádě využily okolní letiště k provětrání svých letadel na zamrzlé ploše. U nás sníh na chvíli také rostál a Boženka již vykukovala skrz vrata na sluníčko a hlavně, zda ji nevezou vrtuli, aby se mohla provětrat. V J.G. se trochu létala vlna a hlavně všichni plachtaři sledovali osud Dua DD a kluků pod taktovkou Miloše Pajra při Misi vlna Jižní Amerika, kde kluci létali rekordní lety, které jsou k vidění na CPS. Doporučuji shlédnout foto: http://milos1p.rajce.idnes.cz/

 

A jelikož jsou zatím pořád večery dlouhé, postupně se snažím publikovat nějaké ty fotky, videa a články z historie. Jeden mě zaslal i šéf. Jako každý rok nabízím vaše větší zapojení na tomto webu. Není problém publikovat cokoliv v mezích slušnosti. Stačí mě to jen zaslat.

 Šéfovy hříchy mládí - 1997    Rekordní let na rogale.pdf

 


 

Dakota 2011.

Tradiční zimní soustředění proběhlo letos 7.-9.2011 na chalupě Dakota nad Pecí pod Sněžkou. Již v pátek v podvečer se výprava v deštivém počasí přesunula přes sjezdovku Javor na chalupu. Sněhu bylo dost a tak i přes nepřízeň počasí si děti užili. A dospělí si užívali i večer. Neděle ráno již počasí přálo a na nebi se ukázaly i lenťáky. Publikovatelné foto v galerii. Dík Kopytovi za zajištění a na podzim znovu!

 

 


 

     

Motto PF 2011 - mládí vpřed!

 


  Přeji všem do Nového roku, aby byl lepší než letošní a ať se všem splní všechna přání. A hlavně buďte zdraví!