‚‚U Klokanů 2" 2023/24.


10.1.2024 - Doma, mise skončena. yes


8.1.2024 Sydney

Večerní loučení a ráno domů.....

Návštěva leteckého muzea.

Prekvapko v muzeu (Zdenda pribeh tohodle konkretniho kusu zna, ale ze ho objevime tady netusil nikdo) 

Krásná příroda.


5.-7.1.2024 loučení.....

Nejprve po provozu proběhl: Cesky vecer na rozlouceni. Hovezi gulas, bramboraky a taky poctivy chlebicky !!!!😄. Ráno se zapřaženým tranďákem přesun na letiště do Kingaroy, což je cirka 900 km. Zde pobyt u kamarádů a zítra ráno začíná letecký přesun do Sydney a následně domů. Pokud vše vyjde a v což pevně doufáme a přejeme, bude jim zima v Čechách ve středu.

Šťastnou cestu domů kiss


4.1.2024 - plno práce s provozem....


3.1.2023 - bohužel, už se našim klokanům pobyt krátí......

Na dlouhé přelety není počasí a novíc musí děvčata pomáhat s provozem. Třeba přezkoušet Japonce na Twinu a pustit je na Discuse. Přijíždějí další plachtaři uletět si své vysněné přelety. I z Čech se dostavili. Tak pac a pusu. kiss


2.1.2024

Ještěrka.mp4


1.1.2024 Krásný nový rok.


31.12.2023 - Silvestr za kniplem.

Krásného silvestra, možná mohl být i na stripu (poli). winkDěvčata se vydala na dlouhé tratě. Barče chyběl jeden stoupák, ale motor ji dostal domů. Káďa sedla s Discusem 50 km od Narromine na stripu. 

Všem u Klokanů a všem kdo je sledují přeji krásného Silvestra a pohodový Nový rok 2024 ve zdraví. 

Strip.


30.12.2023

Fouká, lety na CPS.


29.12.2023

AHOOJ.mp4

Se Zdendou jsme byli v místním muzeu. Paní u pokladny nám říkala, že máme asi rekord co se délky návštěvy týče. Asi dvě hodiny. A to si Zdenda vlastně moc anglicky nepočte 😂 


28.12.2023 - 537 km FAI s Twinem

FIT CENTRUM.mp4

Káďa: Na tom cca 150 km od domova cestou domu, probíhala docela slušná záchrana o holý život.. jelikož Twin nemá vozejk… a my uprostřed místních kopečků měli asi 500 AGL a situace nic moc…

Zdenda: Děkuji!!! Jako tak po 350 km už sem tam vypomáhal, muselo se dneska hodně moc kroužit a je to opravdu fyzycky náročné… to se prostě neřídí dvouma prstíkama…

Velká dřina s betonovou labutí. Dokluz o půl sedné večer. 


27.12.2023 - kumuly už ráno v 9.

Barča:  Dnes se povedla konečně deklarovaná 750ka 💪 Byl to pěkný výlet na cca 370. km od letiště přes největší les v Austrálii (jen přes jeho jižní cíp), do australské pouště. Ještě, že mi Suchoš nahlásil na rádiu, kde ta poušť začíná, protože bylo všude zeleno! S Beryl jsem se po letu bavila, říkala, že léto je letos opravdu vlhké a není to takové, co to normálně bývá (takže takový standard, když jsme v Austrálii, buď je to sucho nebo moc vody 😁). Nad pouští říkal Suchoš, že zažil dostupy přes 4km, takže my měli dneska pro jistotu něco málo přes 1500m QNH (jednou jsem se tam zapotila v 500m, a přemýšlela o smyslu života, vesmíru a vůbec), až před otočkou tam bylo lokálně skoro 2000m. Cestou zpět jsme často nedokázali nalézat pořádný stoupáky, až 80km od Narromine se najednou lusknutím prsty počasí změnilo a dostupy zvýšily na skoro 2500m. Koncovka byla tedy velice příjemná, trochu mě i napadla myšlenka, že se opravdu dalo deklarovat na 1000 s odřenýma ušima, ale po boji každý generál a předpověď základen kolem 1500-2000 nás v ranní myšlence delší deklarace trochu zabrzdila. Vypadala to jako 750ka zadarmo, ale byla to dost dřina, krásný výlet do “země nikoho”, jsem šťastná jako blecha, a dost bolavá (hlavně otlačená - Ventus 3 je nově můj vysněný stroj, nicméně s pořádnými výřezy na nohy v palubce 😁). Zítra očekáváme ne úplně vysokou čistou (na české poměry stále vysoká čistá), kumuly na jihu, tak ráno uvidíme, co se bude dít.

Káďa s Barčou se potkali.

Interval celý den, tak se necháme překvapit. Zdenda po ránu údržba. Oprava Discuse se povedla a Káďa provedla zálet letem 300 km FAI. Barča start brzo a uletěla 750 km podle deklarace kiss. Velká gratulace. Sledujte CPSku.


26.12.2023 - plachtíme, lety na CPS.

Káďa: Zajímavý den na okraji výrazné níže. Barča vypálila brzy na 750, se Zdendou jsme pomáhali se startama. Pak jsme museli dohonit Arnieho, aby dodělal papíry k roční prohlídce na twinu, tak jsme se dostali do vzduchu až po druhé hodině. Bylo to zajimavé, nahoře silný vítr, zajimavě se to slejvalo, ale moc jsme si to užili a Twina trošku protáhli. Výšky slušné !! Skoro 3000m. Letěli jsme 80 km na jih 100 km na sever. Dokluz ze 100km bez zatočení. Jsem zapoměla, jaká to je posilovna… 😂  i Zdenda při jednom stoupáku zezadu naříkal, jaká to je dřina. Každopádně, Barča má 750 km. Ne dle deklarace. 


25.12.2023 - mega vítr.

Dneska vánoční večeře od Beryl a její rodiny. ❤️ 


24.12.2023 - krásné Vánoce.

Přejeme z Čech ke Klokanům. kiss A naši Klokani přejí Krásné Vánoce nám heart.

Vánoční příběh našich Klokanů. Dopolední příprava Vánoční večeře pro 11 lidí. Bramborový salát, kuřecí řízky a česká vánočka měly úspěch. V Austrálii je hlavní vánoční den až 25.12., kdy bude večeře podle místních zvyků. Odpolední hraní ve vzduchu nazvané uleť si svoji vánoční hvězdu. A po večeři přání do Čech, kde nám teprve vše začíná. Tak Krásné vánoce všem.


23.12.2023 - bouřky.

V průběhu dnešního dne doplním včerejšek, kde se dělo u klokanů spousta zajímavých událostí. A  jak už tak na tom Světě chodí, za chvíli bude v Austrálii Štědrý den. Děkuji všem, kteří sledují a fandí. Moc nám děvčata doma chybíte. O sluníčku nemluvě. Buďte na sebe opatrný.

Pokusíme se být Happy, jak říká Jan Sahara Hendl na Rádiu beat, ale bude to těžké........broken heart


22.12.2023

A v podvečer? : Šli jsme s pivem zasednou k večeři a volá Suchoš, že bude sedět na desátem 🙈. S plnyma břuchama a pivem v chlaďáku jedeme ma desátý.

Káďa: Dneska takové dejavu. Stejný stroj, stejná trasa, jen po čtyřech letech. Ale za nesrovnatelně lepšího počasí než kdysi. Peter potřboval dostat jeho stroj LGT do Bathurstu a bylo potřeba dovéz člověka z Bathurst Soaring clubu do Narromine pro TNE, se kterým jsem vlekala na WGC. Tak jsem před briefingem vypálila a po získání trošku náskoku za mnou startoval Arnie se Zdendou v C180. V Bathurstu rychlý pokec s Peterem, přivezla jsem mu Plzeň. Poté jsme skočili kousek za město do Bathurst Soaring clubu, mají tam vlastní malé letišťátko. Tam jsme dali kafe, nabrali pilota pro TNE a ve čtyřech letěli zpět do Narromine…. Pěkný výlet. Více u fotek. 

Blíž ke kopečkám, se horší teren pro nouzové přistání…. 🙈 Bathurst 

Výplod šílence. Za čtyři roky se tu nic nezměnilo. 

Delfín tu stojí pořád. V hangáru mají dva letuschopné a taky dva albatrosy. 

Bathurst Soaring club. Letiště Pipers Field 

Zpátky jsme nechali starší sedět vpředu. Vzadu místa jak v limuzíně. Podrovnání v C180 ze zadních sedaček vypadá fakt moc zajimavě 😂 Pěkné panorama. Krajina skoro jak v česku. Skoro… jo a maj tam líný pavouky ! Mouchy stokrát otravnější než v Narromine. Místní dvousedadlový Poník VH-PPC.

A je to tady, sluníčko se dole ma jihu odrazilo a pomalu se vrací k nám. V Austrálii léto v plném proudu a Barča v plném tréninku na splnění vysněného cíle. Držíme palce. Lety naleznete na CPS.

Barča: Ráno byly na sever a severozápad stratokumuly, který nevěstily nic dobrého… Původní plán na 750km jsem tedy rychle smázla a čekala, co udělá počasí. Suchoš letěl před dvanáctou, kdy byly kolem letiště první chmurky, a jelikož nejsem tak dobrá jako on, říkala jsem si, že odstartuju kolem jedné. Nechala jsem odstartovat většinu “zákazníků” před sebou (až na dva, kteří se původně tvářili, že nepoletí) a vyrazila do vzduchu. Už na prvním rameni mi něco říkalo, že jsem tu deklaraci hodně podcenila… ale užila jsem si to báječně. Jak jsem už psala, nazývám to tréninkem na rychlost, ať se necítím tak blbě, a budu doufat, že to počasí na 750ku přijde.


21.12.2023 - pravá Austrálie.

Z uplakaných Čech tichá závist. Ale zítra ráno už se to zlomí. Teda ne déšť, ale nastane slunovrat. heart

Káďa: Pokračujeme! Barča dneska krásný výkon na osmnácti metrech. Včera dorazil Zdenda, tak se dneska aklimatizoval, že jsme dělali údržbu na Twinu a snažili se nekoukat mov na nebe. Nádherná barevná austrálie ! A jako bonus příjemné teploty (30stupňů)


20.12.2023 - rozšíření Klokaního teamu.

Unavený Zdenda dorazil na letiště v Narromine. Šťastné to shledání s Káďou. Hned byl zaměstnán na letadkech surprise V Austrálii zůstal ještě plachtit Tomáš S. Dnes z letiště odvezen kontejner s repre letadly na dlouhou cestu domů.

Foto z balení kontejneru.


19.12.2023 a konečně odpočinek bez létání.

Letí jen Zdenda, za chvilku je v Sydney. Bohužel v podvečer přišly silné bouřky a jak vidno na obrázku dle, musel Zdendův let vyčkávat. Vše dobře dopadlo. V Narromine prý boží dopuštění. Všechna letadla však byly v hangáru, nic se nestalo.


18.12.2023

Káďa pozemní personál, Barča odpolední přeškolovací let. Zdenda na cestě k nim. Počasí se bude měnit. Přejde fronta a ochladí se na 25°C. Pavouci kam se podíváš a hadi prý i pod lavičkou po ránu. Tak ať se daří.

Samička Černá vdova.

Snovačka jedovatá (Latrodectus mactans), případně též snovačka kalichová,[1] ale široce známá pod názvem černá vdova, je vysoce jedovatý pavouk z čeledi snovačkovitých a kosmopolitního rodu Latrodectus, původem ze Severní a Střední Ameriky. V důsledku lodní a jiné dopravy se však coby „černý pasažér“ rozšířila téměř na všechny kontinenty (s výjimkou Antarktidy), kde žije v mírných až tropických pásmech a vyskytuje se v mnoha rozličných druzích, často s velmi odlišným zbarvením. Dospělou, mnohem větší i jedovatější samici lze snadno rozpoznat podle výrazného, kulatého a černého zadečku s výstražným červenooranžovým flíčkem ve tvaru přesýpacích hodin na spodní straně zadečku. Samice mají tělo dlouhé 8–15 milimetrů, samci většinou pouze 3–6 mm.

Snovačka jedovatá je aktivní převážně v noci. Na teplých a suchých, bezpečných místech si spřádá  trojrozměrnou síť o průměru 300–400 mm a se silně lepkavým středem. Jsou-li podmínky méně příznivé, vyhledávat může i antropogenní prostředí a žít tak v blízkosti lidských obydlí nebo uvnitř domů. Živí se hmyzempavouky a drobnými obratlovci. Pokud se oběť chytí do sítě, nejprve svou kořist obalí pavučinou, čímž ji zcela znehybní, a usmrcuje ji tak, že se do ní zakousne (či několikrát zakusuje) dvěma chelicery, skrze které pak do oběti vpravuje velmi silný jed, který ji zabije a zároveň natráví. Samci snovaček a mláďata často setrvávají na pavučině samic a živí se zbytky její potravy.

Období rozmnožování nastává na jaře nebo v létě. Ke kopulaci dochází, když samec zasune své pedipalpy do spermatických otvorů samice. Spermie zde mohou být uloženy a použity i o dva roky později k oplodnění několika snůšek, přičemž každá snůška obsahuje více než 200 vajíček. Samice je ukládá do takzvaného kokonu, kulatého, průhledného až bílého obalu vytvořeného z jemných pavoučích vláken. Během období páření o mnoho větší samice občas požírá svého partnera, tudíž tzv. „ovdoví“ – odtud široce známé alternativum černá vdova.

 

Snovačka jedovatá je jedním z mála druhů pavouků, který představuje hrozbu pro člověka. Její jed, který je převážně neurotoxický, účinkuje na nervový systém a způsobuje silné bolesti, svalové křeče a ztěžuje dýchání. Disponuje však, na rozdíl třeba od jedovatých hadů, pouze velmi malou kapacitou jedu, k smrtelné otravě u dospělých a zdravých osob dochází tedy jen velmi vzácně. Syndrom systematické intoxikace po kousnutí černou vdovou se nazývá latrodektismus; začíná bolestí kolem místa kousnutí, která postupně nabírá na intenzitě, rozšiřuje se a může přetrvávat déle než 24 hodin. Dalšími projevy intoxikace jsou pocení, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy či tzv. agitovanost[p. 1] (což může značit silnou otravu). Lékařská pomoc (monitorování či preventivní/podpůrná léčba) by proto měla přijít, pro jistotu, co nejdříve. V případě životu nebezpečné intoxikace se podává protijed.


17.12.2023- láska po jednom startu heart

Aneb jak se jedním letem s Ventusem 3 stane Schleicher pilot Schempp-Hirth pilotem…. 

 


16.12.2023 - vyhlášení výsledků MS.

A odpoledne už s Duodiscusem.

Duo 1.mp4            Duo 2.mp4

V sobotu dpoledne proběhlo vyhlášení výsledků MS. Naši medaile nepřivezou, ale vidět byli. Poslední komentáře ze včerejška najdete dole, výsledky na soaringspotu a spoustu fotek na facebooku. Naše děvčata si vydechnou a zařadí do klubového provozu v Narromine. A po neděli přiletí i Zdenda. Tak jaké že máme cíle? Že by termoska nadělil i nějaký ten litr k novému roku? Přeji jim to. 

Český team balí a pomalu se loučí. Děkujeme za krásné reporty a virtuální zážitky pro nás, kteří jsou zalezlí v ty naší tmě doma. Šťastnou cestu domů.

Honza P. včera: Takze dnesni den se ocekaval slabsi zacatek a slabsi konec a bylo to tak. Mezitim docela pekna skorokyslikova lat. Nebylo tezke se nekde zadrhnout, coz se bohuzel prihodilo Kajovi, Milovi a Racikovi. Omlouvam se vsem, komu Uys Jonker zdrazi letadla, dnes jsem za nim a Rihcardem Brigliadorim letel pulku tasku a pak za nimi vzal stoupak, ktery mi pomohl doletet lepe a Uys spadl ze 4. na 6. misto. Tomas zachranil cest vypravy a obsadil ve velke konkurenci krasne 5. misto. Gratulace! I Louza nakonec dosahl na prvni desitku. Jinak jsme samozrejme skoncili za vasimi i nasimi ocekavanimi, nebudeme si lhat. Ja bych ale chtel podekovat tymu za skvelou naladu, kterou jsme vytvorili a udrzeli si i navzdory horsim vysledkum, za podporu pri tymkapitanovani, protoze jsme opravdu fungovali skrome a efektivně a celkem nastesti nebylo moc k reseni, samozrejme klukum pomocnikum, kteri ve dvou obsatrali neskutecnym zpusobem na mozna nejvetsim plachtarskem letisti s nejprisnejsimi pozemnimi postupy, vsech sedm zavodniku a samozrejme vam vsem za podporu a pozornost! Mrazik mel samozrejme pravdu, vecirek za moc nestoji, aspon dezerty byly vyborne. Jinak je to jak byt na oslave velmi vzdalenych pribuznych. Uz se u nas byli ptat Poalaci i Francouzi jak to udelame s after party...proc se ptaji zrovna nas opravdu netusim🤷‍♂️ Jo a kdybyste nevedeli, tak Sebastian pry musel vyhrát, protoze putovni poháru nechal doma, asi aby usetril kila v zavazadle, nejak tak to myslim rikal, ale polstina neni moje silna stranka...tak zejtra vam blejsknem viteze a pujdeme balit. Doufam, ze jeste nekde najdu tu cepici, ve ktere jsem pred mesicem prijel na letiste😃

Tomáš S.: My jsme s Honzou propálili první odlet v půl třetí a vrátili se asi ze sedmého kilometrů, nemohli se zvednout znovu do pásky a nakonec odlétli na druhý pokus jako skoro poslední, s námi už letěli jen veteráni Vietnamské války s Discusama. Nakonec jsme je na druhém rameni ubrousili, abychom se zařadili do jiné prémiové skupiny Magyarország. Hunove to ale otočili do poslední arey dříve a pak jsme pokračovali sami.......

Trošku jsme uhýbali o 70 stupňů z kurzu, abychom našli nějaký zved na dokluz, což se stejně nepovedlo. Nakonec jsme to dokázali a všichni jsme doklouzli domu 😜

 


15.12.2023 - poslední letový den MS. Tratě AAT.

Jde se do finále. Ráno v 8 hodin našeho času dokluzy všech tříd. Vlekaři mají hotovo. Barču ještě čeká hodnocení a pak už jen závěr, tedy vyhlášení. To až zítra.

Pavel Loužecký, zatím vítěz dvou disciplín v kategorii standard. Vášnivý rybář si v Austrálii chytnul zlatého kapra. Gratulujeme a dnes držíme palce.

 


14.12.2023 - bouřka a Louža yes.

Honza: Tak zatim mezihodnoceni - task C se povedl tak, ze jsme my i standici meli na prvni rameni prehanku, prileteli jsme k ni asi 10km za Milou s Louzou a tesili se na petimetr na jeji hrane, ktery kluci hlasili, ale byli jsme po skole, nevzalo nas to, takze jsme museli klouzat do 300m do pocasi za tou prehankou a nevzalo nas to. Prehanka vycistila docela rozsahlou oblast, takze to byl trochu stresik i na tem moturek, jestli clovek doleti nekam do pocasi driv nez mu dojde nafta. Zistali tam mj. i Polaci s discusema, takze ve standardech bude treseni s hruskou. Ostatni nasi leti, tak drzime palce. Misty paradni lat, misty nervydrasajici dlouhe preskoky

Honza: Tak vysledky asi vidite, Louza nasel ztracenou formu, Tomas taky ukazal 4. místem, zac je toho loket. Kdo dneska rozdychal tu prehanku na prvnim ťrameni, tak se pekne svezl. Bohuzel Racik zaklopytal a domu to nedonesl, sedi asi 10km od domecku, uz jsme s Kubou skoro u nej. Zitra naposled.

Vyhlášení včerejší disciplíny.

A naše děvčata? stále v akci. kiss


13.12.2023 - bedna u standardů Ano, bude rozhovor?

Dnes bylo přídáno hodně fotek na facebook. Vzorek vidíte. Závod jde pomalu do finále. Zítra, pro ně již dnes má opět foukat. Po té trofě se ochladilo na příjemné teploty. Sledujte, fanděte a myslete na ně.

Honza:  Ahojte, tak dnesni den se odreportoval tak nejak sam. Dnes uz nas netrapil kour, ale nejvetsi otazkou bylo, kdy prijde od západu trofa a jestli bude hodna, nebo zla. Standici to konecne vsem natreli, to vite. Evidentne kaproterapie slavila svuj uspech, tedy v tom desti se ale Louzovi k receno nechtelo a pri tom by prave brali, ne? Kluci z klubovky taky tlacili a pekne spolupracovali, ale bohuzel jim to uplne nevyslo s casem. Nam se s Kajou taky letelo celkem dobre, dokonce jsme uz po prvni otocce doleteli i Polaky, ale pak nam plachli, rameno po vetru zvladli trochu lip a na poslednim rameni proti vetru s trofou za rohem nemuseli tolik uhybat a vzali silna stoupani. My jsme meli bud jit o chvilku driv, nebo je dorazit poradne. Ted si uzivame ochlazeni, ktere prislo s destem a poustime si motivacni videa - Lajnu😉


12.12.2023 - předpoklady prvních vzletů ve 13:30 austr. času.

Disciplína zrušena.

Káďa:  Ahojky. Jen krátce. Včera vyhlášen odpočinkový den hlavně kvůli teplotám. Večer proběhl mezinárodní večírek, oblíbená tradiční událost. Každá země nabízí na ochutnání své dobrůtky. Tak jsme si pošmákli a ochutnali si dobrůtek, dobrého pití a do pozdních hodin bylo zas veselo 🙈Dneska se měla letět, ale bohužel sem foukalo od požárů a byla velmi špatná dohlednost a disciplíny se tak zrušily…. Už nám zbývají jen tři dny. Tak snad všechny klapnout!!!

Kouř z požárů dnes nedovolil letět. Tak alespoň malá osvěta k penalizacím u nedosažené arei v předešlé disciplíně.           Dnes 1.mp4            Dnes 2.mp4

Honza:  Zajimavy poznatek z dnesniho teamu cap briefingu ohledne minuti te arei v minule disciplina. Protoze podle Annexu A se maji vysledky pocitat podle FAI koule, ale devitilitry pocitaji a naviguji podle wgs84. Ukazali nam graf podle ktereho se odchylka rapidne zvetsuje cim vetsi je polomer pozorovaci oblasti. Pri arei s polomerem 50km je to asi 130m viz obrazek.


11.12.2023 - neletový den.

Mezinárodní večerek.

 


10.12.2023 - Tratě AAT. 

Svodka: Velké vedro, prach a požáry. Dnes disciplína pro nás vcelku úspěšná. Zítra se neletí. Alespoň všichni naberou síly. Držíme palce do druhého týdne závodu. Děkuji za podrobné info. polibek

Holky v akci.mp4

Barča: Dobré popoledne domů! A Dneska nám už foukalo o něco méně, takže to vlekaři nemuseli mít tak dobrodružné a už se potili jen z vedra 🙏 To máme totiž překvapivě stále dál a pro jeho velký úspěch prodlužují předpověď “heat wave” na stále déle a déle, takže si myslím, že heat wave tu je a bude už navždy 😁 Dneska sice “vypli” totální zákaz otevřeného ohně (alias total fire ban), nicméně objevily se tu v okolí stovek kilometrů menší požáry (stále okolí, v Austrálii se doba cesty kolikrát přepočítává na dny nikoliv hodiny), takže si závodníci užili velice krásné dohlednosti, jak tu už opět cestuje kouř. Naštěstí zatím není ve vzduchu tolik cítit, zato máme plné plíce prachu. Teda zejména já, jelikož nám začali odpadávat zapínači lan, tak jsem se od včera nanominovala do řady pomocníků na gridu. S monitorováním řádných startů a hlášením pásek na whatsappu (radio dělá naštěstí druhy scorer) to jde i nejde dohromady, ale aspoň jsem ve svém živlu stopadesátiprocentního nasazení - zbylých 50% nasazení si nechávám na odpočinek, pravidelně si po startech dáváme se ségrou povinný power nap v našem klimatizovaném karavanu 😄 Brian Spreckley, steward, mi dneska říkal, že jsem labužník, když běhám sprinty v sauně a jestli jsem opravdu plachtařka, když vykonávám pohyby prudčí, než je hangárový krok. Ségra má i video, jak běžím, a musím říct, že při běhu už sice jako nemotorné mládě žirafy nevypadám, nicméně nešikovná jsem furt stejně, protože před starty jsem si ukopla palec na noze. Zítra si ale všichni odpočineme, opět to bude “rest day” neoficiálně vyhlášený jako “den bez disciplíny”. Tak aspoň můžeme krásně odpočívat v klimatizaci, nabírat síly na zítřejší mezinárodní večírek, a ráno se pořádně vyspat. Únava z vedra dohání všechny a tak dneska ve standardní třídě pár pilotů správně “neťuklo” areu…  Scoring pro dnes hotový, vlekaři pro dnes taky hotový, koukáme se segrou na dokument o závodech v Omaramě, který se konal někdy v době bronzové, když koukáme na ty kalkulačky, co tam mají v letadlech a půjdeme spát 🙂 Zítra zase bez budíku! Sice jsou Káďa a Míša smutný, že nebudou lítat, ale určitě si to vynahradí další dny, a já aspoň s Beryl zítra dořeším validaci instruktorských papírů na GFA, ať tady můžu něco odpracovat po závodech i ve vzduchu, když to nebude zrovna na nějaký dlouhý pravítka. Howgh!

Honza: Tak nakonec dnesni vavrin sebral Tomovi James Nugent, ale i tak paradni vykon v dnesni tricky discipline. Prvni pulka mraky a lat, druha v ciste s vyrazne nizsimi dostupy...predpoved opet nevysla tak uplne...jo a vitr porad silny. Zitra nam vyhlasili volny den, i kdyz tri stovku bychom asi dali. Duvodem jsou vedra. Podezirame je, ze nechteji, aby to Tomas Jamesovi oplatil. Nakonec i pozde doletivsi standici podali pekny vykon, jen Milu zradil devitilitr, ktery mu oznamil vstup do arei, kdyz v ni ve skutecnosti nebyl a nebyl rozhodne jediny. Asi nejaky bug zpusobeny dopoctem stopy. Tak je s tim treba pocitat a dat mu trochu fora. Kaja taky pekne zaletel, bohuzel jsme se rozdelili uz na prvni rameni. Kaju stahl balik letici po kurzu a ja se vydal vic jihem (pro)nasledovany klubovkama, protoze krome odletovych bodu dnes mely vsechny tridy stejnou trat. Byla to lepsi varianta, a to i pres to, ze se mi bohuzel nedarilo trefovat jadra silnych stoupaku. S tim si Tomas dolazal poradit, takze jsem mu to vlastne jen rozbehl a uklidil se stranou😉, protoze jsem se pak k nemu rozhodl nevratit pred druhou kritickou areou. Pripadal jsem si jak v atletice, jak ti vodici, co drzi tempo par kol a pak odpadnou, resp. Pak me na chvilku vystridal Kaja😃 Jinak tem pozornejsim z vas jiste neuniklo, ze neletel Thies Bruin, Nizozemec z klubovky, ktery byl prubezne na bedne, ale bohuzel mu pri tazeni vetrone na grid praskla oje a znicil si smerovku a klapku na asw20. Kluzak se nepodarilo opravit, vcera mu bylo reditelem dovoleno letet s cirrusem, ktereho se v jeho prospech vzdala Diana Schuit, ale dnes soutez vzdal. Dnes byl na priletech na plose a po pristani s nami prohodil par slov. Bere to statecne, klobouk dolu, sympatak a vyborny pilot, potkavame ho od Francie kazdy rok a lita mu to skvele. Zitra vecer bude mezinarodni vecirek, tak nas ceka technikogicky brainstorming na tema chlazeni lahvoveho piva.

Honza: Tak rychly info, nez pujdeme uklizet era. Vsichni doma, ja nahodil, ale stejne mi na 66.km doslo palivo, tak jsem musel domu jeste makat, Peta task skrejcovala. Tomas vypada, ze zaletel velmi dobre, meli jsme vsichni stejnou trat, tak mu mohl na par stoupaku udelat vodice, nez me prebrousil a pokracoval v krasojizde. Karel taky velmi pekne. Standici pristali teprve pred chvili, tj mezi ctvrt a pul

Vyhlášení včerejší disciplíny. Tomáš byl v klubovce čtvrtý. V dnešní disciplíně  to vypadá nadějně na dílčí úspechy jednotlivců. Sledujte výsledky.


9.12.2023 - větrno na starty.

Káďa: Dneska to teda byla mrda… 😂 zahájila jsem tím, že mi vypadl u briefing hangáru klíč od karavanu. Hledání, včetně prohrbávání popelnice bylo celkem náročný a deprimující. Do toho horko jako kráva 😂, naštěstí před propuknutí startů byly na světě (ne, popelnice je fakt nesežrala). Dneska fakt funělo a při vzletech to byl občas masakr, silné nárazy…i z boku… 😂 takže to byla ve vlečné hodina neskutečného kormidlování, od prvního pojíždění do úplného zastavení. U benzinky jsme byli štěstím bez sebe, že jsme se všichni zase potkali celí. Jo a už vím, jak to vypadá, když se vám pod zadkem splaší poník (při přidání plynu k přejetí před grid přišel náraz větru do zad a vzepjal se mi na přední) uf uf, ale dobrý. Jen trošku infarkt. I přes silný vítr se udělalo bombastický póčo, průměrky na racingu 150 km/h u vodníků. No a večer přiletěl Santa ! Musím říct, že si fakt polepšil. Před čtyřmi lety doletěl s Cessnou 150. Dneska to byla Cessna 185 (300 koní) a měla háček!!!! 😄 pak véča (kus krávy z grilu) pivo a spát….

Honza: Skysight stale lze, ale uz jenom trochu. Kajovi jde radio, ale obcas je v nejakem naseptavacim modu. Klubovky vystrkuji ruzky. Peta objevitelka. Staci?🙂 Dnes rano jsem si pri pohledu na skysight rikal, ze se na ten severozapad pekne svezem. Pak jsem cumel jak puk, kdyz nas poslali na jih a po druhe, kdyz jsme tam leteli a byla tam paradni lat. Predtim nas ale organizatori zahrali na nervy, kdyz nas chystali na to, ze tam kam letime nikde nikdo neni a pokud tam pristaneme, nemame nikam chodit, protoze stejne v sirokem okoli nic nebude a akorat budeme plytvat silami a vodou. Pokud by nefungovalo zadne spojeni, mame volat na nouzove freq volani zachyti a predaji dopravni letadla. Nektere otocne body v databazi maji v nazvu pismena HS (neco jako home stand, nebo home station, ci co)-proste farmy, ktere aspon na satelitnich snimcich vypadaly pouzitelne, tak by se tam snad o cloveka postarali. S vedomim, ze na jihu ma brutalne foukat se clovek hned tesil vic😜 Ovsem nakonec to bylo bezproblemove paradni svezeni a mnohem vic prace mely klubovky na severu, kde se predpoved tvarila pohodoveji. Standici si dali za cil doletet, protoze zasoby plzenskych lahvacu opatrene na mezinardni vecirek se tenci, kdyz meni majitele ve prospech australskeho team kapitana, ktery nam pujcuje vozik na LS8. Cil splnili, ovsem doplatili na brzky odchod. Kluci v klubce zaleteli hezky a ukazali formu, i kdyz Tomas mel policeno na vetsi zarez, po letu nebyl spojojen se zaverem, nejake km/h tam nechal. Peta dnes v poli, vyzkousela, jak to funguje s tim HS u otocek a nasla opustenou farmu. Spolecnost ji delaly jen dve mrtve kravy. I to je Australie. Vse ale OK, teda krome tech krav. Ja dnes nechal Kaju na pospas davu na prvni otocce, kde jsem trochu zazmatkoval a pak tlacil pro poradnej sprajc proti vetru tak dlouho, az z toho byl celkem nesmyslny buzar. Zacinam si rikat, ze asi nejsem australskej typ🤷‍♂️😃 zkratka najit ten ctyrmetr pod dvou kilometrovymi mraky ve vetru kolem 40km/h kdyz zakladny jsou 2000-2500m nad vama a balik vam uleti neni zadna legrace. Navic sice dostupy moc hezky, stoupaky silny, ale je to vzdycky lehce nabyl, lehce pozbyl. Fakt neni problem klouzat i po vetru 25. A to ty preskoky jsou obcas dlouhy. Ale dneska fakt pekny, tohle byl ten den (doufam, ze jeden z vice), na ktery bude clovek vzpominat u piva. Treba Kaja, ktery na dokluz dotocil 147km domu do 4500m nad morem ve ctyrmetru na cely stoupak👍

Naše ráno v 7 hodin sleduji dokluzy. Pevné tratě, zřejmě po mracích, jen klubovka jich má méně. Starty ve větrném počasí prý adrenalín. Počkáme si na hodnocení od Honzy, jak to vypadalo ve vzduchu. Protože ve výsledcích se objevují rychlosti kolem 140 km/hod.

Jo, a koukejte prosím, kam šlapete, viz video.   Had na procházce.mp4


8.12.2023 - Poletí se.

Vlečné 1.mp4                Vlečné 2.mp4             Vlečné 3.mp4

Káďa: Tak závod jede. Barča ráno maká u tratí, máme v 10 briefing, já pak ještě briefing vlekařů, potom vytáhnout a připravit vlečné. Mezi 11-12 starty, odbude se to za hodinu a nějaký drobný. Barča běhá mezi letadly při startech a užívá si tak prachu, kterým zahltíme celý grid po přidání plného výkonu. Pak hrozná fronta na benzín, uklidit vlečné, jídlo a zavřít se do klimatizované místnosti. Barče začíná práce s přistávajícíma závodníkama. V 18.30 večeře a pivo a čupky (křupky) Večer padáme na hubu. 😂 změna byla včera, kdy byl večer předtím vyhlášen rest day, tak jsme s polákama vypili všechno co teklo a přes den jsme se snažily neukazovat sluníčku, protože to bylo au. Aspoň u mě…. Chci napsat pár slov speciálně o vlekání tady, ale zatím jsem nechytla tu správnout nit. 🤦🏼‍♀️😂

Honza: Ahojte, tak dnes pomerne komplikovany den. Skysight se mylil, to je potreba rict predevsim. Nicmene s tim jsme pocitali, protoze skysight vubec nemaloval vysokou oblacnost odborne zvanou kekel, ktera dopoledne stinila vsechno kolem a odpoledne jen vybrane useky trati. Tak z toho nakonec byla takova normalni ceska vetrna cista kde jsme s trochou stesti tocili dvoumetry, co jen vyjimecne zespodu olizly trojku. Ale bohuzel oproti souperum jsme museli vzit zavdek i metrem, kdyz jsme zvolili spatnou cestu pres zastinenou oblast. Nas v 15m to stalo "jen" par km/h na rychlosti, ale s pocasim jsme se dnes prali vsichni a bohuzel jsme zaznamenali 3 outlandingy. Racik otestoval asfalt na letisti ve Warrenu, cimz zajistil vlekarsky kseft Michalovi Hruzovi. Tomas tam taky potrenoval trpelivost a zachranil se z male vysky, Peta priletela pred casem. Louza vzal Milu na vylet do pole mezi Warrenem a Trangie. Nastesti Milesovi, australskemu team cap s nami jeste nedosla trpělivost a po te, co privezli sveho kone z pole slozili svou LSku, aby kluci mohli vyrazit. Touto dobou uz mame FX zpet slozene na letisti a rekl bych, ze kluci prave skladaji JB na poli. Doma jsou ocekavani pred pulnoci LT. Jo a Kaja opet prokazal ocekove nervy, kdyz dnes protnul pasku doslova v posledni vterine otevreneho odletoveho okna. Jinak jeho radio dnes opet po dvoudenni pauze zacalo fungovat🤷‍♂️. Tak zitra zas!


7.12.2023 - Rest day.

Honza: Dobre poledne. Rest day byl vyhlasen, protoze cekaly drivejsi prichod lajny bourek spojeny hlavne se silnym vetrem a navic byla pres den vlna ma strihu vetru udajne az do 20000ft a bali se o regulernost discipliny. Silny vitr prisel pred patou, bourky zatim nebouri a smad to tak i zustane. Pro jistotu kluci uklidili, co se veslo do hangaru. Rest day byl naplnen resenim nefungujicich veci - pichli jsme uz 3 kolecka pod kridla a Louza pichl i svuj bicykl. Lepeni dusi kolecek vystavovanych denne mistnim agresivnim travinam nam prislo neperspektivni, tak jsme je vyplnili penou na opravu defektu u aut. Milovi to z nejakeho duvodu nezafungovalo, tak dusi nahradil hadici na vodu a potvrdil, ze Cesi jsou mistri improvizace, a to i kdyz ziji na Slovensku😉 otazka za dva bludistaky - je ted Milovo kolecko "tubeless", nebo neni? Tomasovo dvoudenni usili dosahnout toho, aby nekdo resil nefungujici klimu v nasem dome bylo zavrseno prijezdem mechanika, ktery vylezl ma strechu a zjistil, ze je v haji motor ventilatoru. Novy bude mozna az za 4 dny, takze si ty ctyricitky dame bez ni. Ciney, dcera pani domaci se k tomu vsak postavila skvele a pozvala nas do sveho domu asi 4km vedle Narromine. Nakonec jsme pozvani na prespani v jejich fungl novem dome vyuzili Petra, Tomas a ja. Ostatni teplomilne cleny vypravy ocekavam zitra🙂 Kajovo radio je stale otaznik. Kabely se tvari, ze kabeluji a Arnie nam poslal clovicka, ktery radio promeril a konstatoval, ze je OK a ze zitra zkusi jiny mikrofon. Tak uvidime, zitra bude neco delsiho, starty planuji uz v 11:30


6.12.2023 - teploty stoupají.

Barča učí frantíky česky: Horko jako kráva.mp4

Káďa z vlečný:                   1.mp4       2.mp4      Prý slušné děvče, jinak.mp4

Honza: Ahojte, takze dnes to pry byla ta Australie, za kterou jsme sem prijeli. Zacatek samozrejme v ciste, ale kazdym stoupakem se zvysovaly dostupy a nakonec naskakaly i pekne kumuly se zakladnami pred 4000m qnh. Bohuzel se nam povedlo tuto vysku dosahnout jen nekterym a vetsine jen jednou za cely let. Kumuly totiz pokracovaly ve vyvoji smerem k rozpadum a nakonec i k prehance, ktera nam opozdilcum zpestrila dokluz. Vyska zakladen si vybrala svou dan v podobne dlouhych preskoku a hluchych mist. V kazdem pripade jsme konecne vyuzili i kyslik. Doted byl v letadlech spis jako spatny vtip. Bohuzel vysledky opet nijak svetoborne. Ze strany klubovky dokonce zaznelo neco o tom, ze lepsi by bylo zustat doma a umyvat nadobi, tak vazne to bylo. Kdo to rekl nereknu, aby to po navratu nebylo pouzito proti ...nemu, nebo ni, nebo proti vsem? 😜Standici to hodnoti tak, ze na pohled to bylo pekne, ale to je asi tak vse. No a my s Kajou asi mohli odejit krapitek driv, nicmene sli jsme s Nemci, kteri zaostali za nejlepsimi jen o malo. Bohuzel nas od nich oddelil jeden petimetr, do ktereho prileteli driv nez my a nas nevzal. Verili jsme, ze si najdeme svuj, ale bohuzel se tak nestalo a misto toho, abychom preklouzali dlouhy hluchy usek protivetru na prvni dobrou, museli jsme dotacet. To nas zdrzelo, takze i zaver byl komplikovanejsi a vysledkem je, ze let, ze ktereho clovek nemel uplne spatny pocit, skoncil dost marne. Vubec mi dnes pripadalo, ze letani je tady fajn, ale zavodit v tom je o nervy. Clovek nechyti jeden stoupak na petikilu a muze jit na pivo. Taky mi nedelalo uplne dobre, kdyz mi kazdou chvili nekdo nekde bliknul na flarmu o 1500m vys. Na dokluz se nam udelala prehanka. Pred ni jsem vzal peknou trojku az ke ctyrem a vyvezl jsem se po radce kolem prehanky az jsem mel na 3,5MC +650m a premyslel, jaka to bude ostuda az priletim nad letiste v 600m. Kupodivu se to ale v te prehance dalo uplne bez problemu protlacit. Jinak vedro umorne. Po pristani jsem mel pocit, ze nejlip by bylo se zase vratit aspon do 2500m.n.m. Na zitra vyhlasili rest day. Louza to okomentoval, ze se zrovna dostaval do laufu, tak to s nim a s jeho zavodni naladou nebude tak zle😉 rest day vyuzijeme k tomu pokusit se ozivit Kajovi radio - dnes stejny problem jako vcera, i kdyz na zemi vse funguje, ve vzduchu slysime jen piskot. Kaja dnes aspon vezl pro jistotu rucku, ale je to naprd, to nemusim vysvetlovat. Jo a dalsi technicky problem zaznamenal Racik - behem letu mu explodovala hadicka od kysliku, asi nedala to vedro predtim na zemi. Lekl se pry paradne, ale nastesti potlacil katapultazni reflex, tak to odneslo maximalne spodni pradlo.

Přátelé, kteří fandíte a sledujete naše klokany, děkuji za vaši přízeň. Dnes bude info ze zákulisí později, tak sledujte offico stránky, tracking a vývoj počasí. A hlavně fanděte našim závodníkům. Dobrou noc, nebo vlastně dobré ráno. překvapení Už z toho blbnu. chladný


5.12.2023 - možná přijde i Mikuláš.

Louzu jsme nasli, ted jeste letadlo. Mise se zdařila. 

Honza: Ahojte, dnesni report pisu z auta - jedem pro Louzu, ktery zustal na dvacatym. Dnesni den nebyl uplne podle predstav, jen klubovka nezaletela uplne spatne. Akorat u Tomase resime, jestli dodrzel PEV, nebo ne. V 15m mel Kaja zavadu na radiu, takze misto jeho vysilani jsme slyseli jen piskani, tak to dopadlo jak muselo, rozdelili jsme se na prvnim rameni. Krome toho se nam dnes vubec nepovedl odchod. Kvuli vcerejsim chumlum nam dali AAT a u PEV prodlouzili z 5min na 10 a odletove okno zkratili z 8min na 5. Vyhodnotili jsme to tak, ze nebude vadit odejit driv a niz, hlvne jsme chteli stihat rozumny interval. Bohuzel jsme sli do peknych...spatneho pocasi a navic jsme podcenili schopnost se chumlovat i s takto dlouhym PEV startem a chumel nas prezehlil, Kaja se chytl holandanu a ja to utavil...from hero to zero🙃 ale pujdem den ode dne, ze jo. Hondoceni stadiku dodam treba az cestou zpet. Jo a pocasi teda samozrejme cista, jenze horsi, nez jsme cekali. Dokonce jsem si optimista pred vzletě oteviral kyslik. Musel jsem se tomu pak ve dvou stovkach nad polem smat. Motorovy budik byl pusteny dnes dvakrat...😏

Káďa píše: Chtělo to jít dnes hned po otevření pásky. Několik závodníků končí v podvečer v poli a organizátor už nechce na strip poslat vlečné. Buď transport po zemi, pokud mají vlek, nebo aerovlek ráno.  Představa noci v divočině nic moc. Náš team má jeden transportér pronajatý. Tak Loužo. snad se tě to netýká.

Teploty se zvedají, čistá termika, medaile za disciplínu pro Honzu. Gratulace. Ráno v 8 hodin stále letí.


4.12.2023 - čistá termika na Barborku.

Všechno nejlepší k svátku přejeme Barče z Čech. polibeksrdce

Brzo ráno odletěla Aerovka směr domů do Čech:   Aero 1.mp4    Aero 2.mp4

Honza: Ahojte, tak dnesni disciplina jako na houpacce, jak vidno z vysledku. Pocasi dnes melo byt lehce slabsi nez vcera a hlavne hodne v ciste. Par chmurek mela jen klubovka pred odletem a na prvnim rameni. V klubce nastal zadrhel hned pri odletu. Tomovi se podarilo ziskat asi o 200m vic nez ostatnim z tymu a pri soustavne snaze to dostoupat zatahl Racik za splachovadlo=potkal 5dolu a bylo po spolecnem odchodu. Tomas dneska pekne vystrcil ruzky, i kdyz ho, rikal, stvou LS3 svymi vykony. I standici meli komplikace pri odletu, protoze jak znamo letame na PEV start s 5min cekaci dobou a 8min intervalem pro odchod na trat a kluci sve okno nestihli, tak si dali druhy odlet a pelotonu dali asi az moc velky naskok. Nicmene jsou pozitivne motivovani do dalsich dnu. V 15m jsem pred letem rikal Kajovi, at se pripravi na to, ze poletime v chumlu a budeme delat preskoky do vysek mene nez 1000m nad zem. Oboji jsou oblibene discipliny🙃 Jak jsme rekli, tak udelali. Nejdriv jsme si dali valku nervu v ciste na pasce, skysight rikal, ze bychom meli odejit o pul druhe, ale v tom case sli jen australani a par dalsich lidi. A kdyz kecal vcera, proc ne dnes. Peleton tocil na pasce v chumlu, klasika. Kdyz uz jsme si rikali, ze by se mohlo schylovat k odletu, mackli jsme PEV a vyrazili mimo dva hlavni chumly najit si svuj stoupak. Nasli jsme s Kajou kousek stranou a za paskou peknej zved, kterej nas oproti dosavadnim 2000-2200qnh vzal az do 2500m, jenze jsme samozrejme neunikli pozornosti ostatnich, tak jsme si tam opet zformovali chumel a vytocili hezky z 2500 zpet do 2000m😅 mezitim nam s Kajou uplynulo odletove okno a dalsi PEV jsme si rekli, ze zmacknem, az ostatni odjedou. Kdyz jsme se pak vraceli za pasku proti tomu chumlu, ktery odchazel na trat a vedeli jsme, ze musime u pasky najit stoupak, nebo mame velkej trouble a nikoho uz za celej den neuvidime, byla ve mne mala dusicka. Nastesti se povedlo, nasli jsme dvojku, ktera nam dala na odlet o 200m vic nez chumlu, co sel pred nama a 6minut po nich jsme sli na to. Skoda jen, ze se k nam vratili holandani, na druhou stranu do pelotonu nas dotahli oni, letaji fakt dobre. Po prvni otocce jsme chumel meli a stacilo nechat se dovezt domu. Ale to bychom nebyli my, abychom si to nezpestrili, takze skolackou chybou, kdy jsme opustili stoupak z pod chumlu, jsme se nechali prezehlit zrovna v takove technicke pasazi na severu, kde minuly tyden prselo jeste vic a je tam vsechno bud zeleny, nebo mokry a bylo to hooodne znat. Nicmene jsme zamakali a ty flakace v chumlu jsme nastesti dojeli. Preskakovali fakt pomalu. Bohuzel nas s Kajou rozdelil jeden 3metr, ktery me vzal a Kaju ne😔 je to skoda, radost mohla byt mnohem vetsi a Kaja by si usetril nervy drasajici zaver, ktery ho bohuzel strasne zpomalil, ale hlavne, ze to dotah a neskoncil jak Zoltan vcera. Preskoky a dokluzy jsou tady zatim fakt radost, neni problem klouzat s JS3 1:20. Zitra to ma byt slabsi, starty ocekavaji az v 13hLT. Dekujeme za podporu a zdravime do mrazivych Cech a Moravy, nas ve druhe pulce tydne cekaji teploty 40+.

Ráno v Čechách se stíhá konec přeletů na trackingu. Dnes čistá, dlouhé tratě. Info přijde později. 

Možná někoho napadne, proč máme v klubové třídě tři závodníky, když mohou být nominováni pouze dva? Sice jsem neprocházel startovní listinu tak důkladně, tedy nemohu s jistotou říct, že Petra Pískatá je jedinou ženou ve startovní listině. Ale, jako Mistryně světa žen v klubové třídě loni z Anglie má právo startovat na dalším MS smíšeném a tedy v této třídě má stát právo obsadit tři závodníky. Snad jsem to napsal dobře. A to samé čeká Barču příští rok ve standardech, kde je úřadující Mistryně světa. Ano

Děkuji Káďe za doplnění. Tak ještě jsou v závodě dvě ženy, jedna z Luxemburku a Američanka. polibek

 


3.12.2023 - 1. disciplína.

Barča: Dnes jsme měli první oficiální den! Já byla za scoring office spokojená, až na ten bambilion otočáků, co tam task setter nasekal, ale začínám si zvykat na to, že každý má na starosti to svoje a zkrátka některé věci neurychlí a mají svůj postup… S druhým scorerem Neilem jsme si sedli, takže je při scoringu i zábava 🙂 Káďulka by určitě napsala superlativy o vlekání, až na to, že starty tu začínají být lehoučce IFRové (pro plachtaře IFR tu znamená I Follow Ropes = Následuji lano, protože to je kolikrát to jediné, co je v prachu vidět a co relativně dobře určí směr 😁). Nicméně nutno dodat poznámku ségrušky, která říkala, že to tenkrát bylo během sucha mnohem horší, a teď je tu dokonce i zelená tráva 💪. Jinak vše proběhlo tak, jak má, a odpoledne na nás čekaly Vánoce. Přiletěl Richard Santus s jeho Aerovkou, po cestě domů do Čech!

Honza: Ahojte, tak vysledky asi vidite a sledujete, nic oslniveho, ale jsme teprve na zacatku, ze jo. Pozitivum je, ze se celkem darilo letet v tymu. Bodove odstupy nejsou fatalni, skoda standiku, meli to rozjete moc hezky, ale ke konci bohuzel zaskobrtli. My s Kajou jsme moc neřešily predpovedi ze skysight, ktera doted docela pelne vychazela. Dnes nas asi melo varovat, ze na pocatku bylo vic kumulu, nez predpovidal. Ale nam se i mraky cestou na prvni otocku libily vic vychodnim buzarem, a vedomi, ze to radil i skysight nas utvrdilo a opustili jsme chumel. Bohuzel pred prvni otockou vzali 3,6 na celej stoupak a tomu jsme nemohli konkurovat. Pak jsme makali a pocitove to nebylo spatny, ale evidentne to slo udelat lip. Takze zitra znovu a lepe. To ze nam dnesni vecer zpestril Richard Santus s Aero145 uz Kada hlasila. Podepsali jsme se mu na tu krasku a zamavali na video, ktery snad bude na CT. Na zitrek rika skysight cistou do 2000, tak uvidime jak moc bude kecat zitra.

První disciplína za námi. Výsledky sledujte na Soaringspotu. Odkazy jsou na wingetu stránky. Přidal jsem tam i odkaz na facebook a na tracking, kdyby někdo nemohl v noci spát. Celkově musím pochválit pořadatele za krasný web a včasné informace. To se jen tak na velkých soutěžích nevidí. Deset vlečných mašin bylo v akci a tak na Káďu vyšlo osm vleků se s vým Poníkem VH-TNE v čase 0.53 minut. 

Avizované Aero 145 se ukázalo.

            

Barča zpětně: Poslední dny to pěkně flákáme ty reporty, ale to proto, že je pořád co dělat! V sobotu jsme měli oficiální zahájení závodů, které se konalo na místním venkovním sportovním stadionu (čti větším hřišti), stejně, jako v roce 2015 během MS juniorů. Po trapasu s FAI vlajkou, kdy se jim rozbil stožár a vlajka tak smutně visela jen na půl žerdi, jsme dali tři piva a jely zpátky na letiště, respektive se nechaly na dámy odvézt. Jelikož přes den před vyhlášením kromě spánku nebylo co dělat (až na řešení pár “drobností” ve scoring officu, ze kterých jsem byla trochu nevrlá, pozn. red. Vogoni), vyrazili jsme do místního muzea, které sice neoslňuje svou velikostí, nicméně obsahem potěší nejednoho letce a zejména pak plachtaře, protože ti rozhodně nejsou v bohaté historii Narromine opomíjeni. Při odchodu z muzea jsme potkali Beryl (ano, tato schopná paní tu má pod palcem opravdu všechno a tak je nám svojí vitalitou ve svém věku s Káďou velkou hrdinkou), která připravuje velkou sekci v muzeu věnovanou čistě plachtařům. Tak snad se nám sem povede ještě někdy vyrazit, abychom se se ségrou podívaly, co mají ještě v depozitu za plachtařské poklady.

 

Sunday 3 December

Grid Runway 22
15m, club, std
11:00 pushback
11:30 first launch

2.12.2023 - zahájení MS.

Honza: Tak dneska se teda az na specialni vyjimky povolene reditelem za ucelem otestovani techniky neletalo. Vypadalo to moc hezky, Louzu svrbely ruce a Alena s Tichacem mu svym peknym africkym letem nepridali, zdravime a grtulujeme. Kdyz jsme behali po letisti a kolem letadel, ja se uklidnoval tim, ze ty mraky lzou. Nicmene odpoledne se to rozjelo do vysky a sirky a pred zahajenim nas zchladila prehanka. Protoze z gridu az do ukonceni vzletu nikoho a nic nepusti, dali jsme dohromady bednu se specialni sadou pro vymenu pripadne pichleho kola na gridu - vanicka, nahradni kola/duse pro kazdy typ, bedynka s naradim, kompresor a nejaky prkynka na podlozeni...a pichli jsme, ale ne vetrone, ale ceskou letistni magnu🤦‍♂️ zahajeni uz mame odreportovany a cestou domu jsme si vsimli, ze sousedi uz maji adventne nazdobeno. Tak dnes brzo na kute a od zitra, jak rika vlekar Pete, australan narozeny v Praze, ktery jako kluk v 68 s rodici emigroval, mame vsem nakopat zadky. Peter uz teda dlouho neni v kontaktu s cestinou, tak rikal neco jako kick them asses, ale v peci Kadi, Barci a obou Michalu mu rodny jazyk naskakuje den ode dne vic a vic.

Český reprezentační team.

Český tým pomocníků organizátora.

Než se nám děcka v Narromine probudí, dovolím si malou perličku, která mě nadchla. Posuďte sami. Opravdu obdivuji lidičky s takovými projekty a přeji jim krásný, pohodový dolet domů. Ano


1.12.2023 - poslední tréninkový let.

V pátek se povedl poslední tréninkový let. V sobotu proběhne oficiální zahájení MS a od neděle se létá na ostro. Ti co sledují OGN logbook od Ibiška naleznou milou českou hlášku. Děkujeme. 

Honza: Dnešní počasí bylo takový normální pěkný český počasí. Vítr tolik nezlobil mraky tolik nelhaly a občas nás pustili výš než včera...max cca 2300 QNH, stoupáky tak dvoumetry, ale občas člověk musel vzít zavděk slabším a občas vás na frekvenci nas.../potěšily klubovky nějakou tou 4kou. Kdo s námi sledujete, co říká o výhledu na další dny skysight, tak víte, že ještě před pár dny avizovaná brutální lať na zítřejší neletový den už nějak vyměkla, nebo vyšuměla do ztracena, tak můžeme zítra v klidu odpočívat a nabírat síly na zítřejší oficiální zahájení a hlavně na to hlavní - na závod. Zásadní pokyn dnešního večera zněl: Vypněte si všichni budíky. To je sice hezký, ale ještě by někdo mohl Loužu zamknout v pokoji, aby ráno necoural🙂 Jinak naše týmová kreativita při sestavování představení týmu má mezi organizátory nebývalý ohlas, už tři lidé nám za to dali pochvalu, tak až si zítra odbydeme světovou premiéru na místním okresněpřeborovém hřišti (Míra Bosák by řekl svatostánek), dáme to k dobru i Evropanům😉 Ještě k počasí - právě tady prší a severozápadně od nás se pro změnu vytvořila trofa, nicméně výhled se zatím tváří, že začneme závodit v tom pravém australském počasí - v čisté. Místo toho včerejška bych ji bral všema deseti. Jinak dnes jsem po asi šesti dnech vytrvalého mírného nátlaku, pardon proseb, dostal od Arnieho redukci na americkou flašku, kterou opatřil Loužovi Míla a na kterou nepasuje evropská redukce, kterou si přivezl Pavel. Podezírám Arnieho, že doteď hřešil na předpověď počasí a tedy výšku základen. Takže teď už můžeme všichni vzhůru k výškám. Teda Racík hned, jak odchytí Arnieho s jeho přenosnou doplňovací sadou na stojánce. Dostat jeho kyslík z letadla je totiž jen o něco málo pracnější, než naložit kontejner s letadlama. Tak dobrou chuť a dobré zažití po obědě!


30.11.2023

Konečně se počasí dostavilo. Lety naleznete na Soarigspotu nebo CPS.

Honza: Ahojte, dnes tedy prvni ofiko trening, uz na ostro. Nevim, jaky dojmy maji ostatni, ale ja mel obe ruce levy. Pocasi jak u nas na Vysocine pri jihovychodnim proudění, akorat k tomu spousta krasnych kumulu, pod kteryma to nebylo. Stoupaky nedohraty, krajeny vetrem 35-40km/h a uzky. Jsou hrozne alergicky na to, abychom z vleku po vypnuti tocili vyhradne doprava a uz vyhrozovali, ze to bude safety issue...no uvidime, dva nejmenovani clenove tymu se dnes rozhodli to otestovat. Nicmene nejlepsi obrana je utok, takze jsem dnes s reditelem resil vlekare, ktery vlekl me a Louzu tak, ze jsme vubec netusili, ze ta letadla tak pomalu umi letet, nejdriv jsem mu dvarkat rikal, at leti rychleji, pak i rychlost v knotech, jakou ma letet a nic nezabiralo, navic nas oba vzdycky odmaval ve 600-650m a to se ma vlekat do 850m... na mou pripominku mi reditel rekl, ze dotycny uz si nezavleka. Tim me zaskocil, rikal jsem, ze o to nam neslo a mozna by stacilo ho nabrifovat, ale pry uz mel za neco dutku s vystrahou🤷‍♂️ na dojmy z letectvi se jinak obracejte na jine. Nicmene zajici se pocitaji po honu😉

Tomorrow 30 Nov
Weigh from 8am and continue to grid 29
Grid time 8-10
Club 29L, standard 29R, 15m 29 R
(Commence) Grid pushback 1130
First launch 1200

Please make sure  a/c ID in car window when approaching grid

29.11.2023 -no task

Fouká.mp4

Barča: Tak dneska se opět neletělo. Foukalo tak, jak bychom si často přály, aby foukalo během wavecampu 😁 Od zítra to ale vypadá mnohem ootimističtěji, nejvíc však na 2.12. a to zahájení soutěže, na které je již tradičně nejlepší předpověď na 750km 😄 Já si musím ještě nechat zajít chuť, ale po závodech je to moje 😎 Vlekaři si ale od zítra snad už pořádně zalítají!

Honza: Dobré poledne, my máme večer. Dnes se organizátorům letět nechtělo, ráno tady bylo 8/8 a fučel docela vítr, jak jste mohli vidět z videa, nicméně postupně se to vybralo (ten vítr teda moc ne), a odpoledne letovo bylo. Nicméně by ladili techniku, lepily soutěžní znaky apod. Konečně dorazil i Kuba, tady chudák nabral zpoždění, tak nestíhal let ze Sydney do Dubbo a musel přebookovat. Část týmu vyrazila do Dubbo. Příští dny už vypadá, že nám počasí začne víc přát. Největší lať samozřejmě bude v sobotu, kdy máme neletový den a oficiální zahájení. Zítra a pozítří ofiko tréning, počítáme že poletíme už všichni. I neděle a tedy první soutěžní den vypadá dobře. Dnes večer jsme si udělali interní briefing, zejména pohyb po letišti je trochu věda. Závěrem jsme splnili úkol ředitele a sepsali mu dvě věty o každém pilotovi, které budou přečteny během slavnostního pochodu při zahájení. Popustili jsme trochu uzdu fantazii, možná se s vámi o to jako bonus někdy podělíme, stay tuned😉


28.11.2023 - počasí stále ubrečené.

Tak teď mám já malé zpoždění. mrkat 22:00 Trutnovský čas. Coje špatně na první fotce? V noci přešli bouřky bez následků.

Káďa: Dopoledne byl safety briefing a už v hangáru, kde to bude po celou dobu závodů. Trval hodinu a půl. Z důvody špatné předpovědi, nebyl vyhlášen task. A tak jak to bývá, předpoveď nevyšla a létat se i přes silnější vítr v klidu dalo. Po poledni ten vlekařský briefing a večer pak bylo sezení tým kapitánů, kde byla přítomná i Bajča. Taky to trvalo hrozně dlouho, tak jsme ji museli zachránit a donést ji v průběhu pivo. Teď tu prší a blýská se. Zítra se má gridovat od rána, když to dneska prosrali. Tak uvidíme. Jo a včerejší a dnešní večeři jsme nestihli ani vyfotit…. Protože byla tak dobrá, že když nám to došlo, byla z půlky sežraná .

Barča: 28.11.2023.opus

Jak se nám závod rozjíždí, trošku není čas posílat čerstvé info od Klokanů. Což je pochopitelné. Tak pro připomenutí, samotný závod začíná 2.12.2023. Náš team je celý na místě a seznamuje se třeba i s druhy pavouků. Stojánka kluzáků se plní. Počasí stále uplakané, ale předpvěď vypadá dobře. Aspoň se tam krásně zelená krajina, což před 4 lety nebylo. Ať se daří.

Honza: Ahojte, prave jsem se vratil z team cap briefingu. Trval hodinu a tri ctvrte, ale nic vtipneho, ale aspon zadna neprijemna prekvapeni. Dnes jsme neleteli, ale oproti predpovedim by to docela dobre slo. Nicmene nas zavreli od 10 skoro do 12 na povinnem safety briefingu. Tam nas nejdriv vydesili predpovedi na bourky z kroupama a sbirali seznam kluzaku, ktere neni kam schovat, aby jim nasli misto v hangaru. Nicmene behem dne predpoved modifikovali, ze bude hodne prset a poryvy vetru, ale kroupy tady nehrozi, tak nebudou davat k dispozici mista v hangaru. Ted koukame, jak se v dalce blyska a drzime jim palce, at maji pravdu. Po briefingu jsme slozili Tomovi asw20 a i Petra si rozbalila kinder vajicko a seznamila se se svou asw20. Zvladli jsme tri technicke prejimky, z toho dve mimo poradi. Letovy interval vyuzilo jen par pilotu, ale pocasi pres den prekvapilo - interval byl nakonec docela dlouhy, i kdyz celkem foukalo. Od zitra nas chteji hodit do zavodniho rezimu, takze trackery, gridovani a veskere podobne zabavy. Nicmene zitra to vypada min letove, nez dnes, tak jsme zvedavi. Jo a vyzkouseli jsme poprve Bettyinu pracku a good🙃


27.11.2023 - jarní počasí s přeháňkami.

Pavouk kam se podíváš. Vlekaři nalítají dvě hodiny denně. Pomalu se vše rozjíždí a počasí se prý dostaví.

Dokluz do deště.mp4

Pohled závodníků: Ahojte, tak sedime nekteri v aute u letadel, nekteri v hospode a cekame, az prejde solidni prehnaka. Dneska jsme tedy leteli Kaja, Louza, Racik, Mila a ja. Pred briefingem jsme dokazali vtlacit Milu s Racikem na registraci bez objednani a bylo to dobre, protoze na naslednem briefingu bylo receno, ze kdo nema registraci, neleti a na gridu fakt kontolovali pilotum visacky. Vubec briefingy zacinaji byt o pousteni hruzy. Na vetsinu otazek reditel odpovida: It is your problem. Tak snad ho ta nervozita jeste opusti. Nicmene grid opet tragicky - stavet ho chteji az po briefingu, ale zavirat chteli v 11. Na briefingu se nekdo ptal, jestli to nechteji prodlouzit a nechteli. Kdyz koncil briefing v 10:40, dotaz padl opet a dostali jsme milosrdnych 15minut navic. Tentokrat jsme v prvním sledu zagridovali Kaju a Pavla, ve druhem ovsem uz nakonec volneho gridu pro vsechny tridy gridu Racik a Mila. Nevim kolik lidi letelo, ale byla to naprosta vetsina a i kdyz bylo o 2 vlecne vic, starty trvaly dele nez vcera a ja byl prakticky posledni. Dali nam 3h AAT s tim, ze v 15:30 to maji najednou ukoncit prehanky. Kdyz jsem ve 13h sedel v letadle stale na zemi, rikal jsem si, ze neco nevychazi. Nakonec se to teda obletet dalo, ale samozrejme vsichni pred casem. Prvni sedal Kaja, ktery byl v pulce trati, kdyz ja vyrazel, pak dalsi v poradi dle startu. Pocity ruzne, Milovi se to libilo, ja jsem trochu rozpacity, dneska dost uzke stoupaky a trochu jsem se s tim pral, ale tak jeste porad mame par dni, aby se to poco vzpamatovalo. Sedal jsem z nasich posledni a asi 3 vteriny po zastavení zacaly prvni kapky. Vubec jsem nezavidel tem par lidem, co sedali pozdeji. Vsichni se (nejen tady) divi, jak je tu vsechno zeleny, tak uz by snad toho zalivani stacilo...teda po pristich dvou dnech😏 kdy prset bude, to vyoada, ze neukecame. Ale to by bylo, aby te trofe tady nestacily dva tydny, aby se rozpadla, nebo odsunula nekam, ne? Klidne at se pridaj ostatni, jak se jim to dnes libilo😉 Jinak piloty uz tady mame kompletni, konecne dorazila i Petra s Tomasem. Takze jeste druhy pomocnik Jakub a jsme kompletni. Tak hezky den vsem!


26.11.2023

Trošku skřípala organizace, ale to se určitě doladí. Byl to první letový den. Jak jste pochopili, kopíruji zprávy ze dvou zdrojů. Jeden je od děvčat, organizátoři a druhý od kapitána České reprezentace Honzy Pavlíka. Další závodníci jsou na cestě, ale letadla nějak nabírají zpoždění. Pro samotný závod sledujte oficiální web a soaringspot. Lety se už začínají objevovat na CPS. Pa.

A jde se na to. Káďa.mp4

Barča: Takže dobré skoro poledne domů! Dnes se konečně létalo 😊 Sice netrvalo dlouho, než přišly první bouřky, jejichž jádra se naštěstí ladně vyhla letišti v Narromine, nicméně ukončily letový interval. Dneska si naši čeští vlekaři užili každý po 11 a více vlecích, kromě pana Hrůzy, který letěl jen dva, zato si pak spravil náladu převleky z pole, jelikož Kawa (pracovně Čajič), Grábek a Lukasz Blaszczyk sedli po air stripech v okolí. To komentoval polský tým kapitán (shodou okolností Polák se slovenskými kořeny, takže si rozumíme o něco lépe) “Je to jako v Harry Potterovi. Všichni tři jsou vždycky společně u toho, když se stane nějaký průser!”. Já se dneska “flákala” na startu, držela křídla a motala vlečná lana a od zítra budu konečně ve scoring office. Dnešní den byl pro mě trailerem na trápení a absťák z toho, že sedím na zemi. Nečekala jsem, že pro mě budou tři týdny na zemi taková muka, ale když jsem dneska poprvé viděla Ventuse 3, kterého bych měla mít půjčeného od Adama Woolleyho (který se nastěhoval v kempu vedle nás s Káďulkou), tak mě to maličko přešlo a vím, že se mám na co těšit. Káďulka se dneska povozila se svým strojem s českou vlajkou. Na české vlajky se dotazovali Poláci, když viděli 4 vlečné s českými vlajkami, tak nechápali, o co jde, a když se dozvěděli, že tu budou čeští vlekaři, začali hlasitě jásat a volat “český holovníci!” 😁 Zítra další letový den! Rozvášnila jsem se se psaním reportu, raději přidám fotky!

Honza: Ahojte, tak s Kajou cekame pro zmenu na cinu, tak zkusim poslat report, nez se mi vybije telefon. Jak jste pochopili, tak jsme se konecne svezli, nez nas stahli pro hrozici bourky, nakonec na letisti ani kapka, ale vycistilo se to uplne. Polaci ty prehanky, co sly od zapadu proskocili (jo, za nimi to bylo fakt moheky a vysoko), ale pak pro letali na nejake letiste na 80.km vlecnou. Ale poporade. V 10 jsem mel prejimku, to je jejich otviracka. Vse OK az na to, ze ory mam maly...soutezni znak. Tak zitra do hardware shopu pro pasku na nastavime😉 Po briefingu jsme meli honku s jednou kouli na aute zagridovat, na grid jsem vyrazil prvni, nikdo nevedel kam a jak, nikde znacka ani zivacka, tak jsem se zkusene zavesil za Sebastiana a kdyz jsme dojeli. Sebastian chodil kolem Diany, rozhazoval rukama a rikal ja neviem, ja neviem. Tak jsem to hodil vedle nej a mazal na nekolikakilometrovy vylet po perimetru k brane, ktera byla zavrena. Cas nas tlacil neuprosne smerem ke Kajove priejimce, tak jsem se vydal jedinou cestou, o kterem jsem vedel, jake jsiu k ni pokyny - autem bez letadla po ni nesmime, ale zoufala situace si zadala zoufale ciny. Vyzvedl jsem Kaju, hodil ho s erem na prejimku a mazal pro Louzu, hodil ho na grid a mazal pro Kaju a na grid s nim za 5 12 doslova. Ve 12 se grid zaviral. Nicmene, cestou s Kajou jsem videl startovat Sebastiana a pri predstave, ze na me bude cekat tech 40 ostatnich jsem se zastavil u naseho bezkouloveho auta, prevlikl se, popadl veci a vyrazil uz k eru. Nastesti nikdo nekrecoval a je celkem v klidu odstartoval. Mistni pomocnice mi jeste rekla, at vlekari reknu, jestli mam vodu, tak jsem to radia hezky cesky zahlasil: Káďo, mam vodu, prosím 140😉...Káďa na to taky cesky: A kolik je to v knottech...a odpovedel ji Michal, samozrejme taky cesky: asi 75...a leteli jsme. Louza startoval asi pul hodinky za mnou taky za Káďou akorat Kaja byl posledni a jeste dalsi hodku cekal...vlekaly jen 3 vlecny. Cvicnou trat jsem vzdal po tretim blesku z orehanky, ktera sla proti, ale area byla dosazitelna jeste v pohode. Louza chvilku pro sel neohrozene do ni, uz ji tolik na kraji deste, ale zase si tam vzal 6metr a jak rika, uz muzu umrit, tocil jsem v Australii sestimetr😃 pak to tam teda opoustel na brzdach a pristani, jak vime si zpestril defektem. Vysvobodil ho pan reditel vlastnim vozikem a zbytek odpoledne jsme s Louzou stravili v leze pod LS8...uprimne, nebyli jsme nejrychlejsi, ale Kaja mi aspon stihl uklidit letadlo mezitim, dekuji😇 Pak jsme prevzali od Beryll konecne nalezene klice od ceskeho letistnihi auta. Trochu me znepokojía predstava, co by mohlo bydlet v dire v sedacce ridice, ale auto startuje, jen nema benzin. Uz ale nebyla sila to resit. Tak kratky nakup a cina. Mezitim tata odpoledne mabral v Sydney Milu a Honzu a vydali se za Sydney do ceskeho klubu pro plzensky a na rizek s br. salatem:-) cekame je kolem desate vecer naseho. Zitra to vypada podobne - chvilku letovo, pak se to zase vyresi nejakyma prehankama

Konečně počasí umožnilo první trénikové lety. Po obědě se začalo kazit a opět přišly přeháňky. Na wingletu najdete odkazy na web kameru, stránku závodů a soaringspot s tratěmi a výsledky.


25.11.2023 - neletovo, ale už jsou letadla vidět.

Káďa: Naždáár. Tak ani dneska se nelétalo. Dopoledne velký špatný, ale odpoledne se to pěkně protrhalo a plachtit se dalo. Ale nikdo ze závodníků do toho nešel. Ale zítra!!! Zítra to už vypadá nadějně !!! Tak jsme dopoledne dodělali to, co jsme včera večer začali. České vlajky na naše vlečný mašiny. A povedlo se nám to ! Odpoledne procházka do obchodu s pivem v pytlíku 😂 pak pivko v karavanu a luxus večeře v klubu. Pěkně jsme si pošmákli. Zase jsme se společně perfektně nasmáli. ❤️

Česká vlajka pro vlekaře Petera, kterého známe s Káďou už z první návštěvy Austrálie, a který má české kořeny (narodil se v Praze, a říká nám “krásný holky”) 

Neplecha dokončena.mp4

Honza: Ahoj všichni, dostáváme zasněžené fotky z domova. Co na to říct, my jsme se pro změnu zapotili. Počasí víceméně neletové - nezkusili to ani ti, kdo se na briefingu hlásili, že poletí. Ráno jsme viděli ten hektar modré oblohy, co jsme fotili. Pak se to zase deklo nízkou oblačností, ale přes den střídavě koukalo sluníčko, které Loužovi umožnilo se o(s)pálit. Já si dal dvě dávky 50ky faktoru a jsem spoko🙂 nicméně to sluníčko koukalo kolem velmi nízko velmi nesmělých kumulů a poměrně brzo se západně začaly napékat přeháňky a kumuly zmizely než bys řekl klokan (btw. včera cestou do Dubbo jsme konečně viděli i živé, naštěstí z uctivé vzdálenosti od silnice). Nicméně tady klid, spadlo asi 8 kapek. Strávili jsme den poskakováním kolem kontejneru, přičemž jsme dokázali poskládat a ukotvit 5 letadel a s Loužou projít technickou přejímkou. Zpestření mají Míla s Ratzíkem, jejichž let nabral 3h zpoždění čímžpádem nestihli přestup na let do Sydney a dají si druhý pokus o pár hodin později. Takže tátu, který pro ně jel, jsme po 100km stáhli zpět a zítra si to zopákne. Teď už konečně relaxujem, stahujem soubory a sbíráme síly na zítřek...snad už konečně letový den. Jo a trávíme večeři - návrat k Číně. S Kájou jsme si oba dali nějaký nudle a pak nevěděli, kdo jaké. Věděl jsem, že jedny jsou pálivé a druhé ne. Řekl jsem Kájovi, že je mi jedno, které si vezmu, na pohled vypadaly úplně stejně. Tak jsme koštli, Kája si poplakal, opotil se a nabídl mi výměnu🙂 U Číňana jsem se potkal s Jamesem Nugentem australským užnejuniorem, kterému jsem půjčoval LSku loni do Tábora a který nám sehnal jedno auto a tady bude reprezentovat domácí v klubovce. Protože táta bude zítra on the road, domluvil jsem s ním pro nás asistenci na gridu při startech. Děkujeme předem australskému týmu! Výhled počasí je takový, že budou každý den lehce hrozit přeháňky a s postupem času se to má prý zlepšovat. Tak uvidíme. Hezké sobotní dopoledne!


24.11.2023 - stále prší.

Káďa:  Ahojky !!! Tak jako včera, nemáme dneska zase zajímavé reporty…. Vstaly jsme tak, abychom byli na desátou na briefingu, pršelo. Stihly jsme si předtím objednat kafíčko ze stánku před Clubhousem, který tam dělá náš soused z kempu. Mají úplně božího pesana australského honáckého plemena. Postupně přijíždí další týmy. Vzhledem k upršenému počasí byl vyhlášen neletový den a ani Beryl nepotřebovala naše služby. Ať si užijeme volný den, než vypukne závodní masakr. Tak jsme s Barčou a oběma Michalama vyrazili courat do Dubbo. Pár věcí jsme nutně potřebovali (třeba samolepky na výrobu českých vlajek na naše vlečné stroje) a prostě jsme chtěli pokoukat co zde mají v místních obchodech. Míša H. nutně potřeboval crazy košili do vlečné a to nebyl úplně jednoduchý úkol, poněvadž je při nakupování horší než ženská 😂 Druhý Michal není úplně shopping person, tak s námi tak trošku trpěl 😂. Nicméně jsme se hrozně nasmáli, dali si oběd v přijatelné cenové kategorii a potom nás honila chuť na sladké. Tak jsme tak okoukli místní kavárny a stejně skončili u dezertu ve výprodeji v místním supermarketu 😂 nákupy jsme završili ve velkoobchodu s alkoholem, odkud jsme samozřejmě neodešli s prázdnou. Po cestě zpět na nás trošku padala únava, ale v 19.00 jsme měli nástup na večeři od Beryl. Zase jsme úplně perfektně nadlábli…. Teď sedíme v karavanu, Míša H. stříhá samolepky na naše české vlajky a my píšeme reporty domů… zítra se očekává létání, nástup máme v 8.30… jo a konečně dorazil další vlekař (VH-LGT) Peter, kterého už obě známe z Lake Keepit a já mu z Narromine vezla jeho Poníka do Bathurstu. Narodil se v Praze a emigrovali když byl malý chlapec. S Barčou nás česky oslovil “krásné ženy”. Dáme s ním večerů u piva a za tři týdny mluví plynule česky. Tak mějte krásný den ! ❤️ 

Honza: Ahojte, dneska fakt nic zajimaveho, dopoledne jsme byli chvilku na vazkach, jestli se do tech letadel fakt nepustit, ale pak zacalo prset opravdu hodne, tak briefing a nejake formality na letisti a odpoledne jsme zajeli do Dubbo. Ne, ze by tam toho bylo tolik k videni, zvlast, kdyz prsi, ale nejaky program byl potreba. Ale jeste pred tim se k obedu vysvihl Kaja a udelal nam fakt akorat propeceny steaky (ty, na ktery jsme se nezmohli vcera), nicmene zatim jen na panvi. Mistni plynovy grill, ktery nam pani domaci vytahla z garaze, kde byl x let odpocival, zatim odolava vsem nasim pokusum o oziveni. Jen Louza zatim neprestoupil na viru medium rare a tyral to svoje maso nakrajene na mensi kousky na panvi trestuhodne dlouho. Holt proti gustu zadny disputat. Zitra si tedy privstaneme a uz ty letadla vytahneme at se deje, co se deje. Ten po prepoctu dokonce skysight maluje Narromine na hranici vyuzitelnosti uz zitra, jinak nam bylo receno, ze budeme letat od nedele do utery. Tak nam drzte palce a pro ty, kteri nam to neprejiu a proto tady prsi: Uz stacilo, ne?😉 Jinak pani domaci mela nastavene zalivani zahradky, ktere se dnes vecer spustilo, coz vyvolalo podezrivavost souseda, protoze kdo by zalival po trech dnech deste a tak se po Betty ptal. Takze jsme mu vysvetlili, ze Betty odjela na dovcu a dum nam pronajala, zeptal se, jestli jsme piloti a ted doufame, ze nase ujisteni postacilo a ze v noci nedorazi strazci poradku hledat, kam jsme ukryli jeji telo🙃 kupodivu to tematicky pekne zapdko do dnesniho vecerniho programu kina Kaja, ktery nam pustil Osm hroznych. Tak hezky den a my pomalu dobrou. Zitra uz fakt slibuju fotku letadla...z dneska mame jen pristavajici ATR cestou z Dubbo...

 


23.11.2023 - neletovo.    Motorářská příprava.mp4

Barča: Dobré ráno domů! Dnes nemáme žádné zajímavé reporty, kromě toho, že jsme to místní půjčené auto neuvařili a ani neproděravěli chladič 😁 Jen byly špatné hadičky, uff. V druhém půjčeném autě jsme našli ve dvěřích nejjedovatějšího pavouka v Austrálii, tak jsme se s Michalama hádali, kdo bude sedět vzadu, protože jsme pavouka chtěli nechat žít. I když on by nás možná žít nenechal (tatínku, doufám, že jsi na mě pyšný a svůj strach z pavouků dokážu ovládat natolik, že se ze mě nestává vrah 😁). Když už jsme u toho, s Káďou si díky tomu hýčkáme naše Ferdy Mravence, kteří nám chodí na müsli a prakticky všechno sladké, co necháme bez dozoru, protože to vidíme jako mnohem roztomilejší problém, než jedovatý pavouky, nebo velký huntsmany. Velkej Michal prý vzal jednoho velkého jako dlaň pánví ve svém ubytování ve městě, takže malí mravenci jsou vlastně strašně super kamarádi. Dnešek je jinak ve znamení zevlování a jen drobné práce na letišti, já se teď v rámci KOPR vrhla na sepsání reportu o dnešku a budu pokračovat v práci na počítači. Dneska přesně v 19:00 (tedy za cca 40min) musíme být všichni nastoupení na večeři, protože Beryl rozkázala a ta se musí poslouchat (úplně ve všem a hned, na tu hláška "no worries" zkrátka neplatí).

 

Honza: Hi folks! Tak dnes bohuzel malo veci k reportu. Rozhodli jsme se letadla jeste nechat v kontejneru, protoze zitra ma padat hodne vody a nejaky ten vitr, vylozene bourky by to byt nemusely, ale clovek nikdy nevi a hlavne (bohuzel) neni kam spechat. Kvuli predpovedi jsme si s Kajou posunuli technicke prejimky na nedeli, at nemusime saskovat v desti. Tak snad nebudeme litovat🙂 V sobotu si privstanem, at To dame dokupy a poslem na prejimku Louzu a tatu do Narromine pro Milu s Ratzikem. Takze jsme akorat absolvovali registraci. Berou to poctive, ale jsou mili a dostali jsme pochvalu, jak jsme meli vse poctive online vyplneno a jak jsme organizovani. Rad jsem team capitanovi vyridil😜 Louza se jeste porad divi, proc proboha chteli predplatit 10 vleku v takovym pocasi. Abych ho uklidnil, tak jsem mu rekl, ze na to staci 3 letove dny po trech vlecich kazdy😝 Pak jsme si sli oznackovat parkovaci mista pro nase BM a zjistili jsme, ze amici a frantici byli rychlejsi, ale s vysledkem jsme spokojeni...az na to, ze odpoledne psal Michal Hruza, ze pro nas nafasoval jine cedulky a ze si to mame predelat. Asi se Beryll boji, abychom jim toho na letisti neobstavili, chci rict neolepili, vic. Odpoledne pizza a moje prvni, a doufam posledni takticka chyba, kdyz jsem si myslel, ze pokud se chci vyhnout ananasu, staci neobjednat si hawai...jak muze nekdo dat ananas na pizzu nikdy nepochopim, ale jak ji muze pojmenovat Supreme, to uz mi vubec hlava nebere😤 ale jak znamo lide se deli na dve skupiny, jedni ananas na pizze miluji a druzi nenavidi a my vas mame rad vsechny, tak tohle tema opustime😉 zbytek dne zevlujeme a poustime si v televizi z nejake dostupne databaze westerny pro pametniky. Ted nam ji teda Louza vypnul, ale rict za co a na jak dlouho mame zaracha, nechce. Pred chvili se Louza rozhodl, ze si udela rizoto a od te doby celym domem voni slanina, tak asi nejaky Pribyslavsky recept. My s Kajou sbirame odvahu zvednout sve pizzou preplnene utroby a jit zpracovat nakoupene steaky. Proste kruty zivot plny tezkych rozhodnuti🤷‍♂️


22.11.2023 - Prší.mp4

Barča: Dobré ráno do Čech! Dnes máme krásné bouřkové počasí, stojí nám tu všude voda a dočkali jsme se i drama od jednoho závodníka, který se dotahoval na letiště v dešti. Vytrvale se hlásil “finále 11”, kdy nikdo z přihlížejících žádný kluzák nespatřil. Po chvíli debat, že nejspíš sedl na dráhu 11, ale v Dubbo kousek na východ, se vynořil ze stěny deště před prahem dráhy 🙂 No, v těch jezírcích to musela bejt lábuž skládat. Ale Beryl se nám raduje, že objednaný déšť opravdu přišel a letiště se ještě více zazelená 🙂 Dneska už jsme taky něco dělaly, pomohly jsme rozložit místního Duáče, který během soutěže létat samozřejmě nebude a uvolní tak místo v hangáru na technické přejímky. Když výškovku Arnie začal vybouchávat špalkem dřeva, trochu jsme polkly a dál přihlížely místním specifickým postupům 😄 Arnie je super člověk, je s ním sranda. Hned se adaptoval na naše vtípky a rozhodně mezi náma puberťákama neztrácí krok. Beryl má suchý cynický humor, který nám taky není cizí, jen jsme se dneska všichni čtyři Češi pomocnici báli, že dostaneme po čuni, když místní půjčená plechovka začala plivat chladící kapalinu 😁 Což je v Austrálii celkem problém. Ale místní “bloody German” Hans snad opraví a díru v chladičů pořeší. Následující dny budou asi v duchu dešťů, až na sobotu to vypadá více letově. Arnie nám aspoň mezitím stihne zvalidovat papíry (Káďulce vlekařské, mě instruktorské) a bude hned veseleji.

Honza: Dobre rano, tak jak jste pochopili, dorazili jsme na misto. Kaja nas chtel vzit na pizzu, ale pizzerie nebyla tam, kde byla pred 7lety, pak nas chtel vzit na Cinu, ale nebyla tam, kde pred 7 lety...nastesti letiste bylo tam, kde bylo pred 7 lety. Mezitim jsme se ale ubytovali v primerene velkem dome u velice mile pani duchodkyne, ktera dokonce nechala navozit chybejici postele pro nas vsech 9. Vyhodou skupina A (ackoli je to ciste rozlisovaci oznaceni) je, ze jsme si rozebrali dva dvouluzkove pokoje a ostatni nechame, aby se podelili o jeden holcici a jeden 4luzkovy, jak uznaji za vhodne😉. Pani Betty odjizdi za nase penize do Tasmanie, pry tam nikdy nebyla. Prejeme ji to, samozrejme. Jo a je to velika fanynka tenisu a hlavne pry ceskych tenistek, takze pokud nekdo mate v pamatnicku podpis Kvitove, sem s nim!😉😃 Nebo pokud nejakou nasi tenistku potkate, pozadejte ji za nas o podpis, nebo pozdrav pro nasi pani domaci😉


21.11.2023

Káďa: Čauky ! Tak dneska jsme měly ješte takový plonkový odpočinkový den, než to vypukne. Počasí bylo lepší, než byla předpoveď, která hlásila silné bouřky. Ty byly, ale jinde a tady bylo velké plachtařské okno. Docela jsme na zemi trpěly pohledem na oblohu. Někdo to uletěl 750 přes 3 OB s Ventusem. Už bylo přes 30 stupňů, fakt hic. Odpoledne mi dorazil můj vlekací stroj, TNE. Pěkný poník, ale bude chtít trošku vyleštit. Čím mě nepotěšili je to, že má nový motor a ne moc hodin. 🫣 večer jsme měli fajn večeri s Beryl, Arniem, G Dalem a jeho družkou (a my 4 češi). Šance na počasí zítra nějaká je. Uvidíme 🤗

Kádě přiletěl Poník. A jako všude ne zrovna čistý. Ale ta z toho má radost, těší se na leštění. Dnes nebe plné cumulů. A autem zase jezdí na ty špatné straně. překvapení

Team, část A.

Honza: Takze dobre dopoledne, dnes jsme ve very authentic redneck mestecku Rylstone v zapadni casti Blue Mountains, takze pisu jen lehce z mobilu z jen lehce fungujiciho pripojeni a uvidime, jak dorazi fotky. Rano jsme si privstali (krome Louzi, pro nej nejaka pul sedma zadnou zmenu neznamena), protoze jsme potrebovali liznout Sydney a nechtěli jsme tam travit mladi v zacpach. Lehce jsme znervozneli, kdyz jsme kolem Sydney projizdeli pomerne intenzivni prehanky, nicmene nez jsme dorazili do srdce Blue Mountains, pekne se vycasilo...tak pekne, ze jsme po zbytek dne koukali na pekne kumuly a cim vic jsme jeli na severozapad, tim byly vys. To me docela probralo z turisticke letargie a ted jsem trosku bez naladicky, kdyz jsem u piva mrknul na skysight a vypada to, ze dalsi letovy den stravime zítra na ceste a skladanim letadel a pak budeme do nedele mit po zizalkach...ale tak snad se i mistr Scutter nekdy utne. Blue Mountains moheky, hlavne Wentworth Falls, kde jsme si dali kratsi vychazku zpestrenou nekonecnem schodu. Nastesti nas od vetsiho turismu zachranila uzavirka stezky, holt jsme tu off-season a na tu hlavni se teprve chystaji. Pak samozrejme povinne Three Sisters, kde jsme se projeli i zubackou a lanovkou, abychom se prosli stezkou pralesem. Zubacka dobry (pry nejstrmejsi na svete, docela jim to verim)ale stezka samotna neco jako stezka korunami stromu (stoji skoro stejne, ale je fakt, ze tady za to muzes aspon jezdit tou zubackou a lanovkou do zblbnuti...teda do 15:50, kdy zaviraj) zpestrena plastovymi dinosaury, z nichz nektery kyvaj hlavou, jiny ocasem. A koala? Kaja ji vyfotil! Jeho fotka zachycuje koalu v podobne kvalite jako slavne zarucene fotky Nessie. Takze to taky muze byt vetev, kmen, ptaci hnizdo, nebo cokoli jineho, ale pro vas a pro Pavla je to koala, ok? Pak jsme tedy pokracovali do Rylstone cestou lemovanou mrtvolkami klokanu. Ja vim, ze to neni hezky, ale je to tak. Nebylo mi za volantem vubec dobre a moje kreditka kryjici skody na pujcenem aute se v kapse vylozene trasla strachy. No a ted tedy popijime pivo v Rylstone v hotelu z roku asi 1880, ktery od te doby prosel renovaci maximalne jednou. S tatou a Kajou spime na jednicce s raminkama a bez stenic (doufam). Dvouluzko a postel se do toho pokoje sotva vejde. Pavel ma svoje jednoluzko jen je nervozni z toho, ze ma pruhovany povleceni a v okne mriz. Ale je to velmi autenticke, nevim, co kluci, ale ja vim, ze muj neck je velmi red, takze zapadam😉 a s Kajou jsme to posichrovali koupi apartnich klobouku🤠 tak od zitra snad uz prevazne letaci zpravy💪

 

Dodatek hlaseni: Tohle nejde nereportovat. Kdyz sli kluci pro ctvrty pivo, barman to nevydrzel a zeptal se jich, odkud jsou. Kdyz mu to rekli, zvolal cestinou riznutou redneck prizvukem: Muj ty boze! Ty vole! I love svickova, Plzen and Starobrno! ...az na to Starobrno ma vkus, nabrnknul si Cesku, evidentne z Brna😀

20.11.2023

Pomalu se děvčata aklimatizují, jako organizátoři jsou zaregistrovaný. Část našeho teamu včera dorazila do Sydny. Dnešní den v Narromine propršel. Kádě zitra přiletí Ponny. Jinak tam vše při starém, jak před 4 roky. A dorazil Michal Hrůza, další vlekař. Bez klobouku, bos: kufry zústaly v Singapuru. pláč 

 

Káďa: Ptala jsem se Arnieho, jestli je ten pavouk jedovatý. Říkal, že asi ano. Ať ho radši nejím.

 Tým Čechů v organizačním týmu dneska doplnil Hrůzič, jehož kufru se zalíbilo v Singapore a tak přiletí do Austrálie až zítra - nákup tedy jasný, jídlo a čisté trenky 😄 A s jeho malým batůžkem tak vyhrál soutěž v příjezdu nejvíc “nalehko”, kde jsme si s Káďou myslely, že obsadíme jen s palubními zavazadly přední příčky.

Kapitánem českého teamu je Honza Pavlík. Pokud chce někdo s teamem sdílet skupinu fanoušků na WhatsAppu, stačí se ozvat. Honza je hodně komunikativní, nestačím lajkovat jeho příspěvky. drzý

Honza dnes: Ahoj, tak my máme zase večer, tak krátký report. Pro lepší orientaci v čase - první soutěžní disciplína je na programu 3.12., nás čeká ještě zítra turistický den, ale od 22.11. budeme na místě. Nicméně den začal Pavel předpovědí počasí s tím, že do 28.11. má být zataženo a občas snad i déšť...po zbytek dopoledne se jeho lamentace na téma počasí střídaly s vyjadřováním přání spatřit koalu, jejich intenzita se stupňovala do formy ne nepodobné vydírání...no, možná jsem si trochu zapřeháněl, ale zas tolik ne. Dnes se naše skupina A (doufám, že je všem jasné, že jde čistě o rozlišovací označení) rozdělila, neboť i na Káju dolehla tíha budování kapitalismu a odpovědnosti s tím spojené🙂 takže do Royal National Park jsme vyrazili jen s Loužou a tátou. Zároveň byl dnešní výlet přeškolovacím na pravostranné řízení a levostranné ježdění pro tátu. Takže jsme zase občas vesele zdravili okolní provoz máváním stěrači zpestřené i vyšlápnutím spojky u našeho automatu🙂 ale byli jsme všichni připoutaní, takže cajk. Ale musím říct, že jestli Kája na sedačce spolujezdce zažíval podobná blízká setkání třetího druhu s krajnicí, případně parkujícími auty, když jsem řídil já, jako já dnes, tak obdivuji jeho stoický (Novákovský) klid. Nicméně vše se obešlo beze škod na zdraví i na majetku. Jen je mi o něco jasnější vytrvalá snaha pána z půjčovny prodat nám (při)pojištění. Zpátky k parku, stručně hodnoceno, něco jako Mohelenská hadcová step a okolní údolí oslavy, akortá s papušky, divnými stromy, velkými ještěrkami a o velikosti většího okresu🙂 tam jsme absolvovali fyzickou přípravu menším výšlapem zpestřenou navigační chybou způsobenou samozřejmě výhradně špatným místním značením. Pak jsem ještě zajeli na pobřeží k laguně Wattamolla, takže koupačka v Tasmanově moři "checked", voda byla osvěžující, ale pro někoho, kdo dal i Balt na Helu no problem. Pak čumenda na skály a tak a přes nákupák zpět zkontrolovat Kájovu pracovní morálku...zítra Blue Mountains. Tak dobrou chuť, pokud právě obědváte!

 

Honza včera: Takže info z cesty. Kdo neví, skupina A je tvořena Loužou, Kájou Novákem, mou maličkostí a mým tátou-pomocníkem. Noční cesta autem na letiště do Berlína (veřejné díky Učitelskýmu za zapůjčení transportéra) se nám tak líbila, že jsem za Drážďany špatně nesjel a šli jsme si pro kilometry kousek na Lipsko🤷‍♂️ Nicméně na další průběh cesty do nemělo žádný vliv, protože jsme stejně čekali na otevření přepážek na check-in. Loužu nechtěli ani pustit z Berlína, nejdříve si na check-in zahráli hru najdi 10 rozdílů s Loužovým pasem a vízem a když zjistili, že tam rozdíly nejsou, začali telefonovat do Austrálie (v pravém slova smyslu) a zjistili, že nějaký australský úředník Loužovo jméno zapsal do systému jako jedno slovo, asi takhle: PAVELLOUZECKYPAVEL, takže ho tam nemohli najít, nicméně po půlhodince nervózního přešlapování byl problém vyřešen a mohli jsme na security check, kde teda překvapivě žádná zápletka nebyla, ale i tak jsme to pak oslavili jackem s colou. Ještě jsem se ptal úřednice, jestli máme stejný problém čekat i v Sydney po příletu a byl jsem ujištěn, že už o nás ví. Řekl jsem si v duchu (to víš, že jo) a pokračoval s ostatními dál ke gatu, kde jsme začali počítat, jeslti stíháme přestup, protože nakonec jsme odlétali o 1h 10min později, což vzhledem k tomu, že v Singapuru jsme měli hodinu na přestup nebylo ideální. Nicméně na další zastávku do Atén jsme ztrátu trochu stáhli, ale řecký personál nezklamal a zpoždění při odletu z Atén bylo už 1h 20min. Protože však nezklamal ani personál v Singapuru a pomohl asi i zadní vítr, kde jsme si sotva stihli odskočit, nakonec jsme do Sydney dorazili 20min před původním plánem. Následovalo vyzvednutí auta, večeře v mekáči a riskatní přesun nočním městem v autě příliš velkém na příliš úzké pruhy s nevyspalým řidičem zvyklým na opačnou stranu plný zbytečně puštěných stěračů a velmi málo blinkerů. No, a dnes, jak už jsem říkal, dneska jen turismus.


19.11.2023

A opět tam mají děvčata večer, při našem probuzení do bílého rána. Cesta vlakem byla na pohodu, v Dubbo na nádraží je vyzvedla Beryl. Na letišti bydlí ve velkém karavanu s klimatizací. Část českého teamu je již také v Sydney. V podvečer probíhá registrace a první grilovačka. Ponny Káďe přiletí z letiště v Bathurstu podle počasí. Mají tam vedro, ale očekává se zhoršení počasí a déšť. Jsme rádi, že cesta proběhla bez problémů a příběh Narromine začíná......A teď pivoo.

Barča: Překvapivě, tréninkové období má podle australského Horáce Matthewa Scuttera propršet (aneb uspořádejte plachtařské závody a vyřešte problém se suchem kdekoliv na světě), ale Beryl je spokojená, že se to tu ještě více zazelená a pak bude Termoska mít z čeho brát na kumuly!

 

Naštěstí máme další etapu bez přestupů, takže práce + relax jsou na plánu dne. Do Dubba máme příjezd někdy po druhé hodině místního času 🙏

Serie fotek nazvaná Barčou ,,Šotouš v akci." No jo, nadražáka nezapřeš. Ať to frčí, po kolejích.

Co mě tady fascinuje, že všichni sedí vždy po směru. Až to dojede na konečnou, tak průvodčí jednoduše všechny sedačky pootáčí zase zpátky.  

Jak je to místenkový vlak, tak průvodčí jde s telefonem v ruce a jen kontroluje, zda mu to sedí podle toho jak lidi sedí a ptá se: Jste Klára a Barbora? Výborně. A jde dál.

18.11.2023

Dobrý večer do Sydny posíláme z ranních Čech. mrkat

Děvčata píší:  Tak jsme si dnes udělaly výlet na Manly beach a nostalgicky zavzpomínaly na první výlet na tuhle pláž před skoro 4 lety. Máme SIM karty, máme nakoupeno vše, co jsme si nemohli dovézt a jen, co jsme se před 5 min doplazily na hotel, rozdýcháváme první příznaky jetlagu (nebo jen prachsprosté únavy).


17.11.2023

POZOR, číslo letu do Sydney máme QFA2!

Večeře a snídaně za jeden let, talismani se už kamarádí a drobeček na další let se připravuje. Do Sydney sice doleti až zítra ráno, ale pro nás to bude dnes večer. Pa a polibek

Nejdelší let mají za sebou. Bohužel předplacený místa nedostali, pro nohy moc místa nezbylo. Tak se rozkoukávají v Singapuru a nabírají sílu k poslednímu přesunu do Sydny.

Singapur na dohled.


16.11.2023 

Labyrint jménem Paříž. 

Lidský babylon na letišti v Paříži, kde i eskalátor reguluje živý semafor. Hledejte cestu z terminálu 2F na terminál 2E chladný. Ještě že je tolik času na přestup. mrkat Vždy s úsměvem.

  


                   

Pěkný let přejeme, ať se daří a ve zdraví se vraťte plný zážitků. Budeme na vás tady čekat a fandit.


Holky od klokanů, aneb dobří klokani(ce) se vracejí.

Tento začne 16.11.2023 odletem Kádi a Barči do příběhu Austrálie, kde budou pomáhat organizátorům MS v bezmotorovém létání na letišti v Narromine. Děvčata se vrací do Austrálie po letech, kdy tam v roce 2019/20 reprezentovali na MS žen. Tento blok se bude výkonů našich reprezentantů týkat jen okrajově. Pokusím se volně podat informace z pobytu, jako tenkrát ,,U klokanů 1" 2019/2020. Fanděte závodníkům, přejme dobré počasí organizátorům a užijte si trochu toho tepla v těchto našich plískanicích alespoň při čtení zážitků našich děvčat.

Klokaní jedničku naleznete na liště odkazů.

Závod proběhne v termínu: 2. až 16. prosince 2023.